|
Yalnız 6:50'den itibaren görüntülenen ''avl'' hesabında bir tuhaflık dikkatimi çekti: Matematiksel olarak hiç fark etmese de, payda'nın 72'ye değil, 24'e çıkartılması daha uygun olurdu. Çünkü hem 3, 6 ve 8'in en küçük ortak paydası 24, hem de bu durumda fıkıh kitaplarında da (benim gördüğüm kadarıyla) 24 kullanılmakta. Ortak payda 24 olarak alındığında somut örnekteki sonuç 27/24 olarak çıkıyor ve avl yöntemiyle (bütün oranların düşürülmesi ile) 27/27'ye tamamlanıyor. 72 sayısı, yanlış olmasa da, sanki biraz keyfi seçilmiş gibi.
|
Ulbian, bu yöntem ve hesap örneği bize ait değil, Halife Ömer'den kalma.
O yüzden olduğu gibi nakledildi. Amaçları zaten 24 de toplmak değil, 81 paydasına ulaşmak olduğundan 72'de toplamışlar.
|
A.
4:00'dan itibaren yapılan toplamı tek bir satırda yapmanızı tavsiye ederim.
Şu anki durumu:
1. sahnede şu var
2/3+1/6+
2. sahnede şu var
1/6+1/8=
3. sahnede şu var
27/24=
(Burası çok garip duruyor. Sinek küçüktür ama, mide bulandırır. gibisinden)
Bunun yerine hepsini tek bir sahnede yazmak bence çok daha iyi olur. Bir bütün olduğu vurgulanır:
2/3+1/6+1/6+1/8=27/24
B.
6:53'den itbaren yapılan işlem de satır olarak değil bölük pörçük duruyor. Mümkünse her eşitliği tek bir satıra sığdırmanız, daha güzel ve uygun olur.
C.
4:00da işlem yapılırken parantez kullanılırken, 6:53'den itibaren parantezsiz yapılıyor ve bir kararsızlık duygusu veriyor. Ya hep parantezli yapın işlemi, ya da hiç parantez kullanmadan. Benim teklifim: paranteze gerek yok.
D.
Mümkünse her yyerde aynı pay ve/veya paydayı (hangisi anlatım için daha uygun geliyorsa) kullanmaya özen gösterin (Bir yerde payda için 27 başka bir yerde 81 kullanılmış videoda). Benim önerim en küçük pay ve/veya paydadır. ama bu bir şart değil tabi.
|
Sevgili DreiMalAli'nin yazdıklarının tümü doğru, katılıyorum.
Ama aynı sahneye tüm denklemin sığdırılması halinde rakamlar küçülecek.
Cigi bunu denemiştir herhalde.
Ya da bir sahnede küçük de olsa tüm eşitlik verilip sonrasında büyültülerek yazılabilir mi?
Top Cigi'de, önerileri dikkate alacaktır.
Genel olarak çok güzel bir video olmuş.
Cigi'nin eline, emeğine sağlık.
Not: 7.23'de suretiyle sözcüğü 2 kez yazılmış.
5.05'de "Nisa suresi 11 ve 12. ayetin de" de ayrı yazılmış. (Benim hatam)
"ayetinde" olmalı.