Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Sanat > Edebiyat > Kitapkurdu

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 31-01-2026, 07:12
Andrew - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Andrew Andrew isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Size bir kitaptan bahsetmek istiyorum. Ismi Man's Search for Meaning. [https://www.amazon.com/Mans-Search-M...dp/0807014273] Bu kitap, Nazi toplama kampindan sag cikmis bir adamin hem yasadiklarini hem de bunlardan cikardigi dusunceleri anlatiyor. Yazari Viktor E. Frankl, Avusturyali bir norolog ve psikiyatrist. Savas sirasinda diger milyonlarca insan gibi zorla toplama kampina goturuluyor. Kampta iskence, adam oldurme, aclik, soguk, hastalik, asagilanma ve surekli bir belirsizlik var. Insanin hem bedenen hem de ruhen cok cabuk cokebilecegi bir ortam. Frankl burada sadece hayatta kalmaya calismiyor, ayni zamanda MD doktor ve psikiyatrist olarak insanlari dikkatle gozlemliyor.

Gozlemledigi cok onemli bir sey var: Ayni kosullarda olan insanlar bile cok farkli sekillerde dayaniyor. Bazilari kisa surede umudunu kaybediyor, bazilari ise tum bu zorluklara ragmen ayakta kaliyor. Frankl bunu psikolojiyle dusundugunde sunu fark ediyor: Insani ayakta tutan sey zevk, rahatlik ya da sahip olunan seyler degil. Hayata bir anlamla bakabilmek belirleyici olan. Yani bir sebebe sahip olmak. Gercekten de psikolojiye bakarsaniz gorecegimiz sey su olur: Maddi seyler kalici mutluluk getirmez. Bugun bir iPhone 15 alirsiniz, ilk gun cok mutlu olabilirsiniz. Ama bir hafta sonra ya mutlusunuzdur ya sikilmissinizdir. Kisa bir sure sonra o telefon siradanlasir. Albenisi gider..Bu bende oldu mesela. Cunku mutluluk esyanin kendisinde degildir. Bir baska ifadeyle, nesnelere sahip olmak mutluluk degildir. Bunlar sanki yagmurdan sonra camda olusan buhur gibidir; gorunur ama kalici degildir. Kitaba donersek eger, Frankl kampta sunu goruyor: Hayata bir anlami olan insanlar, aci icinde bile daha uzun sure dayanabiliyor. Kimi sevdigi birine yeniden kavusmayi dusunuyor, kimi disarida tamamlamasi gereken bir sorumlulugu olduguna inaniyor, kimi de sadece insanligini kaybetmemek icin tutunuyor. Kampta her sey elinden alinabiliyor ama insanin icinde tasidigi anlam tamamen yok edilemiyor. Kitap bunu teorik bir dille degil, cok sakin ve insani bir anlatimla sunuyor. O yuzden okurken bir ders dinliyormus gibi degil, zor seyler yasamis birinin karsiniza oturup yasadiklarini anlatmasini dinliyormus gibi hissediyorsunuz. Hayat, aci ve anlam uzerine dusunmek isteyen herkese rahatlikla onerebilecegim bir kitap.

'baglilik düşünmemek demektir. düşünmeye gerek duymamak demektir' Orwell, 1984...
Alt 20-02-2026, 21:06
Nolan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Nolan Nolan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Hayvan çiftliği ve 1984'ü okudum ve beğendim. Özellikle hayvan çiftliğini.
Komünizm ve totalitarizm eleştirisi yapılıyor ama esasında eleştirilen ya da yerin dibine sokulan şey insanın ta kendisi.

Sürekli duyduğum bir isim olduğu için George Orwell'in bu iki kitabını okudum. Hakikaten, övüldüğü kadar varmış. Kitaplarla ilgili söylenecek o kadar çok şey var ki. Youtube'da ayrıntılı olarak kitapları analiz eden bir sürü kişi var. Oradan bakabilirsiniz.

Tek bir cümlesini belirteyim sadece. Hayvan çiftliğinde şöyle bir cümle var ki, benim de benimsediğim bir görüş bu.
''En iyi insan, ölü insandır.''
Alt 09-03-2026, 20:46
Üye

Alexander Moseley'in Siyaset Felsefesine Giriş kitabı fena değil. Yazar filozof olduğu için sorular sorarak ilerliyor. Siyasete merakı olanlara tavsiye ederim.
Anthony Burgess'in Otomatik Portakal kitabını okumamıştım. Kubrick'in kült olan filminden bir tık daha iyi geldi bana.
Alt 22-03-2026, 10:08
Andrew - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Andrew Andrew isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bir sorum var. Bilenler yardimci olursa sevinirim. The Early History of God: Yahweh and the Other Deities in Ancient Israel adli kitap Turkce'de var mi?

Yani Turkce olarak bulunuyor mu? Ben Ingilizcesini okurum (bu gece biraz bakacagim) fakat yabanci dil sorunu yasayan bir arkadasim icin soruyorum. Bazi sorularina yardimci olmak icin.

Suraya da bir link koyuyorum: https://books.google.com/books/about...d=1yM3AuBh4AsC

* not: ayni yazarin bir baska kitabi daha varmis. The Origins of Biblical Monotheism

Bir de soyle bir tanitim buldum yazar hakkinda:

Mark S. Smith, in works like The Early History of God and The Origins of Biblical Monotheism, argues that Israelite monotheism emerged from a polytheistic Canaanite background rather than being present from the start. He proposes a gradual development from a "divine family" model to exclusive Yahweh worship, driven by social and historical changes

Eger bunlarin Turkcesi yoksa, benzer icerikte kitap onerebilir misniz?

Tesekkurler

'baglilik düşünmemek demektir. düşünmeye gerek duymamak demektir' Orwell, 1984...
Alt 24-03-2026, 00:47
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Ne kadar geçerli veya yeterli olur bilmiyorum...

TANRININ TARİHİ
KAREN ARMSTRONG
(A HISTORY OF GOD)

https://www.academia.edu/44494122/TA...R%C4%B0H%C4%B0

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 27-04-2026, 03:01
Şüpheci Dinsiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Şüpheci Dinsiz Şüpheci Dinsiz isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

https://www.kitapyurdu.com/kitap/bel...hi/725550.html

Belgelerle Mhp Tarihi

Özay Göztepe
SOL KÜLTÜR

Devletin kutsal, insanın önemsiz sayıldığı toplumlarda günahları bayrakların arkasına gizlemek kolaydır. Birilerini hain ilan etmeniz, birlik ve beraberlikten söz eden yüksek sesli nutuklar atmanız yeterli. Üstelik o geniş meşruiyet alanınızda zaten insanlardan, "iyi oldu da geberdi" diye söz ediliyorsa… Küçük yalanlarla ölümler meşru sayılıyor, normalleştiriliyorsa. Kitaptaki başlıklar, haberler, yazılar, açıklamalar gösteriyor ki Ülkü Ocakları ve MHP, herkesin bildiği ancak sır saydığı hakikatlerin tam ortasındadır.Kontrgerilla vardır ve derin devlet denilen, görünen devletle etle tırnak gibi bütünleşmiş yapının gizlenemez aparatlarıdır. Bununla mücadele etmek, "temiz eller" sloganıyla açılan üç beş soruşturmayla bu yapıyı yenmek mümkün mü? Değil elbette. Ancak yine de mücadele şart. Zira mücadele etmediğinizde özgür ve eşit bir toplumdan söz etmeyi bırakın, böyle bir ülkeyi hayal etmek bile imkânsız…
Belgelerle MHP Tarihi: Kontrgerilla, Susurluk, derin devlet ve 70'ler | Özay Göztepe anlatıyor

* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre)
* Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i)
* Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş)
* Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz)
* Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun)
* Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta)
* O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal)
* Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran)
* Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran)
* Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
Alt 07-05-2026, 21:48
Üye

Andrew´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
.......Eger bunlarin Turkcesi yoksa, benzer icerikte kitap onerebilir misniz?

Tesekkurler
https://www.kitapyurdu.com/kitap/yah...ime=1778179569
https://www.kitapyurdu.com/kitap/ant...ime=1778179613
İkisi de çok iyi kitap.
Alt 07-05-2026, 21:53
Üye

71wwGE+iGnL._SL1250_.jpg
Philip Pullman, İsa hakkında 2000 yıldır anlatılanları biraz değiştirerek bir roman yazmış. Bence yapmak istediği şey, neyin gerçek olup olmadığının sorgulanmasını sağlamak hem de dalga geçmek.
Kitabı bitirince beni bir gülme tuttu zaten. Çok iyi yazmış.
Alt 07-05-2026, 22:00
Üye

81E6AiWltlL._SL1500_.jpg
Neil deGrasse Tyson'ı, Nat Geo'dan biliyorum. Senelerce kanalda programı yayınlandı. Türkçe'ye de kitapları çevrilmiş.
Bu kitabında fizik ve astronomiye dair en temel konuları açıklamaya çalışmış. Bunu da çok iyi yapmış, çok beğendim anlatımını. Kitabın içindeki çizimler, resimler filan çok iyi. Kitap boyunca da Neil deGrasse Tyson'ın attığı tweetler var, bunlar da çok iyi. Herkesin okuyup anlayabileceği bir bilim kitabı.
Alt 23-06-2026, 00:44
Üye

61ZDy-nYj5L._SL1500_.jpg
https://www.amazon.com.tr/dp/6051982...rReviewsAnchor
Küçük makalelerden oluşuyor. Son olarak Jim Al-Khalili'nin makalesi ile bitiyor kitap. Fena değil. Sosyoloji, teknoloji ya da fizik meraklıları tercih edebilir.

Önerilen Siteler