31-05-2007, 23:18
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Re: iman edenlerden mantık lı bır cvp ıstıyorum
Toprak, neredeyse 1 sene önce tüm forumlarda verdiği tek bir yanıt olan bir Toprağımız vardı, sadece "Küresel ısınma" derdi, başka bir şey demezdi... Ben ise bu gün şaşıyorum, hiç değişmeyişine
Küresel ısınma diye bir şey yoktur, lakin her şey yaratıldığı gibidir.
Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White ------ Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------ Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
|

31-05-2007, 23:38
|
|
|
"Nitekim ilk yanlis anlayanin siz olmadigini bilmenizi isterim sevgili ozgurdsnc. "
Sevgili vartor,
agzina saglik. Ben ateistlerin Nasirali Isa'siyim. Hor gorulup yanlis anlasilmak icin gonderilmisim.
Sevgili spartacus,
"Ben ise bu gün şaşıyorum, hiç değişmeyişine"
"lakin her şey yaratıldığı gibidir."
saskinligin sebebi yazinda gizli
|

31-05-2007, 23:48
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Yada
İnanç ile Mantık aynen bir tahtirevalli gibidir, birisi yükseldikçe diğeri düşer.
Vartor hocama rakip olsun bu sözüm..
Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White ------ Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------ Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
|

01-06-2007, 09:31
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
frodo";p="´isimli üyeden Alıntı
hiramusta";p="´isimli üyeden Alıntı
Gerçek şu ki, Allah, Adem'i, Nuh'u, İbrahim ailesini ve İmran ailesini alemler üzerine seçti; 3/33
Özgürdüşünen arkadaş,Adem ilk insan değil ilk Peygamberdir.Dolayısıyla Ondan önce de insanlar olduğu için Adem'den sonra sapıklar hariç ensest üreme sözkonusu değildir.
|
Hiramustam yine düşünceni destekleyecek bir muğlaklıkta ayet bulmuşsun. Bu ayete göre
Allah adem'i ve diğer peygamberleri birilerine göre üstün kılmış. Yani başka birileri var.
Ama aynı surenin 59. Ayetinde de fikir değiştirmiş kuran. Bakın ne diyor :
"Doğrusu Allah katında İsa'nın (yaratılışındaki) durumu, Âdem'in durumu gibidir; onu topraktan yarattı, sonra ona "ol!" dedi, o da oluverdi."
Burdaki ifade muğlak değil, net ve "apaçık". Bu durumda şöyle bir mantık kurmamız mı gerekiyor; dünyada insanlar yaşamaktaydı ancak bu insanlar Allah'ın peygamber edebileceği
kalitede değildi. O da İsa'nın durumuna benzer (babasızlık) bir şekilde topraktan bir Adem
onun kaburga kemiğinden de eşini yarattı. Sonra onu halife ilan etti. İşte insan soyu buradan
gelmektedir. (Bu çözümde de ensest ilişki kokuları var ama idare ederiz) .
Sonra? Onlar erdi muradına biz çıkalım kerevetine..(tam böyle miydi masalların kapanış cümlesi ?)
|
Sevgili Frodo,o ayet İsa'ya tanrısal nitelikler yakıştıranlara yönelik bir cevap niteliğindedir.O ayet demek istiyor ki,İsa'nın tanrısal bir niteliği yoktur.O da tıpkı Adem gibi insandır.Dikkatini çekerse İsa ile Adem arasındaki ortak özellik olarak toprak belirtilmektedir.Klasik anlayışa göre Adem topraktan yaratılmıştır.Peki aynı anlayışa göre İsa topraktan mı yaratılmıştır?Cevap hayırsa ayette niçin toprak zikrediliyor?...Cevabını ben vereyim.Adem de,İsa da,sen de,ben de,hepimiz ilk yaratılış aşaması olarak topraktan (toprağın bize kazandırdığı elementlerden) yaratıldık.Sanırım şu ayet anlatmak istediğimi daha iyi izah edecektir.
O'dur ki, sizi topraktan, sonra bir damla sudan, sonra bir alak'tan (embriyo) yarattı; sonra sizi bir bebek olarak çıkarmakta, sonra güçlü (erginlik) çağınıza erişmeniz, sonra da yaşlanmanız için size (belli bir ömür vermektedir). Sizden kiminin daha önce hayatına son verilmektedir; adı konulmuş bir ecele erişmeniz ve belki aklınızı kullanmanız için (Allah sizi böyle yaşatır). (40/67)
|

01-06-2007, 11:46
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
7/11 Andolsun sizi yarattık, sonra size şekil verdik, sonra da meleklere, Âdem'e secde edin! diye emrettik. İblis'in dışındakiler secde ettiler. O secde edenlerden olmadı.
Araf/189 Sizi bir tek nefisten yaratan, onunla sükûnet bulsun diye eşini de ondan yaratan Allah'tır. O, eşini kucaklayıp sarılınca (ona yaklaşınca), eşi hafif bir yük yüklendi (hâmile kaldı). Bir müddet böyle geçti, derken yükü ağırlaştı. O vakit ikisi birden Rableri olan Allah'a şöyle dua ettiler: "Eğer bize salih bir evlat verirsen, biz muhakkak şükredenlerden olacağız."
Nisa/1 Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden sakının. Adını kullanarak birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'tan ve akrabalık haklarına riayetsizlikten de sakının. Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir.
Bu tartışmayı sürdürmekteki tek amacım hiramusta *seni anlayabilmek. Kuran 5 ya da
6 ayette insana “beni ademe” ademoğlu diye seslenir. 7/11 de “Andolsun sizi yarattık, sonra size şekil verdik, sonra da..” diye devam ederken tezini doğrulayacak bir ifadeyi
benimser gibidir. Yani insanlar yaratılmış ve varlarken Adem aralarından seçilmiş
olarak yorumlanabilir. Ama bu yorum nisa 1 de geçersizleşir. Klasik kurguya, ilk
insan Adem kurgusuna geri döner. Araf 189 da da bu kurgu devam ederken ,ilk insan yavrusunun doğuşu anlatılır.
Yine nisa 1 klasik Adem kurgusunun kaçınılmaz sonucu “ensest” ilişkiyi kabul eder.
(bu arada ensest ilişki doğanın kaçınılmaz sonucu değildir. Bir çok hayvan ve bitki bu
ilişki türünden kaçınma eğilimindedir.Yani doğal ortamda canlılar gen harmanlanmasında aile dışı bireylere yatkındırlar) .
Buradan 3/59 a dönersek asıl vurgulanan Adem’in de İsa’nın da insan olmasının
yanında her iki peygamberin babasızlık konusunda diğer insanlardan ayrılmalarıdır.
Adem’in farkı ise zaten “ilk” olmaktır.
İnsani olan her şey kabûlüm.
|

01-06-2007, 12:11
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
o zaman şöyle bir düşünce ortaya atmakta hiçbir sakınca görmüyorum.adem evrimini tamamlayabilmiş ilk insandır homospains evrim öncesi yaşam tarzından kalma bir alışkanlık olarak diyebiliriz ki ensest ilişki sürmüştür insanlar toplumsal evrimlerini tamamlayana kadar o zaman evrimsel açıdan bakıldığında ademin durmunu hor görmemek gerekir.naapsın adam gidip evrimini tamamlamamış kıllı şeylerle birlikte olsun
|

01-06-2007, 13:53
|
|
|
ben ne bileyim ademle havvanın arasındaki özel ilişkiyi.masallarla günümüze gelenin içinden gerçeği aramaya çalışana sabır ve hayalgücü diliyorum.
ama yinede deneyelim.belki bir sonuca ulaşırız.ben de hep pamuk prenses ve yedi cüceleri merak ederim.acaba zalim üvey anne hakettiğini buldumu yoksa o bir mazlum,pamuk prenses fettan bir kızmıydı.tanrı tüm bu olanlara niye izin verdi demekki tanrı o sırada orada yoktu.peki nerdeydi ademin kaburgasını havvaya verirlerken operasyon kapalı mı açık mı yapıldı.ameliyathanenin melekleri yoksa rüşvet mi aldı ki klimalar çalışmadı.
|

01-06-2007, 15:04
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
frodo";p="´isimli üyeden Alıntı
7/11 Andolsun sizi yarattık, sonra size şekil verdik, sonra da meleklere, Âdem'e secde edin! diye emrettik. İblis'in dışındakiler secde ettiler. O secde edenlerden olmadı.
Araf/189 Sizi bir tek nefisten yaratan, onunla sükûnet bulsun diye eşini de ondan yaratan Allah'tır. O, eşini kucaklayıp sarılınca (ona yaklaşınca), eşi hafif bir yük yüklendi (hâmile kaldı). Bir müddet böyle geçti, derken yükü ağırlaştı. O vakit ikisi birden Rableri olan Allah'a şöyle dua ettiler: "Eğer bize salih bir evlat verirsen, biz muhakkak şükredenlerden olacağız."
Nisa/1 Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden sakının. Adını kullanarak birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'tan ve akrabalık haklarına riayetsizlikten de sakının. Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir.
Bu tartışmayı sürdürmekteki tek amacım hiramusta *seni anlayabilmek. Kuran 5 ya da
6 ayette insana “beni ademe” ademoğlu diye seslenir. 7/11 de “Andolsun sizi yarattık, sonra size şekil verdik, sonra da..” diye devam ederken tezini doğrulayacak bir ifadeyi
benimser gibidir. Yani insanlar yaratılmış ve varlarken Adem aralarından seçilmiş
olarak yorumlanabilir. Ama bu yorum nisa 1 de geçersizleşir. Klasik kurguya, ilk
insan Adem kurgusuna geri döner. Araf 189 da da bu kurgu devam ederken ,ilk insan yavrusunun doğuşu anlatılır.
Yine nisa 1 klasik Adem kurgusunun kaçınılmaz sonucu “ensest” ilişkiyi kabul eder.
(bu arada ensest ilişki doğanın kaçınılmaz sonucu değildir. Bir çok hayvan ve bitki bu
ilişki türünden kaçınma eğilimindedir.Yani doğal ortamda canlılar gen harmanlanmasında aile dışı bireylere yatkındırlar) .
Buradan 3/59 a dönersek asıl vurgulanan Adem’in de İsa’nın da insan olmasının
yanında her iki peygamberin babasızlık konusunda diğer insanlardan ayrılmalarıdır.
Adem’in farkı ise zaten “ilk” olmaktır.
|
Sevgili Frodo A'raf 189'u 195 e kadar okursan ayetlerin Adem'le alakalı olmadığını anlarsın.Ayet insanların genelinden bahsediyor.Bu ayetler aynı zamanda Nisa 1i de tefsir ediyor...Yanlışın ne biliyor musun?Buna ilahiyatçıların da dahil olduğu büyük bir çoğunluğun yaptığı gibi kendilerine hoca,alim denilen kişilerden,babandan,annenden,dedenden,ninenden onlara da tarihin karanlıkları içerisinde hristiyan ve yahudilerden geçen muharref bilgilerin bilinç altında oluşturduğu önyargılarla Kur'anı okumaya çalışıyorsun.Bu Kur'anı anlamanın önündeki en büyük engellerden birisidir.Bunu sana söylemiyorum ama bu önyargılı yaklaşma o kadar büyük bir boyuttadır ki yüzyüze tartıştığım birçok insan ayetlerle hadisleri hatta bazı insanların klişeleşmiş sözlerini birbirine karıştırmaktadır.Gelelim Adem'e...bununla ilgili bloğumda açıklayıcı bilgiler var ama önce bir kavram hakkında 1-2 cümle sarf etmek istiyorum."Baba" kelimesi.Baba denilince akla hemen canlının biyolojik yönden erkek varlık sebebi anlaşılıyor.Biyolojik olarak bu doğrudur.Ama dinsel sosyolojik bir öge olarak "baba" herzaman bu anlama gelmez.Mesela İncil'deki baba kelimesinin Arapça karşılığı "Rab"tır.Mesela Kur'anda bütün Müslümanlara hitaben "babanız İbrahim" diye bir kelime geçer.Halbuki İbrahim bizim biyolojik atamız değildir.Burdaki anlam,birçok İslam düşüncesinin temel taşlarını İbrahim koyduğu için ,yani tektanrıcılığın en eski ve engüçlü sesi İbrahim olduğu için Müslümanların inanç yönünden atası sayılmıştır.Aynı şekilde İsrailoğulları kelimesi de bu şekildedir.Yakup bütün yahudilerin biyolojik atası değildir.Aynı şekilde "Atatürk" (Araplar ebu'ltürk derler.Yani Türklerin babası)kelimesi de böyledir.Mustafa Kemal Türklerin biyolojik babası değildir.Anadolu halkının kurtuluş ve bağımsızlık önderi olduğu için Millet Meclisi ona bu ünvanı vermiştir.Burdan yola çıkarak,zengin bir şekilde teşbihler,betimlemeler,benzetmeler,doğaçlamalar ve daha birçok edebi sanatlar kullanılan Kur'an ayetlerini mot a mot almak,Onu anlamamaktır.
Ademle ilgili ayrıntılı bilgi için;
http://hiramusta.blogcu.com/2008866/
|

01-06-2007, 17:40
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
peki Hiramusta şu soru gene cevapsız kalıyor. Adem olsun ya da olmasın bir ilk insan ya da insanlar var mıdır. İnsan ya da insanlar yaradılmış mıdır, nasıl ve ne zaman yaradılmışlardır. Yoksa insan evrim geçirerek mi insan olmuştur. Kavradıgım kadarıyla Adem den evvel bir insan toplulugu oldugunu söylüyorsun.
* * *Bu savını hangi antropolojik bilgilerle destekleyebilirsin. Şayet bir insanlar toplulugu ise antropolojik olarak en eski insan fosili günümüzden 196 bin sene evveline ait ve Afrikada bulunmuş. Yaradılış var ise zamanı bu olmalı.
* * * saygılarımla
|

01-06-2007, 17:40
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Kur'an ayetlerini mot a mot almak,Onu anlamamaktır.
*Apacik sizler anlayasiniz diye gonderdigi kitaptaki gizli vurgulari kesfetmek icin guclu bir hayal gucune sahip olmak gerekiyor demek ki. Sevgili Hiramusta, tanri veya allah, insanlari dogru yola suruklemek icin, neden cetrefilli ayetlere basvurmus olsun? Anlayamasinlar diye mi? Mantik yok kardesim senin kesiflerinde. Ustelik bazi ayetlerinde o kadar basitlesebiliyor ki tanri , ayni gizemli varlik mi acaba suphesi girmesi gerekir senin fikrine. Muhammed'in yasam suresi icindeki kararsizliklarina, bir baska ayetle oncekini iptal etmesi, karilarinin sira degisimi, evlatliginin karisinin helal kilinmasi vesaire ne gizli anlamlar ifade ettigini kisaca aciklarsan belki ogreniriz bizler de.
Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
|