Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 27-07-2013, 03:06
Ahlaksız Ahlaksız isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

ozgur_beyin´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
eğer allah evlerini (cami kilise) koruyorsa minarelere veya çan kulelerine neden paratoner takıyorlar? hiçdüşündünmü?

Güzel konu sn.ozgur_beyin..

Müslümanlar buyrun söz sizde.
Kuran'da 30 gün oruç tutmanız farzdır gibi bir söylem yok..Kuran bana yeter diyenler nerdesiniz
Alt 27-07-2013, 03:32
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

hep anlatılan ve öne çıkarılan ''islamdaki temizlik) aslında hiç hijyenik değil.
sadece suya tirit bir temizlik var sünni islamdaki abdest ve gusulde sabun kullanma emri veya iması yoktur çünkü muhammedin devrinde sabun pek yaygın bir madde değildi. ama muhammed seyahatlerinde şunu biliyordu ki elcezirede ve mezoptamyadaki kadim inançlarda mutlaka ibadet öncesi bir temizlik vardı. hatta mecusiler bile yanan kutsal ateşin başında ,
ateşin sönmemesi için nöbet tutan rahipler bile temizlenmeli ve temiz olmalıydı . çünkü eğer temiz olmazlarsa kutsal ateşi nefesleriyle kirletebilirlerdi.
yani uzun lafın kısası sümerlerden beri yerleşen dini vecibeler ibrahimi vasıflandırılan dinlerde
yaşamaya devam etti.
Evet temizlik bahsi, sekil degistirse de vs. olsa da tarihin icinde hep uygulanmis. Col sartlarinda da gecerli bu kurallar. Ates vs.

Ancak ortacag'da banyo yapmanin gunah sayildigi bir donemde, gercekten ise yaramis ogutleri.. Hani su bulamassin neyse de, suya ragmen temizlenmeyi gunah kilmak ilginc tabi ki..

Sabun yerine de, kullu su filan kullandiklarini dusunuyorum ben ozgur_beyin.. (kisisel dusuncem)
Alt 27-07-2013, 04:01
Serhend Serhend isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

sevgili neva ,sorun islam kaynaklarındaki yetersizlikten geliyor.
burdaki herkes biliyor sanırım kurandaki ayetlerin muhkem ve müteşabih diye ikiye ayrıldığını.
bu muhkem ayetler yapılması gereken (müminlerce)hükümleri içerir.
bunlarda tafsilat yoktur.kurban kes der . nasıl kesileceği yoktur. namazkıl der nasıl kılınacağını söylemez oruçta bunlardan tafsilat yok.
bu yüzden bunların açıklanması hadislerle oluyor.
işte zurnanın zırt dediği yer burası.
bu ibadetlerde muhammmede atfedilen rivayetlerl oluyor. bu hadisçilerde islam dinini povlusları oluyor islamı bunlar yeniden kurdular.
ayrıce bu kaynak yetersizliği mezheplerin ve tarikatların doğmasına yol açtı
zurnanın zırt dediği yer !!!

ilginç..başlangıç gayet güzel ama vardığınız sonuçlar bence sıkıntılı

"İnsanlara, kendilerine indirileni açıklaman için, Sana da bu Kuran'ı indirdik.".(Nahl süresi 44)
Nitekim kendi içinizden, size ayetlerimizi okuyan, sizi temizleyen, size Kitabı ve Hikmeti getirip size bilmediklerinizi öğreten bir Resül gönderdik." (Bakara: 151)
Vahy-i Sarih ve Vahy-i Zımnî hakkında bilgi sahibimisiniz..

buyrun devam edelim
Alt 27-07-2013, 04:35
Serhend Serhend isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

hep anlatılan ve öne çıkarılan ''islamdaki temizlik) aslında hiç hijyenik değil.
sadece suya tirit bir temizlik var sünni islamdaki abdest ve gusulde sabun kullanma emri veya iması yoktur çünkü muhammedin devrinde sabun pek yaygın bir madde değildi
evet sabun yani kimyasallar nadiren hatta pek ele geçmeyen temizlik maddeleri idi bu sebeble temizlik husunda bahsi geçmez ama bu ele geçtiğinde kullanılmaz anlamına da gelmez ..

günde beş vakit abdest alan vucud ve elbise temizliğine önem veren hatta misvak veslilesi ile

1400 sen önce ağız ve diş sağlığını öne çıkaran bir din ve peygamberine karşı hayli haksız bir itham ..

günde 5 kez dişlerini misvak ile temizleyen ve bunu 1400 sene önce uygulamaya koyan medeniyete karşı sizce daha farklı bakmak gerekmiyor mu ?
Alt 27-07-2013, 07:56
Hasan Akçay Hasan Akçay isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Oruç Ay'a göre tutulur, kimi zaman Ramazan Ayı 30 gün çeker kimi zaman 29 gün.. 31 gün kesinlikle çekmez.. (barudi)

Aya göre tutuldugu dogru ama kamerî yildaki aya göre degil gökteki aya göre.
Kur'ân'da ona SeHR deniyor. Örnegin Bakara 185'te.

SeHR

1.dolunaydir dolayisiyla dolunay gecesi,
2.kamer yerküreyi bir kez dolandığında geçen süredir yani yaklasik 29.5 gün.

Bakara 185'teki SeHR 29.5 gün degil yalnizca bir gecedir, dolunay gecesi. Bu, Bakara 185 ve Kadr 1 karsilastirmali olarak onundugunda net olarak ortaya çikiyor.

SeHRu Ramazânda kur'ân indirildi (Bakara 185).
Biz onu kadir gecesinde indirdik (Kadr 1).

O zamirinin "kur'ân"a gittigi kesin. Buradaki KUR'ÂN okuma demek, okuma parçasi. Bunun münafiklari ele veren bir sûre oldugu Tevbe 64, 81, 86, 124, 127'de belirtiliyor. Iste o sûre yalnizca bir SeHR'de (bir dolunay gecesinde) indirildi.

Bakara 185'teki SeHR bu.

"SeHR"le ilgili ayetler dogru okundugunda UYDURULAN DIN de denilen mevcut uygulamanin INDIRILEN DIN denen gerçek islamdan fena halde saptigi görülüyor.

Isterseniz anlatayim ya da siz sorun, cevap vermeye çalisayim.
Alt 28-07-2013, 02:02
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

sevgili hasan akçay. arapçada SEHR diye bir kelime yok. herhalda kuranı yüzünden okuyamıyorsun.bu yüzden hata yapmışsın senin SEHR dediğin kelime ŞEHR dir.
kuranda ve arapçada ramazanada ramadan denir. bu kelime ramazan bizim türkçemizin ses uymuna böyle uyduğu için biz böyle söyleriz.tıpkı umar'a ömer dememiz gibi.örnekler çoğaltılabilir
esas söylenen bu ayda indirildiği (kuranın) bu aya ulaşan oruçte tutsun diyor ama kesin rakam yok

Abdülbaki Gölpınarlı Meali

Ramazan ayı, bir aydır ki insanlara doğruyu bildiren, doğruluğa ait apaçık delillerden ibaret olan, hakla batılı ayırt eden Kur'an, bu ayda indirildi. Sizden kim, bu aya erişirse orucunu tutsun. Hasta olan ve yolcu bulunan, hastalığında, yolculuğunda orucunu yer, sonra yediği günler kadar tutar. Allah sizin için kolaylık diler, güçlük değil. Bu da sayıyı tamamlamanız, Allah'ın size doğru yolu göstermesine karşılık onu ululamanız içindir, böylece de ona şükretmiş olabilirsiniz.
yine söylüyorum kuranda gün yok

sorun cahil olman değil , kendini alim sanman
Alt 28-07-2013, 03:46
Kıdemli Üye

senin SEHR dediğin kelime ŞEHR dir.

Haklisiniz. Ama, tipki "ı" yerine "i" yazdigim gibi (haklisiniz = haklısınız, tipki = tıpkı)) "Ş", yerine "S" yaziyorum; yoksa bir süre sonra "Ş"ler ecis bücüs bir hal aliyor, okunamaz oluyor. Bunun için özür dilerim.

herhalda kuranı yüzünden okuyamıyorsun.

Arap alfabesini biliyorum. Arti, çevirilere bakmak zorunda kalmadan Arapça Kur'ân'i, ANLAYA ANLAYA okuyacak kadar Arapçam var. Tabii bu, Arapça bildigim anlamina gelmez; Arapça bilmiyorum.

Sizden kim, bu aya erişirse orucunu tutsun.

Örnegin Gölpinarli'ya ait bu çevirinin yanlis oldugunu bilecek kadar Arapçam var. Dogrusu, فمن شهد منكم الشهر فليصمه... o dolunaya taniklik etmis olanlariniz onu savmlasin.

Çevirimde "صوم"i oldugu gibi biraktim çünkü savm sudur budur diye tartisanlar var; ona girmek istiyorum. Burada bizim konumuz "SeHR"dir; ona odaklanmaktan yanayim.

Konu Hasan Akçay tarafından (28-07-2013 Saat 03:52 ) değiştirilmiştir.
Alt 28-07-2013, 05:37
Kıdemli Üye

Simdi شهد -sehide fiiline dikkat. TANIKLIK ETMIS yani tanik olma isini kemale erdirmis, tamamlamis. Araplar bu gramere Ingilizce perfect tense diyor ve açiklik getiriyorlar: kemale ermis, tamamlanmis.

Yani eger uydurulan dinde yapildigi gibi ayetteki "SeHR"i 29.5 gün anlaminda bir ay diye alirsaniz o koskoca bir aya önce taniklik edeceksiniz, 29.5 günü "savm"lamayi ondan sonra yapacaksiniz. Önce taniklik, sonra savmlamak.

Bu mümkün mü?
Alt 28-07-2013, 09:00
Neva - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Neva Neva isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Hasan Akçay´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
senin SEHR dediğin kelime ŞEHR dir.

Haklisiniz. Ama, tipki "ı" yerine "i" yazdigim gibi (haklisiniz = haklısınız, tipki = tıpkı)) "Ş", yerine "S" yaziyorum; yoksa bir süre sonra "Ş"ler ecis bücüs bir hal aliyor, okunamaz oluyor. Bunun için özür dilerim.

herhalda kuranı yüzünden okuyamıyorsun.

Arap alfabesini biliyorum. Arti, çevirilere bakmak zorunda kalmadan Arapça Kur'ân'i, ANLAYA ANLAYA okuyacak kadar Arapçam var. Tabii bu, Arapça bildigim anlamina gelmez; Arapça bilmiyorum.

Sizden kim, bu aya erişirse orucunu tutsun.

Örnegin Gölpinarli'ya ait bu çevirinin yanlis oldugunu bilecek kadar Arapçam var. Dogrusu, فمن شهد منكم الشهر فليصمه... o dolunaya taniklik etmis olanlariniz onu savmlasin.

Çevirimde "صوم"i oldugu gibi biraktim çünkü savm sudur budur diye tartisanlar var; ona girmek istiyorum. Burada bizim konumuz "SeHR"dir; ona odaklanmaktan yanayim.
Sayin Hasan Akcay;

Sehr orada dolunay anlaminda kullanilmiyor.

Sehru Ramadan dediginizde, (kaldi ki baska bir baslikta da bunu islemistik) bu aynen sizin Sehr-i Istanbul veya Sehr-i Konstantinopolis tanimlamaniz gibidir.(ornek)

Hasan Akçay´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Simdi شهد -sehide fiiline dikkat. TANIKLIK ETMIS yani tanik olma isini kemale erdirmis, tamamlamis. Araplar bu gramere Ingilizce perfect tense diyor ve açiklik getiriyorlar: kemale ermis, tamamlanmis.

Yani eger uydurulan dinde yapildigi gibi ayetteki "SeHR"i 29.5 gün anlaminda bir ay diye alirsaniz o koskoca bir aya önce taniklik edeceksiniz, 29.5 günü "savm"lamayi ondan sonra yapacaksiniz. Önce taniklik, sonra savmlamak.

Bu mümkün mü?
Ayrica burada sahit olarak hazir bulunmanizla, sahitlik yapmaniz ayri seylerdir kitaba gore.

Araplar simdiki zamanda buna perfect tense ile aciklik getiriyor olsalar da, kitap dilinde cevrilemez. Zaten dil'e tamamen vakif olsalardi, uydurulan din olmazdi.

Zira sizin sahit olarak hazir bulunuyor olmaniz, sehadet ettiginizin veya edebileceginizin delili degildir, kitaba gore.
Alt 28-07-2013, 09:51
Kıdemli Üye

Yanlislikla istiyorum yazmisim. Dogrusu: ...savm sudur budur diye tartisanlar var; ona girmek istemiyorum.

Bu vesileyle
basliktaki soru dahil
konumuzla ilgili sorulara
cevap vereyim.

Oruç kaç gün? Arapçanin kadîm sözlüklerine, örnegin "Lisanul Arab"a göre, MA'DÛDAT el parmaklariyla sayilabilen demek. O halde 10 gün.
Yilin hangi ayinda? Sicak dolunayda.
Sicak dolunay? SeHRu Ramazân yani 21 Hazirandan sonraki ilk dolunay.

Bkz

Bakara 185: Sicak dolunayda kur'ân indirildi. O dolunaya taniklik etmis olanlariniz onu savmlasin.
Kadr 1: Biz onu kadir gecesinde indirdik.

Önerilen Siteler