![]() |
ÖLDÜRME...
Kur'an'da can'a kıymak yasaklanmış. Ancak başkasını öldürme yasağı sadece Müslümanların öldürülemeyeceği yönünde mi, yoksa diğer dinlere mensup veya dinsizleri de kapsamakta mıdır?
Nisâ(*) Sûresinin *92 . Ayetinde Bir müminin bir mümini öldürmesi olacak şey değildir. Ancak yanlışlıkla olması başka. Kim bir mümini yanlışlıkla öldürürse bir mü’min köleyi azad etmesi ve bağışlamadıkları sürece ailesine diyet ödemesi gerekir. (Öldürülen kimse) mü’min olur ve düşmanınız olan bir topluluktan bulunursa, mü’min bir köle azad etmek gerekir. Eğer sizinle kendileri arasında antlaşma bulunan bir topluluktan ise ailesine verilecek bir diyet ve mü’min bir köle azad etmek gerekir. Bunlara imkan bulamayanın, Allah tarafından tövbesinin kabulü için iki ay ardarda oruç tutması gerekir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. Nisâ(*) Sûresinin *93 . Ayetinde Kim bir mümini kasten öldürürse, cezası, içinde ebedi kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, lânet etmiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır. En’âm *Sûresinin *151 . Ayetinde (Ey Muhammed!) De ki: “Gelin, Rabbinizin size haram kıldığı şeyleri okuyayım: Ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya babaya iyi davranın. Fakirlik endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. Sizi de onları da biz rızıklandırırız. (Zina ve benzeri) çirkinliklere, bunların açığına da gizlisine de yaklaşmayın.36 Meşrû bir hak karşılığı olmadıkça Allah’ın haram (dokunulmaz) kıldığı canı öldürmeyin.37İşte size Allah bunu emretti ki aklınızı kullanasınız.” İsrâ Sûresinin *33 . Ayetinde Haklı bir sebep olmadıkça, Allah’ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıymayın. Kim haksız yere öldürülürse, biz onun velisine yetki vermişizdir. Ancak o da (kısas yoluyla) öldürmede meşru ölçüleri aşmasın. Çünkü kendisine yardım edilmiştir. Bu iki ayette bir kısas görüyoruz ancak 'Allah'ın haram kıldığı can' ile kastedilen nedir? Mümin'in canı mı yoksa tüm insanlık mı? |
Re: ÖLDÜRME...
tek tek herbir fert olarak tüm insanlık.
|
Müminin canının haram olduğunu görüyoruz ama 'kafirin canı da haramdır' türünde bir ayet var mı Soro?
Ben hala tatmin olmadım. |
Dinsizleri kapsaması diye bir şey olamaz çünkü "kafirlerin" öldürülmesi bir emirdir Kuran'a göre. (Bkz. Tövbe suresinin ilgili ayetleri)
|
kc,
fıkıh kitaplarında bulabilirsiniz. ayrıca savaş hukuku ayrı olabilir.ama barış hükümlerinde her can mahfuzdur.ayetleri de kendimiz yüzünden okuyup tefsire girmektense -zira tüm ayetleri ve hadisleri toptan değerlendirecek durumda değiliz.- fıkıh kitaplarındaki etkin ve yetkin kişilerin bilgilerine başvurmalıyız. her ayet diğer ayetlerle çerçevelenmiştir.hadisler de böyledir.birbirini kısıtlarlar,genişletirler,birleşim ve kesişim kümeleri oluştururlar.bunları ben toptan değerlendiremem,sizin de veya bu sitedeki birinin de değerlendirebileceğini zannetmiyorum.ama çalışıp hepsini çğrendim,ruhunu anladım diyen varsa bilemem. netice,barış halinde kimseyi öldüremezsin. savaşta da zaten savaştır,savaş hukuku geçerli olur. |
Tevbe(*) Sûresinin *73 . Ayetinde
Ey peygamber! Kafirlere ve münafıklara karşı cihad et ve onlara karşı çetin ol. Onların varacakları yer cehennemdir. Ne kötü bir varış yeridir orası! Tevbe(*) Sûresinin *123 . Ayetinde Ey iman edenler! Kafirlerden (öncelikle) yakınınızda olanlarla savaşın ve sizde bir sertlik bulsunlar. Bilin ki Allah kendisine karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir. Tahrîm(*) Sûresinin *9 . Ayetinde Ey Peygamber! Kafirlere ve münafıklara karşı cihad et, onlara karşı sert davran. Onların varacağı yer cehennemdir. Ne kötü varılacak yerdir orası! :roll: |
ne dedik komple ayetler ve hadisler muvacehesinde hüküm verilir.böyle didiklenirse istediğin her konuda ve manada kelam çıkarabilirsiniz.
|
Tevbe 5. Haram aylar çıkınca müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün; onları yakalayın, onları hapsedin ve onları her gözetleme yerinde oturup bekleyin. Eğer tevbe eder, namazı dosdoğru kılar, zekatı da verirlerse artık yollarını serbest bırakın. Allah yarlığayan, esirgeyendir.
Tevbe 73. Ey Peygamber! Kafirlere ve münafıklara karşı cihad et, onlara karşı sert davran. Onların varacakları yer cehennemdir. O ne kötü bir varış yeridir! Tevbe. 123 Ey inananlar, yakınınızda bulunan kafirlerle savaşın, (onlar), sizde bir katılık bulsunlar. Bilin ki Allah, korunanlarla beraberdir. Bunlar sadece birkaç Kuran ayeti....Artık sadece Kuran'a bakarak gerçeğin öğrenilemeyeceğinide bilmek gerekir. Kuran bir "ajitasyon" kitabıdır ve bir savaşta komutanın askerlerini "ajite" etmek için söylediği sözlere bakarak o savaşı anlayamazsınız. Kuran dışında kaynak tanımam diyenlerin amacı işte o savaşları gizlemektir ve hayattan, yaşanmış olaylardan kopuk bir biçimde Kuran'ı sunmaktır. Asıl gerçekler "hadis" ve "siyer" kaynaklarında vardır. Lütfen sadece Kuran'ı baz alarak yazmayalım yoksa "Kuran'a dönüşçülerin" bizi çekmek istediği alana girmiş oluruz. Muhammed'in savaşları ve Muhammed'in cinayetleri topiğim ayrıca Kaynuka gazvesi, Bedir, Uhud ve Hudeybiye gibi topiclerim iyi okunsun. Oralarda Muhammed'in uygulamaları mevcuttur ve bu tip "savaş" topicleri devam edecektir. Kuran'daki bu tip ayetlerin hepsi belirli savaşlara özgüdür ama amaç ayetleri anlamak değil savaşları ve Muhammed'in uygulamalarını anlamak olmalıdır. Ayetler buz dağını üstte kalan ufacıcık bir yüzüdür ve oradan yola çıkarsanız gerçeği göremezsiniz. |
Cihat, savaş zamanı dışındaki uygulamalarla ilgili neler var?
Bir müminin bir mümini öldürmesi olacak şey değildir diyor ayet. Yani bir müminin birini öldürmesi dememiş. Diğer bir müminin üldürülmesinin olacak iş olmadığını söylemiş. Soro, bildiğin hadisler varsa yazar mısın? Mümin kafiri öldürdüğünde mümine uygulanmış bir kısas uygulaması var mı mesela? not: Ben savaş durumundaki ayetleri gönderdikten sonra gördüm senin üstteki yazını. Kızma. *8O |
Benim bu savaş ve cinayetlerle ilgili yazılarımı "kaynak "olarak kullanın istiyorum. Orada Kuran ayetlerinin savaşlar bağlamında açıklamaları var ve dahası cinayetler var ve yahudilerin görüldüğü yerde öldürülmesi ile ilgili emirler bile var. Kaynak olarak kullanın, endişeniz olmasın anti-tezini getiren çıkmadı bugüne kadar bundan sonra da çıkamaz. Kaynak "sodomo'nun şu linki" deyin yeter detaya bile girmenize gerek yok itirazı olan var ise ben cevaplarım çünkü ben o metinleri hem gerçeği gözler önüne sermek hem de gerektiğinde "kaynak" olarak kullanılabilsin diye yazdım.
|
Haklı bir sebep olmadıkça, Allah’ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıymayın.
Burda haklı bir sebebten kasıt nedir? Ayrıca öldürülmesi helal kılınan canlarda mı vardır? |
sodomo,senin topicinden yararlanıyoruz gerektiğinde.
kc nin topicinde daha bir refresh takılalım,müsait olunca ben ilgilenecem bu topicle. takdir edersin ki,kerameti kendinden menkul olacak tarzda ifadeleri kullanamayız bilimsel metodlarda.sodomo dedi ki,diye bir kaynaklandırma olmaz.meğer ki,zatınıın *hadis,tarih,tefsir vs.konularında uzman olduğunu iddia etmiyorsanız. müsaadenizle sizden gayri kaynakları da görmek istiyeceğiz. |
Fasil:KATL BÖLÜMÜ
Konu:Katlin Mübah Olduğu Yerler Ravi:İbnu Mes`ud Hadis: Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah`tan başka ilah olmadığına ve benim de Allah`ın Resulü bulunduğuma şehadet eden kimsenin kanı, üç hal dışında helal değildir: Zina yapan dul. Cana can kısas. Dinden çıkıp cemaatten ayrılan." HadisNo:4931 İlk yazımda Allahın haram kıldığı can hangisidir diye sormuştum. Bu hadiste helal kıldığı canı görüyoruz. Dinden çıkanların (kafirlerin) kanı müslümana haram değil demek ki... :roll: edit: birisi, Haklı sebep'in ne olduğunu üstteki hadis açıklıyor. Müslümanken zina yapan dulu ve dinden çıkan kişiyi öldürmek haklı sebeple öldürmek oluyor. Kısas kısmı ise; yine ilk verdiğim ayetlerde müslüman öldüren müslüman olarak anlaşılıyor. Aslında bu kısasta kafam karıştı. Net değil. Gayrı müslimi öldüren müslümanın akıbetiyle ilgili hadis aradım, ama kısasa rastlayamadım. |
Sevgili K.C umarım konuyu dağıtmıyorumdur.
Soro Nereden çıktın bu sonuca? Hayret ediyorum. Hayret ayrı birde kızgınlığım oluşuyor, bu kadarda kendinden makul, aman sendeci bakış olamaz!! Her fert demek mümin demek değildir. Sırayla gidelim. Ölçüt konuyor ne diyor=Müm'in. Sonra ne deniyor. Haram sayılan. Kim Mümin. En son nasıl netleşiyor haram sayılanların öldürülmesi. Ne yapacağız fıkıh kitaplarını, eğer kıstas fıkıh kitapları ise, tekamül olayına neden karşıyız? Fıkıh özünde teolojiye yaklaşımdır, daha gerçekçi ve sert bir tanımla bir tanımla, pasta ciladır, zımparadır, kesinlikle teolojinin kısaca dinin kendisi değildir. Temel kıstas alınamazlar.. Hadi alındı diyelim insan öldürülmesi ve aslı ceza üzerine kuruludur Kur'an. Ölçüt mümin olmak üzerine şekillenmiştir, aksi biat dışı her şeyin cezai bir karşılığı vardır, zor alım, biatik, ölümü gösterip hastalığa razı teolojsidir islamın inanç özü. Yazıklar olsun böylesi şeylere, yaptırım, tehdit ödül ve ceza ikileminde ihtiyaç duyulan inancın yüzüne.... Bu anlamda toparlar isek, mümin olmamak ile kişi zaten baştan küfre sapmıştır. Küfrün bile bir onuru vardır, böyle inanç meselesinde başka türlü inanmak yada inanmamak kişiyi küfre sevk etmez, bu durum ise açıkca ayrımcı psikolji hakkında bize eşsiz bir done sunar, fıkıh kenar süsü bile değildir. Bu done ise, farklı inananların yada kısaca kafirlerin, her fert diyemeyeceğiniz, kısaca bizimkiler değil, ötekiler gözüyle bakacağınız ve yeri geldiğinde öldürülmeleri konusunda Allah katında bir mani olmadığı yönünde fetvaları göreceğiz. Fıkıh başka türlü inananın, innamayanlarında cennete gideceğini söyler mi? Her fert gidecek der mi ki, mevzu kafir olunca kafirde her fert olsun? Forumlarda bolca Bakara, Ali İmran vs ayetleri üzerinden işlenmiştir, pratikde ise nasıl hayat bulduğu evet, bolca provekeye maruz kalsada!, Sevgili Sodomo--'nun başlıklarında ortadadır, sevgili K.C verdiği ve tartışmaya açtığı şu konu ile madalyonun tamlayan yüzünü gözler önüne sermiştir bence hepsi bu. Yapbozun diğer parçalarıdır bunlar... Armuta armut demişim, sen ayva desen ne çıkar?! |
sparta,
biraz aç ne demek istedin ,neye kızdın,olay ne bi anlıyım.sakin ol öyle hemen kızma,tansiyona zarardır,panik atak yapar mazallah.ben senden anlamadım bişey. |
edit: birisi,
Haklı sebep'in ne olduğunu üstteki hadis açıklıyor. Müslümanken zina yapan dulu ve dinden çıkan kişiyi öldürmek haklı sebeple öldürmek oluyor. Kısas kısmı ise; yine ilk verdiğim ayetlerde müslüman öldüren müslüman olarak anlaşılıyor. Aslında bu kısasta kafam karıştı. Net değil. Gayrı müslimi öldüren müslümanın akıbetiyle ilgili hadis aradım, ama kısasa rastlayamadım. ilk sorduğum soruları bilmediğim için sormadığımı anlamışsınızdır sanırım.. bu durum ne kadar mantıklı ne kadar açıktır karar sizin.. Hoşgörü, iyilik ve güzellik dini dedikleri böyle bir şey olsa gerek :) |
Sevgili Soro
"tek tek herbir fert olarak tüm insanlık." demişsin. Ben ise düzelttim. "Tek tek ve her müslüman(mümin)" Doğrusu bu, öbürü armuta ayva diyor. Kızmamın sebebi ise böylesine açık bir şeyi, bu kadar rahat kafası üzerine çevirmiş olmandı, şahsi bir şey değil, kendim yapsam kendimede kızarım. Gerisi ise artık anlaşılmaz değildir bence. Aslında açık yazdım, sadece müminlere göre bu kıstaslar. Ardından ise Kur'an ayetleri için Fıkıh'ı salık vermişsin. Bu konuda bağlayıcı değil fıkıh, işin aslı burada, fıkıh sonraki şeyler(sertde olsa pasta cila dedim, hammadde değil boya yani). Fıkıh ise gidişi olan dönüşü olmayan tek bir yoldur(yanlıdır), kriter edilemez. Şimdi size düşen, her ne inanca sahip olursa olsun, kim olursa olsun, müslim gayrı müslim ayırdımı gözetmeden öldürme fiilini ifade eden bir yada bir kaç ayet koymaktır. Doğrusu budur, kaldı ki bir kitaba(Kur'an) dayanarak söylenen kaynak şeyler bir başka kitap kaynak sayılarak örneklendirilerek(fıkıh) çürütülemezler. Kafir edebiyatı üzerine ise, kafir öldürme konusunda ki bilinçli oluşturulan psikolojik doneyi ifade ettim. Bununla ilgili bir çok ayet vardır ve işlenmiştir. Psikolojik olarak insanları rahatlatmak yada belirli bir saflaşmaya ait bir kampa(mümin) alabilmek ve karşıtlara karşı(kafir) gözünü budaktan esirgememesi içinde, iş küfür mertebesine indirgenmiştir. Burada demek istediğimde, inanmamak küfür derecesine indirildiği için, inanmayanların hedef tahtasında 12 noktasına konmasıdır. Buda şu demektir ki, şu ayetler Müminler için geçerlidir, kafirlerin öldürülmesi konusunda ise kafirlerin öldürülmesinde şart ve koşullarıda (inanmamak bile ?! yeterli)mani yoktur konusunu işleyen diğer ayetler geçerlidir. Yani karıştırmayalım. Her fert diyemeyiz. Bunu dersek diğer kafirlerin öldürülmesi için geçerli olanlarıda her fert, tüm insanlık diyebilmemiz gerekir. Diyebiliyormuyuz? |
Türkiye İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nin bildirisinde vurgu yaptığı “karanlık”tan nasibimizi fazlasıyla almamıza rağmen..
“… Bu topraklarda yaşanan İnsan Hakları ihlallerini iktidarı elinde bulunduranların kimlerle gerçekleştirdiği, *kirli ve kayıt dışı ilişkilerinin kimler olduğu Mafya-Polis-Siyaset-Asker ilişkisinin bu kaza sonrasında tesadüfen ortaya çıkan fotoğrafta gözler önüne serilmişti. İnsan hakları savunucularının yıllardır dikkat çektikleri, gizli suç odaklarının, devletin merkezinde varlıklarını sürdürdükleri, oradan beslendikleri, devletin tüm örtme gizleme çabalarına karşın deşifre olmaktan kurtulamayan bu çetelerin varlığını sürdürdüğü, yaşanan son örneklerle iyice ortaya serilmiştir. Şemdinli'de ardı ardına patlayan bombalar sonrasında halkın çabasıyla yakalanan subaylara `Onları tanırım. Ali iyi çocuktur' diyerek kefil olan ve yargıya müdahale eden Genelkurmay Başkanı'nın tutumu ve sanıklara genelkurmay tarafından avukat atanması, çetelerin beslendiği yeri göstermesi açısından önemlidir. Başbakana suikast planladıkları iddiasıyla içinde çok sayıda askerin bulunduğu Sauna çetesi, Bursa ve birçok ilde çıkan değişik adlardaki çetelerin devlet bağlantıları, çeteciliğin yaygınlığını ve bu topraklarda meydana gelen, adresi belirlenemeyen suçların hangi adresten kaynaklandığını açıklamaktadır. Bu ülkede yüzlerce gözaltında kayıp, faili meçhul cinayet işlenmiş, yargısız infazlar yaşanmış ve tereddüt etmeksizin uyuşturucu ticareti desteklenmiş, bunun sonucunda da gencecik bedenler yaşamlarını yitirmişlerdir. Kaynağını, yıllardır sürdürülen savaştan alan ve bu savaşta dökülen kanlarla beslenen devletle içli dışlı olmuş gizli suç örgütleri, Susurluk'taki kazayla bir kez daha gözler önüne serilmişken, devletin 10 yıldır ciddi bir adım atmayarak suskun kalması kaygıları haklı olarak arttırmaktadır. Devlet, suçları meşrulaştırmakta, üstünü örtmeye çalışmakta ve sürekli inkar etme yöntemini kullanmaktadır. Susurluk sonrasında yaratılan kamuoyu tepkisine rağmen, Yargı, olup bitenleri yalnızca izlemiş ve birkaç göstermelik yargılamanın ötesinde bir tutum sergilememiştir. Bizler İnsan Hakları savunucuları olarak, yüksek sesle ve kararlılıkla diyoruz ki Susurluk kazası ve ondan öncesi ve sonrası olan Devlet-Mafya ilişkileri araştırılmalıdır. Çetelerin devlet içindeki bağlantılarının saptanması, örgütsel ilişkilerinin belirlenmesi, finans kaynaklarının ortaya çıkartılması ve birkaç göstermelik, tetikçinin ardındaki asıl sorumluların yargılanması ve cezalandırılması gerekmektedir...” |
Sayın vys,
Mesajınızı doğru topik'e gönderdiğinize emin misiniz? |
öldürme eyleminde ellerine su dökülmiyecek asıllara dikkat çekmek istemiştim gerçi bu cinayetçiler güçlerini insanlık tarihindeki *halen de devam eden tahakkümcü güç oluşturma ve var olana yalakalanmaktan almakta..
|
İkiz kuleleri hatırlayın, suçsuz binlerce insan.
Müslüman değillerse öldürülüp öldürülmemeleri önemli değildir. İste islamiyetin öldürme konusundaki uygulamaları. |
stranger üzülme fazla, 4500 yahudi o gün işe gelmediği için ölmedi meraklanma.işe gelenler müslümanı ateisti hırıstiyanı hep öldüler.o gün yahudiler toplu vizite eylemi yaptıklarından işe gelmemişler ve ölmediler.
|
Neden müslümanlar bu kadar duydukları ve işlerine gelen her lafa inanır, atlar hemen..
WTC'de ölen toplam çalışan sayısı 2971'dir, olay günü itibarıyla.. Bunlardan 400 kadarı yahudidir.. Çünkü, net sayı bilinmemektedir. 390 Cantor Fitzgerald çalışanı ki, bunların tamamı yahudidir, tamamı işlerine gelmiş ve bir kısmı ölmüştür. 400 kadar derken, 390'ın yahudi olduğu kesindir.. Genel olarak, New york'ta yahudilerin nüfusa oranı %12 civarındadır. Aynı şekilde, WTC'de çalışan yahudilerin oranı, %15 tir. Ve ölenlerin %15 kadarı yahudidir. |
eee netice?
|
netice netice yok hatice !
Bu kadarda yuzsuzluk olmaz , Hem gozu donmus *musluman terorislerinin yaptigi eylemi mossod planlamis gibi ima edeceksin sonrada piskin piskin ee netice diyeceksin ! |
ne diycektik?
|
Sen bir su içecektin soro, buz gibi, maşrapayı dikerek ağzına, kana kana...
|
sayin kc,
"Müminin canının haram olduğunu görüyoruz ama 'kafirin canı da haramdır' türünde bir ayet var mı Soro? Ben hala tatmin olmadım." "Maide32. Bundan dolayı İsrailoğullarının üzerine yazdık ki, her kim bir şahsı, bir şahıs mukabilinde veya yerdeki bir fesattan dolayı olmaksızın öldürürse sanki bütün insanları öldürmüş gibi olur ve her kim de bir şahsın hayatını kurtarırsa sanki bütün insanları ihya etmiş gibi olur. And olsun ki, Bizim peygamberlerimiz onlara beyyineler ile gelmişlerdir. Sonra onlardan birçokları bunu müteakib yeryüzünde muhakkak müsrif kimseler olmuşlardır. " bu ayet durumu izah eder sanirim. |
Sevgili spartacus,
demissin ki, Sevgili Soro "tek tek herbir fert olarak tüm insanlık." demişsin. Ben ise düzelttim. "Tek tek ve her müslüman(mümin)" Doğrusu bu, öbürü armuta ayva diyor. Kızmamın sebebi ise böylesine açık bir şeyi, bu kadar rahat kafası üzerine çevirmiş olmandı, şahsi bir şey değil, kendim yapsam kendimede kızarım. Gerisi ise artık anlaşılmaz değildir bence. Aslında açık yazdım, sadece müminlere göre bu kıstaslar." su ayeti dikkate al,sonra degerlendirelim beraber, "Maide32. Bundan dolayı İsrailoğullarının üzerine yazdık ki, her kim bir şahsı, bir şahıs mukabilinde veya yerdeki bir fesattan dolayı olmaksızın öldürürse sanki bütün insanları öldürmüş gibi olur ve her kim de bir şahsın hayatını kurtarırsa sanki bütün insanları ihya etmiş gibi olur. And olsun ki, Bizim peygamberlerimiz onlara beyyineler ile gelmişlerdir. Sonra onlardan birçokları bunu müteakib yeryüzünde muhakkak müsrif kimseler olmuşlardır. " |
Maide 32 Tevrattaki bir hükümden bahsediyor.
|
bravo kc.
|
Teşekkür ederim.
Ama bu bravo ironik bir bravo olsa gerek. Maidenin o ayetinden öncesi ve sonrası kimden bahsediyor? |
Sayın soro,
Kütübü sittede 'öldürme' diye girdim ve üç sayfa hadis çıkardı. Ancak o hadislerde aramama rağmen gayrı müslimlerin öldürülmesi durumunda kısas uygulanır türünde bir hadise rastlamadım. Öldürme konusunda mümin ve gayrımüslimin eşit olduğunu iddia ediyorsanız hadis getirin bari. Bunu daha önce de istemiştim galiba. |
şimdi aklıma geldi kc,
dün de bir mesajım yazan arkadaşı destekler mahiyette idi,yazılı mesajın düz okunması hali itibariyle tabi.aynı sana *bravo demem gibi. ama ikiniz de anladınız kasdettiğim mananın yazılı metnin yüzündeki mananın tersi olduğunu,zira beni tanıyorsunuz sanal olarak. hadisler de işte böyle,tanımayıp,ruhunu sindirememiş arkadaşlar ile,biz müslümanların anladıkları farklı oluyor. dinsiz arkadaş aynen yüzeysel yazılı ne gördüyse onu anlıyor. bizler ise bazen yazının gerçek manasını anlamaya çalışıyoruz. mesela,bir hadisi duyduğunuz zaman akla aykırı veya bir kişi veya kişilei küçük düşürücü sanıyorsunuz hemen,ama belki de o hadisi söylerken tebessüm edip,şaka manasında,mecazi manada söylemiş olabilir,ihtimalen yani. zira hadisler yazılı metinler ve söyleyenin kasdettiği manayı değil,okuyanın bildiğilügat manasını anlatır.aradan zaman geçince... smiley de yok tu o zamanlar biliyorsun,ki kasdedilen mananın anlaşılmasını kolaylaştırmak için kullanılsın.hatta sen de bir mesajındabir arkadaşa demiştin smiley kullan da anlıyım ne demek istediğini diye. neyse,evet bravo ters manada idi. o ayet bize bir emirdir.kur'an bizim kitabımızdır.biz debu ayeti asırlardır bize öldürmemeyi emrediyor diye uygulamışız ve uyguluyoruz.Övülen bir emir ve fiil var ve biz hariciz diye bir kayıt da yok. |
Sayın Soro,
Kısaca hadis bulamadım mı demek istiyorsunuz? Öldürmenin tüm insanlık için yasaklandığı bir hadisin smile'a ihtiyaç duyacağını sanmıyorum. |
hadise ne gerek var aha ayet işte
yazdık ya maide 32 hadis meselesini arada garnitür olarak işledim.hadisleri değerlendirirken hayat boyu aklınızda kalsın diye.. |
Kur'an'da İsrailoğulları için söylenmiş pekçok şey var. Hepsini kendimiz için de söylenmiş addedemiyoruz, biliyorsun.
Onların dünyaya üstün kılınmış bir ırk olması örneğinde olduğu gibi. Bu yüzden direkt olarak mümin'e sadece mümin'in canının değil, tüm insanlığın canının HARAM olduğu bir ayet ve hadis aramak en doğal hakkım diye düşünüyorum. |
e ara o zaman.
ama meaklanma biz arayıp bulduğumuz için bizim nezdimizde tüm insanların hayatları kutsaldır. savaş hallari ise her yerde ayrı hükümler altındadır. yahu müslüman olmayanlar öldürülür diye serbest olsaydı,geçen asırlar boyu bir tane gayr-i müslüm mü kalırdı.savaş barış demeden ortalık harman çorman olurdu.rica ederim yani... |
Fetih 25:
Onlar, inkar edenler ve sizi Mescid-i Haram’ı ziyaretten ve (ibadet amacıyla) bekletilen kurbanlıkları yerlerine ulaşmaktan alıkoyanlardır. Eğer, oradaki henüz tanımadığınız inanmış erkeklerle, inanmış kadınları bilmeyerek ezmeniz ve böylece size bir eziyet gelecek olmasaydı, (Allah Mekke’ye girmenize izin verirdi). Allah, dilediğini rahmetine koymak için böyle yapmıştır. Eğer, inananlarla inkarcılar birbirinden ayrılmış olsalardı, onlardan inkar edenleri elem dolu bir azaba uğratırdık. Bak, Mekke'nin fethi, müslümanlara zarar verilir diye engellenmiş. Ayrılmış olsalarmış girerlermiş. Şimdi sen ne anlarsın bu ayetten bilmem ama benim anladığım Mekkenin fethedilmemesinde bile sadece müminlere verilecek zarar düşünülmüş. Ötekilerin canı? Ötekilerin zararı, ezilmesi? |
ötekiler düşmandı kardeşim.ve de düşmanın bile karısı kızı çocuğu yaşlısı mahfuzdur.ve mekke fetholdu da noldu oradakilere.hepsi capcanlı işte.ne ölen var ne esir alınan.
|
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 17:14 . |