30-11-2007, 23:42
|
|
Aday Üye
|
|
|
|
Re: Bütçe ve Diyanet'in payı
bir arkadasin
Cami hocaları , Vatan’ı savunan Askerden daha müreffeh yaşıyor.
madem oyleyde nie benim alt mahallenin caminin imami *kadrolu degil?
niye adam kendi bogazindan kesipte camiye yardimda bulunduruyor? olmayan maasiyla?
madem ulke gelisemiyor diye diretiyorsunuz peki sorarim size
ulkedeki baskanlar baskan yardimcilarindan tutunda esnafina polisine kadar herkes rusvet yerse bu ulke nasil gelisir? Ulke gelisimininde hesaba katmadiniz bisey var egitim sistemi. Ulkede bu duzeltmedikte bu olaylar surup gider. suclusu tabi yine din adamlari camiler diyanet olur.
Tek sucu dine diyanete atmadan once kendinize cevrenize bakmanizi onerrim.
Sirf diyanet para aliyor diye bu kadar olaylarin buyutulmesini anlamiyorum.
Hadi diyanete ayrilan parayi savunma bakanligina ayridik diyelim yada milli egitim bakanligina. Ee oradakiler ne yapacak herkes zannediyor mu ki savunmaya yada egitime *harcanacak oradakilerde yiyecek 1 harcayip 5 gosterecek cebe atacak. *
Dini kullanipta para toplayanlardan nefret ettigim hic birsey yok.
Allahi kitabi kullanmak nema saglamak ne kadar etik bilemiyorum.
Ama insanlarin iyi niyetlikleri onlari aptal yerine koymanizi gerektirmez.
saygilar!
|

30-11-2007, 23:46
|
 |
Üye
|
|
|
|
Sevgili Titan, diyanetin alevilerin ve diğer azınlıklarında ihtiyacını karşılaması lazım. Bu çözülmesi gereken bir sorun. Son zamanlarda bir şeyler yapılmaya çalışılıyor umarım sorunsuzca halledilir.
Bilemiyorum sevgili no_panik, ne zaman bütçe tartışmaları olsa diyanetin bütçesinin sebepleri ve sonrasında gelen tartışmalar da, her zaman diğer azınlıkların haklarının da * korunacağı yazılıp çizilse de, (yıllarca süre gelen alışkanlıklar nedeniyle) *yine bir çözüme ulaşılamayacak bence. :?
Çünkü, bu durumu benimsemeyecek muazzam bir çoğunluk var ve eğer bir mucize! olur da diyanetin diğer azınlıkların haklarını elde etmelerini *sağlaması halinde, ve diyanet bu muazzam çoğunluğu en küçük bir fitne-fesat (tarihimizde böyle olaylar gani gani ve tam isabet üstelik, damardan) sonucunda kontrol alamayıp azınlıkların haklarını da * koruyamayacak duruma gelirse, sonu felaketle sonuçlanacak bir senaryo * oluşması da kaçınılmaz olabilir diye düşünüyorum..:cry:
|

30-11-2007, 23:53
|
 |
Üye
|
|
|
|
Burada bilgisi olan arkadaşlara bir sorum olacak,
Ülkemizden başka diyanet ile ilgili bakanlığı olan herhangi bir ülke var mı?
(bir süre önce hürriyet gazetesinden tufan türençin köşesinde, suudi arabistanda böyle bir bakanlığın olmadığını öğrenmiştim, o nedenle soruyorum.)
|

01-12-2007, 00:01
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Bu başlıgı ilgilendirdiginden Fikret Başkaya'nın bir yazısından kestigim bu paragrafı buraya asıyorum. Tartışmalara açılım ve perspektif getirmesi dilegiyle :
* *Cami mi? büyükler için devlet okulu mu?
* * Daha önce de defaaten yazdığım gibi, TC'de din-devlet ilişkisi Osmanlıİmparatorluğu'ndakinin devamıydı. Osmanlılar'daki sistem de Bizans'takinin benzeriydi. Fakat gerçek dünyada reel bir karşılığı olmayan abartılı laiklik söylemi, bu durumun anlaşılmasını zorlaştırdı. Türkiye'deki rejimin laik sayılabilmesinin asgari koşulu,dinin devlet aygıtının dışına çıkarılması ve vicdan özgürlüğünün güvence altına alınmasıydı. Bir rejim, ancak dinin hiç bir politik işlev üstlenmediği, devlete bulaşmadığı, devletin de dinle ilişkisinin kesildiği, din alanına müdahale etmediği durumda, laik tanımını hakedebilir. Rejim böyle bir şeye cesaret edecek kadar güçlü değildi. Ozaman geriye dini araçlaştırmak, manipüle etmek kalıyordu. Bu amaçla din, duruma göre baskı altına alındı veya belirli amaçlar için araçlaştırıldı [sola ve genel olarak aydınlanmaya karşı kullanmak,vb...]. İrtica, bir "iç düşman" olarak iktidarın kendini yeniden üretmesinin bir 'aracı', onun varlık nedenlerinden biriydi. Yönetici elit ancak 'kurtarıcılık retoriğiyle' kendini yeniden ürebildiği için,konjonktüre göre halkı irticadan, komünizmden, bölücülükten kurtarmaya devam ediyor...
* * Aslında her seferinde 'kurtarılandan' değil de'kotarılandan' söz etmek daha uygundur. Devlet genç neslin önemli bir bölümünü okullar aracılığıyla kapsıyordu ama geniş yetişkinler kitlesi kapsama alanının dışında kalmıştı. Onlara ulaşmanın yolu da Diyanet,İmam Hatip Okulları, Kur'an Kursları, radyo-televizyon proğramları,Haç'a gidişin devlet tarafından organizasyonundan, vb. geçiyordu.Fakat üstesinden gelinmesi zor bir çelişki söz konusuydu. Devlet dine karıştıkça, din de devlete karışmak durumundaydı ve bu çelişki giderek karışanlara karışılır, kullananlar kullanılır biçimini alacaktı.Devlet dini araçlaştırıp kullanmak isterken, din de devlet aygıtına nüfuz edecekti...
* * *Aslında bunda şaşılacak birşey yoktur: Karışma fiili her zaman doğası gereği karşılıklıdır, adı üstünde karışmak ikitarafı angaje eder... 1930'lu yılların: "herşey devlet için ve devlet içinde" sloganı câmiyi de kapsıyordu elbette. Bu amaçla caminin dedevletin ideolojik aygıtlarından biri haline getirilmesi gerekiyordu.İmam, öğretmenin camideki benzeridir, maaşını devlet öder o da birdevlet okulu olan İmam Hatip Okulu'ndan mezundur. İl müftüsü de ilmilli eğitim müdürünün karşılığıdır. İmamın okuduğu hutbe, verdiği vaaz merkezden yollanır, misyonu resmi ideolojiyle harmanlanmış"devlet dininin" bekçiliğini yapmaktır. Buna "Atatürk İlke veİnkılâplarına bağlı din" demek de mümkündür... Aslında rejim GenelKurmay - Diyânet ikilisine dayanıyor ama başta hukukçular taifesiolmak üzere, rejimin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu *"sananlar" hayli çok... Cami de aynı okullar gibi Ulu Önderin, vatanın, devletin, militarizmin ve savaşseverliğin kutsandığı bir kurum.
* * Şimdilerde bu duruma bir tuhaflık daha eklenmek üzere...Caminin kapsama alanını daha da genişletilmek üzere Alevilersahnede... Alevileri de Cem Evi söylemiyle sürece dahil etmek için sondönemde yoğun bir çaba gözleniyor. Bu amaçla adı cem evi olan yenicamiler ve yeni İmamların devreye sokulması planlanıyor. Alevilerin bir bölümü bütçeden pay almak, maaşa bağlanmak için çoktan seferber olmuş durumdalar. Aslında zahmet edip sözlüğe bakılırsa, cem'in cami'nin çoğulu olduğu görülecektir. Dolasıyıla, cemevi demekle cami demek arasında bir fark yok. İkisi aynı şey. O zaman ikiyüzlülüğe gerek olmamalıdır. Hâni Alevilik ilericilikti, özgürlükçülüktü, hoşgörüydü... Alevilik de son tahlilde diğerleri gibi pre-kapitalist, pre-modern bir ideolojidir. Daha fazlası değil... Boşuna gelin - güveyiolup, kendini aldatmanın bir âlemi var mı? O halde devletin diyanetinde, camisinde yer edinme aymazlığını bırakıp, dinin hertürlüsünün devlet aygıtının dışına çıkarılması için mücadele etmek daha anlamlı değil mi? Sorunların çözümü devletten maaş alan 'aleviimamlardan' mı geçiyor? Aleviler de cami kapsamına alınmak istenirken,ağızlarını her açtıklarında 'Türkiye laiktir laik kalacak' diyenlerin kulakları çınlıyor mudur dersiniz...
* * * saygılarımla
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
|

01-12-2007, 00:03
|
 |
Üye
|
|
|
|
Sevgili bilmem, önemli olan eğitimin kalitesidir. Ahlak olmadıktan sonra, eşek yine eşektir. Ben eğitimden önce insanlara *'düşünme yetisi'nin aşılanması gerektiğine inanırım. Yani özetle, yemeğin malzemesini temin etmek, pişirmesini kendin yapıp yemek varken, *hiç çaba harcamadan hooop önüne gelen tabaktan yemek yemek insanı ne kadar geliştirebilir ki?
|

01-12-2007, 00:15
|
 |
Üye
|
|
|
|
Sevgili dilaver,
Fikret Başkayanın makalesinin yerinde tespitleri olmakla beraber, artık dinlerin tamamen paranın ve sistemin hakimiyeti altına girdiği apaçık ortada. :x
|

01-12-2007, 00:41
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
ne zaman girmemişti ki titan. Dinin amacı egemenligin tesisi degil miydi ki. Köleligi kutsamak için ahret icat edilmedi mi. Bu dünyadaki sömürünün meşru temelini yaratabilmek için mutluluk öbür dünyaya bırakılmadı mı. Egemenler kulluk bilincini pompalayarak kendi iktidarlarını saglamlaştırmadılar mı.
* * saygılarımla
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
|

01-12-2007, 01:00
|
 |
Üye
|
|
|
|
Egemenler kulluk bilincini pompalayarak kendi iktidarlarını saglamlaştırmadılar mı.
Evet, senin yorumun gibi eskiden bu pompalama işini yaparken *bu pis oyunu perde arkasında, karanlılarda ve dehlizlerde oynarken, şimdi düzeni tam oturtarak ve üstelik sahne ışıklarını da yakarak, bu aşağılık oyunu perdenin önünde sergilemektedirler, hem de * cesurca...
Hani eskiden sinemalarda araya parça koyarlardı ya, o hesap, oysa şimdi gerek görmüyorlar..
Makaleyi de *bu şekilde yorumladım ve demek istediklerimin özetiydi bu yazdıklarım.
|

01-12-2007, 12:19
|
|
Üye
|
|
|
|
2008 yılı bütçesi kapsamında Millî Savunma Bakanlığı'na öngörülen
ödeneğin 13 milyar 326 milyon YTL olduğu açıklandı.
2008 yılı bütçesi kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı'na öngörülen
ödeneğin 21 milyar 238 milyon YTL olduğu açıklandı.
2008 yılı bütçesi kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı'na öngörülen
ödeneğin 1 milyar 808 milyon 538 bin YTL olduğu açıklandı.
merhaba,, no_panik
Benim sunduğum verilerde 1.6 Milyar ytl’nin *2007 bütçe yılına ait *oldğunu belirtmiştim.
Tarihler ortada, senin verdiğin wikipedia linkleri 2008 yılı bütçesine ait.
Öngörülen para miktarı yerinde durmamış, 200 milyon küsür *ytl artmış.
Senin olumlu karşılıyor olabilirsin ama ben olumlu karşılamıyorum.
maaşlı ezan okuyuculara Türkiye’nin ihtiyacı yok.
akşam ceviz kabuğunu izleyeniniz olduysa lütfen hatırlasın.Alevi olan İki milletvekili biri chp’den, biri akp’den. birde alevi dernek başkanı katıldı. akp'nin alevi projesinde olan,,
maaşlı dede konusu hem laikliğe aykırı, hemde maaşlı din memuru *yanlışlığı tartışıldı.
akp kütahya milletvekili, tekke ve zaviyeleri savunmaya kalkıştı, savundu’da,, evelediği kelimeler yutulacak kelimeler değildi, çünkü.
sünni islam'a aktarılan 1.8 milyar ytl’lik *ödeneğin pektim fiyatı kadar ettiğini hatırlayın.
Üstelik pektimin *fiyatı, cumhuriyet tarihi’nin bir süreci,,
diyanetin aldığı para ise her yıl tekrarlanıyor..
sen, sakin olmayan yanıtlarında,,laik cumhuriyeti ,,haybeden para yiyen diyanete mecbur bırakıyorsun.
|

01-12-2007, 21:07
|
|
Üye
|
|
|
|
Sevgili epoch,
Sen ne anlatırsan anlat *İ M A M *malesef bildiğini okuyor... Biz anlıyoruzda o namı değer imam anlamıyor... anlamıyor işte.. ne anlatsan anlamıyor.
Yahu kardeşim biz diyoruzki bu ülkenin 1 kuruşu bile boşa gitmesin, onlar yok seninki azdı benimki çoktu muhabbeti içindeler. Hani o bahsettiğin alevi zatlarda aynı çanaktan yalayanlardan. Onları....... et. Zaten onlar gibiler alevilerin önünde engel değilmi.. Hoş alevilerinde ne yaptığını anlamış değilim..
Ben alevileri din ekseninde bir kitle olarak görmek istemiyorum.. Onlar benim gözümde bir kültürün temsilcileri gibi.. Ama arada çatlak sesler yok değil. İşte dün akşamki neye hizmet ettiği belli olanlar gibi...
YARATICIYA KİMİN ÜFÜRDÜĞÜNÜ VE ONUN KİMİN HEYKELİ OLDUĞUNU ÇÖZEMEDEN, ORTADA DOLANIP DURMAYA BAŞLAMIŞ.
|