Sevgili youef ;
"Burada asıl sormak istediğim soru şu. Muhammed'in ideali bugünkü islamiyet miydi, yoksa bu, başkalarının ideali miydi? " *diye sormuşun.
Eğer bu idealler :
"İS 325'de toplanan iznik konsilinde görüşleri Athanas tarafından çürütülen, yenik vaziyette İskenderiye'ye dönen Aryus'un izini takip eden, İsa'nın Tanrının oğlu olmadığını, Tanrı'nın yarattığı bir kul olduğunu savunan, teslis inancını reddeden hıristiyanlar ve muhtemelen Aryus'tan etkilenerek benzer görüşleri savunan Nasturiler olduğunu iddia etmiştim."
bu şekilde iddia ettiğin " yenik vaziyette İskenderiye'ye dönen Aryus'un izini takip eden" lerin ideali ise neden o dönemde "yenik vaziyette İskenderiye'ye döndüler ?"
İdeallerini İznik konsilinde hayata geçiremeyenlerin,takipçilerinin,Muhammede öğretmenlik yaparak hayata geçirebilmeleri ne kadar olası ?
"Allah her zaman galiptir" sözünden ne anlıyorsunuz ?
Çarşıdan aldım "BİR" tane eve geldim "BİN" tanelerden birinin, o "BİR"in asılı biziz kavgalarının,yaşamda ortaya çıkardığı "Mezhep" ve "Tarikatlar" gerçeğinde,bu kavgaların kimin tarafından "Galip" bitirildiği ayrı bir vakıa.
Galibin bile o "BİR" i,kendi anlayışında da olsa,temsil etme iddiasında olma gerçeğini yadsımalımıyız ?
Ayrıca bu oluşumların sonuçlarının :
"Güdüleyici etken ne kadar farklı olursa olsun, trajik sonuçları, ilhamın akışına sekte vurmak, bağımsız zihinsel aktivitenin cesaretini kırmak, dikkati dinsel törenlerin ayrıntılarına odaklamak ve sıklıkla da kendi kendini tayin etmiş olan ruhani liderlerinkinden farklı bir mezhebi izleyenlere karşı nefret ve önyargı doğurmak olmuştur."
olduğunu görebilir miyiz ?
Çok merak ettiğim bir konu var.
Acaba Hz.Muhammed hangi "Mezhep" veya "Tarikat"tandı ?
Biraz önce bir arkadaşıma sordum da "Hanefi" dedi *