Müsade ederseniz bir iki şey eklemek isterim ;
Ülkemizde özgün pagan inançları (paganism) yaygın değil. Fakat kendilerinin pagan olduğunu idda eden bir kaç insana rastlayabiliriz. Fakat bu gruplar da paganizmin dejenere edilmiş halini oluşturuyor.
Yukarıda arkadaşlarımızın dediklerine katılmamak elde değil. Dorğrusu bugun özellikle hristiyanlık ,bünyesinde pek çok paganist ögeyi barındırır. Hristiyan inancına mensup bireylerin bunlardan haberleri vardır yoktur fakat uzlaşılan nokta iman esasıdır.
Hristiyanlıktaki pagan kökenli pek çok şeyden bahsettik. Örneğin
Paskalya, Noel, teslis, Haç /çarmıh şekli ve kullanımı,
Meryemana faktörü ,
Tanrı oğlu karakteri vs. vs.
Hristiyanlığın temel inançları olduğu söylenen bu dogma ve anlayışların
KÖKENİNE İLİŞKİN okumak isterseniz nacizane bir başlık açmıştım, tıklayabilirsiniz ;
"
Hristiyan İnancının Temelleri"
Genel Hristiyan aleminin dışında ,hristiyanların çoğunluğu tarafından "SAPKIN" olarak görülen 'hristiyan' gruplar da bazı pagan dogmalarının izini taşımaktadır.
Örneğin geniş hristiyan çevrelerce "hristiyanlığı" tartışılan Yehova Şahitliği akımı da eski inanışlardan yararlanmış ve onları günümüze taşımayı başarmışlardır. Ebionitler, Elkeziler, Monarkiyenler, Sabelyenler, Makedoniuscular vs pek çok inanışın kaynağını oluşturmuş ve gelecek kuşaklara bu eski inanışları devretmişlerdir.
Bir şekilde harmanlanan bu eski inanışlar yeni dinlerin temel direklerini oluşturup önümüze sunulmuştur.
Önemli olan ,sık sık ısıtılan ve önümüze koyulan bu bozuk yemeğin yenip yenmeyeceğidir. İman denilen safca duyguyla birlikte, insanlar inanışlarının pagan kökenli olduğunu bildiği halde kabul etmekte zorlanmamktadırlar.
Hristiyanlıktan örnek vermek gerekirse , Noel'in pagan bayramı olduğu pek çok hristıyanca bilinmekte olup bu pagan bayramının zamanında "hristiyanlaştırıldığı" dolayısıyla artık İsayla ilgili sayılması gerektiğine inanılıyor.
Ben ,Apostolik Hristiyanlarca
AZİZ olarak görülen
İmparator Konstantin’in
bir
PAGAN RAHİBİ olduğundan da bahsetmiştim. Fakat Onu
AZİZ olarak gören hristiyanlardan bir cevap alamamıştım.
"
İmparator Konstantin’in Hristiyanlığa Etkisi "
Apostolik Hristiyanlara sorsanız, Konstantin'in hristiyanlığın "
aziz hizmetkarı" yada "
II.Pavlus " olduğundan bahsedeceklerdir. Varsın öyle bilsinler ,bizim açımızdan bir problem yok.
Saygılarımla