17-01-2009, 16:13
|
 |
Üye
|
|
|
|
mevlana
merak ettim forumdan baktim,bulamadim.sanirim boyle bir baslik yok.
peki mevlana kim.nasil bir kisilik?
gercektende katiksiz,halis bir musluman dusunce adami mi?
yoksa bir escinsel mi ?
yada ayni anda ikisi birden mi?
sems le dost mu,yoksa birbirlerine asik mi?
farkli yerlerden yararlandigimda su sekil ilginc bilimsel soylesilerde cikiyor:
Bir oglanci evine bir oglan goturdu. Onu bas asagi edip duzmeye koyuldu.
Bu sirada mel'on cocugun belinde bir hancer gordu. dedi ki; belindeki ne?
Oglan, kotu dusunceli biri hakkimda kotu bir dusunceye kapilirsa, bununla karnini desecegim diye cevap verdi.
Oglanci, Tanriya hamd olsun dedi, iyi ki ben sana bir hile yapip kotu bir dusunceye kapilmadim((Mesnevi / 5.cilt 2500)
abdestsiz ellenmez dedigi mesnevide bu cumleler normal mi?boyle ilahi bir ileti olabilir mi?buradan anlayacagimiz nedir?bunu okuyan zat islamin ne kadar hosgorulu oldugu fikrine mi kapilir?
buna ragmen musluman toplum bu kisilige neden bu kadar deger vermis neden sahip cikmistir?
"Eger camlariniz kirliyse manzarayi ne kadar degistirirseniz degistirin goruntu ayni kalir..."
|

17-01-2009, 16:24
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Sen kafana eşcinsel olduğunu koyduğun zaman sana anlatılacak ne var bilmiyorum Kitaplarda heralde şöyle yazmaz mevlana eşcinsel değildi.
Bilgi kötüleme üzerine kurulduğu zaman o atrık bilgi değil hezeyandır
|

17-01-2009, 16:41
|
 |
Üye
|
|
|
|
hersey ortada,sen fikrini soylersin,ben fikrimi.
isteyen yapisina gore algilar.
demek kitaplarda oyle yazmaz.yazarsa mevlana escinsel diceksin yani?
http://www.semazen.net/download_detail.php?id=6
burdan indir oku o zaman.
Bir iri adam bir oğlanı ele geçirdi.Bu adam bana kast eder diye çocuğun yüzü sarardı.
Adam dedi ki “ Güzelim,emin ol..sen benim üstüme bineceksin.
Ben korkunç görünsem de aldırış etme,bil ki ben bir ****yim.Deveye biner gibi bin üstüme,sür ”
İnsanların suretleriyle mânaları da işte böyledir.Dışardan adam görünürler,içerden melûn Şeytan!
Ey Âd gibi ipiri adam, sen rüzgârın tesiriyle dalın vurduğu davula benziyorsun.
(Mesnevi 2.cilt / 3155
"Eger camlariniz kirliyse manzarayi ne kadar degistirirseniz degistirin goruntu ayni kalir..."
|

17-01-2009, 16:42
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
|

17-01-2009, 16:50
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
İnsani olan her şey kabûlüm.
|

17-01-2009, 21:14
|
 |
Üye
|
|
|
|
sevgili frodo
sevgili dilaver
tesekkur ederim.gozden kacirmisim ben.ordan takip etmeye devam edelim.
|

18-01-2009, 15:47
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Eksik aktarilma
sheyhzade´isimli üyeden Alıntı
Oglan, kotu dusunceli biri hakkimda kotu bir dusunceye kapilirsa, bununla karnini desecegim diye cevap verdi.
Oglanci, Tanriya hamd olsun dedi, iyi ki ben sana bir hile yapip kotu bir dusunceye kapilmadim((Mesnevi / 5.cilt 2500)
abdestsiz ellenmez dedigi mesnevide bu cumleler normal mi?boyle ilahi bir ileti olabilir mi?buradan anlayacagimiz nedir?bunu okuyan zat islamin ne kadar hosgorulu oldugu fikrine mi kapilir?
buna ragmen musluman toplum bu kisilige neden bu kadar deger vermis neden sahip cikmistir?
|
Sn. sheyzade,
Yukarida mesneviden aldigim dediginiz kelimeler arasinda; öncesi ve sonrasi aciklamalari olan bu hikaye hakkinda, bir eksiklik var önce onu tam yazalim.
- Bu sirada ( O ) mel'un cocugun belinde bir hancer gördü. Dedi ki: Belindeki ne?
Asli bu sekildedir.
Bu ( O ) yu eklediginiz zaman. Cok rahat bir sekilde bu cümleyi yazan kisinin; hikayede anlattigi mel'un dan düsünce olarak uzak oldugunun daha iyi farkedildigini aciklamakta fayda var.Bu isi yapani da mel'un olarak isimlendiriyor.
Neden hikayenin baslangicinda olan;
''Benim beytim, beyit degil, bir ülkedir. Alayim, alay degil, bir sey ögretmektir.''
Cümlesi okunmuyor ve aciklanmiyor.
Ayrica;
-Oglan, kötü düsünceli biri hakkimda kötü bir düsünceye kapilirsa bununla karnini desecegim diye cevap verdi.
-Oglanci, Tanri'ya hamdolsun dedi, iyi ki ben sana bir hile yapip kötü bir düsünceye kapilmadim.
-Sende adamlik olmadiktan sonra hancerlerin ne faydasi var? Yürek olmadiktan sonra bunda ne fayda var ki?
Cümlelerini iyice analiz edebilirsek; ülkemizin ve diger müslüman ülkelerin su andaki bulundugu ortamlarina nasil uygun oldugunun, gözlerden kacirildigini gözlemekteyim...
Sevgili dilaver ve frodo' nun verdigi linklere de bakarsiniz, o basliklar altinda; kirana kirana bir tartisma oldugunu okuyacaksiniz.
ANADOLU mozaginin hala parca, parca olup dagilamamasinin en önemli etkenlerinden biride; Anadolu' da asirlardir ortaya cikan Mevlana, Yunus, Karacaoglan, Pir Sultan Abdal ve onlar gibi olan, isimlerini yazmaya sayfanin yetmeyecegi insanlar degilmidirler?.
Anadolu insanina özgür düsünceler ögretmek ugruna, ölümü göze alan sairlerimiz, yazarlarimiz...
Bütün ömrünü yasantisini, Anadolu halki icin hice sayan Mustafa Kemal?
Bu insanlarimiza sevgi ile yaklasip okuyup, ögrenen, iclerine sindirebilen... Yüreklerinde harmanlayip birlestirdikden sonra daha da güzellestirebilen insanlarimizin var olduklarini gördükce....
Bütün samimiyetimle ve yüregimle inanarak diyorum ki: Anadolu halkinin özgürlügü, aydinlanmasi, kardesce yasamalari ve bölünmemesi icin kendisini feda eden insanlarimizin, Anadolu' nun bagrindan fiskirmalari asla tükenmeyecektir.
Saygilarimla.
|

19-01-2009, 01:06
|
 |
Üye
|
|
|
|
merak ettim forumdan baktim,bulamadim.sanirim boyle bir baslik yok.
peki mevlana kim.nasil bir kisilik?
gercektende katiksiz,halis bir musluman dusunce adami mi?
yoksa bir escinsel mi ?
yada ayni anda ikisi birden mi?
sems le dost mu,yoksa birbirlerine asik mi?
farkli yerlerden yararlandigimda su sekil ilginc bilimsel soylesilerde cikiyor:
Bir oglanci evine bir oglan goturdu. Onu bas asagi edip duzmeye koyuldu.
sevgili cigi,
bende topici acarken yukardaki sekilde basladim.mukemmel bir bilgi hazinem yok.ama kafa yormaya deger konular oldugu icin,ve burasi(turan dursun) her konusmanin tartismanin,argodan temiz,hos bir ortami oldugundan;merak ettigim,bilmedigim ama ogrenmek istedigim konulara burdan bakiyorum.diger farkli yerlerdende bakiyorum ogrenmek icin fakat en anlayisli ortam burda oldugu icin,yani rahatlikla sorunu sorabilecegin; ahlaksiz yazilara,kufure izin verilmedigi icin farkli yerlerden de okudugum kafami kurcalayan konulari burda bi defa daha sormak dogtusunu bulmak istiyorum.
muhakkak ki dogru olani ogrenmek istiyorum.herhangi bir konuyu farkli bir fikirlerden anlamak,gozlemlemek istiyorum,ki burasi gibi guzel bir bilgi,kultur hazinesinden faydalanmak icin hepimiz burdayiz.
tabi dediginiz gibi de okurum.sevgili froda ve dilaverin verdigi linkleri okuyorum.
tesekkur ederim.
|

19-01-2009, 02:50
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sevgili Sheyhzade;
Mevlana da bir insan. Ama bence dönemine göre farklı bir insan. 8 asır önce yaşamış bir insan ama bugün aynı nitelikleriyle yaşasa çoğu insandan daha erdemli daha çağcıl olabilecek bir insan.
Günümüzün dincilerinden isimleri aklımıza gelenleri gözümüzün önünden geçirelim, bir de Mevlana'yı. Farkı o zaman anlayabiliriz. Said Nursi'yi, Cübbeli Hoca'yı, Mahmut Hoca'yı, Harun Yahya'yı, Adıyaman'lı hoca'yı. Bu adamların peşinde milyonlar gidiyor. Hangisini 8 asır önceki Mevlana ile bir tutabiliriz?
Mevlana'yı örnek alalım, onu rehber görelim vs. demiyorum. Ama hakkını da verelim. Eleştirelim de aynı zamanda. Ama yazdıkları içinde tasvip etmediğimiz düşünceleriyle eleştirelim. Çünkü o bir düşün adamı. Bir Marksisti eleştiren Marks'ın fikirleriyle eleştirmeli. Marks'ın eşcinsel olduğu, Yahudi olduğu, çok içki içtiği vs. iddialarla değil. Üstelik iddiaların kanıtı da yoksa bunu ortaya atmak tamamen yakışıksız olur.
İslam peygamberi Muhammed hazretlerinin evlilikleri eleştirilir. Özel hayatı didik didik ele alınır. Şimdi sıradan bir insan olarak ele alındığında çok kadınla evliliği, kendisinden 40 yaş küçük bir çocukla evlenmesi, evlatlığının karısıyla evlenmesi önem arzetmez. Ama işin içinde peygamberlik iddiası olunca durum değişir ve bir peygamber için yakışıksız bulunan özellikler eleştirilir.
Mevlana bir peygamber değildir. Buna rağmen ele alındığında tek eşli olduğu görülür. Hiçbir hırsızlığı, arsızlığı yoktur. Kimseyi öldürmemiş, kimsenin öldürülmesi için emir vermemiştir. Kimseyi kavgaya, savaşa kışkırtmamış tersine daima dostluğu, barışı savunmuştur. Her derdin devasının sevgi olduğunu söylemiştir.
Eserlerinde geçen açık saçık sözler ve eşcinsel hikayeleri, kesinlikle ahlaksızlık değil ahlak üzerinedir. Ama bir cinsel tabu anlayışı olmadığından özgürce, dilini sakınmadan yazmıştır. Kaldı ki Kur'an'da dahi cinsel organ geçerken, Tevrat'ta baba-kız cinsel ilişkisinden bahsederken Mesnevi'de yazılı olması benim açımdan hiç garip değil.
Bu hikayelerden yola çıkıp ona eşcinsel yaftası yapıştırmak mümkün mü?
Ya da Şemsi Tebrizi ile olan sıkı dostluğu, eve kapanıp bütün gün beraber olmaları, şemsi Tebrizi'yi bir sevgili gibi görüp hakkında yazdığı şiirler ikisinin cinsel ilişki yaşadığının bir kanıtı sayılabilir mi?
Hayır! Bunu ben bir erkekle bir kadını birlikte gördüğünde "aralarında ilişki var" diye düşünenlere benzetiyorum.
Ama kişi eşcinsel çıkarımı yapmakta özgürdür, kendi görüşüdür. Fakat bunu kanıtı olmadığı halde başkalarına dayatamaz. "Benim görüşüm bu" der, geçer.
Mesnevi'yi vahiy alarak yazdığını söylediğini iddia edenlerin verdikleri beyitlere bakıyorum. Alakasız konular çıkıyor. Mesnevi'nin abdestsiz okunamayacağı iddiasını daha önce de duymuştum. Giriş kısmında yazılı denmişti. Bakıyorum öyle birşey yok. Sen beyit no.sunu biliyorsan eğer yazıver de bir bakalım.
|

19-01-2009, 04:43
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Mevlana ve Şems'i Tebrizi'yi ele alıp degerlendirirken Anadolu'da o dönemde çok yaygın olan Kalenderiye hareketini göz önüne almazsak yanılgılara düşmemiz kaçınılmaz olur. Her şeyden evvel Şems bir kalenderiye dervişi idi. Bu konuda tüm kaynaklar ittifak halindedirler.
Kalenderiye tarikatında Cemal (Mahbub) perestlik hakimdi. Özellikle halk arasındaki kalenderlerde cemalperestlik güzellige, Allah'ın güzelligine tapmak olarak ele alınırdı. Bu Allah'ın güzelliginin genç delikanlıların yüzünde tecelli ettigi anlayışından yola çıkarak bazı sufilerin kendilerine güzel yüzlü delikanlılardan dost edinmeleri olgusunu anlatır. Aynı olguyu Platon'da da buluruz.
Ünlü kalender şeyhlerinden Evhadü'd Din Hamid'i Kirmani güzel delikenlılara olan zaafından bahsedilirken bu konuda Eflaki Şems'i Tebrizi ile tartışmasını aktarır. Rivayete göre Şems Bagdat'ta şeyhe rastlamış ve ona ne yaptıgını sormuş. O da ayın aksini suda seyrediyorum cevabını vermiş. Buna kızan Şems "Eger ensende çıban yoksa başını kaldır da gökte ayın kendisini seyret " cevabını vermiş. Şems'i Tebrizi'nin bu sert tepkisi onun cemalperestligi fiili livata noktasına getirmedigini göstermektedir.
Kaldı ki bu egilimlerin özellikle halk arasındaki kalenderlerde oldugu yazılmıştır. Aristokrat seviyedeki kalenderlerde oldukça dizginlendigi ve dogru sayılmadıgı anlaşılıyor. Mesela XIII yy.da İbnül-Hatip Cavlakiler'i anlatırken onlar arasında livata illetinin çok yaygın oldugunu, mecbur kalmadıkça kadınlara ilgi duymadıklarını kaydediyor.
Kalenderiler içinde bir zümre olan şemsiler de Şems'i Tebrizi'yi örnek alır ve onun izinden giderlerdi. Kalenderiligin ön koşullarından biri ise genç ve bekar olmaktı.
Şems'in Evhadü'd Din Hamid'i eleştrmesi gibi Mevlana'nın da onu tasvip etmedigini gene okuyoruz. Gene Eflaki Mevlana'nın oglu Sultan Veled'i Şems'i Tebrizi'ye mürid olarak verirken onun, "çirkin eşcinsellik hastalıgından uzak bulundugu" konusunda teminat verme geregini duydugunu yazmaktadır.
Şimdi her iki taraf açısından da eşcinselligin kabul olmadıgını izleyebiliyoruz. Ancak o dönemde de eşcinselligin yaygın oldugu da bir gerçek. Özellikle bu tarikatlar arasında. Burada anlaşılmayan ya da ilginç olan konu Mevlana'nın Şems ile tanıştıktan sonra her şeyden elini etegini çekerek mistik bir aşk ile Şems'e baglanmasıdır. Şöyle yazılmıştır :
Hiç kimse hallerine muttali degil idi ve'l-haletü hazihi
hiç kimse onların hakayık-ı esrarına vakıf olamayacaktır. (Sipehsalar)
saygılarımla
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
|