Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 23-11-2025, 08:55
Muhyiddin Arabi Muhyiddin Arabi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart İslam Öncesi Arabistan'ı Keşfetmek: Yeni Keşifler Ortaya Çıktı! | Dr. Ahmad Al-Jallad

Türkçe Özeti

Bu kaynak materyal, İslam öncesi Arabistan uzmanı Dr. Ahmad Al-Jallad ile yapılan bir röportajın dökümünden oluşmaktadır. Dr. Al-Jallad, İslam öncesi dönem hakkında mevcut bilgileri yeniden şekillendiren son epigrafik ve arkeolojik keşiflerin önemini vurgulamaktadır.

Metodoloji ve Kaynak Eleştirisi

Dr. Al-Jallad'ın birincil ilgi alanı İslam öncesi Arabistan'dır. İslam döneminde üretilen ve İslam öncesi Arabistan hakkındaki bilgilerin çoğunluğunu oluşturan materyallerin, o döneme ait gerçek hatıraların toplanması değil, üretken (generative) bir süreç olduğunu belirtmektedir. Bu hikayeler, genellikle folklor ve efsanelerden türetilmiştir ve İslam'ın kuruluşundan yaklaşık 150 yıl sonra ortaya çıkan antika eserlere duyulan ilgiden kaynaklanmıştır. Dr. Al-Jallad, bu nedenle, tarihsel gerçekliği yorumlama merceği haline gelen İslami edebi gelenekten ziyade, saha çalışması ve epigrafik kanıtlar yoluyla yeni veriler üretmenin gerekliliğini savunur.

Geleneksel olarak, İslam öncesi Arapların okuryazar olmadığı düşünülse de, 19. yüzyılın ortalarından bu yana ve özellikle "Altın Çağ" olarak adlandırdığı 21. yüzyılın başlarında yapılan epigrafik ve arkeolojik keşifler, 100.000'e yakın metin ortaya çıkarmıştır. Bu büyük metin külliyatı, teorik tartışmaların ötesine geçerek, döneme ait kanıt temelli bir tarih taslağı çıkarmayı mümkün kılmaktadır.

Saha Çalışması ve Safaitik Yazıtlar

Dr. Al-Jallad, Ürdün ve Kuzey Suudi Arabistan'daki Kara Çöl'de (Black Desert) yoğun saha çalışmaları yapmaktadır. Araştırmaları özellikle 50.000 metinlik büyük bir külliyata sahip olan Safaitik yazıtlarına odaklanmaktadır.

• Ayin Çadırı (Sit): Dr. Al-Jallad, Safaitik metinlerdeki "sit" kelimesinin geleneksel olarak basitçe "çadır" olarak yorumlandığını, ancak daha geniş bir bağlamda "cenaze anıtları ve ölüler için yas tutma" ile birlikte geçtiğini keşfetmiştir. Al-Jallad, bu çadırın, yas tutanların ölüleri anmak ve onlarla ziyafet çekmek için kullandığı ayin çadırı (ritual shelter) olduğunu öne sürmektedir.

Sosyal Unvan ('Arus): 2019'da Kara Çöl'de keşfedilen "the'at" adlı bir gömü yapısı, Go adlı önemli bir kadını anmak için yapılmıştır. Bu kadın için kullanılan 'arus kelimesi Arapça sözlüklerde "gelin" anlamına gelmektedir. Ancak, aynı unvanın daha sonra bir erkeğin mezar yazıtında da bulunmasıyla, Al-Jallad, bu terimin aslen asil bir unvan veya kabile şefi gibi sosyal bir konumu ifade ettiğini, zamanla anlamının "gelin/damat" olarak daraldığını varsaymaktadır.

İslam Öncesi Allah İnancı ve Kozmoloji

Yeni keşfedilen bir Safaitik yazıt, İslam öncesi Arabistan'daki tanrı inancına dair çarpıcı bir kanıt sunmuştur:

• Bu tamamen pagan bağlamdaki yazıt, Allah'ın 41 kez geçtiği Safaitik külliyatının bir parçasıdır.

• Yazıtta bir adam, Allah'a yakararak "nur" (ışık) bahşetmesini istemekte ve O'nun tapınağında "Bayt" (Kabe'yi tanımlamak için kullanılan kelimelerden biri) bir kurban sunduğunu belirtmektedir.

• Yazıtta Allah için kullanılan bir sıfat, O'nu "yaratıcı" olarak tanımlamaktadır ve bu, Kuran'da yaratılış için kullanılan fiille aynı kökten gelmektedir (temel anlamı "ayırmak/yarmak").

• Bu keşif, Kuran'daki terminolojinin ve kavramlarının 600-700 yıl öncesine ait tamamen pagan bir bağlamda var olduğunu göstermekte ve doğrudan bir alıntılama yerine, Ortadoğu mitolojik mirasının ortak bir parçası olduğu fikrini desteklemektedir; bu ortak miras, kozmosun "ayırma" veya "yarma" eylemiyle yaratılması fikrini içerir.

İslam'ın Yükselişine Yakın Dönem: Paleo-Arapça Yazıtlar

Son yıllardaki çalışmalar, Dr. Al-Jallad'ın Suudi Arabistan'daki Hicaz bölgesinde yoğunlaştığı Paleo-Arapça yazıtlar üzerine odaklanmıştır. Bu yazıtlar (6. yüzyıl ve erken 7. yüzyıllara ait), Nabatî yazısının en son aşaması olup, İslam'ın ortaya çıktığı yakın çevreye dair küçük bir pencere sunmaktadır.

Monoteist Eğilim: Paleo-Arapça yazıtlar, bölgenin İmparatorluk monoteistik ideolojilerinden derinlemesine etkilendiğini göstermektedir. Örneğin, 6. yüzyıla ait bir yazıt, bir kişinin "Ey Allah (God), senin adınla... Rabbinin bağışlanmasını dileyen" şeklinde monoteistik bir bağlılık ifadesi kaydetmektedir. Bu, geleneksel Arap pagan dinindeki dinsel inançlardan tamamen farklı bir tondur.

Mekke Çevresindeki Kanıtlar: 2021 ve 2022'de Taif (Mekke'nin bitişiğindeki şehir) çevresinde yapılan keşifler, Mekke'nin daha geniş bölgesinden elde edilen ilk doğrulanabilir Paleo-Arapça yazıtları ortaya çıkarmıştır.

• Taif'te bulunan 7. yüzyılın başlarına ait bir yazıt, "Rabbimiz, senin adınla... Allah'a karşı dindar olmaya çağırıyorum" gibi bir ifade içermektedir. Yazıtın sahibi, İslami gelenekte Muhammed'in bir sahabesi olarak bilinen biri olabilir, ancak ismini (pagan adı Abd) koruduğu ve İslami gelenekte bilinmeyen bir yakarış kullandığı için, bu yazıtın Müslüman olmadan önceki dinsel kimliğini yansıttığı ve İslam'a olan yakınlığı gösterdiği düşünülmektedir. Hatta daha sonra dindar bir kişinin gelip bu şahsın pagan adını (Abd) yazıt üzerinde balyozlamaya çalıştığına dair kanıtlar görülmektedir.

Sonuç ve Gelecek Vizyonu

Dr. Al-Jallad, bu alandaki ilerlemenin artımlı olduğunu belirtmekte ve Hicaz'ın (özellikle Mekke ve Medine arasındaki bölge) çoğunun hala keşfedilmemiş olduğunu vurgulamaktadır. Bu nedenle, İslam'ın kökenleri ve İslam öncesi Batı Arabistan'ın durumu hakkında kesin bir "büyük resim" çizmek için henüz yeterli veriye sahip olunmadığı sonucuna varmaktadır. Yapılan her keşif, eski varsayımları (örneğin Hicaz'da monoteistlerin olmadığı gibi) sorgulamakta ve bu kayıp dünyanın anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır.

Konu Muhyiddin Arabi tarafından (23-11-2025 Saat 10:03 ) değiştirilmiştir.
Alt 23-11-2025, 08:56
Üye

Videonun Tamamının Türkçesi

Derek Lambert: İslam öncesi yazıtlar, epigrafik kanıtlar, tüm bu konular... Hepimiz, teorik tartışmaların ve aynı materyalin tekrar tekrar konuşulmasının ötesinde, en iyisini bilmek istiyoruz. Birçok insan bu metinlerin çoğunun daha sonra geldiğini ve yüzyıllar önce olduğu varsayılan olayları anlattığını fark etmiyor. Bu alana gelince, cevaplayamadığımız birçok soru var. Benim ilgi alanım İslam öncesi Arabistan. Bu materyallerin çoğu hatırlatıcı (gerçek anı) nitelikte değil. MythVision podcast'ine tekrar hoş geldiniz. Ben sunucunuz Derek Lambert. Bugün Profesör Ahmad Al-Jallad konuğum. Ve isminizi son kez ön adınızla kullanışım olacak, güvenli tarafta kalmak için soyadınızı telaffuz etme konusunda uzmanlaşmam lazım. Dr. Al-Jallad, MythVision'a katıldığınız için teşekkürler. Bilimsel araştırmalarınız, İslam öncesi yazıtlar ve epigrafik kanıtlarla uzun zamandır radarımdaydınız. Gerçekte neler olup bittiğini, tarih hakkında neler öğrenebileceğimizi ve bu medeniyetleri nasıl anlayabileceğimizi bilmek istiyoruz. Bu iş için tam aradığımız kişisiniz. MythVision'a ilk kez hoş geldiniz.

Prof. Ahmad Al-Jallad: Burada olmak güzel. Evet, bir süredir yazışıyorduk, belki bir yıldır bunu yapmak için uygun bir zamanı ayarlamaya çalışıyorduk ve şimdi gerçekleştiği için memnunum.

Derek Lambert: Ben de öyle. Ben elbette her zaman bir öğrenciyim. Bazı şeyler öğrenebilirim, tahminlerde bulunabilirim ve araştırmalarım boyunca zamanla bir pozisyon alabilirim ama en çok yapmayı sevdiğim şey öğrenmeye çalışmak, profesörlerin ne öğreteceğini duymak ve sonra araştırmalarımda ilerledikçe kendi kararımı vermektir. Peki, bugün bize ne getirdiniz?

Prof. Ahmad Al-Jallad: Ne konuşacağımızı düşünürken, sanırım aklımızda ilk başta geleneksel bir röportaj vardı: Ne yapıyorsun, neyle ilgileniyorsun? Ama biliyorsunuz, o röportajı internette, YouTube'da milyonlarca kez verdim. Tekrar yapmanın zaman kaybı olduğunu düşündüm. Bu yüzden düşündüğüm ve toplantıdan önce tartıştığımız şey, alanı ileriye taşıyacak yöntemlerden ve teorik tartışmaların, sürekli daireler çizen ve bir çözüme varamadığımız aynı materyallerin tartışılmasının ötesine geçmek için gereken araştırma türünden bahsetmekti. Bu, sizin ilgilendiğiniz konularla; yani İslam öncesi Arabistan, erken İslam, İslami kökenler ve bu tür şeylerle çok alakalı. Bu tam zamanında oldu çünkü bu yılki saha çalışması sezonundan, Ürdün'den yeni döndüm. Daha önce Suudi Arabistan'daydım ama bu yıl Ürdün'deydik.

Yeni veriler üretmede saha çalışmasının öneminden biraz bahsedeceğiz. Şu anda bu alanda bir "Keşif Çağı"ndayız diyebiliriz. Cevaplayamadığımız birçok sorumuz var çünkü kanıtımız yok, ancak kanıtların dışarıda bir yerde olması çok muhtemel ve onları bulmamız gerekiyor. Bu bir keşif anı, bir keşif dönemi. Ben de bu keşif sürecine dahil olabildiğim için şanslıyım; bu muazzam bir ayrıcalık, heyecan verici ve canlandırıcı. Bu yüzden bu yıl keşfettiğimiz bazı eğlenceli şeylerden, önceki yıllarda keşfettiklerimizden ve ilgilendiğimiz bazı soruları yanıtlamak için bu tür saha çalışmalarına duyulan ihtiyaçtan bahsedeceğiz.

Derek Lambert: İzleyicilerimizin bugün sunacaklarınızı ve bize yapacağınız sunumu takip etmelerine yardımcı olmak için şunu söyleyebilirim: Hristiyanlık, Yahudilik veya İslam olsun, birçok geleneksel yazıda şeylerin tam olarak nasıl olduğuna dair fikirler var. Ve birçok insan, bu metinlerin çoğunun daha sonra geldiğini ve yüzyıllar önce olduğu varsayılan olayları anlattığını fark etmiyor. Birçok akademisyen bazen uç noktalara gidip geleneğin hiçbir gerçekliği olmadığını düşünürken, diğer taraf her şeyin orada olduğunu, geleneğin size her şeyi tam olarak anlattığını, gidip kayaları kaldırmanıza veya epigrafi gibi şeylere bakmanıza gerek olmadığını söylüyor. Biz dürüst hakikat arayıcıları olmaya çalışıyoruz ve "Hey, eğer bu 1+1=2 diyorsa, o zaman 1+1..." (Burada Terrence Howard'a şaka yollu bir gönderme yapıyoruz ama şaka yapıyorum). Evet, 1+1=2 hala kabul görüyor sanırım. Ama nereye varmak istediğimi anlıyorsunuz. Gerçekleri, hakikati istiyorum. Ve eğer gelenek bir şeyi doğru bir şekilde temsil ediyorsa, harika, ben buna varım. Sadece bunu tarihsel metodoloji ile yapmak istiyorum.

Prof. Ahmad Al-Jallad: Evet. Benim asıl ilgi alanım, yani kendimi bir İslam alimi veya İslami İlimler uzmanı olarak görmüyorum; benim ilgi alanım İslam öncesi Arabistan. Yazılı kayıtlar açısından bu bizi Bronz Çağı'na, gerçekten İslam'ın yükselişine kadar götürüyor. İslam öncesi Arabistan'ı Medine devletlerinin kurulmasıyla veya belki de Medine Halifeliği ile bitirirdim. İslam öncesi Arabistan'ı sonrasından ayıran dönüm noktası olarak orayı görürdüm. Bu dönemlendirmenin yararlı olmasının nedenlerinden biri, oradan ileriye gittiğimizde, İslam öncesi Arabistan hakkında elimizdeki materyallerin, İslam döneminde çalışan alimler tarafından üretilmiş olmasıdır. Bu materyallerin çoğu "hatırlatıcı" (recollective) değildir; yani İslam öncesi zamanlarda ne olduğuna dair gerçek anıların kompozisyonları değildir, bunun yerine "üretkendir" (generative).

İslam'ın kuruluşundan yaklaşık 150 yıl sonra ve sonrasında, eski eserlere ve antikacılığa (antiquarianism) -yani antik çağlarda ne olduğuna- muazzam bir ilginin olduğu bir atmosfer, bir an vardır. Ve bu ilgi nedeniyle, muhtemelen folklora dayanan hikayeler ve efsaneler üreten bir üretim süreci vardır; çok uzun zaman önce olmuş şeyler hakkında. Yani bu materyaller, kimse bunların Tanrı tarafından ilham edildiğini falan iddia etmez; bunlar o dönemdeki folklorcuların ve antikacıların, diyelim ki Emevi sonu ve Abbasi döneminde, bize İslam öncesi Arabistan'ın bir imajını vermeye çalışan çabalarıydı. Amaçları belki bizimkinden biraz farklıydı. Tam olarak ne olduğunu bulmaktan ziyade, bu kendi başına bir hikaye anlatıcılığıydı; pedagojikti, eğlenceye hizmet ediyordu ve kendi zamanlarının belirli şeylerini açıklayıp bağlamsallaştırıyordu. İslam öncesi Arabistan hakkında elimize geçen en popüler materyal budur. İnternete girip İslam öncesi Arabistan hakkında bir şeyler okumaya çalışırsanız, o zamanlar neler olup bittiğini size anlatacak materyal türü gerçekten budur.

Derek Lambert: Bunun üzerine bir yorum yapabilir miyim? Bana okumam için gönderdiğiniz bir kitap vardı, o konuyu özellikle ele almayacaktık ama... İslam öncesi tanrılar ve tanrıçalar hakkındaydı. Sanırım İbnü'l-Kelbi'nin "Putlar Kitabı" (Kitabü'l-Esnam) idi.

Prof. Ahmad Al-Jallad: Evet, evet, o meşhur eserdir.

Derek Lambert: Onu okuduğumda, komik olmaya çalışmıyorum, sadece açık sözlü olmaya çalışıyorum; bana sanki "Bizim elimizde doğru olan var, Muhammed" merceğinden bakan propagandist bir bakış açısı varmış gibi geldi.

Prof. Ahmad Al-Jallad: Tabii ki, tabii ki. O tür bir çalışmanın başlama şekli şöyledir: İbnü'l-Kelbi'nin bir tarih modeli vardır. Sonra elinde folklor parçaları, efsaneler, şiir dizeleri vardır. Ve tüm bu farklı veri parçaları, bu tarih teorisinin merceğinden yorumlanacaktır. Onun tarih teorisi şudur: En eski zamanlarda, ilkel insan dindar bir teistti (monoteist), tek Tanrı'ya tapıyordu. Sonra zaman geçtikçe bir nevi yoldan çıkıyorlar, başka şeylere tapmaya başlıyorlar, insanlara o kadar saygı duyuyorlar ki onlar tanrılaşıyor, yabancılardan etkileniyorlar -Araplar için durum bu- ve çoktanrıcılık böyle ortaya çıkıyor. Ve onun (İslam öncesi Arabistan'da tapılan farklı tanrılar ve ritüellerle ilgili) tüm folklor kırıntıları, bu model içinde ilkel tektanrıcılığın bozulması olarak yapılandırılır. Ve sonra ilkel tektanrıcılık, Muhammed'in elçiliğiyle restore edilir. Tam bir daire çiziyoruz yani. Çalıştığı tarih modeli bu. Bu arada Yahudilerin de kendilerine ait benzer bir modelleri vardı; Babil Kulesi'nden önce tek Tanrı'ya inandıklarına, sonra ulusların bölündüğüne ve her ulusun bir Tanrı aldığına, ama İsrail için olanın Yahweh olduğuna inanıyorlardı... Elbette bu modeli Kelbi icat etmedi.

Temel tarih akışını düşünme şekli bu ve sonra elinizde bu folklor parçaları var. Biri diyor ki, "Ah evet, şu hikayeyi duydum, falan kabile şu puta tapardı, şu put için şu şarkıyı söylerdi, şu adam bu putun üzerine süt dökerdi..." Bu tür hikaye kırıntıları. Şimdi bu hikayeler doğru anılar mı, yoksa birine gidip "Cahiliye dönemi hakkında, İslam öncesi çağ hakkında herhangi bir anınız, kültürel bir hatırlamanız var mı?" diye sorduğunuzda üretilen şeyler mi? Bu konularla ilgilenen çok insan olduğu düşünülürse, bu etkileşimin kendisinin "Ah evet, tabii ki bir hikayem var, şöyle gidiyor..." şeklinde bir yanıt üretmesi çok muhtemel.

Bazı şeyler o kadar da eski olmayabilir ama yeniden atanabilir. Örneğin, saha çalışmam sırasında Ürdün'ün Kara Çöl (Black Desert) bölgesindeydik. Burası bazalt bir çöl, inanılmaz engebeli bir arazi. Yerel halkla işbirliği yapmanız gerekiyor, tamamen yol dışı (off-road) ve bazalt üzerinde hareket ediyorsunuz. Kamyonların daha fazla gidemediği bir noktaya geliyorsunuz ve yürümeniz gerekiyor. Bu yürüyüşler harika, çok sıcak ama güzel. Şoförümüz yerel bir Şeyh idi, kabile şecereleri hakkında büyük bilgisi vardı. Ona eski nesillerin geleneklerinden bazılarını anlatıp anlatamayacağını sordum. Dedi ki: "Büyükbabalarımızın zamanında yağmur yağmadığında, tahta bir kukla (effigy), insan şeklinde bir tahta parçası çıkarırlardı. Onu kadın kıyafetleriyle, bir elbiseyle giydirirlerdi. Sonra ona 'Gulyabanilerin Annesi' (Umm al-Ghouls - muhtemelen Umm al-Ghayth kastediliyor ama yerel varyasyon olabilir) derlerdi. Onu vadiye götürürler, ellerinde tutarak vadide aşağı yukarı koşarlar, ona bir şarkı söylerler ve kurutulmuş ekmek sunarlardı. Bu, onun yağmurları getirmesi içindi."

Derek Lambert: "Gulyabanilerin Annesi" mi?

Prof. Ahmad Al-Jallad: Evet, Gulyabanilerin Annesi gibi bir şey. Bu muazzam. Yani o bir tür cin tanrıçası gibi bir şey tarihsel olarak. Bu gelenekler günümüze kadar ulaşmış. Şeyh, "Ben bunu hiç yapmadım, çok gençtim ama büyükbabamlar yapardı" dedi ve hala şarkıyı biliyor. Büyükbabaları, yağmurları getirmek için bu tahta putu giydirip şarkılar söyleyerek vadide koşturuyorlarmış. Demek istediğim, bu ritüeller Abbasiler döneminde İbnü'l-Kelbi zamanında göçebeler arasında kesinlikle mevcuttu. Ben bu tür kırıntıları ritüellere dair tanıklar olarak alırım, ancak bunların içine yerleştirildiği daha geniş tarihsel çerçeve... İşte sorgulamamız gereken şey bu.

Derek Lambert: Verilerin uyuşması ile yorumun uyuşmasını birbirine karıştırıyoruz.

Prof. Ahmad Al-Jallad: Kesinlikle. Ve her zaman "parçayı bütünle karıştırmama" ilkesi vardır. İslam öncesi Arabistan malzemesiyle çalışmayı zorlaştıran şey budur. İslami dönemdeki mülahazalarla üretilen bir yorumlayıcı merceğimiz var ve sonra bazılarının gerçek olabileceği verilerimiz var. Neyin ne olduğunu ayırt etmek çok zor.

Derek Lambert: Bunu şu yüzden soruyorum; o dönemde ve bölgede kitlesel bir literatür üretimi yok, değil mi? Çoğunlukla sözlü bir toplum. Bize ilginç şeyler göstereceğinizi tahmin ediyorum ama, bu belirli yorumlara sahip olmamızın ve alternatifler yerine bunlarla gitmemizin nedeni, o dönemden önce yazıp "İşte koruduğumuz şey bu" diyen çok fazla kanıt olmaması mı, yoksa yanılıyor muyum?

Prof. Ahmad Al-Jallad: Yanıldığınızı söylemekten mutluluk duyuyorum. Tonlarca var. Ama hepsi çöllerde. Araştırdığımız yer orası.

Derek Lambert: Popüler hayal gücünde yoklar ama.

Prof. Ahmad Al-Jallad: Evet, popüler hayal gücünde. Eğer 19. yüzyılın başlarında veya öncesinde İslam öncesi Arabistan'ın neye benzediğini çözmeye çalışıyor olsaydınız, elinizdeki tek malzeme bu (İslami kaynaklar) olurdu. Ve Arapların -burada Araplar terimini Arap Yarımadası'ndaki tüm nüfus için kullanıyorum- okuma yazma bilmediğini, tamamen sözlü bir kültür olduğunu söylerdiniz. Ama 19. yüzyılın ortalarından, hatta başlarından itibaren ve özellikle 20. yüzyılda hız kazanarak, içinde bulunduğumuz 21. yüzyılın başlarında Arap Yarımadası'nın epigrafik ve arkeolojik keşfi muazzam bir boyuta ulaştı. Şu an belki 100.000 metne sahibiz ve bu sadece buzdağının görünen kısmı. Bu metinlerin çoğu kısa ama bu kadar büyük bir miktarla uğraştığınızda hepsi bir anlam ifade ediyor. Artık kaynaklarda neler olup bittiğini çözmek için o teorik düşünce repertuarını kullanmak zorunda değiliz. Bu materyallere başvurabilir ve bu dönemin kanıta dayalı bir tarihini çizmeye başlayabiliriz.

Derek Lambert: Tıpkı İncil'de yaşadığımız gibi. İncil bize bir imaj verir ve sonra gidip bir Firavun yazıtı veya Asur Kralı yazıtı bulursunuz, Gılgamış Destanı'nı bulursunuz ve anlatılanlardan farklı şeyler söyleyen kanıtlar görürsünüz. Eğer anlattığınız bu kanıtları elde edersek, diğer etkilerin bizi bir yoruma zorlamasına izin vermeden konuşmalarına izin vermeliyiz.

Prof. Ahmad Al-Jallad: İdeal dünyada yapmak istediğimiz şey bu ama bu yazılı bir kanıt. Ve yazılı kanıt tek başına hiçbir şey söylemez. Metinlerin hepsi bir okuyucuya ihtiyaç duyar. İster beğenin ister beğenmeyin, bu metinlere geldiğimizde bildiklerimizi yanımızda getiriyoruz. Ama nihai hedefimiz, bu metinleri yazarlarının anladığı gibi anlamaktır.

Size kısa bir örnek vereyim. Son kitabım "İslam Öncesi Arabistan Göçebelerinin Dinleri ve Ritüelleri"nde, bu göçebelerin ölümle nasıl başa çıktıklarını anlamaya çalıştım. Ürdün'ün Kara Çölü'nden, Suriye'den, Kuzey Suudi Arabistan'dan gelen antik Arap yazıtları olan "Safayetik" (Safaitic) yazıtlara bakıyoruz. Bu materyal harika. Bu Safayetik külliyatı çok eski, belki M.Ö. 3. veya 4. yüzyıla kadar gidiyor. 50.000 civarında metin var.

Bu yazıtlardan birinde "s't" (s-t) şeklinde yazılan bir kelime var. Arapça "sit" (çadır, barınak) kelimesiyle alakalı. Alimler bunu neredeyse her zaman sadece bir çadır olarak yorumladılar. Metin "Çadırı kurdu" diyor. Sorun şu ki, bu kelimeye daha geniş bağlamda baktım ve çok sık olarak mezar anıtları ve ölü yaslarıyla birlikte geçiyor. "Mezar anıtlarını ve 's't'yi inşa etti" diyor. Eğer sadece uyumak için sıradan bir çadırsa, neden mezar anıtı inşa edip sonra uyumak için çadır kurduğunu kaydetsin? Ya da "Mezarı ve bu 's't'yi inşa etti". Bir şeyler uyuşmuyordu. Neden mezarların etrafına çadır kurup duruyorlar?

Metnin Arapça sözlükte görünen anlamı "barınak/çadır" olsa da, antik Yakın Doğu bağlamına baktığımızda, birçok cenaze yapısında ölüleri anmak için yas tutanların gelip vakit geçireceği, ölüyle ziyafet çekeceği bir "ritüel misafir odası" benzeri yapılar görüyoruz. Yazıtlar bunu açıkça anlatmıyor çünkü yazarlar için bu barizdi; ne yaptıklarını biliyorlardı. Ya inşa ettikleri bu çadır aynı işlevi görüyorsa? Yas tutanların yas ritüellerini gerçekleştirmek için işgal ettikleri ritüel bir barınaksa?

Bir yazıtta bir adamın "s't" (çadır) içinde "wag" (ritüel yas) yaptığını, yani içeride yas tuttuğunu buldum. Temelde bu çadırın, metin sadece "çadır" dese de, ölüleri anma ve yas tutma ritüelleriyle ilişkili bir ritüel barınağı olduğu sonucuna vardım. Bir eleştirmen bunun çok yaratıcı olduğunu söyleyip alay etti. Ama sonra başka bir alimin kitabını incelerken dipnotta, erken İslam döneminde yasaklanan bir uygulamadan bahsedildiğini gördüm: Ölen kişi için aşırı yas tutanlar, mezarının üzerine bir çadır kurarlardı. Bu harika, temelde olay bu! Ama bu gelenekler hatırlandığında, mezarların üzerine çadır kurduklarını biliyorlardı ama tam olarak ne için olduğunu anlamamış olabilirlerdi.

Derek Lambert: Bu, öleni bir şekilde hayatta tutmak, bir ata kültü gibi. Yunanlıların ölüye yiyecek, su ve süt götürüp, hala bir şekilde hayatta oldukları için yiyip içmelerini beklemeleri gibi.

Prof. Ahmad Al-Jallad: Kesinlikle. Ölenin adını okuduğunuz, onlarla ziyafet çektiğiniz karmaşık ritüeller, o kişiyi bir şekilde hayatta tutmanın yoludur. Yazıtlar dünyayı canlandırıyor. Bu kültürel olarak spesifik kelimelerin ne anlama geldiğini bulma süreci inanılmaz bir macera.

Başka bir hikaye anlatayım. 2019'da Kara Çöl'deydik. Çok zorlu bir arazi, kayalar siyah ve yazın sıcaklık 45 derece civarında. Kayaların üzerinde yumurta pişirebilirsiniz. Bir vadinin tepesine tırmandık, yaklaşık 200 metre yükseklikte. Tepeye vardığımızda açıkça insan yapımı bir kurulum gördük. Temizlenmiş bir daire ve bu dairedeki tüm kayalar yazıtlarla dolu. Sonra vadinin kenarına giden bir koridor ve orada başka bir taş daire. Yazıtları okumaya başladım. Bu daha önce hiç görmediğimiz türden bir cenaze kurulumuydu. "Go" (veya Gaw) adında bir kadın için yapılmıştı. Yaklaşık 40 kişi onun yasını tutmaya gelmiş. Ve bu yapıya "Theat" (thyt) deniyor. Bu kelime "rahatlamak" fiilinden geliyor, yani burası bir istirahatgâh.

Peki bu kadın "Go" kim? Yazıtlarda "Arus" kelimesi geçiyor. Arapça sözlüklerde bu "gelin" demek. Gelin mi? Yeni mi evlenecek? Bilmiyorum, bu kelime külliyatta sadece burada geçiyor. Ama yakındaki başka bir yazıt çok ilginçti. Bir adam kendini "Go'nun kocası" olarak tanıtıyor. Yani bu kadın o kadar önemli ki, bu adam kimliğini onun kocası olmak üzerinden tanımlıyor. Bu da bize onun yeni bir gelin olmadığını, zaten evli olduğunu gösteriyor. Peki bu kelime ne anlama geliyor?

Bu yıl bir arkeologla geri döndük ve alanı kazdık. Sonuçlar daha sonra yayınlanacak ama kazmak kelimenin anlamını çözmedi. Başka bir yerde, modern zamanlarda Bedevilerin yaptığı bir taş yığınını (yol işareti) incelerken, dibinde bir taş gördüm ve üzerinde yine o kelime vardı: "Arus" (veya Oris). Modern taş yığınını söktük -ki bu çok zordu- ve yazıtları çıkardık. Bu sefer bir kadın için değil, oldukça önemli görünen bir erkek için yazılmıştı. Ve anahtar kelime yine "Arus" idi. Yani bu cinsiyetsiz bir terim veya en azından bir tür sosyal unvan gibi görünüyor. Belki de asaletle ilgili bir şeydi ve zamanla Arapçada sadece gelin/damat anlamına geldi. Ama aslında asil bir bireyin, belki bir kabile şefinin gömülmesiyle ilgili bir terim olabilir.

Derek Lambert: Bir kelimenin ne anlama geldiğini bulma arayışı yıllar ve keşifler alabiliyor. Bu harika. Peki, bu insanların asil insanları tanrılaştırması gibi bir durum olabilir mi?

Prof. Ahmad Al-Jallad: Göçebelerimizde ata tapınımına dair iyi bir kanıtımız yok ama Nebatiler krallarından birini tanrılaştırmışlardı. "Gelin" (Bride/Arus) kelimesine dönersek, bugün prenses kelimesini küçük güzel bir kız için kullanmamız gibi, kelime hayatta kalmış ama anlamı daralmış olabilir. Geçmişe, kelimenin sosyal yapıda farklı bir anlama geldiği bir zamana bakıyoruz gibi görünüyor.

Derek Lambert: Başka görselleriniz var mı?

Prof. Ahmad Al-Jallad: Evet, bu son sezondan yepyeni bir şey. Açıkça insan yapımı dikdörtgen bir taş yapı. Ama yakınlaştırırsanız, bunun sadece insan yapımı olmadığını, aynı zamanda yazılı bir poligon olduğunu görürsünüz. Hepsi Safayetik yazıtlar. Bu bir tür yas kompleksi. Biri ölmüş ve onu anıyorlar.

Uçakta dönerken belgeleri okuyordum ve ikincil bir yazıt gördüm. Son zamanlarda İslam öncesi "Allah" hakkında çok tartışma var. Allah, İslam öncesi zamanlarda da tapılıyordu ama kimdi? Onunla ilgili litürjik (ibadetle ilgili) metinlerimiz yok. Sadece basit dualar var. Safayetik yazıtlarda Allah 41 kez geçiyor. Allah, "El-İlah" yani "Tanrı" anlamına gelen bir sıfat, özel bir isim değil. Bu Safayetik adamlar çoktanrılı, 50-60 tanrıya tapıyorlar ve diğer tanrıların yanı sıra Allah'a tapmakta sorun görmüyorlar.

Ama bu yazıttaki adam şöyle diyor: "Ey Allah, nur (ışık) ver." Bu çok garip bir dua, genellikle yağmur veya ganimet isterler. "Nur" istemek soyut bir şey. Sonra adam, "Onun tapınağında" (Beyt) bir kurban kestiğini söylüyor. Ve Allah için kullandığı sıfat: "Yaratan" (Fatara). Bu, Kuran'da yaratılış için kullanılan fiil ile aynı kökten (Fıtrat/Fatır). Temel anlamı "yarmak/ayırmak". Yani İslam öncesi bir bağlamda, kozmosun antik Yakın Doğu geleneklerinde olduğu gibi temel bir "yarma/ayırma" eylemiyle yaratıldığını görüyoruz.

Derek Lambert: Bu inanılmaz.

Prof. Ahmad Al-Jallad: Kuran'da 7. yüzyılda bununla karşılaştığımızda, bu İbrani İncili'nin bir etkisi mi diye sorarız. Ama Kuran'dan 600 yıl önce, tamamen pagan bir bağlamda, Kuran'da görülen aynı kelime dağarcığı ve kavram paketini görüyoruz. Bu, doğrudan bir alıntılamayı engeller, bunun yerine paylaşılan bir Yakın Doğu mitolojik mirasına işaret eder. Kozmos, ayırma eylemiyle yaratılır.

Derek Lambert: Yani bu kültürde, İslam'ın yükselişinden 600 yıl önce zaten bu mitoslar arasında bir iletişim var.

Prof. Ahmad Al-Jallad: Kesinlikle. Safayetik'te, "Mvt (Ölüm) bir ziyafet verdi..." diye başlayan ve Baal döngüsünü özetleyen bir şiir var. Orada Baal "uyur ama ölmemiştir" denir. Kuran'da da benzer bir kelime paketiyle karşılaşırız. Yani Yakın Doğu mitolojisinin Arabistan'da canlı olduğunu ve Kuran'da yankılarını duyduğumuzu görüyoruz.

Şimdi size başka bir bölgeden, Suudi Arabistan'dan, Hicaz'dan bir şey göstereyim. Burası İslam'ın kökenleri dramasının oynandığı yer. Burada Paleo-Arapça yazıtlar buluyoruz. Bu yazıtlar Nebati yazısının, bugün bildiğimiz Arapça yazısına dönüştüğü 6. yüzyıldan kalma. Bu metinler, İslam'ın ortaya çıktığı o atmosferin içine açılan çok küçük, bulanık bir penceredir.

Tebuk'un batısından bir Paleo-Arapça yazıt: "Senin adınla ey Allah (Allahumma), ben falan oğlu falan, Rabbinden bağışlanma dilerim." Bu 6. yüzyıldan, İslam öncesinden. Ama bu adam geleneksel Arap pagan dini gibi konuşmuyor. Bu, monoteistik bir adanmışlık yazıtı. "Rab" kelimesini kullanıyor, günahkar olduğu için bağışlanma diliyor. Bu materyalin tonu çok farklı. Bu yazıtlar, Arabistan'ın dönüştüğünü ve İmparatorluk monoteistik ideolojilerinin (Hristiyanlık/Yahudilik) etkisiyle yeni bir dini geleneğin oluştuğunu gösteriyor.

Derek Lambert: Birçok kişi Mekke'nin eski haritalarda veya metinlerde olmadığını söylüyor.

Prof. Ahmad Al-Jallad: Evet, bu meşru bir sorun. Mekke şehir merkezinden yazıt bekleyemeyiz çünkü orası sürekli yıkılıp yeniden yapıldı. Ama çevresini araştırdık. 2021'de Taif'teydik (Mekke'nin yanı başı). YouTube'da yerel halkın bir kayanın etrafında toplandığı bir video gördük. Kayanın üzerinde oturan bir adam çizimi vardı ve bunun Yemen kralı Abraha'nın askerlerinden biri olduğunu söylüyorlardı. Videodaki ipuçlarını kullanarak yeri bulduk. Oraya gittiğimizde kayada Paleo-Arapça bir yazıt gördük: "Rabbimiz seni kutsasın." Bu, Mekke'nin genel bölgesinden gelen ilk Paleo-Arapça yazıtlardan biriydi. Bu adamların o dönemde orada olmadığına dair kanıt yok diyemezsiniz.

2022'de Taif'te iki yazıt daha belgeledik. Biri "Senin adınla Rabbimiz, ben [Pagan isim], sizi Allah'a karşı takvalı olmaya çağırıyorum" diyor. Bu adamın daha sonra Müslüman olduğu ve bir savaşta öldüğü söyleniyor ama bu yazıtı Müslüman olmadan önce, henüz pagan ismini kullanırken yazmış olması muhtemel. Yani Müslüman olmadan önceki dini kimliği, zaten İslam'a ne kadar yakın olduğunu gösteriyor.

Derek Lambert: Bu tek başına bile, onlar Müslüman olmadan önce zaten orada monoteistlerin olduğunu gösteriyor. Bu büyük bir olay.

Prof. Ahmad Al-Jallad: Henüz net bir resmimiz yok. Daha keşfedilecek çok şey var. Mekke ile Medine arasındaki o yoğun trafikli alan bile henüz araştırılmadı. O yüzden "Hicaz'da Hristiyan yoktu, monoteist yoktu" gibi varsayımlar için erken. Biz sadece bir evrenin kilidini açtık ve onu keşfetmemiz gerekiyor. Her sezon her şeyi değiştiriyor.

Derek Lambert: Büyük resmi çizememek, ilerlemeyi yavaşlatıyor mu?

Prof. Ahmad Al-Jallad: Sentezlere ihtiyacımız var ama şu anki görüşüm, İslam öncesi Batı Arabistan'ın henüz yeterince net bir resmine sahip olmadığımız yönünde. "Kuran'ın Hicaz'dan gelmesi mantıksız çünkü..." gibi argümanlar, oranın neye benzediğini bilmediğimiz için zayıf kalıyor. "Petra modeli" (Mekke'nin aslında Petra olduğu teorisi) gibi fikirler, veri eksikliğinden ve filolojinin yeterince iyi olmamasından kaynaklanıyor. Ama bu teoriler bize neyi neden bildiğimizi savunmamız için iyi öğretici anlar sunuyor.

Derek Lambert: Bugün sunduğunuz her şeye dayanarak, geleneksel anlatının tamamen yanlış olduğunu söyleyemeyiz. Epigrafik ve arkeolojik kanıtlar bize yardımcı olabilir.

Prof. Ahmad Al-Jallad: Tarihin büyük kısmı için kanıtımız yok. Belirli detayların olup olmadığını asla bilemeyiz. Ama epigrafik kanıtlar, böyle bir figürün bu yerlerde var olmasının makul olduğunu gösteriyor. Fazlasını söylemek zor. Ama her şeyin bir simülasyon olduğunu veya Bigfoot'un bu yazıtları yazdığını iddia etmek gibi aşırı şüpheci yaklaşımlar bizi bir yere götürmez. %99.9 ihtimalle bu yazıtlar gerçek. Yapacak çok işimiz var, öğrenecek çok şeyimiz var.

Derek Lambert: 2 saat olmuş, zaman uçup gidiyor. Bunu tekrar yapmalıyız. Dr. Ahmad Al-Jallad, katıldığınız için teşekkürler.

Prof. Ahmad Al-Jallad: "Ahmad" telaffuzunu kabul etmiyorum, "Ahmed" veya içinde o hırıltılı "H" sesi olan herhangi bir telaffuz kabulümdür! Teşekkürler, iyi günler.
Alt 23-11-2025, 12:42
Nolan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Nolan Nolan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Jallad'ın ''İslam Öncesi Arabistan'daki Göçebelerin Dini ve Ritüelleri'' kitabını şuradan okuyabilirsiniz;
https://brill.com/display/title/61413
Alt 23-11-2025, 15:42
Üye

Nolan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Jallad'ın ''İslam Öncesi Arabistan'daki Göçebelerin Dini ve Ritüelleri'' kitabını şuradan okuyabilirsiniz;
https://brill.com/display/title/61413
Amazon'da 7200 TL. 1500 TL falan olsa alacaktım.
Alt 23-11-2025, 18:29
Üye

Muhyiddin Arabi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Amazon'da 7200 TL. 1500 TL falan olsa alacaktım.
Edge kullanıyorsan, Türkçe'ye otomatik çeviriyor. Gayet düzgün çeviri.
Ben okudum kitabı.
Alt 23-11-2025, 18:33
Üye

Cevad Ali'nin ''İslam Öncesi Arap Tarihi'' kitapları önemli.
3 cilt çıktı şimdiye kadar. Devamı da gelecek.
Türkçe, en önemli kaynak diyebilirim.
Alt 23-11-2025, 19:13
Üye

Nolan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Cevad Ali'nin ''İslam Öncesi Arap Tarihi'' kitapları önemli.
3 cilt çıktı şimdiye kadar. Devamı da gelecek.
Türkçe, en önemli kaynak diyebilirim.

Ben Türkçe çevirilere de güvenmiyorum. Yazarın söylediğinin tam tersini yazan çevirmenler gördüm.
Alt 24-11-2025, 01:54
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Aslında pek de dikkate alınır bir konuşma değil. Biraz da ideolojik yaklaşım hakim tabi, eski bir kaç bulgu, bir nevi İslamileştirilip sunulmuş...

Örneğin X kişinin İslamı seçtiği söyleniyor vs(kim söylüyor, nerede söylüyor, neye dayanıyor? Sıkıntılı, güvenirliği düşüren ifadeler)... zaten söz ettiği de bir kaç sözde bulgu, oysa El ilah vb. öteden beridir o bölge ve geniş alanda, 3 tanrıçanın da babası tanrılardan birisi ve süreçle oluşan yasalar bütünü (Kur'an), muhtemel M.Ö 2. yüzyıldan beri gelen çeşitli yasaların süreğen güncellenmesi, olabildiğince çelişkisiz, şiirsel yapılmaya çalışılması süreçlerini de içeriyor ...

Çeşitli bulgular çıkabilir, çıkmaması garip olurdu... Petra'dan da söz etmiş ancak ilgili bölgede El İlah ve 3 Ay(hilal, dolunay, hilal) El lat, El menat, El Uzza için ciddi arkeolojik bulgular mevcut.

Yani miş, muş, El İlah demiş normal şeyler...

Mekke'de arkeolojik kaydın bulunamaması olarak sürekli yıkılıp kurulması da geçerli bir argüman değil, en geçerli argüman İslam tarihi yazını açısından öne sürlen tarihllerle eşleşmemesi olarak düşünülebilir, yani muhtemel o dönemde ya yoktu ya da barındırdığı su adına belki geçici bir konaklama yeri olarak biliniyordu. Elin adamı sıradan bir taşa bir şey yazmayı akıl ederken doğduğunda neredeyse Dünyanın yörüngesini bile değiştirecek denli sözde büyük olaylara sebep olmuş birisi namına bir taş yazıtın bile olmaması, korunmaması, üstelik 7. yüzyılda yıldızlarının parladığı bölgenin, Romanın dönemsel zayıflaması, Ürdün, Suriye olması mantıklı değildir.

Tabi ideolojik yaklaşımlarla çok şey türetilebilir, aynen İsa'nın çarşafı vb. diye sunulan şeylerin 1.000 yıllık geçmişinin olması gibi...

Arkeolojik bulgu vs derken, evveliyatı için hatta sözü geçen dönemlerde izi olmayan İslam tarihinden 500 yıl öncesi için dahi ihtişamlı kalıntılar mevcut...

Nebati Krallığı

Ticaret Yolları (Mekke bilinmez, Mekke'den de geçmez, esas kollardan birisi Petra'dan geçer, Medain Salih'e de arabir bir kol uzanır)
Nebatilerce izlenen ticaret yolları, herhangi bir yerinde El İlah veya Al İlah, İl İlah, Ul İlah(Allah), El Lat(veya Al Lat, Ul Lat) vb. dair iz bulunabilir... Masabaşı İslam tarihinden sonra bilinçli olarak haritaya Mekke'de eklenir ancak hiç bir arkeolojik, tarihi belge bunu doğrulamaz, hele ticaret yollarının anası, beşiği ilan edilen bir yer iken...

Petra'dan

Medain Salih'den

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu

Önerilen Siteler