Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam > Önerdiğimiz Başlıklar

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 26-10-2006, 10:38
hiramusta hiramusta isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Re: ALLAH'ın adı

Allah bize tıpkı Fatihada olduğu gibi kendisini nasıl anacağımızı öğretir.

Eğer korkarsanız, yaya yahut binekte iken kılın, güvene erişince, bilmediklerinizi öğrettiği gibi Allah'ı anın. 2/239
Alt 26-10-2006, 11:09
K.C. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
K.C. K.C. isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başlığım almış başını gitmiş. Ben de bir iki kelam edeyim, konu dışı olacak ama kendi affıma sığınıyorum.

Spermayı ilk Sümerler keşfetmiş demiş sky kardeşim. Nam-ı Diğer İslamcı kardeşim.
Sumer aşk ve bereket tanrıçası İnanna'nın, şu anda İstanbul Arkeoloji Müzesi Çiviyazılı Belgeler Arşivi'nde bulunan bir tablette bir şiiri var. Kendisini tarlaya benzetmiş ve eşi olan Tanrı Dumuzi'nin (Temmuz) tohumlarını (spermlerini) kendisine bırakmasından bahsetmiş. Bak şu Allah'ın işine ki Kur'an'da da kadın için bir tarla benzetmesi var. Spermleri de hakikaten Sumer'ler bulmuş. Aslında bulmuş demeyelim. Tarih onların yazılı tabletlerinin çözümüyle başladığından, onlardan öncekiler bulmuşsa da bu günümüze ulaşmamış.

Asıl konumuza dönersek. Çözülmüş Sumer tabletlerinden birinde rastladığım bir isim dikkatimi çekti. Cinsel hazzı arttırmak için yapılan sihir ve büyülerin yazıldığı bir tablette: "... Tanrın sana dönmeli, Sihir Tanrısı Asalluhi dönmeli! Vücudunu İştar'ın (Aşk Tanrıçası) çekiciliği ile çoştursun!" denmiş bu duada.
Günümüzden 4000 yıl önceye ait bir tabletteki Sihir Tanrısı'nın adı nasıl da
İslam Tanrısının adına benziyor.

YILDIZLAR ATEŞ BÖCEĞİ SANILMAKTAN KORKMAZLAR

http://kadinislamadalet.blogcu.com/
Alt 26-10-2006, 11:29
Kıdemli Üye

Kelmelerin birbirine benzemesi nekadar güzel bişey.Demekki Rabbim onları da vahiysiz,rehbersiz,elçisiz bırakmamış.
Alt 26-10-2006, 11:34
Kıdemli Üye

Bir Sümer peygamberi olan Nuh'u da ,kelimelerin bu benzerliğindeki katkısını da unutmamak lazım.
Alt 26-10-2006, 11:44
Kıdemli Üye

Sevgili Hiramusta,
Bildiğim kadarıyla Sumerler hiçbir zaman Tek Tanrılı bir dine mensup olmamışlar. Peygamberlik gibi bir kurumları da olmamış. Baştaki kral aynı zamanda en yüksek derecede Din adamı ve hatta Krallarına Tanrı dedikleri, Krallık ve Tanrılığı bir tuttukları dönemler de olmuş.

Alt 26-10-2006, 12:03
Kıdemli Üye

Doğru diyorsun.Sümerler müşrik bir halk.Yani Allah'ı tanıyorlar,biliyorlar.O'nun yanında başka ilahlar da ediniyorlar.

Andolsun biz Nuh'u kendi kavmine (toplumuna) gönderdik. Dedi ki: "Ey kavmim, Allah'a kulluk edin, sizin O'ndan başka ilahınız yoktur. Doğrusu ben, sizin için büyük bir günün azabından korkmaktayım." Kavmimin önde gelenleri: "Gerçekte biz seni açıkça bir ‘şaşırmışlık ve sapmışlık' içinde görüyoruz" dediler. O: "Ey kavmim, bende bir ‘şaşırmışlık ve sapmışlık' yoktur; ama ben alemlerin Rabbinden bir elçiyim." dedi. "Size Rabbimin risaletini tebliğ ediyorum. (Ayrıca) Size öğüt veriyor ve sizin bilmediklerinizi ben Allah'tan biliyorum. "Sakınıp rahmete kavuşmanız için, içinizden sizi uyarıp korkutacak bir adam aracılığı ile bir zikir (Kitap) gelmesine mi şaştınız?" Onu yalanladılar. Biz de onu ve gemide onunla birlikte olanları kurtardık, ayetlerimizi yalan sayanları suda-boğduk. Çünkü onlar kör bir kavimdi. (7/59-64)

Andolsun, biz Nuh'u kavmine elçi gönderdik. Onlara: "Ben (dedi), sizin için apaçık bir uyarıcıyım.Allah'tan başkasına tapmayın! Ben, size (gelecek) elem verici bir günün azabından korkuyorum." (11/25-26)

Nuh'ta onları Tevhide davet eden bir Peygamberdir.Maalesef,Sümerlerden çokaz kişi Nuh'un bildirdiği inanca iman etmiştir.
Alt 26-10-2006, 12:49
Kıdemli Üye

Muazzez İlmiye Çığ'ın Ortadoğu Uygarlık Mirası 1. cilt'inin 64.s.'ndan bizzat yazıyorum. (copy paste değil)

"1872 yılına kadar Tufan hikayesinin yalnız Tevrat'ta olduğu biliniyordu. Fakat Ninive'de çıkarılan Asurbanipal Kitaplığı içindeki bir çiviyazılı tablet okununca büyük bir şaşkınlık oluşmuştur. Gilgameş Destanı'nın son kısmını oluşturan bu hikaye ölümsüzlüğü arayan Gilgameş'i Nuh'un Babilce karşılığı olan Utnapiştim anlatmış. Buna göre çoğalan insanların gürültüsünden rahatsız olan Tanrılar bir tufan yapmaya karar veriyorlar. Fakat bilgelik Tanrısı gizlice bir duvar arkasından Utnapiştim'e durumu bildiriyor.

Gemi yedi günde yapılıyor. Utnapiştim içine akrabalarını, sanatçıları çeşitli hayvanları dolduruyor. Tufan başlıyor, altı gün altı gece sürüyor. Yedinci gün gemi Nizir Dağı'na oturuyor. Suların çekildiği kuşlar gönderilerek anlaşılıyor. Gemiden dışarı çıkınca Utnapiştim kurbanlar kesiyor, onların kokusunu duyan Tanrılar üşüyor. Tanrılar Utnapiştim'e ölümsüzlük vererek Tanrıların bulunduğu yere oturtuyorlar. Bu hikaye geç çağda Sami olan Akat dilinde yazılmıştır.

Bu yüz yılın içinde bu hikayenin daha erken çağa ait olan Sümercesi bulundu. Tablet çok kırık olmasına rağmen Tanrıların bir Tufan yapmaya karar verdiği, bu kararı Bilgelik Tanrısı Enki'nin duvar arkasından Utnapiştim'in Sümerçe karşılığı Zinusdra'ya bildirdiği Tufan'ın yedi gün yedi gece sürdüğü, bittiğinde Zinusudra'nın kurbanlar yaptığı yazılı. Görüldüğü gibi Tufan hikayesinin Sumerlilerde yazıya geçtiği, onlardan Akatların aldığı, onlardan da Tevrat'a, arkadan Kur'an'a geçtiği anlaşılmaktadır. "

Bizzat Nuh'un (Utnapiştim veya Zinusudra'nın) anlattığı bir hikayede Allah adı geçmiyor. Tanrılar ve kendisine tiye veren Bilgelik Tanrısından bahsediliyor. Üstelik insanlar Bilgelik Tanrısına/ Tek Tanrıya inansınlar, diğer Tanrıları reddetsinler diye kendisine gelmiş bir vahiyden, inanmadıkları için bu Tufanın oluştuğundan da söz etmiyor Nuh.

Alt 26-10-2006, 15:00
Kıdemli Üye

Din konusunda cehaleti kitabının sayfalarından akan bir yazardan alıntılanan bu paragrafların neresini değerlendireceğimi şaşırıyorum.Balık baştan kokuyor.Diyor ki zat-ı muhtereme teyzemiz, "1872 yılına kadar Tufan hikayesinin yalnız Tevrat'ta olduğu biliniyordu."Yav bir insan cehaletini bu kadar mı belli eder.Hiç mi içinde yaşamış olduğu toplumun kitabını okumaz.Muazzez teyze iyi bir sümerolog olabilir ama kötü bir din gözlemcisidir.Allah'ın isimlerine gelince...Şayet sümerce bilseydim,ilahlara atfedilen isimlerin Türkçe karşılıklarını verebilirdim.Allah'ın birçok ismi vardır ve bunların mutlaka herdilde karşılıkları vardır.Öğretmen-Rabb,Bağışlayıcı-Rahiym,Doyuran-Rezzak,Bilgili-Alim,Yargıç-Hakim,vs. gibi.
Alt 26-10-2006, 16:54
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Hiramusta

Bu konuda da süreci ters işletiyorsunuz, külahı yine ters giyiyoruz.

İlah kelimesi özel bir kelime değildir, o şu an nasıl biz Tanrılar dediğimizde mesala Zeus'a Tanrı derlermiş dediğimizde Tanrı kelimesini kullanıyorsak, oralarda ise bunu karşılayan El kelimesi ile bileşke, Elah, İlah, Eloah, kelimesi vardır. Bu gün Allah ismi, Ellah olarak da anılır. El-Elah ise El-İlah dır, geçmiş Kenan dinindede var olduğu biliniyor, El-Menat, El-Lat gibi Tanrıça isimlerindede aynı El kelimesi vardır. Birleşikte ise, en yüce Tanrı, El-Elah-El-İlah, Ellah yada Allah oluyor ve ortada çok Tanrılı bir din sözkonusu, fiili durumda ise değişiklik, sadece büyük tanrının dışındakiler melek yapılmış.
Mesala Abdullah, oysa bunun açılımı Abd-el-lah olması sözkonusu. Burada, El-ilah ise, tanrılardan sadece birisi. Ortada olan kelimedir kısaca, ateşten top parçası değildir. Tengri, Tanrı olmuş mesala?

Geçmiş, yaklaşık 2600 yıl sonra Kur'an da bahsedildiği gibi ne İbrahim, ne İsmail(İbrahim'in cariyesinden doğma) ama ne Musa nede evvelkilerin hayatı, nede toplumsal ve sosyolojik yapısı kulaktan dolma ve mitolojik değildir. Her kabilenin tanrıları sözkonusudur ve görülüyor ki, Filistin ve Suriye bölgesinde İbrahim'den daha evvel olan Tanrı inanışı tekil olmadığı gibi orada tapılan ilahlardan biriside, ve muhtemel en yücesi El-Elah'dır. Benim tanrım, senin tanrın durumu pek revaçtır. Sümerler'inde yaradılış destanında büyük ve küçük tanrıları görmek mümkün, küçükleri melek, en büyüğü ilah yapmak çok fazla bir şey olmuyor, zaten geçilmiş Sami Akad, Babil dönemleri sözkonusu ve Sümerler epeyce yaşayan kaynak olmuş o dönemler.

El-Elah, Eloah, Aloha, El-İlah, Ellah, Allah. The God, Der Gott, De God, O Deus, Guden.

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 26-10-2006, 18:08
Kıdemli Üye

İslam kaynaklarında "Allah" kelimesinin Tanrının özel adı olduğu yazar. Tıpkı benim adım gibi. Ben başka bir ülkeye gitmiş olsam orada benim ismim değişmeyecektir. Nüfuz cüzdanımda ne yazıyorsa odur. Telaffuz farkına birşey demiyorum. Ama ben bir ilah olmadığım için bu telaffuz farkına veya yüzyıllar içinde toplumdan topluma adımın değişmesine müdahale edemem, benim elçilerim de yok ki her birine sürekli adımı hatırlatayım, onların toplumunun adımı doğru bilmesini ve telaffuz etmesini sağlayayım.

En büyük İlah'ın adı toplumdan topluma değişmişse, üstelik her topluma değişmemiş gerçek adını bildirebilecek bir elçi gönderdiği iddiasında ise, bu elçilerden bir kısmına kitap da vermiş ve kitaplardan sonuncu hariç diğerlerinde bu özel adı aynı şekilde geçmiyorsa bu bana düşündürücü geliyor.

Rab kelimesi hem Tevratta hem İncil'de hem de Kur'an'da var. Bu kelime değişmeden kalabilmiş ve her üç kitapta da bildirilmişken niçin Allah adı aynı şekilde olmamış?

Allah'ın Allah dışındaki isimleri ve karşılıkları da değil mevzumuz. Bizzat Allah olan adıdır mevzu. Diğer isimlerin tarih içindeki izlerini sürersek çok Tanrılı inanışlardan her Tanrının ayrı ayrı özelliklerinin bir araya getirilişine kadar gideriz.

Önerilen Siteler