Re: TANRI KAVRAMLARI ÇAĞLAR BOYUNCA NASIL GELİŞTİ
Şimdi bir çok insan şöyle düşünüyor?
"Bu dünyayı, bu maddeyi, bu boşluğu kim yarattı? Bunlar kendiliğinden var olabilir mi?"
Ben diyorum ki:
"yaratmak" diye bir kavram nerden gelir? Doğada yaratılan birşey var mı? Doğada olmayan bir kavramı kendimize sorma hakkımız var mı?
En son kime ne sordunuz? Muhakkak fiziksel olarak gözümüzde canlandırdığımızda doğada bir benzeri vardır.
Mesela, "Ali ata bindi" deriz." Bu kavramın doğada bir çok benzeri vardır. İnsanlar traktöre binerler. Hayvanlar birbirlerinin üstüne binerler, ürerler. Yani bir şeyin başka birşeyin üstüne çıkması gibi birşeydir. Bu "binme" olarak adlandırılır. Bu kavram öğrenildikten sonra doğada ve hayatta birçok yere uyarlanarak kullanılabilirler, daha önce hiç kullanılmayan yerlere dahi.
Soyut kavramlar ise "sevinmek, üzülmek..." tanımlamalardır. Bir kareketi veya olayı bildirmezler.
Şimdi, doğada yaratılan birşey yoktur. "Yaratmak" kelimesi de yoktur. O halde birşeye benzetmiş olmaları lazım, tarihler boyu. Nedir o? Doğaya bakmışlar: olmayan çamurun içinden kurbağa çıktığı, yemek artıklarının içinde kendiliğinden kurtçuklar oluştuğunu ve bunların benzerlerini gördüler. Tabi bunların gerçek nedenleri tarihin ilerleyen dönemlerinde öğrenildi.
İşte o tarihin erken evrelerinde;
İnsanlar bu olaylara hayretlerle baktılar, baktılar ve bunu dünyayı ve yaşamı anlamaya uyarladırlar. Ve dinler çıktı, türedi.
Konuştuğumuz her cümlenin, anlattığımız her olayın, olgunun ve düşündüğümüz herşeyin temeli ve bir benzeri doğada yatar ve vardır.
İnsanların doğada olmayan şeyleri kendilerine sorma yetkileri ve hakları yoktur. Seni kimse tutmaz, sorarsın fakat olmadık yanlış düşüncelerin peşinden koşarsın.
"Bunu kim yarattı?" O soruyu sana sor diyen kim, teşvik eden kim? Veya nerden esinleniyorsun.
İnsanın yapı, düşünce ve deneyimlerinin nasıl ve nereden öğrenildiğini bilmek gerekli ve şarttır.
Bunlar benim düşüncelerim.
|