Sayın yolculuklar
“RAB, ‘Bütün iyiliğimi önünden geçireceğim’ diye karşılık verdi, ‘Adımı, RAB adını senin önünde duyuracağım. Merhamet ettiğime merhamet edeceğim, acıdığıma acıyacağım.
Ancak, yüzümü görmene izin veremem. Çünkü yüzümü gören yaşayamaz.’ Sonra, ‘Yakınımda bir yer var’ dedi, ‘Orada, kayanın üzerinde dur. Görkemim oradan geçerken seni kayanın kovuğuna sokup geçinceye kadar elimle örteceğim.
Elimi kaldırdığımda, sırtımı göreceksin. Ama yüzüm görülmeyecek.’” (Mısırdan Çıkış 33:19-23)
peki şunun anlamı ne oluyor sevgili yolculuklar
tanrının bir söylediği bir söylediğini tutmuyor mu?
yüzümü göstermem diyen hatta bunun için sırtımı göreceksin yüzümü görmeyeceksin diye bir uyarı yapan tanrı hemen öncesinde musaya yüzünümü görüyor?yoksa tanrının bir dediği bir dediğini tutmuyor mu?
Sayın yolculuklar neyin benzetmesi 33.bölümde tanrının sırtından bile bahsediyor!budamı benzetme?
apaçık tanrı yüzümü göreni bağışlamam diyor.
birde size üzücü bir haberim var mcdowell sizden farklı düşünüyor sanırım
Yine de, Tanrı "görülmüştür." Musa Tanrı'yı görmek istediğinde Tanrı "Hiç kimse Beni görüp yaşayamaz" demiştir. Fakat Tanrı devam etmiştir...Musa'yı bir kayanın tepesine çıkarıp elini onun eli üzerine koymuştur. Bundan sonra O'nun "görkemi" geçmiştir. Tanrı'nın görkemi geçtikten sonra Tanrı şöyle demiştir: "Ve elimi kaldıracağım ve arkamı göreceksin; fakat yüzüm görülmeyecek" (Çıkış 33:23). Musa Tanrı'yı görmüştür fakat sadece gücünün yettiği kadar görebilmiştir.
kaynak
|
Mcdowell'da musa tanrının yüzü gördü demenin çelişkili olacağını anlamış ki hemen ''görüştü ama yüzünü görmedi''ye getirmiş durumu.
|
Buna rağmen, hem Matta'dan alıntılamış olduğun ayetlerde, hem de benim vermiş olduğum 11. ayette bir benzetme vardır. Kelimeler sözlük anlamlarıyla kullanılmamıştır.
Yani gerçekte Tanrı'nın yüzünü gören olmamıştır.
|
Açıkçası ben anlamıyorum.Kutsal kitapta neyin benzetme olup olmadığına nasıl karar veriliyor?Çelişkili olunca ikisinden biri benzetme oluyor onu anladım da

başka nasıl karar veriyorsunuz merak ettim doğrusu.
Tanrıyı gören olmuşmudur konusuna gelince ayrı bir başlık açacaktım ama burda konuşalım
18Tanrı'yı hiçbir zaman
hiç kimse görmemiştir. O'nu, Baba'nın bağrında bulunan ve Tanrı olan biricik Oğul tanıttı(Yuhanna 1:18)
şimdi bu ayete göre tanrıyı gören kimse yok.Ama biliyoruz ki tanrı yakup'a,musa'ya ve halka görünmüştür?
şimdi siz eski ahitteki tanrıyı görme durumuna nasıl bir yorum getiriyorsunuz?benzetme ise anlamı nedir?
bir başka durum ise şudur;
Yakup tanrıyla yüzyüze görüştüm ama canımı bağışladı der.
aynı tanrı ''Çünkü yüzümü gören yaşayamaz'' diyor.
yakupta bu duruma şaşırmış olacak ki yüzyüze görüştüm ama canımı bağışladı diyor.Çünkü kendiside tanrıyla yüzyüze görüştüğünde öleceğini düşünüyordu.ancak tanrı onu bağışladı.
Tanrının fikirlerimi değişiyor ne?Yüzümü göreni bağışlamam diyor ama yakupu bağışlıyor.
şu sözlerde israil'in tanrısını anlatıyor sanırsam
19 Tanrı insan değil ki,
Yalan söylesin;
İnsan soyundan değil ki,
Düşüncesini değiştirsin.
O söyler de yapmaz mı?
Söz verir de yerine getirmez mi?
(çölde sayım 23)
Son olarak l benzetme dediğiniz durumların açıklamalarını yapmanızı rica edeceğim. neyin benzetme olduğunu neyin gerçek olduğunu anlayalım.
Saygılarımla
insan olarak