spartacus´isimli üyeden Alıntı
Her "şey" madde ve maddidir, o program da, insanın kodladıkları da, okuyucu da, yorumcu da, yorumlanan da. Düşüncenin içeriğiyle ilgili konuşmuyorum, onu(düşünceyi) var eden, oluşturan süreçlerden söz ediyorum. Yoksa Alice Harikalar Diyarında'nın içeriği başka, bunu uyduran kişinin maddi süreçler eliyle düşünmesi başkadır. Yani birisi, organdır, örgütlü, maddi süreçler içeren bir varlıktır, diğeri ise üründür, bir ve aynı şeyler değildir.
|
Düşünce süreçleri maddi ama içeriği nasıl maddi olmayabiliyor onu anlamadım. Maddi süreçler maddi olmayan şeyler mi oluşturuyor?
spartacus´isimli üyeden Alıntı
Robotlar düşünür mü?
1.) Kastedilen hangi robotlar(yapay zekalı robotlarsa, yukarıdaki paragrafa uygun ise düşünebilir)
2. İnsan gibi düşünebilir mi? HAYIR!
3. İnsan gibi hissedebilir mi? HAYIR!
4. Hem yapay zeka deyip hem de düşünemeyeceğini -yorumlayıp, seçimler yapamayacağını- öne sürmek çelişkilidir.
Benim açımdan bu konunun cevaben özeti budur. (peki yapay zeka diye ortaya atılan her ürün gerçekten de yaay zekaya sahip midr? HAYIR! Kendi kendine öğrenme ve buna göre davranış sergileme yetisine sahip olanları, tüm diğerlerinden ayrı tutmak gerekir)
|
Neden insan gibi düşünemez veya hissedemez? Yani düşündüğünün farkına varamaz mı, bilinç kazanamaz mı, hisleri kazanamaz mı? Aslına bakarsak chatgpt bile düşünüyor, söylediğin şeye göre veritabanında arama yapıp cevap üretiyor, bu düşünmektir ama asıl merak edilen şey chatgpt'nin veya başka herhangi bir yapay zekanın bilinç kazanabilmesi, bilinç de maddi bir şeyse neden olmasın?