Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 18-12-2005, 00:09
gonenc gonenc isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

Standart DİN'in bir soruyla çöküşü....

Merhaba arkadaşlar bu siteye ilk bugün katıldım.Bir agnostik'im.Düzeyli olmak kaydıyla her türlü konunuyu tartışarak sorarak araştırarak çözüleceğine inanırım..
Çok basit bir ön giriş yapıcam;
Genel anlamda din, sosyal ilişkiler anlamında birçok alanla ilgili doğru olan(yapılması gereken) ve yanlış olan kuralları(yapılmaması gereken) getirir (zulm etmek,hırsızllık yapmak, vb..) ve dinde ibadet ler de mevcuttur,(namazkılmak oruç tutmak vb..) ve bunların dışına çıkmanın günah ve hatta dinden çıkmaya kadar gittiği bilinir.. islama göre müslümanlar dışındaki dinlere sahip olanlar kayıtsız şartsız cehennemde yanacaklardır der..
Allah herşeyi (geçmişi ve geleceği en küçük ayrıntısına kadar..) bilen,herşeyi görendir.Buna karşı çıkan yoktur herhalde.. :-)
Allahın din yoluyla bize emrettiklerini yapmamızı emreder(yukarıda ana hatlarıyla sayılan maddeler).
İşte benim anlayamadığım en büyük çelişki burda yaşanıyor,
Madem allah herşeyi en ufak ayrıntısına kadar biliyor (dolayısıyla biz insanlarında daha doğmadan ölümümüze kadarki yaşam aralığındaki sürecide biliyor demektir) peki ozaman neden bizden yapmamız için kurallar ibadetler vs.. isteniyor...
Ayrıca allah sana akıl vermiş birtakım şeyler senin elinde yani bırakmış gibi küçük insan sözleri söylemeyin lütfen çünkü ozaman allahın bize bıraktığı yani bizim elimizde olan şeyleri allah bilmiyormu diye başka bir soru çıkacaktır karşmıza şimdiden belirtmek isterim.... teşekkürler
Alt 18-12-2005, 00:16
aspartam aspartam isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

aspartam - MSN üzeri Mesaj gönder

Allah senin hakkındaki herşeyi biliyor ama sen bilmiyorsun.Bilmen için yaşaman lazım ki hesap günü kendine şahidlik yapabilesin.
Alt 18-12-2005, 00:22
hasan_ hasan_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Ben de bir dinsizim (Tanrı'ya şükürler olsun) fakat bu dediklerini teizm doğrultusunda açıklayabilirim.

Allah kitap okuycusuna benzer. Kitabın sonunu da başını da sayfaları karıştırdığında bilebilir, ama insan da kitaptaki karakter gibi bunu yaşamaya mecburdur, kendi iradesiyle.

Dinleri çökertecek o kadar şey var ki, bunun sözü bile edilmez.

Selametle...
Alt 18-12-2005, 00:32
Aday Üye

Sonuçta benim yapacaklarım tanrı'nın bilgisinde.. ahiret gününde şahidliğin ne önemi varki eğer doğrumu yalan mı konuşacaksa mesele tüm yaptıklarımı (hayatım boyunca günah işlemem gerektiği yazılmışsa bile alın yazımda) genede doğruyu söylerim..peki ozaman cennet kapısı benim için aralanacak,öylemi yani...
Alt 18-12-2005, 00:36
Kıdemli Üye

Siz çocuğunuzun yapacağını bildiğiniz yaramazlıkları için peşinen cezalandırır mısınız?
Alt 18-12-2005, 00:53
Aday Üye

Çocuğumun yapmaması gereken yaramazlıkları için elbetteki yapmadan önce cezalandırmam çünkü ne nezaman ne yapacağını yaramazlığın boyutunu bilmemiz imkansızdır. ayrıca yapacı yaramazlığa göre bir ceza verilir. yapacağı veya yapmayacağı yaramazlıklar benim ona verdiğim eğitim ve öğretimim sonucundaki süreç ile oluşacaktır.ben çocuğumu hiç eğitmem ve oda her saniye bir yaramazlık yapar ve çok ağır cezalar yer ama iyi eğitirim ve sonucunda yaramazlık düzeyini düşürmüş olurum sonucundada az ceza vermiş olurum.
sonuç olarak bu, yaşanan süreç ile belirlendiğinden allah ve insanı bununla örneklendirmeniz alakasız bir olgu yaratıyor bence..
Alt 18-12-2005, 01:08
exclusive exclusive isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Elbette cezalandırırım!!!! Ne yani bekleyecek miyim?????

Benim evladımın çok yanlış bir işe (örneğin uyuşturucu kullanmaya) kalkışacağını bilsem (tabi böyle şeyleri bir insanın önceden kesin emin bir şekilde bilmesi çok zor bir durum ama bildik diyelim) katien tepkisiz kalamam. Alır karşıma konuşurum, harçlığını keserim ve hala daha onu vazgeçiremediğimi düşünüyorsam (biliyorsam) onu eve bile kilitlerdim... Bu onun iyiliğini istediğim, onu sevdiğim içindir.

Sadece evladıma değil çok samimi dostuma, kardeşime de bunu yapardım. Sonradan değil önceden müdehale etmeye çalışırım tüm gücümle. İş işten geçtikten sonra zaten cezalandırmanın anlamı kalmaz. O zaman da yine sevgiyle yaklaşır bu kötü huylarından kurtulması için ona destek olmaya çalışırım ama asla onu suçlamazdım...

Ha tabi sözkonusu iyiliğini değil de kötülüğünü istediğim, nefret ettiğim bir düşmansa o zaman iş değişir. Örneğin nefret ettiğim bir iş arkadaşımın yanlış birşey yapacağını ve başını çok büyük belaya sokacağını sezdim diyelim. Hiç çaktırmam, sessizce yaklaşan intikam saatini beklerim. O beklenen yanlışı yaptıktan sonra, yani suç oluştuktan sonra ortalığı ayağa kaldırırım. "Bu çok yanlış bişey, nasıl yaparsın" diye onu suçlarım ve cezalandırılması için uğraşırım. Eminim o saatten sonra bu adamın da hayatında en çok nefret ettiği kişi olurum.

Siz farklı mı davranırdınız? Diyelim ki çocuğunuzun bir çeteye girip kapkaç yaparken bir kadının ölümüne sebep olacağı size malum oldu. Eminsiniz yani... daha olmadı ama kesin olacak...

Oturup bu yanlışı yapsın da bende onu cezalandırayım diye sessizce beklermisiniz?
Alt 18-12-2005, 01:14
Kıdemli Üye

Bak kardeşim buradan kader mevzuuna gireceğiz ama bu saatten sonra benim bu çok uzun konu hakkında fazla kelam edecek halim yok onun için bir cümleyle izah edeyim.Allah yapacaklarını bildiği veya Allah'ın istediği şeyleri yapacağını bildiği için sen onları yapmıyorsun.Allah zamandan münezzehtir.O'nun katında herşey olup bitmiştir.Dolayısıyla sen,Allah indinde ölümüne kadarki yapacağın herşeyi yaptın zaten.Allah bu yüzden yapacaklarını biliyor.Sen ise daha vakti gelmediği için bilmiyorsun.
Alt 18-12-2005, 01:28
Aday Üye

güzel kardeşim aynı şeyleri tekrarlıyoruz ben yapacaklarımı biliyorum diye bir cümle kullanmadım zaten.benim bilmem de önemli değil zaten bana cezayı verecek olanın bilmesinden bahsediyoruz..neden bunları bize yaşatıyor önceden bize bir hayat çiziyor sonra bizi yaratıyor ve sonunda ben ise kendi yazdığı ve beni oynattığı hayat sahnesinde yazılan günahları işlediğim için cezalandırılacam.. neden anlamak istemiyorsun anlamıyorum....
Alt 18-12-2005, 01:38
Kıdemli Üye

Aynı şeyleri söylemiyoruz.Kaderini (cüz-i) sen çizersin Allah değil.

Önerilen Siteler