Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 23-08-2007, 08:04
hshtanri hshtanri isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Noel ve Yılbaşını kutlamak caiz mi?

Yılbaşıyla ilgili olarak İslami çevrelerde farklı tutumlar görüyoruz. Kimisi Yılbaşını ve Noel'i hiç kutlamamak gerektiğini söylerken, kimisi yılbaşını kutlamanın evrenselliği nedeniyle makul olduğunu ancak Noel'in İslam'la hiç bağdaşmadığını dile getiriyor. Şimdi tarafsız bir bakış açısıyla konuyu ele alalım.

Yılbaşı herkesin bildiği gibi Hz. İsa'nın doğumunun yıldönümüdür. Ancak ülkemizde yeni bir yılın başlangıcı vesilesiyle de kutlanmaktadır. Zira İsa'nın doğumgünü olarak kutlanmasında da bir sakınca olacağını sanmıyorum. Kuran müslümanlara kendisine inandığı gibi kendisinden önce gelen kitapları da kabul etmesi gerektiğini yazmıştır.
Onlar sana indirilene de, senden önce indirilenlere de inanırlar. Ahirete de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi 2. ayet

Noel'i kutlamaya gelince öncelikle noel ve Noel Baba hakkında biraz bilgi edinelim...

Noel Baba'nın (Santa Claus) gerçek öyküsü 3. yy civarında Ptara'da doğan Nicholas'la (Saint Nicholas) başlar. Turkiye'nin güney batısında yer alan bölge o dönemde Rum nüfusuna sahipti. Onun dindar bir Hristiyan olmasını sağlayan varlıklı ailesi, Nicholas daha çok gençken, bir salgın sonucu hayatını kaybetmişti. İsa'nın "Sahip olduklarını sat ve parayı fakirlere ver" sözlerine uyarak Nicholas ailesinden kalan bütün serveti ihtiyacı olanlara, hastalara ve acı çekenlere dağıttı.Bütün hayatını tanrıya ibadet etmeye adadı ve daha halen çok gençken Myra'nın (Demre/Antalya) psikoposluğunu yaptı. Psikopos Nicholas ihtiyacı olanlara karşı cömertliği, çocuklara olan sevgisi ve denizcilere ve gemilere olan tutkusuyla bölgede daha tanınır hale geldi.

Hristiyanlara zalimce acı çektiren Roma İmparatoru Diocletain'in *yönetimi altında inancı nedeniyle sıkıntılar yaşadı, sürgüne gönderildi ve hapise atıldı. Zindan tamamen psikoposlar, rahipler ve yardımcılarıyla doluydu. Öyle ki gerçek suçlular-katiller, hırsızlar, soyguncular için neredeyse hiç hücre kalmamıştı. Serbest bırakılışının ardından MS. 325 yılında Nicaea Konseyine atandı. 6 Aralık 343 yılında Myra'da hayatını kaybetti ve kendi kilisesinde yakıldı. Ölümünün yıldönümü şu anda Noel (St. Nicholas Day) olarak bildiğimiz kutlama halini aldı.

Kaynak:Who is Saint Nicholas?
çeviri nasıl olmuş?

Görüldüğü üzere Noel Baba fakirlere yardım etmiş, acı çekenlerin yanında olmuş ve bu yönleriyle döneminde ünlenmiş evrensel bir kişiliktir. Hristyan olmasına rağmen yardımseverliği onu, dinlerin ve inanç sistemlerinin üstünde tutmuş, evrenselleştirmiştir. Üstüne üstlük o dönemde Türkler Anadolu'ya henüz yerleşmemiş olsa bile Noel Baba bizim topraklarımızn insanıdır.

Tabi ki bu yazıyı yazarken, "Yanlış yapıyorsunuz, bakın bunları da kutlayın!" gibi bir densizlik amacı taşıyıp, haddini bilmezlik yapmıyorum. Ne var ki ülkemizde Noel'e ve onu kutlayan müslümanlara karşı bir nefret oluşmuş gibidir. Bu yüzden elimden geldiği kadar fikirlerimi beyan etmek istedim.
saygılarımla...
Alt 23-08-2007, 10:40
Üye Değil

Standart Re: Noel ve Yılbaşını kutlamak caiz mi?

zavallı claus,yardımseverliği tüketim toplumunun elinde medyatik,ticari,simgesel bir şova dönüşmüş.önce sadece claus olan ismi santa ile taçlanmış,sonra kırmızı kadifeden bir urba,uzun beyaz sakal ve geyiklerin çektiği araba ile tıpkı satılacak malın çekici olması gereken ambalajı gibi paketlenmiş.

clausun fakirlere yardımı,sermayeye yardıma dönüştürülmüş.yılbaşı için üretilmiş anlamı ve fonksiyonu olmayan noel babayı simgesi yapıştırılmış sayısız ticari junk üretim,noel müziği,çam ağacı yani paketlenmiş düzmece bir gösteri.ne için peki clausu yadediyoruz,onun yardımsever ruhu,şadolsun.dostlar alışverişte görsün.

itiraf etmem gerekirse ben de almıştım yurt dışında iken rengeyiklli bir çift yılbaşı çorabı niye yapıyorum diye kendi kendime söylenirken *

her doğru insan gibi clausu da anarak *ve hatırlayarak güzelliklerini yaşatmak boynumuzun borcu,doğrusu bu değil sanki
Alt 23-08-2007, 10:41
spartan-troy spartan-troy isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

iyi de sevgili hshtanri (nikin bir tanri çeşidi mi orasını da cok merak ettim gerçide ) noel tabi ki isayı anmak icin bizde de kutlanabilir...ama oturup bir dua edersin,ve kuranın ayeti gereği onları hatırlarsın...Sen şimdi kalkıp sarapla içkiyle sabahlara kadar eğlenmekle kutlarsan...amannn al onların modernizm...ben ilkelim bana göre değil,o kutlamalar...(tabi bunlar benim düşüncem) benim dinim bana yeter....matta markos luka yuhanna onların olsun....Bak ne güzel 4 kitap verdim onlara...tepe tepe kullansınlar...(haa ben demiyorum ki...onlara cehenneme sen cennete gideceksin,hayır böyle bir sey yok) ama eğlence tarzı farklı.Bunu anlatmaya çalışıyorum.
Alt 23-08-2007, 11:55
Üye Değil

troyya ;

Yine patlatmışın bombaları.
Sen Müslüman değil misin ?Bak bakalım aşağıdakiler seni bağlıyor mu ? *:wink:

"BAKARA : 91. Kendilerine: Allah'ın indirdiğine iman edin, denilince: Biz sadece bize indirilene (Tevrat 'a) inanırız, derler ve ondan başkasını inkâr ederler. Halbuki o Kur'an kendi ellerinde bulunan Tevrat 'ı doğrulayıcı olarak gelmiş hak kitaptır. (Ey Muhammed!) Onlara: Şayet siz gerçekten inanıyor idiyseniz daha önce Allah'ın peygamberlerini neden öldürüyordunuz? deyiver."

"ÂL-İ İMRÂN : 3. (Resûlüm!) O, sana Kitab'ı hak ve önceki kitapları tasdik edici olarak indirdi, Tevrat ile İncil'i ve Furkan'ı indirmişti. "

"MÂİDE : 43. İçinde Allah'ın hükmü bulunan Tevrat yanlarında olduğu halde nasıl seni hakem kılıyorlar da sonra, bunun arkasından yüz çevirip gidiyorlar? Onlar inanmış kimseler değildir."

Bunlar bir başka Kitabın öğretileri mi ?

Hem Allah'a inanıyorum diyeceksin hem de yukarıda o inandığın Allah sana bunları söylerken sen kalkıp "matta markos luka yuhanna onların olsun....Bak ne güzel 4 kitap verdim onlara...tepe tepe kullansınlar... "Salla gitsin,koyver gitsin" diyebileceksin.

İlginç *
Alt 23-08-2007, 15:04
Üye

(nikin bir tanri çeşidi mi orasını da cok merak ettim gerçide )
Hayır sadece bir imge. "Hayal şehrin tanrısı"

noel tabi ki isayı anmak icin bizde de kutlanabilir...ama oturup bir dua edersin,ve kuranın ayeti gereği onları hatırlarsın...Sen şimdi kalkıp sarapla içkiyle sabahlara kadar eğlenmekle kutlarsan...amannn al onların modernizm...ben ilkelim bana göre değil,o kutlamalar...(tabi bunlar benim düşüncem) benim dinim bana yeter....matta markos luka yuhanna onların olsun....Bak ne güzel 4 kitap verdim onlara...tepe tepe kullansınlar...(haa ben demiyorum ki...onlara cehenneme sen cennete gideceksin,hayır böyle bir sey yok) ama eğlence tarzı farklı.Bunu anlatmaya çalışıyorum.
sevgili troy,

yazımda da belirtiğim gibi ben kimseye kutlayın, o da sizin bayramınız demedim. Zaten ikimiz de bu konuda fikir birliğine varabiliriz ki, içki içip sabahlara kadar eğlenmek modernizmin belirtisi değildir. Tabi ki sizin iptai olduğunuzu da göstermez. Ama bilmem ben mi yanlış anladım, "onların kitapları onların olsun beni bağlamaz" gibi bir demeçte bulunmuşsun. Bir Müslüman olduğunuzu varsayarak yaptığım eleştiride -sakın kırılmayasın, gücenmeyesin- hatalı olduğunuzu düşünüyorum.

Fatiha ile Bakara önceki dinlere inananları bağlamayabilir ama bir mathasıdır genesisidir seni bağlamalı çünkü onların kitaplarında zaten sizden sonra inecek kitaplara da inanın gibi bir şey yazmıyor, yazmaz da...

Benim eleştirim daha çok evvelki sene ve bu sene noeli kutlayan kimselere belli kesimlerce dile getirilen hakaretlere karşıydı..
Alt 23-08-2007, 15:11
Üye

ikikereiki";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
zavallı claus,yardımseverliği tüketim toplumunun elinde medyatik,ticari,simgesel bir şova dönüşmüş.önce sadece claus olan ismi santa ile taçlanmış,sonra kırmızı kadifeden bir urba,uzun beyaz sakal ve geyiklerin çektiği araba ile tıpkı satılacak malın çekici olması gereken ambalajı gibi paketlenmiş.

clausun fakirlere yardımı,sermayeye yardıma dönüştürülmüş.yılbaşı için üretilmiş anlamı ve fonksiyonu olmayan noel babayı simgesi yapıştırılmış sayısız ticari junk üretim,noel müziği,çam ağacı yani paketlenmiş düzmece bir gösteri.ne için peki clausu yadediyoruz,onun yardımsever ruhu,şadolsun.dostlar alışverişte görsün.

itiraf etmem gerekirse ben de almıştım yurt dışında iken rengeyiklli bir çift yılbaşı çorabı niye yapıyorum diye kendi kendime söylenirken *

her doğru insan gibi clausu da anarak *ve hatırlayarak güzelliklerini yaşatmak boynumuzun borcu,doğrusu bu değil sanki
Evet ikikereiki...
tespitlerine katılıyorum. Noel'i yaşatmak boynumuzun borcu değil ama yaşatanlara da asimile olmuş kafirler (ya da onun gibi bir şeydi) yakıştırmasını yapıştırmak doğru değil.

Sözlerine şöyle bir ekleme yapacağım. Noel orta çağ ve yeni çağ boyunca unutulmuşken 1800'lerin ortaları ve 1900'lerin başlarında "The Saturday Evening Post"(Haftalık bir dergi) ve "Coca cola"(bilmeyen var mı ) gibi ticari kuruluşlar tarafından yeniden hortladı. Aynı şey Saint Valentines day (sevgililer günü) için de geçerlidir. Bu insanı meselenin ardında başka gerçekler aramaya itiyor haliyle.
Alt 23-08-2007, 15:22
habilis habilis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

spartan troyya ,,

noel isanın doğum gününü ifade eder, bu senin dediğin gibi "sabahlara kadar şarap ,içki *içmekle" olmaz !!..

noel hakkında bilgi almak istersen bak isevi arkadaşlar "Noel: Umut, Esenlik, Barış Hemen Şimdi" adlı bir kitap yolluyorlar ücretsiz olarak. alda bir oku ..

http://www.isamesih.org/default.asp?iCatId=2&iItemId=5

sevgiler

NO GOD
NO RELIGION

"İnsanların varlığını belirleyen şey,
onların bilinçleri değildir; tam tersine,
onların bilincini belirleyen, toplumsal varlıklarıdır."

K. Marx
Alt 23-08-2007, 15:57
Üye Değil

müslüman olsun,hristiyan olsun hangi dinden olursa histerik bir şekilde yaşanan sadeliğini kaybetmiş gösterişli ve abartılı dini ritüellerin amacı saptırılmış toplu güç gösterileri olduğunu ama tanrıyla pek de ilişkili olmadığını düşünüyorum.noel kutlaması da bunlardan biri.cumhurbaşkanını ramazan ayına yetiştirirlerse köşkteki iftar yemeklerini düşünün bir de.hemde devlet bütçesinden

yazan yazmış yukarıda benim dinim bana yeter diye.senin ki,benim ki,onun ki,eğer inanıyorsa sormak lazım hepsi kimin ki?

Önerilen Siteler