Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 31-12-2007, 15:06
frodo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
frodo frodo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Standart Re: Özgür müyüz?Özgürlük nedir?

Hatice olgusunu bu yazdıklarınızın neresine koyabilirsiniz ?

Müşriklerde kadına miras yoksa Hatice'nin zenginliği nerden geliyordu ?

"İslam evlenilecek kadınların sayısına sınır koydu : Bu sınırı dört kadınla belirledi. İslam'dan önce araplarda ve çok evliliği kabul eden milletlerde daha önce, herhangi bir sınır yoktu. "
Şimdi devir değişince Allah'ın bu sınırı kalktı mı?

"Erkeklerinizden iki de şahit bulundurun. Eğer iki erkek bulunamazsa rıza göstereceğiniz şahitlerden bir erkek ile -biri yanılırsa diğerinin ona hatırlatması için- iki kadın (olsun). "
Bu hukuki eşitliği mi gösteriyor ?

İnsani olan her şey kabûlüm.
Alt 31-12-2007, 15:56
placebo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
placebo placebo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Say6ın frodo

"İslam evlenilecek kadınların sayısına sınır koydu : Bu sınırı dört kadınla belirledi. İslam'dan önce araplarda ve çok evliliği kabul eden milletlerde daha önce, herhangi bir sınır yoktu. "

"Erkeklerinizden iki de şahit bulundurun. Eğer iki erkek bulunamazsa rıza göstereceğiniz şahitlerden bir erkek ile -biri yanılırsa diğerinin ona hatırlatması için- iki kadın (olsun). "

--------------------------------------------------------------------------------
* *
* * Sadece Allah zamandan münezzehtir.Zaman Kuran'da açıklanmıştır.Biz zamanlı varlıklarız.Giriş gelişme sonuç bütünlüğü içerisinde bir yaşam sürdürürüz.Direkt girişsiz sonuç olmayacağı gibi gelişmesiz de sonuç olmaz.Doğarız büyürüz yaşlanır ve ölürüz.Evreni de bu şekilde düşünmek gerekir.Zaman insanlık için hep var olacaktır.İnsanların birdenbire büyük bir gelişmeyle zamandan bağımsız olarak bir sıçrama yapması beklenilemez.Yukarıda ki bahsetmiş olduğunuz yasalar yaşanılan dönemin kültürsel ekinine hitap olarak devrim niteliği taşımaktadır.Farzedin ki siz m.ö.herhangi bir dönemde yaşam sürüyordunuz.Şu anda bu günkü bilgilerinize sahip olmuş olabilecek miydiniz? *Bu şekilde yargılamalarda bulunacak alt yapınız olacak mıydı?Belki de hala dünya düz mü?yuvarlak mı? teorisini irdelemekle *meşguldünüz.Aynı şekilde insanlık birkaç yüzyıl daha varolursa dönemlerinin şartlarına uygun olarak nelerden bahsedebileceklerini tahmin bile edemiyorum.

* * * Saygılar ve iyi seneler bakın bir sene daha geçti.Bakalım önümüzdeki sene bu günlerde nelerden bahsediyor olacağız.
Alt 31-12-2007, 16:28
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Başlık neden darlaştı anlayamadım.

Özgürlük koşullardan bağımsız ele alınamaz gerçekten.

İslamiyet'de ise 4 kadın sınırı diye bir sınırlama olduğunu sanmıyorum. Sınır yoktur, bakabileceğiniz kadar kadın alma hakkı vardır. ister üçer, dörder alın isterseniz bir taneden fazlaya gücünüz yetmez ise bir tane alın(Nisa 3). Hür kadınlardan almaya da gücünüz yetmez ise elinizin altındaki kızlarınızdan(cariyeler) alın(Nisa 25). Cariyeler konusunda da ederini(pazardaki fiyatını) ve onlara bakacak kadar gücünüz var ise dilediğiniz kadar alın. (burada satılıp, alınan olarak bahsettiğimiz herhangi bir eşya, mesala araba, kalem, defter, PC vs değil insandır ha)

Evet dönemin toplumsal koşulları vs diyoruz o halde günümüz toplumsal koşulları gereğinide görerek, o günün koşulları adına bu günün özgürlüklerinden, aklından, bilincinden, düşünce yapısından vazgeçmek, hangi inanç adına olursa olsun tutsaklıktan da daha ağır bir şeydir.

özgürlüğün değeri güncel bilgi ve toplumsal yapısı ile kavranmıştır. 15-16. Yüzyıllara kadar insan özgür olamaz yasası geçerlidir. Çünkü insan kendi başına değil, özünde tamamen tanrıya bağlı bir hayatı yaşar. Her şeyi A dan Z ye tanrı belirler. Bu ise bilhassa dinler eliyle toplumsal bir karaktere büründürülmüştür ki bu insanlık açısından büyük bir talihsizlik iken diğer taraftan da büyük bir kayıptır. Bu şartlarda insanın özgür olmasından bahsedilemeyeceği gibi insanlık kendi esaretine gönüllü razı edilmiştir. Belki sorulacak bir soru gelir aklımıza, ölüm mü, hastalık mı? Dinler ise en çok bu soruyu sorarlar, her halükarda kaybedersiniz.

Özgürlük böyle ele alınamaz, ancak insanın bireysel anlamda da olsa yapmak istediği bir çok şeyi gerçekleştirememesine bakarak, günümüzde köhne olmuş geçmişin esareti, bir inanç kisvesi altında dahi meşru gösterilmeye çalışılamaz. Ya bu bir aymazlık ya bir bağnazlık yada bir gericilik-tutsaklık olur, sırf tapınılan şeyleri bir tapını uğruna göklere çıkartma yada savunma mantıklı bir davranış olarak görülemez. İnsanlık açından ve özgürlük adına, insan önce tapımcılığı söküp atmalıdır, aksi özgürlük, özgürce esaretini kabullenme noktasına indirgenir.

Burada özgürlük açısından asıl eğilinmesi gereken, gerçekleştirme ve gerçekleştirememe noktası olmalıdır bu durumda ise göreceğiz ki koşullar önemli hale gelecektir. Ne yapmak istiyorsunuz? Sorumuzu soralım ve mantıklı bir analize dönelim, koşulları var mı? Peki nedir?

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 31-12-2007, 17:24
vgm.1 vgm.1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sayın preach bir tane soruma *cevap vermemişsiniz, vermeyeceğiniz konusunda önyargım vardı zaten. Ama sanmayınki insan değişmez, düşünceleri değişmez, inançları değişmez bu sitede yazıyor olmanız dahi içinizde birtakım şüphelerin olduğuna delalet eder bunu hiç bir zaman olumsuzluk olarak almayın gene inandıklarınızı bildiklerinizi sonuna kadar savunun benim sorularıma yanıt vermemenizinde önemi var ama daha önemlisi bu sorulara hani o ışıklar söndüğü zaman ne yanıt vereceksiniz korkuya kapılıp tövbe namazımı kılacaksınız, yoksa günah işleyip vebali neyse çekerim diyip sorgulamaya, şüphe etmeye devam mı edeceksiniz, aklınızı köleleştirecekmisiniz yoksa özgür mü kılacaksınız. Düşüncelerim uzanabilecekleri yere kadar uzansın mı diyeceksiniz. Bakın özgürlük kavramının açılımı da budur.

Yumuşak davranmayacağım için kusura bakmayın, kişisel de almayın, benim hedefim yalnızca inançlarınız ve düşünceleriniz. Kimsenin varolmasına ve düşüncelerini ifade etmesine karşı değilim, saygım da bunadır. Fikirlere saygı duymam, doğrular yada yanlışlarım.

Sizin ezber dışında yorumunuzun olmadığı aşikar, ben yerçekimi ivmesinin rakamsal değeri nedir diye sorsam;
"Biz insana, ana babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. anası onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu."
(Ahkaf Suresi 44) diye yanıt vereceksiniz. Pavlov teorisine gururla bakıyordur.

Saygılarımla;
Alt 31-12-2007, 18:29
Üye

Peker";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sayın preach bir tane soruma cevap vermemişsiniz, vermeyeceğiniz konusunda önyargım vardı zaten. Ama sanmayınki insan değişmez, düşünceleri değişmez, inançları değişmez bu sitede yazıyor olmanız dahi içinizde birtakım şüphelerin olduğuna delalet eder bunu hiç bir zaman olumsuzluk olarak almayın gene inandıklarınızı bildiklerinizi sonuna kadar savunun benim sorularıma yanıt vermemenizinde önemi var ama daha önemlisi bu sorulara hani o ışıklar söndüğü zaman ne yanıt vereceksiniz korkuya kapılıp tövbe namazımı kılacaksınız, yoksa günah işleyip vebali neyse çekerim diyip sorgulamaya, şüphe etmeye devam mı edeceksiniz, aklınızı köleleştirecekmisiniz yoksa özgür mü kılacaksınız. Düşüncelerim uzanabilecekleri yere kadar uzansın mı diyeceksiniz. Bakın özgürlük kavramının açılımı da budur.

Yumuşak davranmayacağım için kusura bakmayın, kişisel de almayın, benim hedefim yalnızca inançlarınız ve düşünceleriniz. Kimsenin varolmasına ve düşüncelerini ifade etmesine karşı değilim, saygım da bunadır. Fikirlere saygı duymam, doğrular yada yanlışlarım.

Sizin ezber dışında yorumunuzun olmadığı aşikar, ben yerçekimi ivmesinin rakamsal değeri nedir diye sorsam;
"Biz insana, ana babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. anası onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu."
(Ahkaf Suresi 44) diye yanıt vereceksiniz. Pavlov teorisine gururla bakıyordur.

Saygılarımla;
* * * Hangi sorunuza cevap vermedim sayın peker,herkesin bir sürü sorusu oluyor,şu sıralar yoğun olduğumdan,foruma çok fazla konsantre olamıyor veya giremiyorum.Yakaladığım soruların bazılarını yanıtlamaya çalışıyorum.Elbette zamanla her soruyu yanıtlamaya çalışacağım.Hatta sizlere de bir sürü sorular soracağım.Bunu bir kaçış olarak değerlendirmeyin lütfen.

* * Son cümlelerinize de ayrıca içten bir şekilde güldüm. ..Tabii ki bu zanlar doğru olmamakla birlikte.Burada olma amacım ise gerçekten sizlerden bilgi almak.Bir şeyin savunmasını yapmak falan değil.Hiç kimse herşeyi bilemez.Dolayısıyla bende değil mi?ve Siz de ?yoksa bu forum da ne işim var.Her zaman verilmez bazen de alınmalıdır.Ben sizi dinleyerek öğreniyorum.Ne istiyorsunuz anlayamadım.Geliş amacım yumuşaklık ve şefkat arayışı da değildir.İstediğiniz kadar sert olabilirsiniz.Bunlar önemli değil.
* *Müslüman olduğum için benden şüpheli bir şekilde tebliğ mekanizmamı acaba- ne zaman-devreye sokacağımı bekliyorsunuz heralde.Devamlı bir şekilde bu sitede neden bulunduğumu sorup duruyorsunuz?İlgimi çekti.Battıysam gidebilirim.

* * *saygılar
Alt 31-12-2007, 18:50
Üye

" Müslüman olduğum için benden şüpheli bir şekilde tebliğ mekanizmamı acaba- ne zaman-devreye sokacağımı bekliyorsunuz heralde" Preach

Eh bunda haksız sayılmazsınız bizimde şartlanmışlıklarımız var.

"Devamlı bir şekilde bu sitede neden bulunduğumu sorup duruyorsunuz?" Preach

Bu tamamen yanlış, burda olma nedeninizin sorgulamtır diye belirttim.

"Battıysam gidebilirim. " Preach

Bu da yanlış bazen eleştirilenler kırılabiliyor, kırılmayın diye sertlik konusunda açıklama yaptım, gene olmadı galiba . Aksine, kadınların olması topluluğa nezaket ve hoşgörü getirir.

Saygılarımla;
Alt 01-01-2008, 15:19
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

preach";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Say6ın frodo

--------------------------------------------------------------------------------
* *
* * Sadece Allah zamandan münezzehtir.Zaman Kuran'da açıklanmıştır.Biz zamanlı varlıklarız.Giriş gelişme sonuç bütünlüğü içerisinde bir yaşam sürdürürüz.Direkt girişsiz sonuç olmayacağı gibi gelişmesiz de sonuç olmaz.Doğarız büyürüz yaşlanır ve ölürüz.Evreni de bu şekilde düşünmek gerekir.Zaman insanlık için hep var olacaktır.İnsanların birdenbire büyük bir gelişmeyle zamandan bağımsız olarak bir sıçrama yapması beklenilemez.Yukarıda ki bahsetmiş olduğunuz yasalar yaşanılan dönemin kültürsel ekinine hitap olarak devrim niteliği taşımaktadır.Farzedin ki siz m.ö.herhangi bir dönemde yaşam sürüyordunuz.Şu anda bu günkü bilgilerinize sahip olmuş olabilecek miydiniz? *Bu şekilde yargılamalarda bulunacak alt yapınız olacak mıydı?Belki de hala dünya düz mü?yuvarlak mı? teorisini irdelemekle *meşguldünüz.Aynı şekilde insanlık birkaç yüzyıl daha varolursa dönemlerinin şartlarına uygun olarak nelerden bahsedebileceklerini tahmin bile edemiyorum.

* * * Saygılar ve iyi seneler bakın bir sene daha geçti.Bakalım önümüzdeki sene bu günlerde nelerden bahsediyor olacağız.
İlginç bir yere geldik sayın (bu hitabı kaldırsak mı? fazla resmi ..) preach.. cevabınızdan anladığım kuranın "bazı" yasalarının dönemselliği.. Anladığım kadarı ile 'dört eş sınırlaması, kadının 1/2 hukuki eşitliği v.b yasaları dönemseldir ve gönderildiği tarihsel döneme ve coğrafyaya devrimsel sıçramalar getirmiştir' diyorsunuz. Sorum da bu noktadaydı zaten. Bu durumda çağımızda insani moral değerlerin gelişkinliği karşısında bu yasalar hükümsüz müdür ?
Eğer öyle ise Kuranın evrensel olma iddiasını nasıl sürdüreceğiz ?

Yok ben yanlış anladı isem yani bu yasalar halen geçerliliğini koruyor iddiasında iseniz bir kadın
olarak (öyle olduğunuzu varsayıyorum) bu eşitsizliği kabulleniyor musunuz ?

Alt 03-01-2008, 19:47
Üye

frodo

Eğer öyle ise Kuranın evrensel olma iddiasını nasıl sürdüreceğiz ?

* demişsiniz.
*Kuran ayetleri her dönemde hayata uygulanabilen hükümler içerir.Örneğin sizin sorduğunuz üzere evlilikle ilgili hükümleri ele alırsak 4-3 ayette iki ,üç,dörder evlenebilirsiniz.Onlara eşit davranamamaktan korkarsanız ki eşit davranmak mümkün değildir bir taneyle veya yeminleriniz,anlaşmalarınızın hak sahibi olduklarıyla (birlikte yaşam diyoruz günümüzde)yetinin.Sapmamanız için en uygunu budur.

* * İnceleyelim şimdi illa ki dört kadınla mı evlenmeliyiz?evlenmezsek günaha mı gireriz?Hayır o dönem öyleydi ama bu dönem geleneksel olarak monogam bir hayat tarzı etik sayılıyor.Bu da olur.Daha ileri de ki dönemler için nedir?ki etik değerlerin yeniden değişmesiyle birlikte ,beraber yaşama tarzı benimsenmeye ve doğal karşılanmaya başladı,bazı kesimlerce hala ayıp günah kabul edilmesine rağmen.Değişim başladı.Tarih tekerrürden ibarettir.Yine dönüp dolaşıp 4 eşe gelmeyelim de,benim dileğim o .Kadın nüfusu çoğalmaya devam ediyor,malum savaşlarda ölen erkeklerin eşleri de dul kalmakta.
Alt 03-01-2008, 20:11
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Tarih asla tekkerrür etmez preach. Çünkü akan bir suda iki defa yıkanmak mümkün değil.
Yine sorunun kıyısından dolaşmışsınız. Dörtle sınırlanan evlilik anlayışı kadın için de geçerli midir ?
tabi adaletli davranmaları koşuluyla *

Peki örneğin İncil yanlış hatırlamıyor isem monagamiyi önerir. Allah 600 yıl içerisinde fikir mi
değiştirdi ?

Bir başka yargınızla birlikte bir soru daha : isterseniz kuran hükümlerine göre çok eşliliği seçebilirsiniz ama adil ve eşit olma garantisiyle diyorsunuz ve ekliyorsunuz "ki eşit davranmak mümkün değildir" Bu yargınızın istisnaları var mı ? Örneğin Muhammed Mustafa, halifeler,
ve ashab'tan poligamiyi seçmiş kişiler v.b

Alt 03-01-2008, 21:06
Üye

Bu soruya izin verirseniz ben cevap vereyim aşağı yukarı sayın Preach de aynı cevabı verecek.

(Ahkaf Suresi 44)

Saygılarımla;

Önerilen Siteler