71uDCe1g3xL._SY522_.jpg
Yazar aslında bir mühendismiş. Dipnotlarda gösterdiği kaynaklara bakarak, yabancı dil bildiğini sanıyorum. Kaynaklar biraz eski ama. Ayrıca kitabın sonunda ne kaynakça var, ne de dizin. Bunlar olmalıydı.
Biraz tekrara düşüyor, biraz da karışık.
Önce hristiyanlığı Pavlus üzerinden anlatmaya çalışıyor,; sonra Philo, Logos, Arius, Julianus konularına giriyor. Kitabın yarısında haniflikten bahsetmeye başlıyor. Haniflik konusunu bitirince hac, abdest gibi konulardan bahsedip kitabı bitiriyor.
Aslında yazarın yapmak istediğini tam olarak anlamadım. İslam eleştirisi mi yapıyor, İslam'ı anlamaya mı çalışıyor?
Turan Dursun(islam eleştirisi)' mu okuyorum, yoksa Erol Sever(İslam'ı anlamaya çalışıyor)'mi okuyorum, bilemedim.
Müslüman olup olmadığını da anlamadım. Bir yerde 'peygamber efendimiz' demiş, başka bir yerde 'vahiy aldığını iddia etmiş' demiş.
Çok iddialı cümleler de kurmuş. Mesela ''Yine Kuran'da Allah'ın sıfatları arasında ebedi sıfatı bulunduğu gibi ezeli sıfatı bulunmaz. Çünkü ezeli olan Allah değil, Tanrı'dır.''
Bu cümleyi eleştirip uzatmayayım. Bir başka yerde Pavlus'un ve havarilerin, Philo'nun öğrencileri olabileceğinden bahsetmiş.
Yazdıklarımdan anlayacağınız gibi, kitap bir akademik dinler tarihi kitabı değil. Amatör bir araştırmacının İslam ve Hristiyanlık arasındaki ilişkisinden(senkretizm) bahsettiği bir kitap.
Yazarla Allah, Muhammed ya da Kuran konusunda çok farklı düşünsek bile, yaptığı şeye önem veriyorum, takdir ediyorum. Umarım bu tarz kitaplar yazılmaya devam eder. Ayrıca bu kitabı okumayı düşünenlere, Erol Sever'in Kabe ile ilgili yazdığı kitabı da tavsiye ederim.