Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Ateizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 04-01-2008, 13:32
okinono
Üye Değil

Standart Re: Genel olarak ateistler daha kültürlü ve zekimidirler?

Cezaevlerindeki mahkumların inançları ile ilgili yapılmış bir anket var ise sorunun cevabı açısından çok faydalı olabilir ?

Selamlar
Alt 04-01-2008, 14:26
frodo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
frodo frodo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Soru "zekilik" kavramının özelliği bilinerek sorulmamış gibi duruyor. Ancak eğitimli kişilerin
arasında ateizmin değilse de non-teizmin daha yaygın olduğu dünya genelinde söylenir.

Nobel almış bilim adamları bir kıstas olabilirse ezici çoğunluğun non-teist olduğunu görebiliriz.
Yine ABD ve Avrupayı kapsayan bir araştırmada tanınmış bilim insanlarının sadece % 7 si
teist olduğunu beyan etmiştir.

Ama zekilik farklı bir kavramdır.

"Cezaevlerindeki mahkumların inançları ile ilgili yapılmış bir anket var ise sorunun cevabı açısından çok faydalı olabilir ? " okinono.

Sevgili oki her fırsatta % 99 u müslüman tayin edilen bir ülkede nasıl bir istatistik çıkar sence ? Bir de
siyasal nedenlerle tutuklananlar bu istatistiğe dahil edilecek mi?

İnsani olan her şey kabûlüm.
Alt 04-01-2008, 15:00
okinono
Üye Değil

Bir de
siyasal nedenlerle tutuklananlar bu istatistiğe dahil edilecek mi? -frodo

..
http://www.cte.adalet.gov.tr/

Selamlar
Alt 04-01-2008, 16:42
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Okinono, zeka ve kültür ile suç arasında doğrudan bir ilişki olduğundan yola çıkıyorsun sanırım.

Bir kere bu tartışmadan zekayı çıkarmak gerek. Zeka ile kültürün bence hiçbir bağlantısı yok. Zeka doğal bir nitelik, doğuştan geliyor ve eğitimle gelişebiliyor. Eğitimsiz insanlar arasında da son derece zeki olanlar vardır, eğitimle, kullanıla kullanıla gelişir. Maddi olanakları olan birçok kişi diğerlerinden daha kültürlü olabilir, eğitim olanaklarını sonuna kadar kullanabilir çünkü. Ama bu kültürlü kişilerin daha zeki olduğu anlamına gelmez.

Cezaevinde olan kişilerin birçoğunun az eğitimli olmasından yola çıkarak, eğitimsizliğin suçun nedeni olduğu gibi bir genelleme bence yanlıştır. Bu anlayış Avrupa'da da var ancak birçok uzman buna karşı çıkıyor. Burda da özellikle yabancı düşmanlığı yaban kesimler yabancıların suça daha eğilimli olduğunu iddia ediyorlar. Halbuki suç oranı eğitim veya kültürle değil yoksulluk ve yoksunluklarla ilişkilidir. Yabancılar diğerlerinden genellikle daha kötü koşullarda çalışıyorlar, daha az maaş alıyorlar ve dolayısıyla kültürel olarak daha geri ve geleneksel değerlere daha bağlılar. Daha çok kültür sorunları yaşıyorlar, daha çok aile içi çatışmalar yaşıyorlar, bu yüzden de
yabancıların çocuklarının kişilik gelişimleri daha sorunlu oluyor. Geleneksel ve dinsel değerler de çoğu kez suç işlenmesinde önemli bir rol oynuyor.

Cezaevlerindeki siyasi mahkumları saymazsak eğer, bence adli mahkumlar arasında dine bağlılık ile onların geldiği toplumsal kesimler içindeki dine bağlılık aşağı yukarı aynıdır.

Dinsel ve geleneksel değerlere bağlılık alt toplumsal kesimlerde genellikle daha yüksektir. Maddi olanakları daha fazla olan üst kesimlere doğru gidildikçe eğitim düzeyi yükselir buna bağlı olarak da dinsel ve geleneksel değerlere bağlılık azalır. Doğal olarak da yukarı kesimlerden daha fazla ateist çıkar.

Toplumların geleneksel yapıları da bunda önemli bir rol oynuyor. Irak'lı birkaç Kürt tanıyorum, benim ateist olduğumu duyduklarında adeta şok geçirdiler. Bir insanın Allah'a, kitaba inanmamasının nasıl birşey olduğunu düşünemiyorlar bile.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 04-01-2008, 16:50
okinono
Üye Değil

Okinono, zeka ve kültür ile suç arasında doğrudan bir ilişki olduğundan yola çıkıyorsun sanırım. -Sargon
...

Hiç bir ilişki varsayımından söz etmiyorum. Yola çıktığım falanda yok. *Çünkü zeka ve kültür göreceli iki kavramdır. *Sadece bunu anlatmak istemiştim.

Bunu bilmeniz gerekirdi.

Selamlar
Alt 04-01-2008, 17:04
Cemal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Cemal Cemal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bulunduğu yer: şirrinmişirrin egemino canlıuzurlu bi sayilgassabasının şirim bi beldesimden tefrişediyom sitteye.

hArUma bimmeraba.:
zıplayan çeKKirge... (teşekkürler sn.hocam prof Cemal..bendenize seçtiğiniz malukatı ve ismi beğendim efendim,sağolun. Wink"
** Bence, ateistlerin daha kültürlü ve zeki olduğuna inananlar;
daha zeki ve kültürlüdür.
.. Laughing.Abim bendesene iştirak ediyom.Atevisler iç,mde ZEki daafazla.neden de*?sor.çÜnküme bizin belber Zeki*-atevis...klİmacıuzun üseenin yardımçısı var.oda hem zeki.hem atevİs.demekkine atevislerde zeki daa çok aRum abim.
*aBim bid esene seçtiimiz malukata ve isme beyenmene çok sevindim.accık deniştirmişin ama..ha *zıplaver çeKKirge*-ha -zıplayan çeKKirge- ayın .AYvez gassap*-gassap ayvez *farketmes.demi abim*

'Biri senin hakkında kötü bir şey söylerse
sakın kızma ama şöyle karşılık ver:
Hakkımda bunu söyleyen hiç şüphesiz başka kusurlarımı bilmiyormuş.
Bilseydi, sadece bunu söylemekle kalmazdı!
'
Alt 04-01-2008, 17:06
Cemal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Cemal Cemal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bulunduğu yer: şirrinmişirrin egemino canlıuzurlu bi sayilgassabasının şirim bi beldesimden tefrişediyom sitteye.

nOT.BEn zEki olmadıım için*-atevis olamadım.bEN cEmal. * *

'Biri senin hakkında kötü bir şey söylerse
sakın kızma ama şöyle karşılık ver:
Hakkımda bunu söyleyen hiç şüphesiz başka kusurlarımı bilmiyormuş.
Bilseydi, sadece bunu söylemekle kalmazdı!
'
Alt 04-01-2008, 17:07
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

bu soru yanlış formüle edilmiş gibi duruyor. Sargonun da dedigi gibi zeka faktörü ile bu sorunun bir ilgisi olmaması gerekiyor. Zeki olmak ile zekayı kim için, ne için ve kimin çıkarı için kullanılması ayrı ayrı incelenecek olgular. Zeki olmak köşeyi dönmek ve bireysel çıkarları ön plana çıkarmak mıdır, yoksa zeki olmak kendi farkındalıgını kavramak mıdır. Bunlar yaşama nereden baktıgınıza göre degişik cevapları olabilecek olgular.

* * *Ateizm ile kültür baglantısı ise nedende degil, sonuçta ortaya çıkıyor. Kültürlü olabilmek ateist olabilmek için bir ön koşul degil, ancak bir kere ateist olduktan sonra insanlıgın evrensel bilgi birikiminden mümkün oldugu kadar fazlasını edinebilmek zorunlu bir koşul gibi duruyor. Çünkü toplumun var olan alışkanlıklarına ve deger yargılarına, inanç biçimlerine karşı çıkıyorsunuz ve bu karşı çıkışı argümanlarla desteklemeniz gerekiyor bu da kültürel alanda bir derinleşmeyi mutlak kılıyor.
Ateist bilimi kabul eder, bilimsel yöntem ise sürekli araştırma, gözlem ve deneyi öngörür.

* * * Her şeyden evvel karşı çıktıgınız şeyi iyi bilmeniz gerekiyor yoksa kalıcı ve inandırıcı olmanız mümkün degil. İkinci olarak her an karşınıza çıkabilecek hayatın her alanıyla ilgili degişik sorulara cevap verebilmeniz için mümkün olan her konuda derinleşmeniz gerekiyor. Üçüncü olarak bu karşı çıkışta toplumsal alanda bir degişim amaçlıyorsanız var olanların yerlerine alternatifler getirmeniz gerekiyor. Bu da şayet düşüncenizde tutarı, kalıcı ve etkileyici olmak istiyorsanız ciddi bir zihinsel faaliyetin içine girmeyi zorunlu kılıyor. Bunun sonucuna da zaten kültür diyoruz.

* * *saygılarımla

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com
Alt 04-01-2008, 17:09
ikixiki ikixiki isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Zeka göstergelerimizden biri de sorduğumuz sorulardır.

‘’Genellikle ateisler daha kültürlü ve zekimidir’’ çok düşünülmüş zekice bir soru ama bayraktaro’nun bir yanılgısı var sadece onu düzeltmek istedim,

Paulo Coelho,Katolik kilisesinin bir kolu olan R.A.M. (Regnum-Hükümdarlık, Agnum-kuzu, Mundi-beşeriyet) kardeşliğinin bir üyesidir ve Coelho’nun Simyacı'sından *ateizm çıkarımını yapabilmek için romanı anlamamış yada okumamış olmak gerekir.Coelho,Simyacı’da evrenin ruhunun ve ruhumuzun birliğinden bahsederken bu birlikteliği fark edenin evrenin ruhuyla iletişim içinde olacağını çok güzel bir kurgu içinde anlatır.

Tanrı kavramını bana göre en güzel işleyen günümüz yazarların başında gelir.Türkiye’de çıkan son romanı Hac’ta ise Katoliklerin yapmak zorunda oldukları üç Hac yolculuğundan bir tanesini,Pireneler’den Compostelaya (Yıldız Tarlası) yani Havari San Diego’nun mezarına kadar olan 700 km.lik kutsal yürüyüşünü anlatır.Romanın ibadet ritüelleri bölümleri ise enfestir.

Ve ne yazık ki Paulo Coelho çok dindardır.!!!
Alt 04-01-2008, 18:01
Üye Değil

Son yıllarda, bazı araştırmacılar insan zekasını eski yöntemlerle incelemenin sınırlamalarını keşfettiler.
Howard Gardner 1980’lerin başlarında IQ yaklaşımını sorgulamaya başladı. "Frames of Mind" adlı kitabında yaşamdaki başarı açısından hayati derecede önem taşıyan yalnızca tek bir zeka türü olmadığını, ancak zeka türlerinin daha geniş bir yelpazede ele alınabileceğini öne sürüyordu. (Møller, 1999, s. 217).

Son yıllarda yapılan araştırmalar, IQ’nun hayattaki başarıya katkısının %10’dan fazla olmadığını göstermektedir. Yüksek IQ, başarının, prestijin veya mutlu bir yaşamın garantisi olmadığı halde, okullarımızda ve kültürümüzde akademik yetkinlik hala ön planda tutulmakta; günlük hayatımızda büyük önem taşıyan sosyal ve duygusal becerilerin geliştirilmesi ihmal edilmektedir.

Bir toplumun gelişmesinde etkin olan en önemli ögelerden biri insandır(Yafta belirtilmemiş). Kendilerine güvenen, kendi yetenek ve ilgilerinin farkında olan, doğru kararlar alabilen, kendisi ve çevresiyle barışık, empatik, üretken, uyum içinde olan, sorumluluk sahibi bireyler başarılı ve mutlu bir hayat sürerler ve aynı zamanda içinde bulundukları toplumun da mutlu ve başarılı olmasında etkili olurlar. *
Bir bireyin bu becerilere sahip olabilmesinde en etken faktör önce ailesi sonra da öğretmenleridir. Bunun için öğrencilerimizi yakından tanımak ve ihtiyaçlarının neler olduğunu bilmemiz ve bu ihtiyaçları karşılamamız gerekmektedir.

http://www.duygusalzeka.com/

Önerilen Siteler