Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Sanat > Edebiyat > Kitapkurdu

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 09-12-2025, 00:05
Nolan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Nolan Nolan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart İslam Dünyası Tarihi-Michael Cook

wi_220.jpg
Yaşayan en kıdemli İslam araştırmacılarından Michael Cook'un, Hamdi Akyol tarafından çevrilen İslâm Dünyası Tarihi (2 Cilt) başlıklı bu abidevi eseri, kronolojik bir tarih kitabı değil. Bu kitap esasen, İslâm dininin ortaya çıkışı, hatta ortaya çıkışından önceki dönemi başlangıç noktası olarak kabul edip, bir dinin nasıl doğup nerelerde ve yine "nasıl" geliştiğini, yayıldığını ve tarihin hangi noktasında nasıl bir karşılığının olduğunu, çevresel şartlarla birlikte analiz ederek okurla paylaşıyor. Yani bu kitap, bir "İslâm Tarihi" değil, "İslâm Kültür ve Medeniyeti Tarihi".

Michael Cook bu çalışmasında, İslâm dünyasının tarihini şekillendiren önemli olayları, şahsiyetleri, çatışmaları ve dönüm noktalarını anlatıyor ve açıklıyor. Kitabın ana bölümü okuyucuları İslam'ın kökenlerinden on dokuzuncu yüzyılın arifesine götürüyor ve yazarın son sözünde İslâm dünyasının hikâyesi 1800'lerden günümüze kadar devam ettiriliyor. Michael Cook böylece, hem birliği hem de çeşitliliği ile dikkat çeken bir medeniyetin geniş tarihini okurlara sunuyor.

Cook, geç antik çağda Orta Doğu'daki durumu anlattıktan sonra, İslam'ın yükselişini tarihin en büyük sürpriz olaylarından biri olarak tasvir ediyor. Ardından, yeni bir medeniyetin oluşumuna zemin hazırlayan Halifeler çağının muhteşem yükselişini anlatıyor. Cook, İslâm dünyasının tüm önemli bölgelerinin farklı tarihlerini tek tek ele alarak, İslam'ın Orta Doğu'dan Atlantik ve Pasifik kıyılarına doğru, yani hem doğuya hem de batıya yayılmasına eşlik eden önemli askeri, siyasi ve kültürel gelişmeleri geniş bir perspektiften ele alıyor.
https://www.kitapyurdu.com/kitap/isl...urer_id=155345
2. cildi;
https://www.kitapyurdu.com/kitap/isl...urer_id=112284
Yeni çıkmış.
1. cildini alıp okurum.
Alt 24-01-2026, 19:58
Üye

1. cildini satın aldım. 782 sayfa. 350 sayfasını okudum. Gerisi ilgimi çekmiyor.
Yazarın bilgisine şapka çıkarılır. Nelerden bahsettiğini bildiğim için böyle söylüyorum.
Bildiklerini akıcı bir şekilde yazması da takdir edilir.

Kendisi 1977 yılında yayınlanan ve tartışılan 'Hagarizm' kitabının yazarından birisi. Yalnız bugün farklı düşünüyormuş. O zaman genç olduğu için böyle şeyler yazmış.!

Bugün hangi noktada olduğunu ben size söyleyeyim; İslami kaynakları esas alıp, bir tarih okuması yapan Türkiye'deki bir ilahiyatçıdan zerre farkı yok.
Oryantalistliği bırakıp, tamamen ilahiyatçılığa dönmüş.

Kuran ve Muhammed hakkında tamamen zıt noktadayız.
Ben hayal kırıklığına uğradım açıkcası.

Dipnot; 'Kitapyurdu' yorumlarına baktım şimdi. Yorumlar hep olumlu ve yorumları yapanlar hep kadın. Garip yani.
Bu kitabı herkes okuyamaz ki. İslam tarihi ile ilgili 2 kitap okudunuz, bir de bunu okuyayım diyemezsiniz. İnanılmaz detaylı.
Burada başka bir şey var.
Alt 25-01-2026, 09:01
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Kaynakları tarihsel, arkeolojik ve değerlendirmeleri akılcı mı, yoksa 9. yüzyıl ve sonrası öyküler mi?

Gerçekten de kitabı alıp yorum yapanlara baktım, hepsi de kadın - çünkü bilhassa İslamcı kesimde erkekler okumaz, hatta neredeyse hiç okumaz...

Tarihten öğrendiğimiz ise, o devirler köleci, feodal toplumlar olduğu için, hem yayılım hem de kabullendirme(ya kabul ya da ölüm) daha kolay oluyor, kılıcı güçlü olanın dini yürüyor... O dönemlere göre bakarsak, tarihin en büyük sürprizlerinden birisi olması durumu bunun neresinde bilmiyorum... Cengiz Han veya diğer akıncılar yanlış yapmış, -gaspçı savaş ekonomileri- bunlar gibi din değişrme zorunluğu yapsaymış, her yıl bilmem kaç bin erkek, kadın köle de şart koşsaymış durum değişirmiş... Bunların vergi diye aldığı köleler bile devlet kurdu - Memlükler(Kölemenler)

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 25-01-2026, 13:13
Üye

spartacus´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Kaynakları tarihsel, arkeolojik ve değerlendirmeleri akılcı mı, yoksa 9. yüzyıl ve sonrası öyküler mi?

Gerçekten de kitabı alıp yorum yapanlara baktım, hepsi de kadın - çünkü bilhassa İslamcı kesimde erkekler okumaz, hatta neredeyse hiç okumaz...

Tarihten öğrendiğimiz ise, o devirler köleci, feodal toplumlar olduğu için, hem yayılım hem de kabullendirme(ya kabul ya da ölüm) daha kolay oluyor, kılıcı güçlü olanın dini yürüyor... O dönemlere göre bakarsak, tarihin en büyük sürprizlerinden birisi olması durumu bunun neresinde bilmiyorum... Cengiz Han veya diğer akıncılar yanlış yapmış, -gaspçı savaş ekonomileri- bunlar gibi din değişrme zorunluğu yapsaymış, her yıl bilmem kaç bin erkek, kadın köle de şart koşsaymış durum değişirmiş... Bunların vergi diye aldığı köleler bile devlet kurdu - Memlükler(Kölemenler)
Kuran'da Muhammed isminde bir Arap peygamber olduğuna inanıyor. Yani bir müslüman gibi Kuran'a bakıyor.
İkincisi; Taberi, İbni Hişam gibi isimlere güvenilebileceğine inanıyor. Burada da bir müslüman gibi düşünüyor, inanıyor.
Bu iki büyük 'hata' sonrasında ne yazdığının/söylediğinin bir önemi yok.

Önerilen Siteler