17-09-2006, 17:17
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
DOMUZ
Hepinizin bildiği gibi İslam'da domuz haramdır ve Kur'an'da kan ve leşle eşdeğer tutularak yasaklanmıştır.
Bakara/173. Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da, istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Şüphesiz, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.
En'am/145. De ki: "Bana vahyolunan Kur'an'da bir kimsenin yiyecekleri arasında leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o şüphesiz necistir- ya da Allah'tan başkası adına kesilmiş bir (murdar) hayvandan başka, haram kılınmış bir şey bulamıyorum. Fakat istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın kim bunlardan yeme zorunda kalırsa yiyebilir." Şüphesiz Rabbin çok bağışlayandır, çok merhametlidir.
Domuz Tevrat'ta da yasaklanmıştır ve Museviler de domuz eti yemezler.
Levililer 11/7/1- Domuz çatal ve yarık tırnaklıdır, ama geviş getirmez. Sizin için kirli sayılır.
Yeşaya/66/17/7- "Bahçelere girmek için kendilerini arıtıp kutsayanlar, domuz, fare ve öteki iğrenç hayvanların etini yiyenlerin ortasında duranı izleyenler hep birlikte yok olacaklar" diyor RAB.
Haram olma sebebi pis, iğrenç, çatal ve yarık tırnaklı oluşundan dolayı imiş.
Kimileri bu konuda daha da iddialı bilgiler aktarıyor. Bilhassa sağlık konusunda;
http://www.enfal.de/soru7.htm
Ben hiç domuz eti yemedim. Dini anlamda değil ama geleneksel anlamda da mecbur kalmadıkça yiyeceğimi sanmıyorum. Peki ama özellikle batı ülkelerinde domuz en çok tüketilen besin maddelerinden ve bugüne kadar bir zararı görülmemiş. Sağlık açısından da batı insanının ne kadar ileri olduğu biliniyor. Ne dersiniz?
|

17-09-2006, 17:39
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Re: DOMUZ
Vallahi Panteidar !Hiç domuz eti yemedinse ciddi bir kayıp sayılır !
Zira büfteği çok leziz !Yurtdışında yeme imkanım oldu .Lezzetli ve ucuzdu !
Allah günahlarımı af etsin artık !Ne yapalım ........
|

17-09-2006, 18:05
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Vacsmt sana inanıyorum. Batılılar da bu zenginlikleriyle herhalde mecbur kaldıkları için değil, beğendikleri için yiyorlardır.
Şimdi de bir başka açıdan domuz hakkındaki görüşlere bakalım:
ABD ve Avrupa'nın önde gelen gelişmiş ulkelerinde, domuz eti bol miktarda, salam, sucuk, sosis, lop et olarak tuketilir. Ve, bu ulkelerin insanları, daha gelismis daha yapılı vucuda sahiptirler, daha uzun boyludurlar. Sporun her sahasinda daha başarılı olurlar, çünkü daha sağlam bir vucuda sahiptirler. Beyinleri de daha iyi calışır, bilim-teknik, ekonomi alanynda daha ileridedirler. Ulkeleri daha gelişmiş, daha temizdir. Yollar, evler, arabalar, evlerindeki esyalar, hersey.. Daha gelismis ve daha moderndir. (Bunlar, akilli olduklarini gosteriyor). Cunku, bu insanlar, cocukluklarindan beri "yeterli hayvansal protein ve et" tuketiyorlar. Bu da et verimi yuksek domuz sayesinde oluyor.
Bu arada, dikkat edilecek bir nokta daha var.. Tüm bunlarin bir neticesi olarak, bu insanlar, daha uzun ömürlü oluyorlar. Domuz eti yemeyen Islam ulkelerindeki insanlara gore cok daha fazla yasiyorlar. Demek ki, daha sagliklilar. Demek ki, yedikleri domuz etinin bir zarari yok.. Bilakis, faydasi bile olabiliyor..
Yukarıdaki alıntıyı daha geniş okumak isterseniz;
http://www.geocities.com/wankeragnos...n_domuzeti.htm
|

17-09-2006, 18:19
|
|
Üye
|
|
|
|
Sevgili panteidar
Bende yemedim ama önüme gelirse benim için farketmez. Biryerlerde sıcak iklimlerde domuz eti bir mikrop üretiyormuş ama daha soğuk iklimlerde böyle bi şey yokmuş diye okumuştum. Ne kadar doğru bilmiyorum. Ama geçenlerde gazetede okudum Domuz kalp kulakçığı insana takılmış ve gayetde uyumlu çalışmış bizim islamcı dostlar ne diyecek merak ediyorum. acaba domuzun kalbini takmak helal sadece yemek mi haram  saygılarımla dostça kalın
|

17-09-2006, 19:04
|
 |
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Ben domuz eti, inek eti, at eti ayırmıyorum, ne bulursam yiyorum. Domuz eti diğerlerinden daha ucuz. Çoğu zaman da inek etiyle karışık olarak satılıyor. Yine de favorim tavuk etidir.
Domuz etinin sıcakta daha hızlı bozulduğu söyleniyor, soğuk iklimlerde bu sorun olmuyormuş. Bunun ben de defalarca duydum ama ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum. Domuz etinin diğer etlerden daha sağlıklı bir et olduğunu, hele de batılıların sağlıklı olmasının nedeni olduğunu ise tamamen uçuk bir tez buldum. Batı'da insanların daha sağlıklı olmasının sırrı domuz eti yemeleri değil, sağlıklı, bozulmamış yiyecekler yemeleri olabilir ancak. Çünkü ciddi bir gıda kontrolü yapılıyor ve mümkün olduğunca sağlıksız ürünler engelleniyor. Ayrıca sosyal sağlık sistemi ile düzenli ve dengeli beslenmeyi geliştirmek için çaba gösteriliyor. Obezite problemine karşı sigorta şirketleri fitness center'ların parasını ödüyorlar. Son yıllarda ise "bio" ürün satışları patlamaya başladı.
Türk ve Moğol'ların İslamiyeti kabul etmeleri sırasında en çok zorlandıkları iki konudan birinin domuz eti diğerinin suyun kirletilmesi konusu olduğunu yazıyor Jean-Paul Roux. Adamların yüzlerce yıldır yedikleri domuz eti haram edilmiş. Bence özel bir sırrı yoktur domuz etinin, ama evine ayda yılda bir et giren vatandaşın halini düşününce inek-koyun etinden çok daha ucuz olan domuz yemenin yararlı olacağı açık.
|

17-09-2006, 19:58
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
domuzun haram olmasi konusunda bediuzzamanin ifadeleri soyledir:
"Memurat ve menhiyat-ı şer’iyede illet, emr-i İlâhidir ve nehy-i İlâhidir. Maslahatlar ve hikmetler ise, müreccahtırlar; emir ve nehyin taalluklarına ism-i Hakîm noktasında sebeb olabilirler.
Mesela: Sefer eden, namazını kasreder. Bu namazın kasrına bir illet ve bir hikmet var. İllet seferdir; hikmet meşakkattir. Sefer
bulunsa, meşakkat olmasa da namaz kasredilir. Sefer olmasa hanesinde yüz meşakkat görse, yine namaz kasredilmez. Çünkü meşakkat filcümle bazen seferde bulunması, kasr-ı namaza hikmet olmasına kafidir ve seferi illet yapmasına da yine kafidir.
İşte bu kaide-i şer’iyeye binaen, ahkam-ı şer’iye hikmetlere göre tagayyür etmiyor, hakiki illetlere bakar.
Mesela o doktorun bahsettiği gibi hınzırın etinden bildiği zarardan, hastalıktan başka "Hınzır eti yiyen bir cihette hınzırlaşır." (Haşiye) kaidesiyle ve o hayvan, sair hayvanat-ı ehliye gibi zararsız yayılmıyor. Etinden gelen menfaatten ziyade, çok zarar iras etmekle beraber, etindeki kuvvetli yağ, kuvvetli soğuk memleketi olan Frengistan'dan başka, tıbben muzır olduğu gibi, manen ve hakikaten çok zararlı olduğu tahakkuk etmiş.
İşte bu gibi hikmetler onun haram olmasına ve nehy-i İlahî taallukuna bir hikmet olmuştur. Hikmet her ferdde ve her vakitte bulunmak lâzım değildir. O hikmetin tebeddülü ile illet değişmez. İllet değişmezse hüküm değişmez."
yani,
bir dini emir veya yasak bazi hikmet ve faydalar saglayabilir.ama o fayda o seyin emredilmesinde sadece bir hikmettir,gercek sebe ise Allahin iradesi ile o konuda oyle hukmetmesidir.fayda ve hikmet olsa da olmasa da hukum defgismez.bize yasaklandiysa biz yemeyiz domuzu,isterse en lezzetli ve en ucuzu olsun farketmez.islam Allaha teslim olmus demektir.fayda zarar gozetmeyiz.
|

17-09-2006, 21:43
|
|
Üye
|
|
|
|
sorogren, Said-i Kürdi'nin yazısını eksik tercüme etmişsin.
Said-i Kürdi, domuz etindeki yağın tıbben çok zararlı olduğunu iddia etmiş. Tabi Frengistan memleketi dışındaki yerler için çok zararlıymış.
Bu asılsız bir iddia tabi ama olsun yine de Said-i Kürdi ne dese hakikattir...
Nur içinde yatsın rahmetli...
m.kara
|

17-09-2006, 22:02
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
exclusive,
benim vurgum,fayda zarar hesabi yapmadan;dinin dediklerinin tarafimizca yapildigi idi.
bu fayda cennet de olsa,zarar ise, cehennem de olsa;bunlar bir ibadetin yerine getirilmesi icin ana sebep degildir,sadece tesvik unsuru olabilirler.
yaziyi tercume etmedim,kisalttim ayrica.
bu mesele de bir imtihan maddesidir.
sen hur iradenle oyle dedin,
ben hur irademle boyle dedim.
adaletsizlik olmadi.
simdi ben o lezzetli ve besleyici besini *sirf Allah yasak etti diye yemedi isem,buna mukabil Allahin da bana daha guzellwerini ebedi olarak bana sunmasi ve vaad etmesi normal olur.ben Onu burada tercih ettim,O da beni orada tercih edecegini beyan etti.verirse niye almiyim.kapi de herkese acik.
|

17-09-2006, 22:47
|
|
|
Ben birkaç kez yedim domuz etini üstelik Türkiye'de. Üniversitede iken bizim fakültenin kantinini işleten göçmen Bulgar Türkleri davet etmişti beni. Avlanmış domuzun etiydi. Dana etininin bonfile kısmından hiç bir farkını göremedim. Hani derler ya çok yağlıdır filan alakası yok, yağsız kısmından kestirtirsen dediğim gibi aynı dana bonfilesi gibi. Üstelik dana eti fiyatının yarı fiyatına idi.
Geçenlerde Türkiye'deki son domuz çiftliğinin de kapandığını duydum. Hatta CNN Turk'de bununla ilgili bir program vardı ama kaçırdım. İzleyen varmı, ya da bilgisi olan? Kapandı mı baskıyla kapatıldı mı?
|

17-09-2006, 22:53
|
|
Kıdemli Üye
|
|
|
|
cem bey merak etmeyin,kapanan domuz ciftligi varsa,sadece resmi mukellefiyetten kurtulmak icin kapanmistir,hijyen ve saglik ve de mali kulfetlerden azade olmak icin.
istanbul habipler civarindaki ormanlik alanlarin kenarlarinda domuz ciftlikleri hala mevcut.herkese yetecek kadar da o hayvandan yetistiriyorlar.
|