![]() |
Meditasyon
Meditasyon Dediğimiz nedir?
|
Re: Meditasyon
Meditasyon zihnin berraklaşması, tüm dünyasal düşünce, duygu, duyum ve zevklerden belirli bir süre için bile olsa kendini çekmesidir.
Zihnimizde düşünce dalgalarının yoğunluğundan dolayı Öze ait olan tesirler hakkıyla algılanmamaktadır.Böyle bir durumda da kişide stres , yorgunluk , bıkkınlık , hayattan zevk almama yada tam tersine çok zevk almak , panik atak , agresiflik , öfke , sabit fikirlilik gibi beşeri realiteye ait olan tesirler hakim olabilmektedir.İşte bu tesirlere maruz kalmamak veya bunların etkisini yoketmek ve öze yönelebilmek maksadıyla meditasyon yapılır. Meditasyon türlerinin kökeninin doğu dinlerine dayandığı bilinmektedir.Bu dinlerde mistik amaçlarla uygulanır. İnsanlardan uzak , sessiz , ışıksız loş bir yerde , dik oturarak ve bir noktaya ya da objeye konsantre olarak düşüncenin sabitlenmesi ve düzenli solunum alınması olayıdır.Bu dik duruş pozisyonları çeşitli olup en bilineni yoga'dır. Kimileri namaz'ında bir meditasyon olduğu fikrinde ise de , uygulama şeklinde hiçbir benzerlik yoktur. |
kEL abim*-nerelerdesin gel abim**
sen gittin sitede böle bilinsel ilgiç soru soran kalmadı abim..:oops: Senyoksun*-şindi kim soecek böle güzel sorulara? Bak pANteabim bilene ilgiç bulmuş*cevap yazmış.. aBimseninki kadan ilgiçolmasada bende sana bi soru sorayım abim.. soRU: sinein kiprii varmıdır*? cevabına bekliyom abim.çabuk ol sinei kaptırmıyalım.. :wink: krdşn.cml. abc kEL abim*-nerelerdesin gel abim** yönetiçi abilerim.bu silme dümesine koyun.çok çıkınca silemiyoz.cml.Bu 3. baskıyada böle sildim. |
Alıntı:
|
Cemal, sakin resime bakip korkmiyasin, onun icindeki de insan, her ne kadar farkedilmiyorsa da.
|
Sevgili pante meditasyonun temellerini açıklamış, ben de bazı ilaveler yapayım.
Meditasyonda zihin tek ve genellikle fazla anlam çağrıştırmayan bir şeye odaklanır. Bu genellikle anlam yüklü olmayan bir kelimedir. Bu kelime sürekli içten tekrarlanılır. Maharishi Meditasyon Merkezlerinde bu kelime sanskritçe bir kelime olarak öğretilir ve başka kimselere söylememeniz için imza da attırılır. Aslında bu kelimenin özelliği yoktur. Olayın ticari boyutunu kaybetmemek için böyle gizemli bir hava verilmeye çalışılır. Bir kelime yerine bir sese de odaklanılabilir. Mesela deniz kıyısında gözlerinizi kapatıp dalgaların sesine de odaklanabilirisniz. Bu da bir meditasyondur. |
uyyyy cemalım sinekinin kirpisine rimel süreyim
|
Alıntı:
|
Yanlis anladin falan, bisi dedim,
Resim ocu gibi, ben bile korktum Cemali uyariyim dedim, belki icini bos zannedebilir. |
Meditasyonun ticarileştirilmiş ve dini içeriğinden kopartılmış biçimi A.b.d de transtandal meditasyon tm adıyla geliştirilmiş. Bu tekniği yetkili bir öğretmen sayesinde kolaylıkla öğrenebiliriz. Öğretmenimiz yeni başlayan kişiye bir mantra (özel bir ses) verir ve TM'ye özgü derin dinlenme ve farkındalığı yaratmak için bunu tekrar tekrar nasıl uygulayacağını anlatır.
Tm'nin mistik bağlantıları kurulmaksızın aynı gevşeme durumu yaratılabilmektedir. Benson ve arkadaşları tarafından geliştirilen teknik şu aşamaları içerir. 1.Rahat bir konumda sakince oturun ve gözlerinizi kapatın. 2.Ayaklarınızdan başlayıp yüzünüze doğru ilerleyerek tüm kaslarınızı iyice gevşetin. Kaslarınızı iyice gevşemiş halde tutun. 3.Burnunuzdan nefes alın. Nefes alışınızın farkına varın. Nefesinizi verirken sessizce içinizden bir deyin. Örneğin nefes alın...Verin, bir alın.. Verini bir ve bu şeklide devam edin. 20 dakika boyunca bunu sürdürün. Süreyi denetlemek için gözlerinizi açabilirsiniz, ancak çalar saat kullanmayın. Bitirdiğiniz zaman gözleriniz önce bir kaç dakika kapalı, sonrada açık olarak oturun. 4.Derin gevşemeye ulaşmayı başarıp başaramadığınızı düşünmeyin. Pasif bir tutum takının ve gevşemenin kendiliğinden gerçekleşmesine izin verin. Başka düşünceleri bekleyin. bu düşünceler ortaya çıktığı zaman iyi diye düşünerek onları göz ardı edin ve bir diye tekrarlamayı sürdürün. Bu tepki sürekli alıştırma sayesinde çok az bir çabayla gerçekleştirilmiştir. 5.Bu tekniği günde bir ya da iki kez uygulayın. Ancak yemeklerden sonra iki saat içinde bunu yapmayın, çünkü göründüğü kadarıyla sindirim süreçleri, öznel değişimlere müdahale etmektedir. Hadi bakalım hayırlı meditasyonlar *:) |
| Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:06 . |