Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dünya Dinleri, Mitoloji & Antik Uygarlıklar > Mitoloji & Esoterisizm > Sufizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 19-12-2017, 15:13
RollingStones - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
RollingStones RollingStones isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Felâsife´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

Sufizm bildiğim Anadoluda ki tasavvufi öğretinin adına deniyor, Mevlanadır, Yunusdur vs. sevgi ve insan daha fazla işlenmiştir onda, diğer ülkelerdeki tasavvufi anlayıştan farklı bu ama bu nette gördüğüm kadarıyla yabancılar tasavvuf deyince genel olarak Sufizm kullanıyorlar sanki.

Böyle bilgiye rastladım, hiç bilmiyordum böyle olduğunu.

Yunus adını taşıyan şairimiz elbette bir tane değil. Yunus'un yaygın şöhreti ve geniş bir benimsemeye konu olması ortaya başka Yunus'lar da çıkarmıştır. Böylece Yunus Emre olarak bildiğimiz Yunus'un yanında başka Yunus'ların da varlığı söz konusudur. Onca mezar ve makam bolluğunun bir sebebi de bu olsa gerektir. Üstelik Yunus Emre'nin şiirleriyle bunların şiirleri karışmış durumdadır. Hangi şiir hangi Yunus'undur bunu çoğu kez ayırmak bile mümkün olmamaktadır.

Aşağıdaki şiirler bursalı aşık Yunus'a aitmiş.

Sordum sarı çiçeğe,
Şol cennetin ırmakları
Benim adım dertli dolap,
Arayı arayı bulsam izini,

Saygılar,

"Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap. Çünkü güzel şeyler; Onları hiç beklemediğin anda gerçekleşir." Gabriel Garcia Marquez
Alt 19-12-2017, 15:31
Felâsife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Felâsife Felâsife isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

RollingStones´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Böyle bilgiye rastladım, hiç bilmiyordum böyle olduğunu.
Doğrudur ama bilemeyiz gerçekte ne olduğunu.
Tarih denen şey böyle bir şey aslında, onda hisler yoğundur, net görünmesi, öyle görmek istediğimizden öyle olur genelde.
Bazen de bilgi kirliği yüzünden, her duyduğunu Yunus'a da maledenler olmuştur. Sonrada zamanla öyle kalır.

Mesela Nasreddin Hoca ile de ilgili çeşitli şeyler var, pek çok yerde mezarı var(mış).

Diyeceğim artık yaşayıp yaşamadığı önemli değil bu ünlü kişilerin, bizlerin şimdide onlar nasıl yaşattığı önemli. Ya da görmek istediğimiz ne? o önemli.
Yunus şiirlerinde ki gibi bir garip bencileyin belkide.

Sevgiler

Derinde ittifaklar var, yüzeye çıktıkça ayrılıklar.
Zıtlar temelde aynıdır, gayrı hikayedir ayrılıklar.
Artık yersen bu ayrılıktır, yemezsen de aynılıktır.
Aynılaşanlar ayrı olamaz, kandırmacadır ayrılıklar.
Alt 19-12-2017, 20:52
Leonardo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Leonardo Leonardo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

ereninthenature´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Menzil'e cebinde sifir parayla gidip aylarca yasabilirsin. Kimse senden para istemiyor. Pizza ye para odemeden cik, kebep ye para odemeden cik. Cay, kahve, sigara bedava. Esrar ic gene bir sey demiyorlar. Her turden insanla sicak, yakin muhabbet edebilirsin. Tarihin disinda yasayan insanlar bunlar. Dunya malindan, mulkunden, politikasindan siyrilmislar. Amaclari sadece insan olmak, olabilmek.

- Menzil gibi oluşumlara yine de dikkat etmek gerek. Her ihtimale karşı. Çünkü iyi niyeti olmayan kişilerin bu alanlara da çoktan girmiş olmaları gerektiğini ben düşünüyorum.
Alt 19-12-2017, 20:54
Üyeliğini Sonlandırmış

Duygularını paylaştığın için teşekkürler @ereninthenature

Anlattıklarından H.Bayramlı yıllarım aklıma geldide orada da manzara senin söylediğinden çok farklı değildi.
Gerçi artık 2007 den beri gitmiyorum, geçen aylarda da gördüğüm kadarıyla, tamamiyle turistik bir alana dönüştürmüşler, ama o atmosfer genede devam eder sanıyorum.

Roma dönemiden kalma Ogüs tapınağı ile yan yana olması bile aslında Anadolu sufizminin yargılama, sorgulamadan uzaklığının göstergesidir, kaldı ki insan.

- Hacı Bayram Veli Sufi midir?
- Ben onu bile bilmiyordum. O civarda 3-4 türbe daha var. Hepsine de herkes (yani özellikle Sunniler) gidiyor.

YNÖ'ye göre bunlar islama uygun davranışlar değil ama dinletemiyorsun
Alt 19-12-2017, 20:57
Üyeliğini Sonlandırmış

Doğrudur ama bilemeyiz gerçekte ne olduğunu.
Tarih denen şey böyle bir şey aslında, onda hisler yoğundur, net görünmesi, öyle görmek istediğimizden öyle olur genelde.
Bazen de bilgi kirliği yüzünden, her duyduğunu Yunus'a da maledenler olmuştur. Sonrada zamanla öyle kalır.

Mesela Nasreddin Hoca ile de ilgili çeşitli şeyler var, pek çok yerde mezarı var(mış).

Diyeceğim artık yaşayıp yaşamadığı önemli değil bu ünlü kişilerin, bizlerin şimdide onlar nasıl yaşattığı önemli. Ya da görmek istediğimiz ne? o önemli.
Yunus şiirlerinde ki gibi bir garip bencileyin belkide.

Sevgiler

Onlar:
1) Kültür mirasımız
2) Anadoludan çıkma bir mistik felsefe. Şu anlamda: Mesela mistik bir kişiliğiniz varsa, ille de Yoga / Zen öğrenmek zorunda kalmıyorsunuz. Kendi özünüze ait bir şeye yönelebiliyorsunuz.
3) Anadoludan çıkma somut felsefe. Bugün Kılıçdaroğlu "insan hakları" veya "adalet" gibi kavramları savunduğunda hem Batı aydınlanma hareketine, hem de Anadolunun bu düşünürlerine dayanmaktadır.

Böyle yaklaşmak lazım.
Alt 20-12-2017, 03:59
Üye

Leonardo´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
- Hacı Bayram Veli Sufi midir?
- Ben onu bile bilmiyordum. O civarda 3-4 türbe daha var. Hepsine de herkes (yani özellikle Sunniler) gidiyor.
Sufidir elbet, Ankara gibi bozkır bir yerde, solfasol köyünde yaşamış, şimdi şehrin ortasında kaldı orası, ama genede köy kaldı, çok ilginçtir, niyeyse gelişmedi gitti, öyle kaldı.

YNÖ'ye göre bunlar islama uygun davranışlar değil ama dinletemiyorsun
Onlar halkın dilinden anlamaz, halkta onların dilinden anlamaz.
Halkın seviyesini inin biraz yok onuda yapmazlar, öyle gider bu mesele.
Kitap başka, yaşam başka olunca, denk gelmiyor bir türlü, gelmezde zaten.

Türbe meselesi Alevisi, sünnisi filan adiye ayırım etmez aslında, Anadolu'nun her yerinde vardır. Gideni vardır gitmeyeni vardır.
Geçenlerde bizim oralarda bir köyün sitesini inceliyordum, şaştım kaldım.

Türbe Ile Ilgili Inançlar:
Kisecik'deki türbede bir yatır olduğuna inanılmakta ve etrafı taş duvarla çevrili olup ortasında bir çam ağacı bulunmaktadır. Yağmur duası için hep buraya gelinmiş, kurbanlar kesilmiş, çam ağacının dallarına ise çaputlar bağlanmıştır. Kutsal bir yer olduğuna inanılan türbe ve çevresi ile ilğili birçok hikaye köylüler arasında dilden dile dolaşmaktadır.

Mesela:
Kozluca köyünden birisi türbede bir zatı geyik sağarken görmüş o anda geyik ürkünce o mubarek zat intizar edip "gözün kör olsun geyiği ürküttün" demiş, o sülaleden gelen birçok kişinin tek gözü kör olmuş. Bir çok kişi türbede el lambası parlaklığında bir ışığın yandığı söyler.
Türbenin etrafı da en az türbe kadar kutsal sayıldığından köylü ordaki ağaçlardan kesmeye cesaret edemez, çalı ve ağaç yapraklarını toplamazlar, hatta Orman Işletmesi o bölgede ağaç kesimine müsade ettiğinde türbe çevresi ağaçlarının kesilmesine izin vermezdi. O sebeple uzakltan bakıldığında türbe etrafındaki çam, meşe ve gürgen ağaçlarının daha gür daha yüksek ve daha yaşlı olduğu fark edilir.
Günümüzde ise türbenin ortasında bulunan çam ağacı kurumuş ve devrilmiş etrafını çeviren taş duvarda yıkılmıştır. Aşağıdaki resimlerden türbe duvarının ve yıkılan çam ağacının son şeklini görebilirsiniz.
Türbenin resmi bu

Onlar:
1) Kültür mirasımız
Yani kısaca bu, doğru.

Alt 20-12-2017, 04:37
bilgivehis bilgivehis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Sevgili Felâsife, Kisecik'de, Yunus Emre'de, Sarılar'da ve Sazak köylerinde zamanında Tiftik çobanlığı yaptım, hayatımın en güzel belki de tek güzel dönemiydi...
Alt 20-12-2017, 14:42
Üye

bilgivehis´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili Felâsife, Kisecik'de, Yunus Emre'de, Sarılar'da ve Sazak köylerinde zamanında Tiftik çobanlığı yaptım, hayatımın en güzel belki de tek güzel dönemiydi...
Ne güzel, o köyler anılarında mutlulukla özdeşleşmiş, öylece donmuş kalmış olsa gerektir.
Benimde niyetim köye ev yapmak, bu bahar kaçacağım ama bu gece gördüğüm bir rüya sonrası, planlarımı askıya bile alabilirim. Neyse bunu artık zaman gösterecek, ama köy işi benimde hayallerimde var.

Sevgiler

Önerilen Siteler