Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Dil, Mantık & Zihin Felsefesi

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 16-06-2018, 06:02
Velhelebe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Velhelebe Velhelebe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

spartacus

Alıntılarla desteklemişsin ve iyi olmuş. Tamam özeti bu ama ben başka bir şeyden bahsediyorum. Günümüzde idealizm sorun olmaktan çıktı, teizm ve yaratılışçılık sorunu var, onlar soruyor kim ve neden sorusunu artık. Bilimi de alıyorlar ve işlerine geldiği yerde kullanıyorlar, işlerine gelmeyen yerlerini inkar ediyorlar.

Plazma evren diyorsun değil mi? Teizme uyum açısından büyük patlama önem kazandı, uyumlu idi çünkü. Bir şeyin bilimsel olup olmaması bile artık yaratılışa göre belirleniyor. Mesela evrim bilimsel olgu olmaktan çıkarıldı yaratılışa uygun olmadığı için, en azından şüpheli hale getirmeye çalışıyorlar. Ama mesela büyük patlama uyumlu olduğu için kesin oluyor. Gözlem deney hiç önemli değil, uyuyorsa tamamdır, yeter ki para etsin ve kitlelerin hoşuna gitsin, arz-talep meselesi.

Teizm büyük bir dava oldu. Anladığım kadarıyla iyi para da getiriyor ve ordan yürüyorlar. Bilgi peşinde koşan bir insanın teizme meyletmemesi zordur. Çünkü teistler öyle güzel laf yapıp diğer görüşleri eleştiriyorlar ve kendi görüşlerini öyle güzel sunuyorlar ki etkiliyor gerçekten. Ha mesele içerik değil, içerik ne olursa olsun çıkar olduğu için motivasyon var ve mecbur iyi savunmak durumundalar. Eğitimin kötü olması, yetkin olmama gibi sıkıntılar teizm tarafından gideriliyor, yetkin olmak durumundalar çıkar elde etmek için.

Teizm ve yaratılış idealizmin tadını elbette veremiyor. Etkili laf oyunlarıyla tartışmalarda öne çıkıyor ve işi bilmeyeni etkiliyor sadece. Doğru ve yanlışı ayıranlar etkilenmiyor ama çok azlar. %99'u etkileyebilirler dünya genelinde.

Bu arada şuna değineyim. İdealizm zihni esas aldığı için matematiği ve mantığı öne çıkarıyor. İdealizmin bu yönünü doğru buluyorum. En azından metodolojik olarak akıl deneyden bile ön plandadır. İnsanların tartıştığı konular deneyden ziyade mantıkla alakalı, yani neyi nasıl anlayacağın ve kavramsallaştıracağın ile alakalı. Yoksa dışarı baktım yağmur yağıyor mu gibi bir tartışma dönmez, kavrama sorunu yüzünden tartışma döner, keyfi itirazlar yapılır, sorun mantık sorunudur, akıl sorunudur. Bilim akıl ve mantığı kapı dışarı ettiği için kaybediyor ve yerinde sayıyor. Bilimin idealizmden ciddi dersler alması lazım.

Eğer ben kendim için değilsem, kim benim içindir? Şimdi değilse ne zaman? -Rabbi Hillel

Önerilen Siteler