"İslama/ŞeriateGöre..." Başlıklı Değgin
Bir kamyon şoförü ügün bir şekilde jandarmalara gitmiş ve sormuş :
-Bu taraflarda hiç siyah inek bulunur mu?
-Hayır!
-Siyah at?
-Hayır!
-Siyah köpek?
-Hayır!
-Eyvah o halde köyün papazını ezdim ben!
Neden bu fıkra ile başladım konuya? Çünkü son anda bir kararla Turan Dursun web sitesinde yayınlattırma kararını verdiğim ancak onun çok daha kapsamı dışında toplu elektronik posta ile birçok kişiye gönderdiğim "İslama/ŞeriateGöre Gülmece Anlayışı- Muhammedin Esprileri " başlıklı yazıma aşağı yukarı bir ilginin olacağının beklentisindeydim, fakat beklemediğim
kişilerden, yazımın ilgi çekmesini beklemediğim kısımlarına beklemediğim tepkiler geldi.
Öncelikle İslam'ın gülmece anlayışına dikkat çeken bu yazımın başlığında sözkonusu İslam ile Şeriat arasına eğri çizgi(slash) koymamama bazı iyi niyetli arkadaşların alındığını ve sitem ettiklerini belirterek konuya başlamalayım.
"Şeriat İslam'ı kirletti , recm vb. cezai uygulamalar sonradan Kû'ran' a sokuldu" diyenler oldu.Evet orası doğrudur.
Ancak yine de Şeriat'ın İslam , İslam'ın da Şeriat olduğunu bizzat İslam kaynakları söyler ve bu iyi niyetli arkadaşlar biraz olsun bu kaynakları tetkik etselerdi, o zaman yanlış yazmadığımı düşüneceklerdi. O kaynakların ne olduğuna tekrar geleceğim, zira bu yazıyı yazış amacım öncelikle kaynak sunumu-önerisi idi.
Yine İslam ile Şeriat kavram aynılığına bir örnek daha geldi aklıma. Şöyle ki Uğur Mumcu'un katledilmesinden hemen sonraki hafta çıkan "Cuma" adlı derginin manşetini hatırlayanlar bileceklerdir.
Şöyle diyordu :
"Şeriat'a söven güruh , Ateşle oynama Şeriat İslam'dır!"
Alt manşet ise şu şekildeydi:
"Mumcu bahane, hedef güçlenen İslam"
Bunları nasıl yorumlamalı peki?
İşte onun içindir ki bu iyiniyetliliğin sürdürülmesi insanı ruh kataraktlığına kadar götürebilir.
Ayrıca bir husus ta Turan Dursun 'cu olduğunu düşünen ancak farkında olmadan Turancı görüşü-geleneği israrla sürdüren bazı arkadaşlarımız da benim sözkonusu yazıda Kürt kültürüne değgin paragrafıma alınmışlar.
İşin ilginç yanı Turan Dursun "web" sitesinden değil , benim sosyal çevremdendi bu arkadaşlar. Aksine Turan Dursun sitesinde olumlu bir tepki ile karşılandı.
Benim bu arkadaşlarıma da diyebileceğim benim sosyal künyemle ilgilenmek yerine dikkat çekmek istediğim alttaki 4-5 *paragraflık yazıyı ve beyin emeğini , el emeğini , göz emeğini *keşke göze alsalardı. Daha bilimsel ve vicdani bir davranış *olacaktı kanımca. Ben kuru Kürt milliyetçiliğine de en Turancı görüşe olduğu kadar karşıyım. Sadece olayın kültürel boyutuuna değindim. Bu apayrı bir yazıyı gerektirdiğinden bu konuda ayrıca yazı yazacağımın sözünü veriyor ve konuyu tekrar Şeriat İslam "aynı" lığına getirmek istiyorum. İslam ile Şeriat ayrıdır diye düşünen-düşleyen ve böyle gör(mek istey)en arkadaşlarıma içerlenmiyor ve kızmıyorum . Yalnızca bir kaç kaynak adını çarpıcı madde başlıkları ile *sunuyorum
bilgilerin(iz)e. *Bu kaynakların birçoğunu devlet kütüphanelerinde bulabilir ve ücretsiz faydalanabilirler.
İşte kaynaklar ve ilgili maddeler :
İBN-İ TEYMİYYE KÜLLİYATI-1
Safya-389/ Şirk ve tevessül
İBN-İ TEY...-3
S. 224/ Şeriat çeşitleri
İBN-İ TEY...-4
S. 345/ Hz.Ali mi üstündür , Hz. Osman mı?
S. 226 ve devamı / Ölüm anı , Kıyamet , Kabir hayatı , Ahiret vd.
S. 113 vd. / Filozoflarlar tarışmada metod
* * * * * * * * *Ateitlerle tartışmada metod,
İBN-İ TEY...-5
S. 417/ Felsefeye bakış
PRATİK AKAİD DERSLERİ Cilt-2 (Burhan yayıncılık)
S. 110 / Şirk Ve Tevessül (Tevesül "vesile" sözcüğünden gelme olup "sebep olmak" deyimini karşılar ve buradaki anlamı
Allah'la bütünleşmektir)
EBU'L LEYS SEMERKANDİ / TENBİHÜ'L GAFİLÜUN (GAFİLLERİ UYARAN KİTAP) - BUSTANÜ'L ARİFİN (ARİFLER BAHÇESİ) Cilt-2
S. 916 / Faideli şeyler
SEYYİT KUTUB - FAZİLALÜ'L KURAN Cilt - 1
Önsöz Yazısı
TEVBE SURESİNİN GÖLGESİNDE CİHAT DERSLERİ
397 / Eğri boyunlar ancak kılıçla düzeltir,
Özlellikle İbn- Teymiye Külliyetının militan İslamcılığın en çok üzerinde durduğu "akaid" kaynak olduğunu söylemeliyim.
Ortadoğu'dan ziyade Afganistan mücahitliği bilahhassa! Bu külliyatı biraz daha büyütec altına alırsak eserin içeriği böyledir:
İbn-i Teymiye Külliyatı (Derleyen: Muhammed bin Abdurrahman bin el-Aişimi el-Necdi !!!)
11 Cilt Fıkıh ,
8 Cilt Akaid (ilk 8 cilt)
5 Cilt Tefsir
2 Cilt Tasavvuf
1 Cilt Mantık
1 Cilt Hadis
Paylaşacaklarım şimdilik bu kadar... Sevgiyle , dirençle , umutla ...
|