Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 30-11-2006, 11:41
K.C. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
K.C. K.C. isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart ÖLDÜRME...

Kur'an'da can'a kıymak yasaklanmış. Ancak başkasını öldürme yasağı sadece Müslümanların öldürülemeyeceği yönünde mi, yoksa diğer dinlere mensup veya dinsizleri de kapsamakta mıdır?

Nisâ(*) Sûresinin *92 . Ayetinde
Bir müminin bir mümini öldürmesi olacak şey değildir. Ancak yanlışlıkla olması başka. Kim bir mümini yanlışlıkla öldürürse bir mü’min köleyi azad etmesi ve bağışlamadıkları sürece ailesine diyet ödemesi gerekir. (Öldürülen kimse) mü’min olur ve düşmanınız olan bir topluluktan bulunursa, mü’min bir köle azad etmek gerekir. Eğer sizinle kendileri arasında antlaşma bulunan bir topluluktan ise ailesine verilecek bir diyet ve mü’min bir köle azad etmek gerekir. Bunlara imkan bulamayanın, Allah tarafından tövbesinin kabulü için iki ay ardarda oruç tutması gerekir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.

Nisâ(*) Sûresinin *93 . Ayetinde
Kim bir mümini kasten öldürürse, cezası, içinde ebedi kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, lânet etmiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.

En’âm *Sûresinin *151 . Ayetinde
(Ey Muhammed!) De ki: “Gelin, Rabbinizin size haram kıldığı şeyleri okuyayım: Ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya babaya iyi davranın. Fakirlik endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. Sizi de onları da biz rızıklandırırız. (Zina ve benzeri) çirkinliklere, bunların açığına da gizlisine de yaklaşmayın.36 Meşrû bir hak karşılığı olmadıkça Allah’ın haram (dokunulmaz) kıldığı canı öldürmeyin.37İşte size Allah bunu emretti ki aklınızı kullanasınız.”

İsrâ Sûresinin *33 . Ayetinde
Haklı bir sebep olmadıkça, Allah’ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıymayın. Kim haksız yere öldürülürse, biz onun velisine yetki vermişizdir. Ancak o da (kısas yoluyla) öldürmede meşru ölçüleri aşmasın. Çünkü kendisine yardım edilmiştir.

Bu iki ayette bir kısas görüyoruz ancak 'Allah'ın haram kıldığı can' ile kastedilen nedir? Mümin'in canı mı yoksa tüm insanlık mı?

YILDIZLAR ATEŞ BÖCEĞİ SANILMAKTAN KORKMAZLAR

http://kadinislamadalet.blogcu.com/
Alt 30-11-2006, 11:45
soro soro isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

soro - MSN üzeri Mesaj gönder soro - YAHOO üzeri Mesaj gönder
Standart Re: ÖLDÜRME...

tek tek herbir fert olarak tüm insanlık.
Alt 30-11-2006, 11:51
Kıdemli Üye

Müminin canının haram olduğunu görüyoruz ama 'kafirin canı da haramdır' türünde bir ayet var mı Soro?
Ben hala tatmin olmadım.

Alt 30-11-2006, 11:52
sodomo-- sodomo-- isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Dinsizleri kapsaması diye bir şey olamaz çünkü "kafirlerin" öldürülmesi bir emirdir Kuran'a göre. (Bkz. Tövbe suresinin ilgili ayetleri)
Alt 30-11-2006, 12:03
Kıdemli Üye

kc,
fıkıh kitaplarında bulabilirsiniz.
ayrıca savaş hukuku ayrı olabilir.ama barış hükümlerinde her can mahfuzdur.ayetleri de kendimiz yüzünden okuyup tefsire girmektense -zira tüm ayetleri ve hadisleri toptan değerlendirecek durumda değiliz.- fıkıh kitaplarındaki etkin ve yetkin kişilerin bilgilerine başvurmalıyız.
her ayet diğer ayetlerle çerçevelenmiştir.hadisler de böyledir.birbirini kısıtlarlar,genişletirler,birleşim ve kesişim kümeleri oluştururlar.bunları ben toptan değerlendiremem,sizin de veya bu sitedeki birinin de değerlendirebileceğini zannetmiyorum.ama çalışıp hepsini çğrendim,ruhunu anladım diyen varsa bilemem.
netice,barış halinde kimseyi öldüremezsin.
savaşta da zaten savaştır,savaş hukuku geçerli olur.
Alt 30-11-2006, 12:12
Kıdemli Üye

Tevbe(*) Sûresinin *73 . Ayetinde
Ey peygamber! Kafirlere ve münafıklara karşı cihad et ve onlara karşı çetin ol. Onların varacakları yer cehennemdir. Ne kötü bir varış yeridir orası!

Tevbe(*) Sûresinin *123 . Ayetinde
Ey iman edenler! Kafirlerden (öncelikle) yakınınızda olanlarla savaşın ve sizde bir sertlik bulsunlar. Bilin ki Allah kendisine karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir.

Tahrîm(*) Sûresinin *9 . Ayetinde
Ey Peygamber! Kafirlere ve münafıklara karşı cihad et, onlara karşı sert davran. Onların varacağı yer cehennemdir. Ne kötü varılacak yerdir orası!

Alt 30-11-2006, 12:16
Kıdemli Üye

ne dedik komple ayetler ve hadisler muvacehesinde hüküm verilir.böyle didiklenirse istediğin her konuda ve manada kelam çıkarabilirsiniz.
Alt 30-11-2006, 12:17
Üye

Tevbe 5. Haram aylar çıkınca müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün; onları yakalayın, onları hapsedin ve onları her gözetleme yerinde oturup bekleyin. Eğer tevbe eder, namazı dosdoğru kılar, zekatı da verirlerse artık yollarını serbest bırakın. Allah yarlığayan, esirgeyendir.

Tevbe 73. Ey Peygamber! Kafirlere ve münafıklara karşı cihad et, onlara karşı sert davran. Onların varacakları yer cehennemdir. O ne kötü bir varış yeridir!

Tevbe. 123 Ey inananlar, yakınınızda bulunan kafirlerle savaşın, (onlar), sizde bir katılık bulsunlar. Bilin ki Allah, korunanlarla beraberdir.

Bunlar sadece birkaç Kuran ayeti....Artık sadece Kuran'a bakarak gerçeğin öğrenilemeyeceğinide bilmek gerekir. Kuran bir "ajitasyon" kitabıdır ve bir savaşta komutanın askerlerini "ajite" etmek için söylediği sözlere bakarak o savaşı anlayamazsınız. Kuran dışında kaynak tanımam diyenlerin amacı işte o savaşları gizlemektir ve hayattan, yaşanmış olaylardan kopuk bir biçimde Kuran'ı sunmaktır. Asıl gerçekler "hadis" ve "siyer" kaynaklarında vardır. Lütfen sadece Kuran'ı baz alarak yazmayalım yoksa "Kuran'a dönüşçülerin" bizi çekmek istediği alana girmiş oluruz. Muhammed'in savaşları ve Muhammed'in cinayetleri topiğim ayrıca Kaynuka gazvesi, Bedir, Uhud ve Hudeybiye gibi topiclerim iyi okunsun. Oralarda Muhammed'in uygulamaları mevcuttur ve bu tip "savaş" topicleri devam edecektir. Kuran'daki bu tip ayetlerin hepsi belirli savaşlara özgüdür ama amaç ayetleri anlamak değil savaşları ve Muhammed'in uygulamalarını anlamak olmalıdır. Ayetler buz dağını üstte kalan ufacıcık bir yüzüdür ve oradan yola çıkarsanız gerçeği göremezsiniz.
Alt 30-11-2006, 12:25
Kıdemli Üye

Cihat, savaş zamanı dışındaki uygulamalarla ilgili neler var?

Bir müminin bir mümini öldürmesi olacak şey değildir diyor ayet. Yani bir müminin birini öldürmesi dememiş. Diğer bir müminin üldürülmesinin olacak iş olmadığını söylemiş.

Soro, bildiğin hadisler varsa yazar mısın? Mümin kafiri öldürdüğünde mümine uygulanmış bir kısas uygulaması var mı mesela?

not: Ben savaş durumundaki ayetleri gönderdikten sonra gördüm senin üstteki yazını. Kızma. *8O

Alt 30-11-2006, 12:34
Üye

Benim bu savaş ve cinayetlerle ilgili yazılarımı "kaynak "olarak kullanın istiyorum. Orada Kuran ayetlerinin savaşlar bağlamında açıklamaları var ve dahası cinayetler var ve yahudilerin görüldüğü yerde öldürülmesi ile ilgili emirler bile var. Kaynak olarak kullanın, endişeniz olmasın anti-tezini getiren çıkmadı bugüne kadar bundan sonra da çıkamaz. Kaynak "sodomo'nun şu linki" deyin yeter detaya bile girmenize gerek yok itirazı olan var ise ben cevaplarım çünkü ben o metinleri hem gerçeği gözler önüne sermek hem de gerektiğinde "kaynak" olarak kullanılabilsin diye yazdım.

Önerilen Siteler