Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 26-07-2010, 01:22
karinca karinca isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

aliyarasfal,
"Şimdi bu ayetten ne anlıyorsunuz, alimlerin sözleri yanlış çevirmiş olma ihtimali mi?
Önceki dinler ve peygamberler sadece belli kavim ve kişileremi hitap etsin diye gönderilmiş ki bilinen dinler ve inanç , uyarılmamış kavimden bahsediyor.Bu kavim araplar ise ki kavimin ne demek olduğu açık araplara daha önce uyarıcı defalarca gelmiştir. Yani bu tez çöker.
Bu uyarıcı sadece o kavime özeldir, yani sadece onları uyarma görevi vardır.E niye diğer kabilelere vede eski ilahi denilen uyarıcı gelmiş dinlere dayatılıyor o zaman bu uyarıcı?

O kişilere uyarıcı gelmiş, aynı tanrı kavramı tarafından, bu ayettede uyarıcı denilen kişi sadece bu kavmi uyarmakla görevli, alimler bunu nasıl açıklar, buyrun bilimsel olarak tarihsel bilgiler ışığında ve dilbilgisi ile bu ayetin insan ürünü olmadığını iddia ediyorsanız kanıtlarınızı sunun."

Sayin aliyarasfal,Alimler sözleri dogru cevirmislerdir, ancak surasi bir gercektirki, ceviriler yalniz baslarina yeterli olamayabilirler. Kuran 23 yilda peyderpey gelmistir. Hep birden bir kitap olarak degil. Bir hikaye, tarih, roman filan kisaca insanlarin kaleme aldiklari herhangi bir kitap türü degildir ve onlarada benzemez. Icinde kitap türlerini andiran kesitler olabilir, ayri bir konu. Tarih varsa bile hedefi kuru bilgi vermek degildir.
Hedef meydana getirmek istedigi yeni topluma birseyler anlatmak yada onlara onlardan olmasi ihtimali bulunanlara yol göstermek veya uyarmaktir.
Bu anlamda kuran canlidir ve cogunlukla bir arka plan vardir. Kelimeler her zaman tek baslarina bu canliligi ve arka plani canlandiramayabilirler.
Son peygambere kadar normal olarak peygamberler kendi kavimlerini uyarmak icin gelirdiler, ancak baska kavimlerden bir uyan olursa inananlar kardes olarak kabul edilir. Kuran artik tamama ermis bir dinin kitabidir. Bu yüzden evrensel ve kavimler üstüdür. Muhammed sadece Araplara gönderilmis bir elci degildir.
Kuran bize yeni bir toplumun nasil vucuda getirilebilecegi ve bir toplumun hangi ana pirensipleri olmasi gerektigi hususunda emir ve tavsiyelerde bulunur.
Bu sitede tartisilan konularin bir cogu 1400 küsür yil öncesine aittir, alimler bugün bir peygamber gelse nasil bir toplum meydana getirilebileceginin metodunu Kurandan ögrenebilirler, Kuran onlara bunu akletmenin yollarini ögretmistir.
Bu ögretiyi yaparken en zor yerden baslamistir.
Hicbir akil sahibi insan 1450 sene önce Mekkede böyle bir ise baslamazdi. Istanbul, Roma yada Sam gibi sehirler varken 2000 nüfüslü hicbir özelligi olmayan cölün ortasinda bedevilerin sehri Mekke. Siz olsaniz Mekkeyi secer miydiniz?
Saygilar...
Alt 26-07-2010, 01:27
aliyarasfal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
aliyarasfal aliyarasfal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sayın karinca;
Ben sizden ayetin çelişkisini sordum, siz bana alakasız resmen islami vaaz verdiniz. Teşekkür ederim.Ben tekrar ekliyorum buraya ayeti ve sorumu, cevap vermek isterseniz Buyrun...

1.em: yoksa, veya 2.yekûlû: derler, diyorlar 3.ifterâ-hu: onu uydurdu 4.bel: hayır 5.huve: o 6.el hakku: haktır 7.min rabbi-ke: senin Rabbinden 8.li tunzire: uyarman için 9.kavmen: bir kavim 10.mâ etâ-hum: onlara gelmedi 11.min nezîrin: uyarıcı, nezir 12.min kablike: senden önce 13.lealle-hum: umulur ki, böylece onlar 14.yehtedûne: hidayete ererler

İmam İskender Ali Mihr :Yoksa "O'nu uydurdu" mu diyorlar? Hayır! O, Rabbinden bir haktır. Senden önce kendilerine nezir (peygamber) gelmemiş olan kavmi uyarman içindir. Umulur ki böylece onlar, hidayete ererler.

Diyanet İşleri:
Yoksa “Onu Muhammed uydurdu” mu diyorlar? Hayır o, kendilerine senden önce hiçbir uyarıcı gelmemiş olan bir kavmi uyarman için, doğru yolu bulsunlar diye Rabbin tarafından indirilmiş gerçektir.

Abdulbaki Gölpınarlı:
Yoksa, bunu o mu uyduruyor diyorlar? Hayır, o, gerçektir Rabbinden, senden önce, kendilerine bir korkutucu gelmemiş olan topluluğu, doğru yolu bulsunlar diye korkutman için indirilmiştir.

Adem Uğur:Onu Peygamber kendisi uydurdu diyorlar öyle mi? Hayır! O, senden önce kendilerine hiçbir uyarıcı (peygamber) gelmemiş bir kavmi uyarman için -doğru yolu bulalar diye- Rabbinden gönderilen hak
(kitap)tır.
(Başka meal eklemek isteyen ekleyebilir)

Şimdi bu ayetten ne anlıyorsunuz, alimlerin sözleri yanlış çevirmiş olma ihtimali mi?

Bir çok peygamberin geldiği bir coğrafyada muhammedin kavmi dediğiniz kavim araplar değil mi? Yoksa sadece mekke cıvarında yaşayan kabileler mi?

Birinci ihtimal; diyelim ki araplar bu kavim, araplara bir çok uyarıcı geldiği içlerinden bir çoğunun hıristiyanlık ve yahudiliği seçtiği biliniyor, yani mekke ve cıvarında bol miktarda mevcut bu inanışlardaki araplar.Ayrıca sayın karinca birde bilgi sundu onuda ekleyelim,

Arabistan bölgesine Muhammed(a.s)dan 2000 yil önce Suayb, ondan 500 yil önce ibrahim ve ondan da yüzyillar önce Hud ve Salih peygamberler gelmislerdir.

Şimdi bu peygamberler ve dinleri hak din ve peygamber yani uyarıcı değil miydi?Bu bölgede inanmayanlar dahil herkesin içiçe olduğu mekkedeki kabenin bir din merkezi olduğu ve o cıvarda tüm dinlerce (tek tanrılı çok tanrılı veya put) kutsal sayıldığı, hac yapıldığı gerçeğine bakınca hangi uyarıcı gönderilmemiş kavim oluyor bu kavim. Önceki dinler ve peygamberler sadece belli kavim ve kişileremi hitap etsin diye gönderilmiş ki bilinen dinler ve inanç , uyarılmamış kavimden bahsediyor.Bu kavim araplar ise ki kavimin ne demek olduğu açık araplara daha önce uyarıcı defalarca gelmiştir. Yani bu tez çöker.

İkinci ihtimal:Gelelim sadece kabileye has gönderilmiş uyarıcı kısmına,bu durumda her ne kadar yukardaki tarihsel gerçekler ışığında uyarıcı gelmemiş ve gelen her uyarıcı herkesi uyarmaya gelir ve tanrının dinlerinden habersizdiler savı imkansız olsada kabul edersek yine bir çelişki çıkar, Bu uyarıcı sadece o kavime özeldir, yani sadece onları uyarma görevi vardır.E niye diğer kabilelere vede eski ilahi denilen uyarıcı gelmiş dinlere dayatılıyor o zaman bu uyarıcı?

O kişilere uyarıcı gelmiş, aynı tanrı kavramı tarafından, bu ayettede uyarıcı denilen kişi sadece bu kavmi uyarmakla görevli, alimler bunu nasıl açıklar, buyrun bilimsel olarak tarihsel bilgiler ışığında ve dilbilgisi ile bu ayetin insan ürünü olmadığını iddia ediyorsanız kanıtlarınızı sunun.

Şimdilik saygımla gittim...

Sorular sormuyorsan ya ölüsün ya da köle...
Alt 26-07-2010, 13:07
Üye

Thunder´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Tanri niye durup dururken birini peygamber secip, kitap gönderip düzeni alt-üst ediyor? Tanriya göre insan nedir? Tanri ne istiyor konusacagiz ama önce bunlari nasil degerlendiriyorsunuz bilmek istiyorum, zahmet olmazsa; / Karınca

Sayın Karınca;

İlk önce Tanrı ile ilgili düşüncemi size söyleyeyim. Ben Tanrı'nın, insanlar tarafından oluşturulmuş hayal ürününden öteye gitmeyen, metafizik bir kavramdan ibaret olduğu kanısındayım. Dolayısıyla Tanrı'nıın varlığını bu şeklide gördüğüm için olmayan bir Tanrı tarafından herhangi bir peygamberin de görevlendirildiğni düşünmüyorum. Bu düşüncemin sebebi ise kutsal kitapların ve içinde yer alan söylemlerin, çelişkilerin, çağdışılıkların, bilimdışılıkların insanlar tarafından algılanan/kabul edilen Tanrı/Yaratıcı kavramına uymaması. Bununla birlikte insanın tarihsel süreci incelendiğinde, benzer inanışların günümüze birikimli olarak ve aynı zamanda farklı kollara ayrılarak gelmiş olması, dini inanışlar ve ritüeller arasındaki benzerlikler gibi birçok neden benim bu şekilde düşünmeme neden oluyor sayın karınca.

Aslında yorumunuzda güzel bir noktaya değinmişsiniz.

Tanrı neden bir peygamber seçip, düzeni alt üste etmek istesin ben de anlamış değilim. İşte benim bu nokatadaki düşüncem; aslında Tanrı'nın bir peygamber seçmediği ve bazı insanların Tanrı gibi metafizik kavramları kullanarak kendini peygamber olarak, kendi siyasi ve kişisel emellerini gerçekleştirmek amacıyla kabul ettirmeye çalışmaıdır.

Saygılar.
sayin Thunder,
"Tanri son model insanlar üreten bir fabrika kursaydi sayin thunder o zaman bütün insanlari son model ve esit extralarda üretirdi. Biz ne tartisacaktik simdi? Siz nasil birini sevebilecektiniz? Siz biraz bu dünyadan bana bahseder misinz? Nasil bir dünya hayal ediyorsunuz?"
Ben bu sorunun cevabini merak ediyordum, anladim tanriya inanmadiginiz icin bu soru sizin icin sacma bir soru. Bagislayin düsünemedim.
Sahte peygamberlerin tarihte geldigini biliyorum, ama gerceklerinin geldigini de. Aralarindaki en büyük farki siz son cümlenizde eklemissiniz zaten. Muhammed ödügünde zirhi biraz bugday karsiliginda bir yahudide rehineydi.
Saygilar...
Alt 26-07-2010, 13:40
Üye

Sayin aliyarasfal,
24 nolu iletide aslinda konunun bu yönüne degindigim icin size tekrarlamak istememistim, vaaz benim haddim degil, öyle bir görüntü vermis olabilirim. Tek tek ve kisa kisa ele alsak daha iyi olur aslinda. Ben bir yanlis yaptim bu konuya hic girmemem gerekiyordu, öbür basliktaki kalp meselesi bitmeden. Cok kisitli vaktim var. Deliller konusunda haklisiniz, ayni zamanda kaynaklarim da kisitli. Benim asil niyetim islami savunmak degil ateistleri tanimakti, ama olaylar böyle gelisti. Neyse,
Secde suresi Mekkenin ilk dönemlerinde nazil olmustur. Kuranin bilinmeyen bir kaynaktan geldigini Mekkeliler anlayabiliyordular. Cünkü Muhammed kirk yasina kadar onlarin aralarindaydi ve okuma yazmasi yoktu. Önceleri delirdi, cinlendi filan dediler ama söyledigi sözlerin, üstün bir edebiyat ürünü olmasi, bilinmeyen bazi gerceklerden bahsetmesi, kimsenin cikarini gütmemesi, insanlardan dünyalik hicbir sey talep etmemesi, Muhammedin böyle bir halinin daha önce hic görülmemis olmasi yani bu sözlerin bir akademik altyapisinin ve onun böyle bir derdinin olmamasi, en son arap yarimadasina gelen peygamberin 2000 yil önce gelmekle gündemde olmasi ihtimali olmamasi, Yani onlardan geriye kalan ne bir kitap ne bir alim hicbir seyin kalmamis olmasi gibi onlarca göz önündeki akilli herkesin gördügü gercekler varken yoksa hala onu Muhammed mi uyduruyor diyorlar? Hersey gün isigi gibi ortadayken, hidayet bulacaginiz yerde neler söylüyorsunuz anlaminda "yoksa" diyor.
Yahudi ve Hristiyanlik evrensel bir din degildirler, kaldiki Isa yahudileri uyarmak icin gelen bir elcidir. Yahudilerin asiri zulmü yüzünden Allah baska kavimden insanlari hristiyanliga isindirmis ve kiyamete kadarda hristiyanlari yahudilerin üzerine hakim kilacagini kuranda haber vermistir.
55 - Hani Allah şöyle buyurmuştu: “Ey İsa! Şüphesiz, senin hayatına ben son vereceğim. Seni kendime yükselteceğim. Seni inkar edenlerden kurtararak temizleyeceğim ve sana uyanları kıyamete kadar küfre sapanların üstünde tutacağım. Sonra dönüşünüz yalnızca banadır. Ayrılığa düştüğünüz şeyler hakkında aranızda ben hükmedeceğim.”Ali-imran55
Secde suresinin indigi dönemlerde kimse kalkip bu sözler yahudi yada hristiyanliktan alinmis sözlerdir diyemediler, cünkü onlarin cok az bahsettigi seylerden bahsediyordu. Bu son ve evrensel bir din.
Buradaki gercek hedef özgürlügü elinden alinan, iradesi mahkum edilen insana özgürlügünü verip kendi iradesiyle, kendini bilmesi ve dünyayi imar etmesidir. Bunun yollari hakkinda örnekler sunulmus, insana bilemeyecekleri ögretilmistir.
Saygilar...
Alt 26-07-2010, 16:02
Üye

Sayın karinca;
Sizin duygusal ve kanıtlanamaz "kimse reddetmemiştir yaklaşımınızı" kabul etmem mümkün değil. Bir çok karşı çıkan olduğu ve uyduruduğunu iddia edenler olduğunu ayet zaten yazıyor. Buda demektirki o günkü bilgiler ışığında reddeden kişiler olmuş,Hattat ilk dönemlerinde çok az taraftar toplayabilmiş. karşılığı olan bu ayetle ise iyice durum savunulamaz şekilde günümüzde ortaya serilmiştir. Lütfen aynı konu dışı kişisel duygularınıza dayalı islami bilgilendirme işlevini tekrarlamışsınız.

Ya doğru dürüst konuya yönelik yazın, yada böyle konuyla ilgisiz yazmayı bırakın.

şimdilik saygımla gittim...

Alt 28-07-2010, 17:50
Üye

Secde suresi 3. ayetteki bu apaçık anlamı bize açıklayacak kimse yokmu acaba?

Secde suresi - 3

1.em: yoksa, veya 2.yekûlû: derler, diyorlar 3.ifterâ-hu: onu uydurdu 4.bel: hayır 5.huve: o 6.el hakku: haktır 7.min rabbi-ke: senin Rabbinden 8.li tunzire: uyarman için 9.kavmen: bir kavim 10.mâ etâ-hum: onlara gelmedi 11.min nezîrin: uyarıcı, nezir 12.min kablike: senden önce 13.lealle-hum: umulur ki, böylece onlar 14.yehtedûne: hidayete ererler

İmam İskender Ali Mihr :Yoksa "O'nu uydurdu" mu diyorlar? Hayır! O, Rabbinden bir haktır. Senden önce kendilerine nezir (peygamber) gelmemiş olan kavmi uyarman içindir. Umulur ki böylece onlar, hidayete ererler.

Diyanet İşleri:
Yoksa “Onu Muhammed uydurdu” mu diyorlar? Hayır o, kendilerine senden önce hiçbir uyarıcı gelmemiş olan bir kavmi uyarman için, doğru yolu bulsunlar diye Rabbin tarafından indirilmiş gerçektir.

Abdulbaki Gölpınarlı:
Yoksa, bunu o mu uyduruyor diyorlar? Hayır, o, gerçektir Rabbinden, senden önce, kendilerine bir korkutucu gelmemiş olan topluluğu, doğru yolu bulsunlar diye korkutman için indirilmiştir.

Adem Uğur:Onu Peygamber kendisi uydurdu diyorlar öyle mi? Hayır! O, senden önce kendilerine hiçbir uyarıcı (peygamber) gelmemiş bir kavmi uyarman için -doğru yolu bulalar diye- Rabbinden gönderilen hak
(kitap)tır.
(Başka meal eklemek isteyen ekleyebilir)

Şimdi bu ayetten ne anlıyorsunuz, alimlerin sözleri yanlış çevirmiş olma ihtimali mi?

Bir çok peygamberin geldiği bir coğrafyada muhammedin kavmi dediğiniz kavim araplar değil mi? Yoksa sadece mekke cıvarında yaşayan kabileler mi?

Birinci ihtimal; diyelim ki araplar bu kavim, araplara bir çok uyarıcı geldiği içlerinden bir çoğunun hıristiyanlık ve yahudiliği seçtiği biliniyor, yani mekke ve cıvarında bol miktarda mevcut bu inanışlardaki araplar.Ayrıca sayın karinca birde bilgi sundu onuda ekleyelim,

Arabistan bölgesine Muhammed(a.s)dan 2000 yil önce Suayb, ondan 500 yil önce ibrahim ve ondan da yüzyillar önce Hud ve Salih peygamberler gelmislerdir.

Şimdi bu peygamberler ve dinleri hak din ve peygamber yani uyarıcı değil miydi?Bu bölgede inanmayanlar dahil herkesin içiçe olduğu mekkedeki kabenin bir din merkezi olduğu ve o cıvarda tüm dinlerce (tek tanrılı çok tanrılı veya put) kutsal sayıldığı, hac yapıldığı gerçeğine bakınca hangi uyarıcı gönderilmemiş kavim oluyor bu kavim. Önceki dinler ve peygamberler sadece belli kavim ve kişileremi hitap etsin diye gönderilmiş ki bilinen dinler ve inanç , uyarılmamış kavimden bahsediyor.Bu kavim araplar ise ki kavimin ne demek olduğu açık araplara daha önce uyarıcı defalarca gelmiştir. Yani bu tez çöker.

İkinci ihtimal:Gelelim sadece kabileye has gönderilmiş uyarıcı kısmına,bu durumda her ne kadar yukardaki tarihsel gerçekler ışığında uyarıcı gelmemiş ve gelen her uyarıcı herkesi uyarmaya gelir ve tanrının dinlerinden habersizdiler savı imkansız olsada kabul edersek yine bir çelişki çıkar, Bu uyarıcı sadece o kavime özeldir, yani sadece onları uyarma görevi vardır.E niye diğer kabilelere vede eski ilahi denilen uyarıcı gelmiş dinlere dayatılıyor o zaman bu uyarıcı?

O kişilere uyarıcı gelmiş, aynı tanrı kavramı tarafından, bu ayettede uyarıcı denilen kişi sadece bu kavmi uyarmakla görevli, alimler bunu nasıl açıklar, buyrun bilimsel olarak tarihsel bilgiler ışığında ve dilbilgisi ile bu ayetin insan ürünü olmadığını iddia ediyorsanız kanıtlarınızı sunun.

Dedik ama kimse cevaplamıyor.Bu ayet kurana ait değil mi?Bu ayet kuranın insan ürünü olduğunu tanrısallıkla hiç bir ilgisi olmadığını kanıtlamıyor mu?

Şimdilik saygımla gittim.

Alt 28-07-2010, 20:37
hackercesur hackercesur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

karinca´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
sayin Thunder,
Nasil bir dünya hayal ediyorsunuz?"
Ben bu sorunun cevabini merak ediyordum, anladim tanriya inanmadiginiz icin bu soru sizin icin sacma bir soru. Bagislayin düsünemedim.

Saygilar...
Şimdi sayın karinca konuyu açıp unuttuğumu düşünme tartışmalarınızı uzaktan izliyordum. Fakat burada cevap verme ihtiyacı hissettim ve hayalimdeki dünyayı yazayım...
Tanrının oldugunu varsayarak yorumluyorum...
Bu iş fabrikayla, üretimle olmaz zaten. Tanrının sevgi dolu olması gerekir ve kendi yarattığı kullarına savaşın, öldürün tarzı şeyler emretmemesi gerekir. Onları bir annenin yavrusunu korudugu gibi koruması gerekir. Erkeklere 4 kadın helal etmemesi gerekir. 2 tane yeter. (işin esprisi olsun.)

Eşit bir düzen yaratmalıdır. Tamam zenginlik fakirlik yine olmalıdır fakat şuandaki gibi büyük uçurumlarla degil. Bana ibadet edin, tapın namaz kılın tarzı batıl ve putperestik inancından kalma şeyler istememelidir. Tanrının da artık 21. yüzyıla ayak uydurması gerekmektedir.
ve şu CSS (Cennete Seçme Sınavı) sınavından vazgeçmelidir.
insan beynini biraz daha geliştirip şu bencilligi yoketmelidir.
ve sevgisini vermelidir insana...
Cehennemi kaldırarak yerine daha yaşanabilir bir yer yapmalıdır...
insanları korkutarak azablar gösterecegim diyerek degil de sevgi ve barış mesajlarıyla çagırmalıdır...
İnsan sevgi dolu ve dürüst ise ettigi duaları da kabul etmelidir...
Kötü ise derhal bir uyarı gönderip o kişinin doğru yolu bulmasını saglamalıdır.
ve artık kendini insanlara göstermelidir... Bu saklambaç oyununu bırakmalıdır. Evrende tek olmadıgımızı göstermelidir.

insanlarında anlayışlı, çıkarcı olmaması gerekmektedir. Tüm dinler kaldırılıp Sevgi dini kurulmalıdır. Her insan insan oldugu için deger görmelidir. Irkçılık, dincilik yapılmamalıdır...
Şeytanda artık kötülük yaptırmayacak yapanları uyaracak.
Melekler ise artık emekliye ayrılmalı...
Azrail korkunç olmamalı ve sevecen olmalı. İnsan kötü bile olsa ölürken huzurla ölmeli.
Yılan, timsah ve diger korkunç görünen hayvanlar tavşan tarzı sevimli olmalı...
insan ömrü ortalama 1000 yıl olmalı. Ve üreme yavaşlamalıdır. (Yine insan ölümlü olmalıdır. Fakat bu dünyada da tat almalıdır...)
Herkes teknoloji çağında yaşamalıdır. Cep tel, bilgisayar, tv vs...
Dünya kaynakları arttırılmalı ve hayat ucuzlamalı...
Afrikadaki fakirler orta seviyelere getirilmeli...

En büyük yalanlar beyaz yalanlar olmalı...
En büyük kesme koyun kesme olmalı...
En büyük günah ise hak yemek olmalı...

İnsanlar insan gibi yaşamalı...
Saygılar...

işte hayalimdeki dünya, insan, ve tanrı bu sayın karinca

Konu hackercesur tarafından (28-07-2010 Saat 20:49 ) değiştirilmiştir.
Alt 28-07-2010, 21:09
Üye

Sayın battal,

Konu bilgisiyle beraber ve soruda açık, anlaşılır, siz ister tek tek cevaplayın, ister topluca, kişiye özel konu ve soru gerektiren durum yok. Anlamadığınız yer varsa sorun açıklayayım. buyrun cevabınızı yazınız.

Şimdilik saygımla gittim.

Alt 28-07-2010, 21:12
axial
Üye Değil

Battal Biraz seri çünkü şuan her başlığa cevap yazdığı için uzun yazılara gelemiyor. Kendiside 5 kelimeden fazla kullanmıyor bu sebepten
Alt 28-07-2010, 21:15
Üye

Sevgili axial;

Neden bilmem sayın hak geldiyi anımsattı arkadaşın tarzı.sorun değil beklerim.

Şimdilik saygımla gittim...

Önerilen Siteler