sayın mhmmd,
ben çok ciddiydim aslında. Bize öğretilen o. Ve daha pekçok şey de var aslında. Her ritüelin bir anlamı var.
Bu anlamlar o ibadetler farz olduğunda var mıydı bilmem. Belki de sonradan anlam kazandırılmaya çalışıldı bazılarına.
Mesela namazda iftitah tekbiri getirirken ellerin şekli var ya. Onun da anlamını biliyorum. Şimdi onu yazsam yine şaka yaptığım mı düşünülür acaba?
Secde'nin anlamını ise birkaç ay önce öğrendim. Güneşe taparların (Güneş kültünde) yer yüzüne ilk düşen gün ışıklarına alın sürme, tapınmaymış anlamı bin yıllar önce. Aslında halen Mayalardan (ve onlardan öncekilerden) kalan bu gelenek orta Amerika'da bir yerlerde devam ettiriliyor. Hala secde ediyorlar sabah güneşine.
Ama tabii ki bu eski ibadeti okumadan önce secdenin İslam'daki anlamını da az çok bildiğimi sanıyordum.
Her din, öncekilerin ritüellerinden birşeyler almış kendine.
Allah şah damarımızdan yakınsa bize ve her yerde hazır ve nazırsa neden dua için ellerimiz açılır göklere? Göklerde ne var?
Konuyu dağıttım biraz, pardon
edit: güneş kültünde de dua elleri İslamdaki gibi göklere açarak ediliyor. Ne ilginç bir benzerlik. Ama onlar Güneş tanrılarından medet umuyorlar biz gökde yaşadığı birkaç ayette söylenen Tanrıdan.