Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Multimedya

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 17-07-2009, 20:20
warpopeye warpopeye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

kitabı okudum ve okuduktan sonra bir daha okudum. yalnızca gerçekleri anlatıyor olmasının yanı sıra, bu güne kadar okuduğum en akıcı ve en keyifli eser...
Alt 17-07-2009, 23:53
unbe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
unbe unbe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

hala okuma fırsatım olmadı yaw rafta bana bakıyor ben ona.
bi ara başladıydım ama devam edemedim
aynısı ataların hikayesi içinde geçerli ki evrimle ilgili çok iyi bi kaynak niteliğinde
okumam lazım artık başlayayım yarın.

"Varsan,çarp!!!"
Alt 29-07-2009, 18:15
uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
uyar uyar isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

arkadaşlar tanrı yanılgısı ilk çıktığında büyük heyecanla okudum.. bazı tercüme sorunları var... ama bu konuda ilk sayılabileceğinden çok önemli bir kitap bence..türkçemiz için tabiii.... sonra diğer RD kitaplarını da okudum.. geçenlerde dawkins yanılgısı diye türkçeye çevrilen eleştiriside elime geçti.. aslında ubnu çevirmek komik çünkü adam temelde hristiyan dinie göre eleştiryorki buda birçok sorunu beraberinde getiriyor... RDawkins in yeni kitabnı da sabırsızlıkla bekliyorum...

kuranı okuyun cunku okudukca allahin olmadigini daha iyi anlayacaksiniz .......
Alt 04-08-2009, 11:26
taylan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
taylan taylan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Jean Meslier'in 18 yy Fransa'sında kaleme aldığı "Tanrısızlığın ilmihali" "Sağduyu" adlı eseri bu kitaptan çok daha iyi bir metne sahip. Ayrıca yarattığı bomba etkisiyle K.C. gibi deizme doğru yol alan arkadaşları bir kez daha durup düşünmek zorunda bırakabilir.

Artık tanrı diye bir şeyin olduğuna İNANMIYORUM demiyorum. Bu onu kabul etmek anlamına gelir. Ben bu konu hakkında bir DÜŞÜNCEYE SAHİP DEĞİLİM diyorum. En mantıklısı bu. Çünkü tanrı kavramı, insanın inanmak istediği ve kurallarını, boyutlarını, başlangıç ve bitiş zamanlarını tamamen insanın belirlediği, içsel olarak korkulan baba figürünü yansıtan zorlama bir kavram. Belirli bir modeli yok. Dünyada ne kadar insan varsa o kadar tanrı var. Bu ciddiye alınabilecek bir durum değil. Çünkü hiç kimse tanrı konusunda bir diğerinden daha üstün ve detaylı sayılabilecek bir bilgiye sahip değil. Dolayısıyla burada "tanrı yoktur" demekle, "tanrı vardır" demek arasında hiç bir fark bulunmuyor. En doğrusu "tanrıya inanıyor musun" diye soran insanlara genelde "bu konu hakkında düşüncem yok" diyorum. En iyisi düşünmemek.

Evrenin daha ayağı yere basan, daha akla sığan ve daha kolay modellenebilen açıklamalara ihtiyacı var. Evrim kuramı bu donanıma sahip. Eğer bir gün başka galaksilerden bizden daha zeki canlılarla karşılaşma imkanı bulabilirsek onların da bulundukları evreni doğal seleksiyonla açıklayacaklarına eminim.
Alt 04-08-2009, 14:24
tensiz.denek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
tensiz.denek tensiz.denek isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

tensiz.denek - MSN üzeri Mesaj gönder

taylan74´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Çünkü hiç kimse tanrı konusunda bir diğerinden daha üstün ve detaylı sayılabilecek bir bilgiye sahip değil. Dolayısıyla burada "tanrı yoktur" demekle, "tanrı vardır" demek arasında hiç bir fark bulunmuyor. En doğrusu "tanrıya inanıyor musun" diye soran insanlara genelde "bu konu hakkında düşüncem yok" diyorum.
Sayın taylan74,
Agnostiklerin arasına hoşgeldiniz. Ben tanrının varlığı ve yokluğu sorusunda matematiği görüyorum.
tanrı yoktur = 0 dır
tanrı vardır = sonsuzdur
Herhangi bir fonksiyon için,
Herhangi bir doğal sayıya doğru sonsuza kadar küçük yaklaşabiliriz.
Herhangi bir doğal sayıya eriştiğimizde ise tanrı ve sonsuzluk yokolur ve doğal bir sayı elde ederiz. Doğal bir sayıda, doğada olduğu gibi tanrı yoktur.

Tanrıyı bulma mücadelesi de bunun gibi, sonsuzluk ve yokluk arasında gidip gelen bir ikiliktir (duality) aslında. Tanrı ne vardır ne yoktur ama hem vardır hem yoktur. Dolayısıyla tanrının biri yada öteki olmasını istemek anlamsızdır fikrimce .
Saygılar,

... sadece çok büyük bir zeka saçma düşüncelerin içine mantık üfleyebilir. [Milan Kundera]
Alt 04-08-2009, 15:31
Kıdemli Üye

Dolayısıyla tanrının biri yada öteki olmasını istemek anlamsızdır fikrimce .

Teşekkürler, ben de bu ikilemi yaşamamak için en doğrusunun düşünmemek olduğunu savunuyorum.

Benim bir sorum olacak: Sonsuzluk ve yokluk gibi kavramlar modellenebilir mi? Bir prototipleri var mıdır? Matematiksel formüller dışında...
Alt 04-08-2009, 16:00
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Dolayısıyla tanrının biri yada öteki olmasını istemek anlamsızdır fikrimce .

Teşekkürler, ben de bu ikilemi yaşamamak için en doğrusunun düşünmemek olduğunu savunuyorum.

Benim bir sorum olacak: Sonsuzluk ve yokluk gibi kavramlar modellenebilir mi? Bir prototipleri var mıdır? Matematiksel formüller dışında...
Sorunuz karmaşık. Çünkü modelleme demek, gerçekte var olanın matematik diliyle anlatılması ve gözlemlenmesi demektir.
Mesela fraktüeller var, basit matematik fonksiyonların zamanda değişimle evrende evrimle varolan şekilleri oluşturan şekillerdir. En tanınaları mandelbrot serilerdir mesela. Bu seride sonsuz yoklukla ve sonsuz varlıkla karşılaşılabilir. Bu seride şeklin herhangi bir noktasına herhangi bir miktar yaklaştığınızda varlıkla -mesela şeklin kapsadığı kapalı alanla- ve yoklukla -şeklin kapsamadığı alanla- karşılaşırsınız. Bence tanrının varlığı ve yokluğu sorusuna en güzel cevabı bu şekiller basit matematiksel fonksiyonlarla verirler.

http://commons.wikimedia.org/wiki/Ca...ns_of_fractals

Saygılar,

... sadece çok büyük bir zeka saçma düşüncelerin içine mantık üfleyebilir. [Milan Kundera]
Alt 04-08-2009, 16:13
Kıdemli Üye

Teşekkür ederim. Şekiller çok ilginç.

Bunlar sınırsız bir varlığı tanımlamada kullanılabilir mi?
Alt 04-08-2009, 16:35
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Teşekkür ederim. Şekiller çok ilginç.

Bunlar sınırsız bir varlığı tanımlamada kullanılabilir mi?
Bu şekillerin herhangi bir sınırları yok. Sonsuz küçük bir boyutta yine sonsuz uzunlukta bir yüzeyleri olacaktır.

Varolmaya gelince, doğada bu şekillere benzeyen -özellikle bitkiler aleminde- canlılar mevcuttur. Herhangibir ağacı ele aldığımızda, ağaçların dallarının nerede dallanacağı yaklaşık olarak bellidir. Ağacın şekli de bu basit denkleme göre, dal uzadıkça dalın başladığı yerden, uzamış olduğu yer arasında bir bölgeden yeni bir uzuvun oluşmasıyla dallanır.

Bence matematiğe rağmen, tanrının herkez için geçerli kesin bir tanımını yapamayız. Tanrı saf bir hayal gücünün ürünüdür çünkü tanrı doğada fiziksel olarak bulunmaz. tanrıyı ne tadabilir ne dokunabiliriz ne test edebilir, ne ölçebiliriz. Sonsuzluk ne kadar soyutsa tanrı da o kadar soyuttur. Dolayısıyla fakat buna rağmen fraktüellerin tanrının varlığını tanımlamaya yeteceğini sanmıyorum. evrensel-insan buna daha iyi bir cevap verecektir sanırım
Saygılar,

Alt 29-05-2010, 22:53
Karın Agrısı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Karın Agrısı Karın Agrısı isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Kitabı okurken sıkıldığım oldu.Çünkü çeviri hiç iyi değil "berbat" denilebilir.Ama mutlaka okunması gereken bir kitap.Konuları derinlemesine ele almış bu nedenle de kitabı okurken bir yerinden bir şey kapacağınıza düşünüyorum.

Önerilen Siteler