Turan Dursun Sitesi Forumları

Turan Dursun Sitesi Forumları (https://turandursun.com/forumlar/index__1.php)
-   Dünya Dinleri (https://turandursun.com/forumlar/forumdisplay.php?f=133)
-   -   neo paganizm - yeni pagancılık (https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=21053)

siriusx 03-09-2010 21:44

neo paganizm - yeni pagancılık

sizce pagancılık yeniden canlanabilir mi? tek tanrılı dinlerin insanların sorunlarına çözüm olamadığı ve peygamberlerin tek tanrıdan daha fazla yüceltilmesine karşı bir çözüm olabilir mi? yeni bir pagancılık sistemi ortaya çıkacak olsa bu nasıl çıkabilir? ve nasıl şeyler içerebilir? neye ilaç olabilir?

not: lütfen ezberlediklerinizi değil kendi yorumlarınızı aktarınız. eğer ezber veya kopyala yapıştır yapacaksanız bunun ezberden okuma olduğunu analitik düşünce içermediğini belirtirseniz, o kısımları okumadan, hızlıca geçmek gibi bir kolaylık sağlayacaksınızdır.

AerA 04-09-2010 03:30

Sayın siriusx ;

Her ne kadar Semavi Dinler, semavi diye nitelensede veya modern dinler (en yenisi 1400 yaşında ama mormonları saymadım) diye anılsada zaten pagan ritüellerini barındırmaktalar. Hepsinin kökeni bu.

Ben "Din Kavram ve Oluşumuna Karşı" bir tutum sergilediğimden neopaganizm ilk başta beni bulur karşısında.

Diğer dostlar ne derler bilemem..

esen kalınız.

Neva 04-09-2010 05:33

Paganizm hic olmedi ki canlansin?

Alin size Kabe, alin size carmih, alin size amida namazi,davud'un yildizi .. Semavi dinler nerde, ben goremiyorum ki?

Natan 04-09-2010 18:43

:)

Müsade ederseniz bir iki şey eklemek isterim ;

Ülkemizde özgün pagan inançları (paganism) yaygın değil. Fakat kendilerinin pagan olduğunu idda eden bir kaç insana rastlayabiliriz. Fakat bu gruplar da paganizmin dejenere edilmiş halini oluşturuyor.

Yukarıda arkadaşlarımızın dediklerine katılmamak elde değil. Dorğrusu bugun özellikle hristiyanlık ,bünyesinde pek çok paganist ögeyi barındırır. Hristiyan inancına mensup bireylerin bunlardan haberleri vardır yoktur fakat uzlaşılan nokta iman esasıdır.

Hristiyanlıktaki pagan kökenli pek çok şeyden bahsettik. Örneğin Paskalya, Noel, teslis, Haç /çarmıh şekli ve kullanımı, Meryemana faktörü ,Tanrı oğlu karakteri vs. vs.

Hristiyanlığın temel inançları olduğu söylenen bu dogma ve anlayışların KÖKENİNE İLİŞKİN okumak isterseniz nacizane bir başlık açmıştım, tıklayabilirsiniz ;

"Hristiyan İnancının Temelleri"

Genel Hristiyan aleminin dışında ,hristiyanların çoğunluğu tarafından "SAPKIN" olarak görülen 'hristiyan' gruplar da bazı pagan dogmalarının izini taşımaktadır.

Örneğin geniş hristiyan çevrelerce "hristiyanlığı" tartışılan Yehova Şahitliği akımı da eski inanışlardan yararlanmış ve onları günümüze taşımayı başarmışlardır. Ebionitler, Elkeziler, Monarkiyenler, Sabelyenler, Makedoniuscular vs pek çok inanışın kaynağını oluşturmuş ve gelecek kuşaklara bu eski inanışları devretmişlerdir.

Bir şekilde harmanlanan bu eski inanışlar yeni dinlerin temel direklerini oluşturup önümüze sunulmuştur.

Önemli olan ,sık sık ısıtılan ve önümüze koyulan bu bozuk yemeğin yenip yenmeyeceğidir. İman denilen safca duyguyla birlikte, insanlar inanışlarının pagan kökenli olduğunu bildiği halde kabul etmekte zorlanmamktadırlar.

Hristiyanlıktan örnek vermek gerekirse , Noel'in pagan bayramı olduğu pek çok hristıyanca bilinmekte olup bu pagan bayramının zamanında "hristiyanlaştırıldığı" dolayısıyla artık İsayla ilgili sayılması gerektiğine inanılıyor.

Ben ,Apostolik Hristiyanlarca AZİZ olarak görülen İmparator Konstantin’in
bir PAGAN RAHİBİ olduğundan da bahsetmiştim. Fakat Onu AZİZ olarak gören hristiyanlardan bir cevap alamamıştım.

" İmparator Konstantin’in Hristiyanlığa Etkisi "

Apostolik Hristiyanlara sorsanız, Konstantin'in hristiyanlığın "aziz hizmetkarı" yada " II.Pavlus " olduğundan bahsedeceklerdir. Varsın öyle bilsinler ,bizim açımızdan bir problem yok.

Saygılarımla

vartor 04-09-2010 19:43

Sevgili siriusx,
Cogu pagan rituellerinin devamini gorebildigimiz semavi dinler yerine, orijinalini neden secelim? Sonucta o da bir inanis, ve her inanis gibi yozlasabilir ve insanliga zarari dokunabilir.
Din mevhumunun karsisinda olanlar, hur dusunceye engel olabilecek baska bir iman seklini secmezler, secemezler, mantiklari buna musade etmez.

siriusx 05-09-2010 01:56

zaten hadi gelin yeni bir paganizm kuralım yazmadım. biraz hayal gücü çalışması ve beyin fırtınası amaçlamıştım.
ben konu seçiminden dolayı beyin fırtınası ortaya çıkamadığını yorumlayacağım.
eminim buradaki insanlar beyin fırtınası yapmaktan hoşlanan insanlardır.

AerA 05-09-2010 02:25

Sayın sirius ;

Amacım kendimi ithamınız karşısında aklamak değildir. Lakin belirttiğim gibi ben "Din kavram ve oluşumlarına" karşıyım. Sadece zihin-oyunu bile olsa, birinin oluşumunda var olamam.

Saygılar.

siriusx 05-09-2010 08:43

karşı olanların varolduğunu biliyoruz. zaten buradan bir forum üzerinden yeni bir din yaratılacağına inanmak boştur. ve boş birşeyle mücadele ettiğinize dikkat çekmek istedim.

VraeL 05-09-2010 12:55

Paganlık hiç ölmedi.
Hala yunan tanrısı Zeus'a, mısır tanrısı Amon'a, sümer tanrısı İnanna'ya tapınan, ritüel düzenleyen yeraltı pagan cemiyetleri mevcut.
Semavi dinlerdeki pagan öğeleri saymıyorum bile (.

Neva 19-11-2012 12:12

Guncelleme.

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 07:15 .