Neva´isimli üyeden Alıntı
Musa diye birisi yok demenizin bir anlami yok, cunku boyle bir konu yok tatisilan..Ayrica andiginiz ismin soylemleri de konu bahsi degil..
Konuyu bilakis siz Turkce pasajlarla actiginiz icin size sadece 1 ornek verdim, yoksa kitapta bir dolu kere yahve geciyor. Bunun saglamasini yapmanizda oldukca basit, Internet kullandiginiza gore ismi ilgili dille cevirip kitapta arama yapabilirsiniz.
Fikir beyan etmek bu yuzden kolaydir, ama arastiriyorsaniz eger...
Sizin ki soyle bir hal aldi.
Musa diye biri yoktur.
Yahve ismi Musa ile birlikte ortaya cikmistir.(e hani Musa diye biri yoktu)
|
Neva;yazdığım yazı da belirttim..Birkaç sefer de söyledim size..Bir daha söylüyorum..
Musa isimli mitolojik figürden önce,Yahve isimli mitolojik figürden bahsedilmez..Bunu kim söylüyor ve neye dayanarak söylüyorlar?
Bunu söyleyenler bu konuların uzmanları..Yani dil bilen,tarih bilen,mitoloji bilen,sosyoloji bilen,arkeoloji bilen,etnoloji bilen uzmanlar..Oryantalistler,araştırmacılar..
Biraz anlaşılsın diye Musa'nın var olmadığını belirttim..Musa var da,Yahve yok veya Yahve var da Musa yok gibi bir şey yok..Bu iki isim de mitolojik isim ve bu ikili arasında yaşandığı söylenenler de mitoloji..Bunu da bu konunun uzmanları söylüyor..Hatta size ilginç bir isim de vereyim..Şemseddin Günaltay..Adam ordinaryüs..Müthiş bir adam..Müslüman da..Musa'ya dair bir tane tarihi veri yok diyor..Yabancılar da böyle söylüyor..
Burada Musa Yahve'nin arkasını görüyor filan diyerek,tarihi bir konudan bahsetmiyoruz..Mitin içinde yaşanan gariplikleri ifşa ediyoruz,hepsi bu..
Bu internetle,araştırmayla filan olacak bir şey değil..Öncede dedim size..Dil ve bir sürü şey bilmeniz lazım..Bu konularda cümle kurmak öyle kolay değil..
Musa'dan önce rab kelimesi var..Bu kelimenin Yahve için kullanıldığı söylenir..Böyle bir şey yok işte..Bu şuna benzer;Muhammed'den önce incilde paraclete kelimesi varmışta,bu kelime Muhammed için kullanılmışta..Yerseniz tabi..
Kelime olarak Yahve veya Yehova,Musa bahsinden önce kutsal kitapta YOK..