12-05-2011, 21:52
|
|
Üye
|
|
|
|
Abese Suresi Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
Hz. Aişe (r.anh.) diyor ki:
"Abese ve tevella" suresi, Âmâ, Abdullah b. Ümm-i Mektum hakkında indirilmiştir. Bu zat Resulullaha gelmişti ve ona: "Ey Allahın Resulü, beni irşad et" diyordu. Resulullahın yanında da müşriklerin ileri gelen*lerinden bir adam bulunuyordu. Resulullah, İbn-i Ümm-i Mektum´a aldınş et*meyip diğer adamla ilgileniyor ve: "Konuşmanda bir mahzur görüyor musun " diyordu. Cevaben de "Hayır" deniliyordu. Bu sure işte bunun hakkında nazil ol*du.
Rahman ve Rahim olan Allahın adıyla.
1-2- Peygamber, âmâ geldi diye yüzünü ekşitip çevirdi.
3- Ey Muhammed, ne biliyorsun belki de o, kendisini arındıracaktı.
4- Yahut öğüt alacaktı da bu öğüdün faydasını görecekti.
Muhammed, âmâ İbn- iÜmm-i Mektum gelince, diğer insanlarla meşgul olduğu için yüzünü ekşitti ve ondan yüz çevirdi. Ey Muhammed, sen ne bile*ceksin belki de kentlisine yüzünü ekşittiğin bu âmâ, günahlarından temizlene*cekti. Veya öğüt alacaktı ve alacağı bu öğüt ona fayda verecekti.
5-6- Fakat sen, ihtiyaç duymayan kimseye alaka gösteriyorsun.
7- Onun temizlenmesinden sana ne
Ey Muhammed, servetinden dolayı kendisini ihtiyaçsız gören kimseye, müslüman olur ümidiyle ısrar ediyorsun.
Süfyan es-Sevri, burada ifade edilen "Kendisini ihtiyaçsız hisseden kim-se"den maksadın, Abbas b. Abdülmuttalip olduğunu söylemiş, Mücahid ise bu kimseden maksadın, Rebia´nın oğulları Utbe ve Şeybe olduklanni söylemiştir.
8-10- Allahtan korkup koşarak sana gelene ise aldırmıyorsun.
Allahtan korkan ve koşarak sana gelen bu âmâya ise, başkaları ile ilgile*nerek alaka göstermiyorsun.
11- Hayır böyle yapma. Bu âyetler birer ögüttür.
12- Dileyen ondan öğüt alır.
Ey Muhammed, senin, Allahtan korktuğu için koşarak sana gelen âmâya yüz çevirmen ve servetinden dolayı kendisini ihtiyaçsız hissedene ilgi göster-memdoğru değildir. Bu sure bir hatırlatmadır ve bir öğüttür. Allanın, kulların*dan dileyen kimse bu valıyed ileni erden öğüt alır.
|

12-05-2011, 23:30
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Sen aşağıda alıntıladığım öykü parçası hakkında ne düşünüyorsun?
|
KIRMIZI BAŞLIKLI KIZ
Bir zamanlar küçük bir kız varmış. Annesi ona üzerinde kırmızı başlığı olan bir pelerin almış. Kız bu pelerini çok seviyormuş ve nereye gitse onu giyiyormuş. Bu nedenle de herkes ona Kırmızı Başlıklı Kız diyormuş. Bir gün “Kırmızı Başlıklı Kız!” diye seslenmiş kızın annesi. “Büyükannen hâlâ hasta. Hadi giyin de, ona yaptığım şu çöreği götür.” Kırmızı Başlıklı Kız da elbisesini giymiş, üzerine kırmızı başlıklı pelerinini geçirmiş, başlığı çenesinin altında sıkıca bağlamış ve yola çıkmış.
“Tavşan Ormanı’ndaki yoldan ayrılma sakın!” diye seslenmiş annesi arkasından. (Ormanın adı Tavşan Ormanıymış, ama içinde uzun zamandır bir tek tavşan bile yokmuş – neden olmadığını birazdan öğreneceksiniz.) “Ayrılmam anne,” demiş Kırmızı Başlıkıl Kız. Tam ormana girmiş, birkaç adım atmış ki, çalılıkların arasından bir ses duymuş. Yola birden bir kurt fırlamış. Kırmızı Başlıkıl Kız korkusundan az kalsın elindeki sepeti düşürüyormuş. Fakat kurt hiç de öyle düşmanca görünmüyormuş. “Nereye böyle küçük kız?” diye sormuş kurt.
“Büyükanneme gidiyorum,” demiş Kırmızı Başlıklı Kız. “Tavşan Ormanı’nın sonundaki ilk ev. Büyükannemin sağlığı pek iyi değil. Bu arada adım ‘küçük kız’ değil, ‘Kırmızı Başlıklı Kız.’ ” “Özür dilerim,” demiş kurt. “Bilmiyordum. Bak sana ne diyeceğim. Ben bir koşu gidip Büyükannene senin yolda olduğunu haber vereyim. Yalnız sakın yolda oyalanayım falan deme, olur mu? Başına bir şey gelmesini istemeyiz, öyle değil mi?” Kurt oradan hemen sıvışmış! Çünkü yakınlarda bir oduncu dolaşıyormuş. Eğer kızı hemen orada yerse, oduncunun kızın yardımına koşacağını biliyormuş. Kırmızı başlıklı Kız, çiçek toplayarak, kelebeklerin peşinden koşarak, kuş seslerini dinleyerek yolda ağır ağır ilerlerken kurt kestirmeden Büyükanne’nin evine varmış, kapıyı çalmış.
......
|
|

12-05-2011, 23:50
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Muhammed pek de dost canlısı ya da misafir perver değilmiş.
Bkz:
|
Peygamber, âmâ geldi diye yüzünü ekşitip çevirdi.
|
İslama sponsor arayışı içinde olma ihtimali var.
Bkz:
|
5-6- Fakat sen, ihtiyaç duymayan kimseye alaka gösteriyorsun.
7- Onun temizlenmesinden sana ne
Ey Muhammed, servetinden dolayı kendisini ihtiyaçsız gören kimseye, müslüman olur ümidiyle ısrar ediyorsun.
|
Dikkat eksikliği var gibi.
Bkz:
|
8-10- Allahtan korkup koşarak sana gelene ise aldırmıyorsun.
|
Bir peygambere yakışmayan hareketler. Ben olsam peygamberlikten alırdım.
ayrıca, Kaynak da yazmamışsınız.
Sayın ateist.bakış, resim de ekleseniz daha güzel olurmuş.
Dinler çoğunluğun korkusu ve azınlığın kurnazlığı üzerine kuruludur. (Stendhal)
SERBEST KALEM
|

13-05-2011, 02:42
|
|
Üye
|
|
|
|
Gayet güzel ve öğretici bir sure. çok güzel olduğunu düşünüyorum.
1-2- Peygamber, âmâ geldi diye yüzünü ekşitip çevirdi.
Gayet normal bir durum zira;
Kul innemâ enâ beşerun miślukum
De ki: Ben de ancak sizin gibi bir insanım, (Ancak insanların en üstünü)
Fakat sen, ihtiyaç duymayan kimseye alaka gösteriyorsun.
O zamanki Mekke şartları içinde toplumda ileri gelenlere öncelik verilmesi gayet normaldir. Ancak Cenab-ı hak izin vermemiştir. Yani, ne kadar zor olursa olsun, güçsüz ve fakirlere öncelik vereceksin. eğer İslam'ı yaymak o kadar kolay olsa idi. Rasullulah (SAV)
"Alllah'ım, İslam'ı iki Ömer'den biriyle güçlendir" diye dua etmezdi.
Arapların o dönemdeki sosyal yapısını iyi bilerek bu ayete yaklaşmak gerek.
İslama sponsor arayışı içinde olma ihtimali var.
Vallahi biz bulamadık daha sponsor, ama size tavsiye ederim:
TURAN-ELEKTRİK,
Sonsuz aydınlık burda...
Allahtan korkup koşarak sana gelene ise aldırmıyorsun.
Burada açıkça bir Uyarı var tıpkı
Ve siyâbeke fe Tahhir:
"Elbiseni de Temiz tut"! ayetinde olduğu gibi...
Bu ayetlerde garipsenecek hiç bir şey yok, lütfen ara fosil bulmuş Darwinist gibi her önünüze geleni kendi bakış açınıza göre yorumlayarak birşeyler aramayın.
|

13-05-2011, 05:21
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
şeyh galip´isimli üyeden Alıntı
lütfen ara fosil bulmuş Darwinist gibi
|
ifadesiyle
|
Yerçekiminden etkilenen obje bulmuş Newtonist gibi
|
ifadesi aynı.
Bu seni yaşamda küçültür.
Gerçekler sorgulanamaz.
Yartışma konusu yapılamaz.
Değiştirilemez.
Senin zırvaların gerçek olsaydı iki adım atıp coğrafya değiştiğinde değişmezlerdi.
Çünkü 2 kere 2 her yerde ve her şartta 4 eder.
Su heryerde ve her şartta 2 hidrojen ve 1 oksijenden oluşur.
Bunlar değişmez.
Bilime ve akla ancak cehalet kafa tutar.
Ki sende fazlasıyla var.
Ne uğruna?
Sana öldükten sonra muz verilmesini istediğin bir hayal uğruna...
Yazık...
|

13-05-2011, 12:46
|
|
Üye
|
|
|
|
sn .ateist bakış,
ara fosil bulmuş Darwinist gibi
burada sadece espri yapmaya çalıştım.
Ki sende fazlasıyla var.
Ne uğruna?
Yazık...
beni tanımadan görmeden bu şekilde cahil damgası vurmanız ateistlerdeki ön yargıya güzel bir örnek.
Öldükten sonra muz isteyenleri görmek istiyorsanız, Cübbeli Ahmed'in ne kadar Salavat O kadar Huri gibi videolarını izlemenizi tavsiye ederim. Benim din anlayışım farklı.
Ayrıca
Senin zırvaların
gibi bir ifade de kullanamazsınız. Kimse kimsenin inançlarına veya değer yargılarına bu şekilde hitap edemez. Yobazlık sadece dinde olmaz.O zaman bende ateizme pislik deme hakkını kendimde bulurum. Sizin pislikle dolu düşünceleriniz derim.
sevgiler. el da-i el fakir şeyh galib, müstenid-i eltâf-ı Rabbanîyye celle şanihû... Vesselam
|

13-05-2011, 14:53
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
şeyh galip´isimli üyeden Alıntı
sn .ateist bakış,
ara fosil bulmuş Darwinist gibi
burada sadece espri yapmaya çalıştım.
Ki sende fazlasıyla var.
Ne uğruna?
Yazık...
beni tanımadan görmeden bu şekilde cahil damgası vurmanız ateistlerdeki ön yargıya güzel bir örnek.
Öldükten sonra muz isteyenleri görmek istiyorsanız, Cübbeli Ahmed'in ne kadar Salavat O kadar Huri gibi videolarını izlemenizi tavsiye ederim. Benim din anlayışım farklı.
Ayrıca
Senin zırvaların
gibi bir ifade de kullanamazsınız. Kimse kimsenin inançlarına veya değer yargılarına bu şekilde hitap edemez. Yobazlık sadece dinde olmaz.O zaman bende ateizme pislik deme hakkını kendimde bulurum. Sizin pislikle dolu düşünceleriniz derim.
sevgiler. el da-i el fakir şeyh galib, müstenid-i eltâf-ı Rabbanîyye celle şanihû... Vesselam
|
Kayneksız, mesnetsiz, dayanaksız, yalan, dolan, zırva ve türevleriyle salt gerçeklik algısı olan ateizmi bir tutamazsın.
2x2=4 sonucuna yanlış, pislik, adilik vb ne kadar olumsuz söz bulup söylersen söyle bu sana geri döner.
Ben inançlara saygı duymuyorum.
İnançlara saygı duyarsam, küçük çocukların ırzına geçen tecavüzcülere de saygı duymam gerekir.
Çünkü nası bir inanan kendi inancını dünyadaki yegane doğru seçenek sanıyorsa, bir tecavüzcü de tecavüz eylemini dünyadaki yegane doğru seçenek sanır. Hatta bundan emindir. Ve milyar kere de yaşasa aynı senaryoyu hepsini de tecavüzle sonlandırır.
Ben böyle bir adama saygı duymadığım gibi sizlerin ianncına da saygı duymam.
Kaldı ki, tecavüzcü inançlarla kıyaslandığında masum bile sayılır çünkü sizler hepiniz katliam gerçekleştirmiş bir inancın temsilcisisiniz.
Bu katliamlar kesin ve net olarak ispatlı.
Ayrıca,
Sokak ortasında camin dikiliyorsa, bangır bangır ezan okunuyorsa, insanların dinlerine ve görüşlerine bakılmadan vergileri zorla gasp edilip din adamlarına maaş dağıtılıyorsa, okullarda zorla din dersi uygulanıyorsa sizler bunları İKNA, İDRAK, SULH yoluyla değil ŞİDDET, GASP ve KATLİAM yoluyla elde ettiniz.
Ben böyle bir şeye saygı duymayı bırak, bu terörizmle mücadele ederken ölmeyi onur sayarım.
Seni çok iyi tanıyorum.
Seni öğüten değirmenin taşını da suyunu da ununu da iyi biliyorum.
|

13-05-2011, 14:57
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Arkadaşlar,
lütfen başlığı kişisel atışmalara, karşılıklı psikolojik tahlillere vs. dönüştürmeyelim. Başlığın somut bir konusu var. Bu konudan çok fazla uzaklaşmadan kendi tez, argüman ve yorumlarımızı sunmakla veya diğer görüşleri (şahısları değil, görüşleri!) eleştirmekle yetinmeye çalışalım...
|

13-05-2011, 16:10
|
|
Denetimdeki Üye
|
|
|
|
Abese süresi...
ALLAH en buyuk delili ve evrensel oldugunun göstergesıdır....
Mekke'de inmiştir, 42 (kırkiki) âyettir. Adını, "yüzünü ekşitti, buruşturdu" anlamına gelen ilk kelimesinden almıştır. Bu sûrenin iniş sebebiyle ilgili olarak şöyle bir hadise nakledilmiştir: Efendimiz; Velîd, Ümeyye b. Halef, Utbe b. Rabîa gibi Kureyş'in ileri gelenlerine İslâm'ı anlattığı bir sırada âmâ olan Abdullah b. Ümmü Mektum gelir ve "Yâ Resûlallah! Allah'ın sana öğrettiklerinden bana da öğret" der. O esnada Resûlullah (a. s.) cevap vermez. Çünkü Kureyş'in bu ileri gelen kimseleri, zaten kendilerine özel muamele edilmesini istiyorlardı. Efendimiz onları gücendirmek istemedi. Abdullah tekrar seslenince elinde olmayarak yüz hatları değişti. Bu esnada onlar kalkıp gittiler. Biraz sonra bu âyetler geldi. Resûlullah'ın bazı davranışlarını tenkit ve onu ikaz mahiyetinde gelen bu ve benzeri âyetler, onun hak peygamber olduğuna en büyük delildir. Zira hiç kimse kendisini bu şekilde tenkit etmez.
|

13-05-2011, 16:22
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sayın vivident, özeleştiri diye bir kavram duydunuz mu?
Dinler çoğunluğun korkusu ve azınlığın kurnazlığı üzerine kuruludur. (Stendhal)
SERBEST KALEM
|