|
aslina bakılırsa isim çok mühim değil * *önemli olan icraatlrıdır
ben islamiyet içi görürüm birbaşkası dişinda görür
|
Demek istediğin şeyi anlıyorum ancak Alevi toplulukları son yıllarda bu konu üstünde bölünmelere uğrayıp sert tartışmalar ve ciddi ayrılıklar içinde diye duyuyorum.
Sorun elbette en başta Alevi topluluklarının kendi iç sorunu olmakla birlikte çağdaş, düşünen, sorgulayan insanların da konu üstünde araştırmalar yapıp, fikirler üretmesinde sakınca olmamalı. Kaldı ki sadece dinsel konular üzerine olan bir sitede bu konunun ele alınmasından doğal bir şey olamaz.
Ben bu konuda daha evvel iki kitap okumama rağmen (ikisi de Alevi yazarın idi) pek çok şey öğrenmekle birlikte Aleviliğin esas anlamını, gerçek kökenini görememiştim. Son olarak okuduğum "Aleviliği Ne Yapmalı" adlı kitapta asıl kritik noktaların açıklandığını düşünüyorum. Alevi olmayan ancak Alevilik konusunda uzman kabul edilen ve bazı Alevi dernek ve vakıfların toplantılarında konferans veren Erdoğan Aydın'ın makalelerini buraya zamanla aktaracağım. Bazılarına gerekirse kendi görüşlerimi de ekleyeceğim ve tartışmaya açacağım.
Pek çoğumuzun hatta pek çok Alevinin pek az bilgisi olduğu konu: Alevilik. Sitemizde bu özkültürümüzü ele almayı bir hayli ihmal etmiştik.
Alevilikle ilgili kritik sorular:
- Alevilik nasıl ortaya çıktı?
- Alevilik İslamda bir mezhep midir?
- Hz. Ali, Alevilikte neden çok önemlidir ve esasen anlamı nedir?
- Hz. Ali'nin tarihsel kişiliği ile Alevilikteki Ali anlayışı biribiriyle uyuşuyor mu, uyuşmuyorsa neden?
- Aleviler neden namaz kılmaz, oruç tutmaz, hacca gitmezler?
- Yavuz döneminde neden Şah İsmail desteklendi, İsmail Türkmen midir?
- Alevilik ile şiilik arasındaki fark, daha da önemlisi bu farkın nedeni nedir?
- Hz. Ali ve 12 imam kültü Aleviliğe hangi aşamada girdi?
Bu sorulara zaman içinde yanıtlar yazacağım, ilgilenler de görüşlerini belirtirse memnun olurum.