preach";p="´isimli üyeden Alıntı
* * Meraba sayın frodo önce sizin sorunuzu cevaplamalıyım.
Bu düşünce tarzım *bilimsellikten uzak gibi görünse de,aslında tam anlamıyla bilimsel diyebilirim.Size bu düşüncem de ne kadar da haklı olduğumu örneksiz geçiştirirsem inandırıcılıktan uzak ve hayal alemin de yaşıyormuşum gibi bir zanna kapılabilirsiniz.Bu yüzden size direkt örnek vererek konuyu uzatmak ve vaktinizi çalmak istemem.
* *
|
Preach öncelikle sizi gayet iyi anladığımı bilmenizi isterim; en azından sorduğum soru ile ilgili
bölümü..Ancak verdiğiniz örneklerin, sizin özel "inancınız", *ulaştığınız sonuç ve çıkarımla tamamen ters şeyler anlattığını bu nedenle de özellikle de Feynman'dan aktardığınız pasajları
anlamadığınızı düşünüyorum.
Bilimi bir insani çaba, nesnel gerçekliği anlama ve yorumlama çabası olarak görürseniz onu
hiç bir zaman doğruların ulaşılmış kesin sonuçların toplamı olarak görmezsiniz. Bilimin öngörüleri,
teorileri ve yöntemleri sınanabilirdir. Bilebildiğimiz hiç bir insani çaba geçmişini yıkarak ilerlemez.
Bilimin bu ayrıcalığı vardır.
Çok klasik bir örnek vereyim: Newton mekaniği uzun yıllar "bilimsel bir zirve" olarak var oldu.
Newton mekaniğinin gerçekliğin sadece belli bir kısmını kavradığını anlamak için Einstein'ın gelmesini bekledi dünya.Feynman'ın " bizim bu gün bilimsel bilgi olarak adlandırdığımız şey, kesinliğin değişik düzeylerdeki ifadelerinden oluşan bir kümedir. Bunlardan bazıları pak fazla emin olunmayan şeylerdir. Bazıları ise hemen hemen emin olunacak türdendir. Ama bunların hiç biri mutlak olarak kesin değildir Bilimciler buna alışıktır" derken kast ettiği tam da budur.
Peki Newton mekaniği yanlış mıydı ? Hayır. Eksikti ama yanlış değildi. Nasa veya gelişmiş teknolojiye sahip diğer devletlerin kuruluşları örneğin yörüngeye bir uydu yerleştirirken hala
Newton mekaniğini kullanırlar. Ama evrenin olası her durumunda örneğin yüksek hızlarda
Newton mekaniği iş göremez olur.
Bilimin en güzel taraflarından biriside laboratuara sahip olmasıdır. Öngörüleri test edilebilir,
yanlışlanabilir. Bilim vaaz etmez. Kesin, değiştirilemez ve asla yanlışlanamıyacak dogmaları yoktur.
Bütün bunlardan çıkarılabilecek en son şey "kanıtlanmış bile olsa fiziksel yasalara" inanmam
sonucudur.
"Tüm bunlar özgürlüğün değerini açıklamak ve şüphenin korkulacak bir şey olmadığını, tam tersine insanlık için yeni bir potansiyelin olanağı olarak hoşnutlukla karşılanması gerektiğini öğretmek için kendimde bir sorumluluk hissediyorum.
Eğer emin olmadığınızı biliyorsanız, durumu değiştirmek için bir şansınız var demektir. Ben bu özgürlüğü gelecek kuşaklar için talep etmek istiyorum." Feynman'ı anlamak hele onun bilimi sıradan insanlara anlatan yalın
ve eleştirel yazılarından senin çıkardığın sonuçları çıkarabilmek pek mümkün değil.
İnancın seni rahatlatıyor olabilir. Hatta bilinmeyende var olan gizemlerin ve olası metafizik
varlıkların bizi yönettiğini düşünüyor olabilirsin. Ama örneğin televizyon seyrederken aklına
Maxwell diye biri gelsin. Yada hastalandığında (umarım asla başına gelmez) rontgen çektirirken
M:currie' yi düşün.
Bilim yanılgılarıyla doğrularıyla elimizde olan tek şey sayın Preach.