21-10-2009, 01:17
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Çözüm Misak-ı milli'de mi?
Kürt sorununda çözüm Kuzey Irak'ın Türkiye'ye bağlanmasında olabilir mi?
Ve iki ayrı yerel yönetim olarak ya da başka bir deyişle Güney Kürdistan ve Kuzey Kürdistan eyaletleri olarak yeni bir düzenlemeye gidilebilir mi?
Ki Atatürk'ün bu yönde bir görüşü vardı, muhtariyet olarak nutukta geçer.
Yani, bir anlamda Osmanlı dönemindeki gibi Kürtlerin kendi yerel yönetimlerine sahip olmaları ama merkezi yönetim olarak Türkiye'ye bağlı kalmaları.
Böyle bir projede ABD ve AB'nin tavrı olumlu olabilir.
Hatta Kürtler arasında bu konuda bir referandum yapılabilir.
Şöyle ki:
Önce Kürt kimliğine sahip olanlar tespit edilir.
Bunun için bir müddet verilir. Diyelim ki 1 ay içinde Türkiye'nin her ilinde Kürt olduğunu bildirenlerin listeleri toparlanır ve bunlar seçmen listesi olur.
Bu seçmenler arasında referanduma gidilir.
Referandumda Yerel yönetim sistemi mi, yoksa eskisi gibi yönetilmek mi sorusu oylanır. Eyalet diyenlerin oranı 2/3'ü bulduğu takdirde bu sistemin uygulanmasına karar verilebilir.
Buna göre yerel bölgeler belirlenir.
Gerekirse Kerkük'teki Türkmen'ler içinde ayrı bir muhtariyet sağlanabilir.
Kürt yerel bölgelerinde ana dilde eğitim hakkı sağlanıp, kendi dillerinde gerekirse üniversite dahil okumalarına imkan verilir.
Bu fikirde olduğum için değil, sadece konunun tartışılıp görüşlerin belli olması için bu yönde bir açıklamaya gittim. Farklı fikirleri olanlar sunabilirler.
|

21-10-2009, 01:51
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Bugün için Kürdistan'da bir referandumu ve ayrı bir devleti savunmak gericiliktir. Burjuvazinin ekmegine yag sürmektir, elbette Kürt burjuvazisinin.
Kürt ve Türk emekçilerinin ortak düşmanı Türk egemen güçleridir. Bu egemenlerin içinde Kürt kökenlilerin de olması ve bunların egemen olacagı bir devlet için referandum yapılmasını savunmayı gericilik olarak görürüm. Bu emperyalist bir taktiktir ve böl yönet taktigidir.
Kürdistan da bir referandum gerekiyorsa şayet bu ancak emekçi iktidarı altında ve emekçilerin tercihi olarak yapılabilir. Bu da elbette Kürt emekçilerinin sorunudur.
Komünistler ayrılıgı degil birligi savunurlar. Komünist tutum ayrı ayrı Türk Kürt devletleri degil. İçinde Arap ve Fars emekçilerinin de yer alacagı bir Ortadogu devleti olmalı ve bu bir dünya devletine dogru ilerlemelidir.
Bugün Kürt meselesinin halli için demokrasi ve özgürlük gerekmektedir. Eşit yurttaşlar olarak her insan kendi etnik kimligini korumalaı ve kültürel olarak bunu da geliştirebilmelidir. Birlik gönüllü ve kimse üzerinde hç bir siyasi kültürel baskı olmadan gerçekleştirilmelidir. Ve bu sorunun halli ancak ve ancak emekçi iktidarı altında olabilir.
Bugün Kürtlerin ezici bir çogunlugunun da geldigi nokta sadece ve sadece demokrasidir. Demokrasinin ön şartı ise kimlikler üzerinde hiç bir baskı olmamasıdır. Gene demokrasiye ancak ordu geriletilerek ulaşılabilir. Silahlı güçler deneti altına alınacak ki siviller tehdite ugramadan düşüncelerini ifade edebilsinler.
saygılarımla
not : dünya devleti kavramı yanlış anlaşılmasın. Sadece örnek iyi anlaşılsın diye verdim. Amaç devlet sisteminin ortadan kaldırılmasıdır ve devletin oldugu her yerde zorunlu olarak da sömürü vardır. Ya da rantiye vardır. Ya da üretimden kopuk insanlar vardır.
Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...
Nazım Hikmet
www.dilaverkom.blogcu.com
|

21-10-2009, 02:01
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger dilaver;
Dediklerinin 21. yuzyilda degerini yitirdigini ve anlamsizligini tartismayacagim. Yalniz;
9-Türkiye’nin demokratikleşmesini ve bunun için sivil-demokratik bir anayasanın hazırlanmasını istiyoruz. -alinti-
Yukaridaki alinti neden; senin icin, yeterli degil. Yani sivillesme. Aslinda civilization, Turkceye, medeniyet diye tercume edilmis. Asil anlami sivillesmedir. Bu zaten hak ve ozgurlukleri saglayacak ve bireyi icin vr olan devleti doguracaktir. Ustelik diktatorluge gerek duymadan.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

21-10-2009, 02:06
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
muhterem evrensel
Komünistler farklı bir şey savunmazlar, onlar siyasi degil sosyal bir toplumu hedeflerler ve bunun içinde devletin ortadan kalkmasını savunurlar. Devletin oldugu bir yerde diktatörlük de vardır.
Ama burada devletten kastımız ne tabii buna iyi bakmak lazım.
Burada sosyal toplumdan kasıt dogrudan demokrasidir. Tüm bireylerin kendi kaderleri üzerinde hak ve oy sahibi olmalarıdır. Zamanımıza uyarlarsan tüm iktidarın esas itibarıyla yerel yönetimlerde olması ile yola çıkabiliriz.
Ama bunun Kürt meselesi ile bir alakası var mı şu anda bilemiyorum tabii.
Latin Amerika ülkelerine bir göz atarsan dediklerimin 21 yy daki anlamını orada görebilirsin.
saygılarımla
Nazım Hikmet
|

21-10-2009, 02:10
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger dilaver;
Ama bunun Kürt meselesi ile bir alakası var mı şu anda bilemiyorum tabii.-dilaver-
Ben o maddeyi verirken aldigim yerle baglantisi oldugu icin degil; icerigi icin verdim. Sence sivillesme ne demektir ve sivillesmeye karsimisin? Karsi isen, neden?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

21-10-2009, 02:13
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Muhterem gene başladın.
Ne alakası var sivilleşme ile, nerede ben sivilleşmeye karşı çıkmışım.
Senin bu başlıgı da sulandırmana alet olmayacagım kusura bakma. Bu saatte seninle hiç ugraşamam. Braz yazılanları okusan diyorum.
saygılarımla
Nazım Hikmet
|

21-10-2009, 02:26
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger dilaver;
Sence sivillesme ne demektir ve sivillesmeye karsimisin? Karsi isen, neden?
Gordugun gibi, sadece soru sormusum. Bunu da algilayamayacak bir zihniyete sahipsen, benim elimden bir sey gelmez. Saldirgan ve baskici zihniyetin altinda askeri ve savaskan dusunce ve davranis yatar. Zaten sitedeki dil ve yazi uslubuna bakinca bu o kadar acik ve net ki. Tamam, dediklerinden sivillesmeye karsi olmadigini anladim. Peki sivillesmeden ne anliyorsun? Cunku sivillesme de bir zihniyettir ve kisinin dusunce ve davranisini belirler.
Bu arada, benim getirdigim dusuncelere karsi, belirtecek bir dusuncen yoksa soylersin, anlarim. "Senle ugrasamam" cumlesinden gina geldi artik. Cunku ekrana oynadigin surece, kaybeden sen olursun, hatirlatirim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|

21-10-2009, 02:35
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Dilaver siz o bölgeyi nasıl görüyorsunuz merak ediyorum ama bizim güneydoğu olsun kuzey ırak olsun okuma yazma oranı kaç acaba komünizm'in ne olduğunu bile bilmiyor o halk sen Arap, Fars Kürt emekçi Ortadoğu devleti kurdun. Biraz gerçeklikten kopuk olmuyor mu bu söylemler orda para var ticaret var ağalar var silah kaçakçılığı var uyuşturucu var petrol var AB yardımları var fabrikalarda tarlalarda çalışan emekçiler yok. Bana söylermisin örneğin Kuzey Irak'ta ne üretiliyor ? Para petrol rant çıktımı ordan herkes açlıktan ölür.
The Greatest Story Ever Sold
|

21-10-2009, 02:41
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sayın ozgurr
Başlıgın ana konusu misakı milli sınırları. Komünzmi burada tartışıp başlıgı bulandırmayalım.
pante misakı milli sınırları haricinde bir çözüm olabilir mi bunu sormuş ben de düşüncelerimi yazmışım. Yazarken de ileriye dönük beklentilerimi yazmışım. Yazmamın neden de olayı nasıl ele aldıgımın görülebilmesi.
Gelin bunu tartışalım. Misakı milli sınırları haricinde bir çözüm komünistlerin azami programına girer, misakı milli haricindeki bir çözüm ise asgari program uyarınca düşünce çizgimiz ile bagdaşmaz. Konu budur, burada yogunlaşalım ve başlıgı bozmayalım.
Gerekirse başka başlıklar var, orada konuşabiliriz bunları.
saygılarımla
Nazım Hikmet
|

21-10-2009, 02:49
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Haklısınız ama ordaki tabloyu çizmek misak-ı milli çözümünü tartışmak açısından önemli bence. Çoğu zaman oturduğumuz yerden oranın gerçeklerini görmeden kitabi bilgilerle yaklaşıyoruz bölgeye o yüzden bunu belirtmek istedim.
Misak-ı milli konusuna gelince ben Amerika'dan kimsenin toprak alabildiğini duymadım tarihte orası fiili olarak Amerikan toprağıdır o yüzden bu çözüm mantıklı gelsede bence gerçekçi değil.
Amerikalılarda ver kurtul politikası yoktur parçala yönet politikası vardır orayı yeteri kadar parçaladılar ve istedikleri gibi de yönetiyorlar.
Pante Atatürk zamanında biraz daha gücümüz olsaydı (yeni savaştan çıkmıştık ve ülke harap haldeydi) o dönemde yapılabilirdi bu ve Atatürk yapabilirdi ama artık iş işten geçmiştir bence.
The Greatest Story Ever Sold
|