01-09-2006, 12:29
|
|
Üye
|
|
|
|
Daily Telegraph: Pinokyo, İslama geçti (yorum sizin)
İngiliz gazetesi, klasiklerin çevirilerinde kullanılan İslami ifadeleri bu başlıkla duyurdu
İngiliz The Daily Telegraph gazetesi, Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara önerilen 100 temel eser arasındaki klasiklerin çevirilerinde İslami ifadeler kullanılması, "Pinokyo ve arkadaşları İslama geçti" başlığıyla okuyucularına duyurdu.
Gazete, Milli Eğitim Bakanlığı damgalı Pinokyo'da, kuklanın ustası Geppetto'ya "Allah aşkına bana biraz ekmek ver" dediğini, Pinokyo'nun daha sonra "Allah razı olsun" ifadesini kullandığını yazdı.
Daily Telegraph, Alexandre Dumas'nın eseri Üç Silahşorlar'ın çevirisinde de bir bölümde "D'Artagnan'a Aramis'i göremeyeceğinin" söylendiğini, bunun nedeninin ise klasiğin yazarı Dumas'yı bile şaşırtacağını yazdı. Gazetenin bahsettiği bölümde yaşlı bir kadın D'Artagnan'a Aramis'i neden göremeyeceğini şu şekilde anlatıyor: "Şu anda etrafında din adamları var. Hastalığından sonra İslama geçti."
Daily Telegraph, bazılarınca Hıristiyan ikonlarından biri olarak görülen Pollyanna'nın Türkçe çevirisinde "Kuran'da anlatıldığı gibi bir ahiret olacağına inandığını" söylediğini aktardı.
Gazete, çevirilerdeki İslami yaklaşımın 1920'den beri laik bir ülke olan Türkiye'de tartışma başlattığını da yazdı.
dünya klasiklerinin bu sekilde deforme edilisini buyurun birde siz yorumlayin.
(lütfen ti ye almadan ciddi yorumlar olsun)gelde ti ye alma ihi ihi
|

01-09-2006, 12:57
|
|
|
Re: Daily Telegraph: Pinokyo, İslama geçti (yorum sizin)
şimdi ben bu meseleyi ti ye almadan ciddi ciddi yorumlıyayım.
*Ey cahil cühela imansızlar,harun abim size kitaplar dolusu yazar ve sıralardı şu alim imana geldi bu alim hidayete erdi diye sizse kıkır,kıkır gülerdiniz.n'oldu şimdi bunu nasıl inkar ediceksiniz,sanırım bu son transfer( gerçi semerkant abimin sayemizde daha çok müslüman olması daha önemli bir hadisedir ama) inançsızların suratında patlamış *bir tokattır.
* hz. pinokyonun islamın nuruyla nurlanması islamın büyük bir zaferidir.
yalnız şimdi şöyle bi sorun var hz.pinokyo nun burnu yalan söylediğinde uzuyo ya onu nası yapıcaz acaba baya uzun bi burnu olucak anlaşılan kısalma ihtimalide kalmıycak.tabi bu arada he man,pokemon gibi şahıslarında bir an önce doğru yolu bulup tövbe etmelerini bekliyoruz.
|

01-09-2006, 13:01
|
|
Üye
|
|
|
|
Öyle zannediyorumki,deforme olmus bu yeni hikayemizin,yeni pinokyosunun arik burnunun uzadigini göremeyecegiz.pinokyo müslüman oldu ya,sanirim artik sakali falan uzar.
ya arkadaslar bu haber beni cok kizdirdi.hani tamam isteyen alsin okutsun cocuklarina,istemeyen yüz cevirsin.ancak keske sorun sadece bu olsa.
sorun:dünya klasikleri arasina girmis canim hikayelerin orjinalinin disina cikarilmasi.kullanilan dil,islami bir dil oldugu icin degil,orjinali bozuldugu icin beni kizdiriyor.dinsiz,ateist bir dilde kullanilmis olsa bundan daha az kizamazdim bu duruma.
neyse bakalim daha neler görecegiz.
Redkit e dokunmamislardir umarim.
düsünsenize redkit hoca efendi önde,dalton kardesler arkada saf tutmuslar ve cemaat namazi kiliyorlar.
bir baska acidan bakalim.red kit bir hristiyan rahibidir,dalton kardesler ise tövbe etmis dindar kisilerdir.nefislerine hakim olamamayip bir soygun yapmislardir ve pazar ayini sonrasi rahip redkit e utana sIkila olayi anlatip günah cikartiyorlar.
su iki sahneyide gözünüde bir canlandirin lütfen...
sevgiyle saygiyla vede en önemlisi ORJINAL kalin...
|

01-09-2006, 14:43
|
|
|
Sevgili Tedirgin_berlin,
Emekli bir Türkçe öğretmeni olarak böyle dünyaya mal olmuş klasiklerin şark kurnazlığıyla tahrif edilmeleri gerçekten düşündürücü. İşte islam dedikleri olay.
Bu kafayla mı islamı yayacaklar. Ne olursan ol her şeyden önce dürüst olacaksın. Bunlar bir zamanlar Kaptan Kusto'yu da müslüman etmişlerdi. Böyle hareket etmelerinin altında bir kompleks yatmaktadır. Adını da koyuyorum bu aşağılık kompleksidir. Yani bunlar adı üstünde takiyyeci. İslamı yayma uğruna her şeyi mübah görüyorlar. Zihniyet bu olunca dürüstlük adına bir şey göremiyorsun.
Bunlar insanları kendileri gibi kör mü zanediyorlar. Yalancının mumu yatsıya kadar yanarmış. Bunlarınki de o misal. Bu konu zaten basında gündeme gelmişti. Umarım gülünç duruma düştüklerini anlamışlardır. Sevgilerimle...
|

01-09-2006, 15:00
|
 |
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Şirinler adlı çizgi film Samanyolu TV'de gösteriliyor. Orda da aynı şey var. Orda Şirinler şarkı söylerken orijinalinde ve diğer TV'lerde olduğu gibi "la la lalala" diye şarkı söylemiyorlar, "la la illallah" diye şarkı söylüyorlar. Çocukların beyinlerine işlemek lazım, iyice kazımak lazım ki, kolayca çıkmasın.
|

01-09-2006, 15:30
|
|
Üye
|
|
|
|
Saygideger EZKAMO:
öncelikle sunu beliertmeliyimki,toplum icerisinde ögretmenlik meslegi kadar kutsal gördügüm bir baska meslek tanimiyorum,bu cehetten yola cikarak,üzerimde emegi gecmis tüm ögretmenlerimle beraber muhterem ellerinizden saygiyla öperim.eger bir saygisizligim olursa affiniza siginirim.
yazinizda katilmadigim bir cümle sarfetmissiniz.İşte islam dedikleri olay.size ait bir cümle.
yürekten katildigim bir cümleniz ise Bu kafayla mı islamı yayacaklar.
iki cümle arasindaki farki anlayabildiginizden eminim.
inanilan sey kutsal olabilir fakat inanan kisiyi kutsal saymak gerekmez.yani iste müslümanlarin birkismi böyle yürümeye böyle tebli yapmaya calisiyor seklinde bir ifade daha yerinde olucaktir diye düsünüyorum.islami degilde müslümanlari suclamak daha istikrarli bir davranis olacaktir.
bana bunu düsündüren sey ise,kutsalliyetlere duydugum saygidan kaynaklaniyor.yani bir budistin budasina da,bir müslümanin islamina da ayni ölcüde durma gayretiyle birlikte,bu degerlere inanan milyonlarca insan oldugunu ve bu inananlarin tek bir tanesinin dahi bu tür cirkinliklerden uzak kalmis olabilecegini düsünerek en azindan o kisinin hakkina hürmeten degerlerine saldirilmamasi gerektigi kanisini tasiyorum.
kurana yapilan saygisizlik baslikli TWILIGHT20 tarafindan acilan formun kilitlenmesine anlam veremedim,bunuda belirtmeden gecemeyecegim.
gercekten ortada yapilan bir saygisizlik sözkonusudur.bu ha incile yapilmis ha tevrata,ha kur'an a yapilmis ha Kitab-ı Akdes e hic farketmez.sonuc itibariyle sayisi hicte azimsanamayacak miktarda olan kitlelerin kutsaliyetleri,ortak degerleri söz konusudur.Ve *kutsaliyetlere yapilan hakaretler tarafimdan asla bagislanmayacak bir suc niteligi tasimaktadir.
lütfen arkadaslar,abiler vede kardeslerim,sizleri gercekten cok ama cok seven bir arkadasinizim ben.bu sevgi dolu yüregimin karsiliginde sizlerden bir tek sey istirham ediyorum;lütfen ama lütfen inanmasaniz dahi insanlarin kutsaliyetlerine hakaret etmekten vazgecip,en azindan müslüman,hristiyan,yahudi,bahai vs. olan ailemiz,arkadaslarimiz yada akrabalirimizin ortak degeri olmasi hasebiyle bu degerlere karsi biraz daha yumusak dil kullanip daha saygili olalim.
sevgiyle saygiyla,en önemlisi ORJINAL kalmaniz dilegiyle...
|

01-09-2006, 16:44
|
|
|
Sevgili tedirgin_berlin,
Site olarak eğer form kurallarımızı okuduysanız dinlere saygılı bir temelde yaklaşmak düşüncesindeyiz. Bir dini eleştirmek başka bir şey. Hakaret ve küfür başka şey. Ben olaya bu temelde bakıyorum.
Düşünceme göre islam ilkel ve çağ dışı bir dindir. Biz burda bir kitleyi değil islamı eleştiriyoruz. Bu açtığınız başlığın islami düşünceyle bir bağının olmadığını mı söylemek istiyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi? Biz burda islamı değil de neyi eleştireceğiz. Kişiyi mi eleştireceğiz. Tamam saygımız var. O ayrı bir olay eleştirmek ayrı bir olay. Olaya bu temelde yaklaşırsanız haklı olduğumu anlayacaksınız. İnsanların inançlarına saygılıyım. Bunu defalarca yazılarımda belirttim. Bizim inancını allah ile kul arasında gören insanlarla bir sorunumuz yoktur. Sorunumuz islam tebliğ dinidir diyerek ülkemize şeriatı dayatanlarda.
Kurana hakaret başlığına gelince. Normalinde silmem gereken bir başlıktı. Eğer başlığa dikkat ettiyseniz arkadaşımız düzey düşürücü sözcükler kullanmış. Sitemizin çizgisinde düzey düşüren yazılara yer vermiyoruz. Konunun hassasiyeti açısından kilitlemeyi uygun gördüm. İnsanlar girip en azından görüntüleri görsünler diye. Kesinlikle tasvip edilmeyecek bir olay. İnsanların kutsayetine bu şekilde hakaret edilmemeli. *
Bir de şunu da belirtmekte yarar görüyorum. Bu başlığın yanında ateist arkadaşlarıma ait iki başlığı da sildim. Biz sitede bir düzey yaratma çabasındayız. Bundan sonra önüne gelen rast gele başlık açmamalıdır. Site detaylıca incelenmeli. Eğer açacağımız başlık daha önce açılmışsa o başlığa düşüncelerimizi yazarak güncelleyelim. Açacağımız başlık okurlarımızı bilgilendirmelidir. Buna önemle dikkat edilmesinde yarar görüyorum.
Bu site Turan Dursun sitesi. Dinlerden özgürlüğün sesi *sitesi. Biz insanları aydınlatmak için burdayız. Dinlerin gerçek yüzlerini ortaya koymak için burdayız. İnsanların dinlerini yeterince bilemedikleri düşüncesindeyiz. Dinleri insanlığın gelişimi önünde bir engel olarak görüyoruz. Dinlerin kişisel çıkarlara ve siyasete alet edilerek insanların sömürüldüğünü düşünüyoruz. Bundan dolayı saygılı olmak ayrı bir şey. Eleştirmek ayrı bir şey. Bunları birbirine karıştırmayalım. Sevgilerimle...
|

01-09-2006, 18:21
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Sevgili T-Berlin,
Sizin dinlere hakaret olarak gordugunuz kurani tuvalette olayini, ben gercegi biraz olsun ortaya cikartma olarak goruyorum.
*Bazilarinin kutsali, digerlerine hicbirsey ifade etmez. Haci kirip ustune tukuren icin hristiyanlik ne kadar putperestlik olarak gorunuyorsa, kuran ve icindekiler bazilarina ayni seyi ifade ediyordur.
* Kizarip kuplere binmek yerine, kurani allahin sozleri ve onu ebediyen korudugunu iddia edenler icin bir uyanis olmalidir.
* Bir yasam sekli, hatta bir rejim gozuyle bakabilecegimiz, cesitli inanclari, degisik sekilde yorumlayan dinlerin, ve birinin digerlerine gulunc manasiz hatta alay mevzuu olarak gorulebilinmesi,insan yapisi olduklari suphesini uyandirmalidir.
Bu arada ,zavallilar listesine Pinokyonun da katildigini uzulerek ogrendigimi belirtmeliyim.
*Sevgiler...
Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
|

01-09-2006, 19:50
|
|
Üye
|
|
|
|
saygideger ezkamo:sitemiz ve din ile ilgili tanimlariniza tamamen katiliyorum.benim nacizane vurgulamak istedigim;elestirilerin biraz daha yumusak bir dille yapilmasidir.alayci degil ciddi vurgular olmasidir.
derdim burada din fedayiligi falan degil.herhangi bir dinin savinicisu falanda degilim,birtek seyin pesindeyim,bir yada birkacinin yaptigi yanlisi,hatayi genele yayilmamasinin.hani bir söz vardi,bilmem bilirmisiniz;bütün genellemeler yanlistir ve buda bir genelleme oldugu icin buda yanlistir.
yazi dilim cok iyi olmadigi icin anlatmak istedigimi tam olarak ifade edememis olabilirim.zaten simdiye dek hep salt bir gözlemci olmaminda nedeni buydu.umarim sizleer anlamissinizdir.
neyse konu fazla özünün disina cikti...
yeni fikirler görüsler yokmu???
bu arada sayin sargon,eger yakinda sirin baba *büyü yapmak yerine,salat ve salamla baslayan dua yazmaya baslarsa hic sasirmayin.yada karisimlari 1 fatiha 3 ihlasla karistirdigini görürseniz sakin sok olmayin.
ah s nurcular yokmuuuu adamlari ben müslümanken de sevmedim simdide sevmiyorum yaaa.
sevgiyle saygiyla,en önemlisi ORJINAL kalmaniz dilegiyle...
|

02-09-2006, 16:48
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Ezkamo abimizde yazısının bir yerinde bahsetmiş...bu müslüman
dünyada ki aşağılık duygusunun bir tezahürüdür diye.Bence yerinde
bir tespit !Müslüman dünyası bu komplekslerinden arınamadığı
süreçe ne ilimde ne fende bir gelişme gösterebilir.Böyle 3.sınıf
ülkeler olarak dünya liglerinde temsil olmaya devam ederler en çok....
|