Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam > Kur'an'da Mucize Yoktur

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 09-07-2006, 03:28
Üye Değil

Standart Dini açıdan:Mucize nedir ve neden mucize yoktur/olamaz

Bu yazıyı neden yazma gereği duydum: Bazı arkadaşlarımızın "ay yarılması" gibi absürd bir konuda uzun uzun kafa patlatmaları beni derinden üzmüştür. Yani bu tartışmaları başka milletten insanlar yapsa, "adamlara bak, ne ipe sapa gelmez şeyleri tartışıyorlar hayatta belini doğultamazlar" derdim... Açıkçası bu tartışmanın bizim ülkemizde ve vatandaşlarımızın arasında yapılması beni oldukça sarstı..

Kur-an da mucize yoktur forumunda açılan başlıklara bakınca, başlığın genelde "mucize iddialarına" tek tek yanıt verme, mucize iddialarını çürütme yönünde geliştiğini ve mucizeye genel bir bakış açısıyla yaklaşılmadığını gördüm.

Bu başlığı ilk önce orada açmaya çalıştıysam da moderatör olmadığım için açamadım. sonra serbest foruma açmaya karar verdim. İlk önce Kuran'da mucize yoktur sitesine başlık açamadığıma hayıflandıysam da daha sonra durumun pozitif yönünü de görmüş oldum: Bu yazımda olaya tanrının varlığına ve tanrının kendisine verdiği mantık ve matematik bilgisi ve yeteneği ile tüm gerçeklere ulaşabileceğine inanan bir bakış açısı kullanacağım... Böyle bir açıyla yazılacak yazının sadece moderatörlere açık bir forumda yazılması yazının içeriği ve anlayışı bakımdan etik olmazdı.

Bu arada, Tanrının bilim ve matemetik yolu ile kavranaılabileceği fikrini savunan kişilerin en başında anılması gerektiğini düşündüğüm ve analitik geometrinin bulucusu ve modern matematiğin babası Descartes'i saygıyla anmadan geçemeyeceğim.

Mucize nedir: Kişiye göre değişir "mucize" nin anlamı; kimine göre bir taşın yere düşmesi, bir bebeğin dünyaya gelmesi, dünyanın evrenin varolması bile bir mucizedir. Ben bu bakış açısını oldukça tutarlı buluyorum. Herşeye mucize olarak bakılabilir.

Ben bir mucizeyim, sen de mucizesin, bu taş, bilgisayar velhasıl herşey heryer mucize... Tabı bu durumda din, Kuran, peygamber gibi kavramların ve şahısların diğer insanları aşağılayıp onları sömürmesine olanak kalmıyor... Vah vah çok üzüldüm...

Kuran da mucize var denilen şey mu tür bir mucize değil, çünkü yukarıda anlattığım mucize anlayışında herşey mucize olduğu için Kuranın bir özelliği kalmıyor. Kurandaki mucizede bahsedilen "normalde olması mümkün olmayan ama olan" olaylardır. Ay yarılması gibi....
Ama burada felsefi bir problem var....

(Felsefi problemden önce gözlerimi açık tutma gibi bir derde düştüm... yazıya ara verme zorundayım. Bilahare devam etmek üzere)

sevgili mamuli,
Kur'an'da Mucize yoktur forumu sadece moderatörlere değil, tüm forum üyelerine açık bir başlıktır. Talebiniz doğrultusunda topikiniz oraya taşınmıştır.
K.C.
Alt 09-07-2006, 06:41
Orca Orca isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

Standart Re: Dini açıdan:Mucize nedir ve neden mucize yoktur/olamaz

Başlik cok guzel, ama soyle bir ön belirme gerektigini dusunuyorum.

"Bütün mucize iddiaları ya da hikayeleri *, cehaletin son noktasidir."

Biligisine varilmadiginda, hersey mucize degil midir?

Bu nedenle bircok arkadasin mucizeleri aciklamak amaciyla ( saçmalıklarını göstermek anlamında) tek tek yanıt verme çabalarının aydınlanma açısından önemli olduğunu belirtmek gerekli diye duşünüyorum.

Şimdilik bu kadar

Orca

Hersey maddedir.Bu tanıma sığmadığı düşünülenler ise , maddedin çarpıtılan hikayesi yani "mucizesidir"!
Alt 09-07-2006, 11:23
Üye Değil

Sevgili K.C. topiğin taşınmasına gerek yoktu, yine de teşekkür ederim.

Konumuza devam edeyim.

Daha önce belirttiğim gibi, Kuran da aranan mucize olması mümkün olmayan olaylardır. (Bir de şu 19 olayı gibi, basit matematik işlemlerden sonra ortaya çıkan sonuçları -orasını burasını düzelterek- mucize diye yutturmanın çabası var. *Buna hiç değinmeyeceğim, yani tanrının matematik bilgisi 4 işlem ile sınırlı mı -ki bu durumda ilkokul mezunu düzeyinde bir bilgiye sahip olurdu herhalde- böyle basit oyunlar yapsın. Insanlar bile çözülemeyecek derecede karmaşık şifreler buluyor da tanrı sadece 4 işlem mi yapabiliyor. Yazının başında belirttiğim gibi bu yazıyı dini bir bakış açısıyla yazacağım, tanrıyı ilkokul terk düzeyinde bilgi sahibi olan biri gibi göstermeye çalışan bu safsatalara elbette cevap vermeyeceğim. Madem dini bakış açışıyla yazıyorum bari dini bir tehdit te savurayım: Bre cahiller, tanrı matematiğin alasını bilir... Tanrıyı cahil gösterme suçundan cehennemde cayır cayır yanacaksınız. )

"Mümkün olması olmayan olaylar" cümleciğini daha da açarsak
mucizeyi "doğa kanunlarına aykırı bir şekilde gelişen/oluşan olay" şeklinde tanımlayabiliriz.

Dini bakış açısına göre, doğa kanunların koyucusu tanrıdır. Tanrının mucize göstermesi, kendi koyduğu kanunların işleyişini değiştirmesi, kaldırması çiğnemesi demek.

"Anayasa bir defa delinse birşey olmaz" lafı geldi aklıma. Analoji yaparsak, tanrının kanunları bir defa çiğnense birşey olmaz

Mucize denen şey özünde tanrının koyduğu doğa kanunlarının yine tanrı tarafından çiğnenmesidir (Hem de ne için çiğneyecek... üç beş tane cahil için koca ayı orta yerinden yarıp dağın iki tarafına koyacak.. Hani saflık diyoruz da bir dereceye kadar idare eder bu... Ondan sonrası saflığın ötesine geçer...)

Tanrının koyduğu kanunların çiğnenmesi veya çiğnenebilmesi, o kanunların mutlak olmadığını gösterir ki bu tanrının "mükemmel" olma özelliğini yanlışlar.

Eğer tanrı kendi koyduğu kuralları kendisi çiğniyorsa; o zaman kuralları koyarken eksik koyduğu ve eserinin mükemmel olmadığı sonucu çıkar ki bu da tanrı vasfına (mükemmel, yanılmaz, sonsuz bilgiye sahip vs. vs.) ters düşer...

Söyleyeceğimi söyledim. Mucize yoktur dedim çünkü doğa kanunları değişemez dedim. Tanrının değiştirmesi mümkn değildir böyle olursa tanrının eserinin yanlış eksik olduğu anlamına gelir ve tanrının mükemmelliğinden bahsedemeyiz dedim....

Kimileri mucize ile tanrının varlığını kanıtlamaya çalışıyor.
Oysa, tam tersi; mucize varsa yanılmaz, mükemmel bir tanrı yoktur.

(Tabi bir de şu durum var; mucize yoksa, yanılmaz mükemmel bir tanrı olduğuna dair işaret te yoktur... vallaha öyle. ) *

Ustaya saygı bölümü....
Descartes kimdir: Eski filozofların matemetik ve geometriyi durağan bir şekilde ele aldığını bu geometrinin içine hareketi de katmak gerektiğini düşünüp, fonksiyon kavramına ulaşan, analitik geometriyi bulan kişidir. 1596-1650 yılları arasında yaşamıştır. Düşüncelerinin çoğu yanlıştır. "Düşünüyorum öyleyse varım" sözünü kimse tam anlamadığı için henüz tam bir sonuca varılamamıştır.

Sevgili Orca,
Mucize savlarının sonu yoktur. Bugun 19 rakamı, yarın 11 (aslında 11, 19 dan daha islami bir rakam. hem iki defa allah birdir diyor hem de elif elif allahın birliğini doğruluyor. Üstelik 11 harfli kelimelerde -inanmayacaksınız ama- tam 11 harf vardır!) bu böyle gider durur ve sonu da bitmez.

Bence tek tek durumlarla ilgilenmenin yanında konuya genel bir bakış açısıyla da bakmak gerekir.
Alt 12-08-2006, 08:43
imported_ozer imported_ozer isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

"Artık karıştırdım geçmişi
hangi peygamber açmıştı denizi
hep aksi yöne mi gider hayatın seyri

bilemem, bilemem
artık bilemem
cevapsız sorulara dalkavukluk edemem"

Grup Gündoğarken
Alt 13-08-2006, 19:17
Üye Değil

insan ne garip bir mahLuk demi..
mucizenin içinde yaşarken mucize arar.. Garip..
Alt 13-08-2006, 19:21
ravendi ravendi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Evet gerçekten garip bir mahluk ilginç şeyler düşünüyor.
Hayyam da şu cevabı veriyor.

Yaşamanın sırlarını bileydin
Ölümün sırlarını da çözerdin;
Bugün aklın var, bir şey bildiğin yok:
Yarın, akılsız, neyi bileceksin?

Ömer Hayyam

Evet gerçekten garip * * * * * *

ellerin kabesi var
benim kabem insandir
kuranda kurtaranda
insanoglu insandir!!!
Alt 13-08-2006, 19:31
Üye Değil

Bak başka bi Düşünürde ne Diyo..

Kim ki bu dünyada arif-i hak olmadı
Ta ebed bigane kaldı Hakk`ı bulamadı.
Alt 13-08-2006, 19:41
Materyalist Materyalist isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Mucize!!!!!! Hımmm. İlginç bir olay. Hani muhammed aya bir parmak atmıştı da, ay ortadan ikiye ayrılmıştı. O türden şeyler mi? Musa denizi ikiye yarmıştı. İsa da (heralde oydu. Yanılıyorsam affedin) gökten 5000 kişilik sofra indirmişti. Yahu bu insanlar amma acayip be!!! Aya çıkılmasıyla ilgili delilin olmadığını söylüyorlar, aya çıkılmadı, nasa bizi kandırıyor diyorlar. Delil istiyorlar. Ama mucizelere inanıyorlar. Onlara delil istemiyorlar.
Şimdi bu arkadaşlara beynin nasıl çalışacağı konusunda biraz fikir vereyim.
1) Kafanızı kurandan kaldırın
2) Biraz da etrafınıza bakın
3) Azıcık meyve, çerez türü şeyler yiyin
4) Sofranızdan dardanel tonu eksik etmeyin
5) Bol bol oksijen alın
* * Bunları yaparsanız beyniniz yani merkezi sinir sisteminiz tam gaz çalışmaya başlar.
Madde size akıl fikir versin emi *

Tek Gerçek Maddedir
Alt 13-08-2006, 19:44
Üye Değil

arkadaş Moda girmiş..
İstersen bide ibodan yazayım..
Dam üstünde un eler Tombul Tombul memeLEr..
Alt 13-08-2006, 19:58
ibrahim_z ibrahim_z isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

ibrahim_z - MSN üzeri Mesaj gönder

siz kurandaki mucizeleri görememişsiniz. size inanılmaz mucizeleri yakalamış olan harun yahyanın sitesinden sizi imanlı yapacak mucizeler:

1-)Kamer(AY) suresinde yine bir mucize ile karşılaşıyoruz. Bu surede Ay ile Dünya arasındaki harflerin uzunluk oranı Uzay'daki Ay-Dünya mesafesine işaret etmektedir. Kamer(AY) suresinin içerisinde sadece bir yerde Dünya(Ard) kelimesi geçmektedir.

Surenin başlığı olan "Ay" kelimesi ile "Dünya" kelimesi arasındaki harfler toplam 333 adettir ve araya tam olarak 111 adet Ay kelimesi sığmaktadır. Çünkü Arapça'da Kamer(Ay) kelimesi 3 harften oluşur.
Aynı şekilde gezegenimiz Dünya ile Ay arasına da ortalama 111 adet Ay sığmaktadır yani aradaki mesafe Ay çapının toplam 111 katıdır.bu önemli bulgu matematiksel açıdan tesadüfi değildir.

2-)"Nahl" (Arı) isimli bir sure yer almaktadır ve bu sure tam 16. suredir. Aynı şekilde arı da 16 kromozomlu bir canlıdır.

Hayvanların dişisinde ve erkeğinde eşit sayıda kromozom bulunmaktadır. Fakat arının durumu, diğerlerinden farklıdır. Çünkü erkek arı 16 tek kromozoma, dişi arı ise 16 çift kromozoma sahiptir.
İşte arı, bu açıdan farklıdır. Ve bu farklılığa Kur'an-ı Kerim de işaret etmektedir.

3-)Başka bir örnek daha; EQUUS ASINUS:Eşek...

Kur'an-ı Kerim'in birkaç bölümünde 'eşek' kelimesi geçmektedir, fakat Lokman (31.sure) ve Cuma (62. sure) surelerinde bahsedilen tek hayvan 'eşek'tir. Aynı şekilde 'eşek' türünde toplam 31 çift, yani açılım olarak 62 adet kromozom bulunmaktadır. Bu surelerin numaraları da 31 ve 62'dir.

'Eşek' kelimesi başka birkaç surede daha geçmektedir ancak bu surelerde Aslan, At gibi diğer hayvanlardan da bahsediliyor, fakat 31. ve 62. surelerde 'eşek'ten başka hiçbir hayvandan bahsedilmiyor...

*bu kadar uzun bir kitabda ben kassam kendimi daha mucizeye benzeyen şeyler bulurdum.
( ör: t. d. nin din bu kitabında ateist kelmesi 32 kez geçiyor. bu onun suikaste uğrama tarihi 04/09/1990 ın rakamları toplamıdır. nu bir mucizedir. o zaman ona inanmalıyız.)

Önerilen Siteler