Bu ibadet ritüeli saçma oldu. Temel sorun, neden Arapça?
İtalya'da kiliselerde İtalyanca ibadet edilir, İngiltere'de İngilizce, Fransa'da Fransızca, Yunanistan'da Yunanca, Rusya'da Rusça. Oysa incil Aramice'dir.
Araplar hariç dünyada 200 milyon kişi daha Arapça bilir.
Aramiceyi ikinci dil olarak bilenlerin sayısı ise 10 bile değildir.
Arapçaya yoğun bir ilgi var? Ama neden? Biz sömürge miyiz kardeşim? Bizim kendi dilimiz yok mu? Anlamadığımız şeyleri puta tapar gibi tekrar etmenin gereği nedir?
"Tanrı Yücedir" demek yerine "Allahuekber" demek mantıklı mı gerçekten? Bunun ne demek olduğunu bile bilmiyoruz. Hanefi bir müslüman olarak ben bile yakın zamana kadar Allahuekber'in "Allah Birdir" olduğunu sanıyordum. Hatta teröristlerin adamın kafasını keserken "Allahuekber" diyerek 1 işareti yapması, benim bu yanlış düşüncemi destekliyordu. Muhtemelen onlar da Allahuekber derken Allah Birdir dediklerini sanıyordu. Ayrıca "Tekbiir" diyor mesela, "Tek Biiir" olarak anlıyorum ben. EMinim ki milyonlarca insan aynı şekilde anlıyor. Tek Bir, Allah Bir. Bak ne kadar mantıklı. O zaman tekbiir dediğin zaman parmağınla 1 işareti yapıp Allahuekber demek gayet mantıklı görünüyor. Cehalet her yerde.
Hatta bunda ciddi bir mantık hatası var. Allah büyüktür demenin bir anlamı yok. Zaten İlahsa, büyüktür, bundan daha doğal bir şey olamaz. Burada şaşırtıcı olan 1 olması. Çünkü hristiyanlar Allah üçün biridir diyor. (kurana göre üçün üçüncüsü, ama yanlış, öyle demiyor, incil Allah üçün biridir diyor). O zaman bu durumunu vurgulamak için Tekbiir deyince Allah birdir demek daha mantıklı. Allah zaten büyük. Zaten Allah deyince büyük anlamında zaten, ilah ya hani. Ama tekse, o zaman ciddi fark yaratır.
Neyse. Bunu yavaş yavaş Türkçeleştireceğim. Dinimizdeki (Benizm) defakto mallıkları süratle deport etmem lazım.
Siz de varya acaip yardımcı oluyorsunuz, saolun var olun. Bir kişi de niye kargacık burgacık dilde dua ediyorsun diye sormadı. Acaba simülasyoncu ezan okurken bize seslenerek "hayy yaa lennn salaaakkk" derken haklı mıydı? Görünüşe göre evet.
"Ben Yüceyim" demek yerine "Beniekber" demek salaklıktan başka nedir BEN aşkına ya.