Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 05-03-2008, 01:33
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Sina Dağı'nda olanlar halüsinasyon ürünü müydü?

İsrailli bir psikoloji profesörü, Musa Peygamber, Sina dağında 10 Emri aldığında, bu olaya tanık olan İsrailoğullarının, aslında bölgede yetişen ve halüsinasyona sebep olan bir bitkinin etkisi altında olabileceklerini iddia etti.

İbrani Üniversitesinden Prof. Benny Şanon, İngiliz dergisi "Time and Mind"daki araştırmasında, Sina çölündeki iki bitkinin, Amazon bölgesindeki halüsinasyona yol açan "ayahuaska" bitkisiyle aynı psikoaktif molekülleri içerdiğini yazdı.

Şanon, Tevrat'ın "Çıkış" bölümünde sözü edilen, Sina Dağı'ndan gelen gökgürültüsü, şimşek ve boru sesinin sadece, belli bir beklenti içindeki halkın halüsinasyonu olduğunu ileri sürdü.

"Ayahuaska sarhoşluğunun ileri safhalarında, ışığın görülmesine yoğun dini ve ruhi hisler eşlik etmiştir" diyen Prof. Şanon, bu gibi durumlarda, görülen yoğun ışığın Tanrı'nın yaydığı güç olarak da algılanabildiğini belirtti.

Prof. Şanon, bölgedeki Musevilerin eski zamanlardan beri, yöredeki psikoaktif bitkilerin sihirli ve tedavi edici etkisi bulunduğuna inandıklarını da belirtti.

http://www.milliyet.com.tr/default.a...03.2008&ver=99

Prof. Şanon ilginç bir iddia atmış ortaya. Ben de buna şöyle bir eklemede bulunayım. Bilindiği gibi öyküde *Mısır'dan çıkıştan sonra İsrail'liler uzun süre Sina Çölünde dolaşırlar ve orda günlerce sürekli "man" adında bir yiyecek yerler. Bir ara RAB'bın verdiği bu yiyecekten dolayı isyan bile ederler, çünkü Mısır'da olduğu gibi arada bir et de yemek isterler. Ayrıca bu yiyeceğin toplandıktan sonra ertesi güne bırakılması da yasaktır. Taze taze yenilmesi gerekmektedir.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 05-03-2008, 03:16
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Standart Re: Sina Dağı'nda olanlar halüsinasyon ürünü müydü?

Enteresan bir iddia. Olabilir neden omasin? Bu o zamanin insanlarinin davranis seklini aciklar ama, gunumuzde, *hicbir bitki, madde kullanmadan halusinasyon gorenleri nasil izah edecegiz?
*Haber asagidaki linkte ingilizce yayinlanmiz.
* * *http://www.msnbc.msn.com/id/23468364/

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 05-03-2008, 10:29
mhmd mhmd isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Haberde anlayamadığım bir nokta var.
Bu bitkinin, insanlar üzerinde halüsinasyonlara neden olduğunu doğru kabul ederek düşününce;
Duyularımızın tamamına hitap edebilen halüsinasyonların, özellikle birden çok duyu ile hissedilmesinin dahi zorluğu bu yüzden kişisel olabileceğini düşünüyorum.

Geçmiş gözlemler, toplu halüsinasyonların hakkında tatmin edici bilgiler sağlamıyor.
Bu tip olaylara; etkilenen ve etki den bahsedilir ise halüsinasyon, etkilenen, etkileyen ve etkiden bahsedilir ise ilizyon denir. Şöyle ki;

Bir kişi herhangi bir neden ile gerçek dışı algılarda bulunduğunu söylüyor ise buna halüsinasyon denir.
Hz. Musa için tek başına olduğunda, gördükleri ya da işittiklerinden bahsediyor olsa, biraz daha bilimsel diyebilirdik.
Bir kişi ya da toplum dışarıdan yönlendirmeler ile verilecek olan yansıtma ya da yanıltmalar doğruldusunda olduğunu düşündüğü algılar ise ilizyona girer. Bunun da ustası David Copperfield
olur. O zaman da herhangi bir bitki veya uyuşturucudan söz edilmez.

Araştırmada geçen psikoaktif maddelerin sebep olabileceği şey, kişisel halüsinasyonları bilimsel olarak kabul edebiliriz. Ancak bu maddeler sonucu tüm toplumun aynı halüsinasyonları gördüğünü iddia etmenin bilimsel olduğunu düşünmüyorum.

Dünkü bir başlıkta Sn. frodo'nun koyduğu yazıda olduğu gibi olsa olsa; düşündüğü gibi yaşayamayanların, yaşadığı gibi düşünmeye zorlamaları gibi geldi bize.
Alt 05-03-2008, 11:10
frodo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
frodo frodo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Asıl soruyu, bilinçaltımızda bize kabul ettirerek amacına ulaşıyor gibi geldi. Sahi Sina dağında
Tevrat'ın anlattıkları olmuş muydu ?

İnsani olan her şey kabûlüm.
Alt 05-03-2008, 11:18
mhmd mhmd isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sn. frodo,

Reklamın iyisi kötüsü olmaz mı demek istediniz.
Bakın bu açıdan hiç bakmamıştım habere.
Şimdi bir kez daha okudum ve bu mantık daha yatkın geldi bize de.

Bu sabah bir haber geçti televizyon.
Evangelistler ile alakalı.
Haberin bir yerinde bir konuşmacı aynen şunu söyledi.

-Aslında Hıristiyanlık ile Yahudilik arasında bir ayırım yoktur. Hz. İsa Yahudi olarak doğmuştur. Yahudi olarak yaşamış ve yine Yahudi olarak da ölmüştür. Kutsal mesihimiz dünyaya Yahudi olarak gelecektir.

Bu açıklama için Sn. sargon'dan yardımını rica ediyorum.
Her şey bir yana, Yahudi ırkının akıl açısından ne derece seçilmiş oldukların görmeden geçemiyorum.
Alt 05-03-2008, 12:17
aspendos
Üye Değil

sargon";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
İsrailli bir psikoloji profesörü, Musa Peygamber, Sina dağında 10 Emri aldığında, bu olaya tanık olan İsrailoğullarının, aslında bölgede yetişen ve halüsinasyona sebep olan bir bitkinin etkisi altında olabileceklerini iddia etti.

İbrani Üniversitesinden Prof. Benny Şanon, İngiliz dergisi "Time and Mind"daki araştırmasında, Sina çölündeki iki bitkinin, Amazon bölgesindeki halüsinasyona yol açan "ayahuaska" bitkisiyle aynı psikoaktif molekülleri içerdiğini yazdı.

Şanon, Tevrat'ın "Çıkış" bölümünde sözü edilen, Sina Dağı'ndan gelen gökgürültüsü, şimşek ve boru sesinin sadece, belli bir beklenti içindeki halkın halüsinasyonu olduğunu ileri sürdü.

"Ayahuaska sarhoşluğunun ileri safhalarında, ışığın görülmesine yoğun dini ve ruhi hisler eşlik etmiştir" diyen Prof. Şanon, bu gibi durumlarda, görülen yoğun ışığın Tanrı'nın yaydığı güç olarak da algılanabildiğini belirtti.

Prof. Şanon, bölgedeki Musevilerin eski zamanlardan beri, yöredeki psikoaktif bitkilerin sihirli ve tedavi edici etkisi bulunduğuna inandıklarını da belirtti.

http://www.milliyet.com.tr/default.a...03.2008&ver=99

Prof. Şanon ilginç bir iddia atmış ortaya. Ben de buna şöyle bir eklemede bulunayım. Bilindiği gibi öyküde *Mısır'dan çıkıştan sonra İsrail'liler uzun süre Sina Çölünde dolaşırlar ve orda günlerce sürekli "man" adında bir yiyecek yerler. Bir ara RAB'bın verdiği bu yiyecekten dolayı isyan bile ederler, çünkü Mısır'da olduğu gibi arada bir et de yemek isterler. Ayrıca bu yiyeceğin toplandıktan sonra ertesi güne bırakılması da yasaktır. Taze taze yenilmesi gerekmektedir.

İsrailli bir psikoloji profesörü

bu profesörde şu an halüsinasyon görmüşdür ve hayal alemine fazla girmişdir .

allah ıslah etsin nediyeyim .
Alt 05-03-2008, 12:33
Üye Değil

allah gözlerini kör ettiği kulaklarını sağır ettiği kalplerini mühürlediği kişileri ıslah etmez aspendos * *

yapılan araştırmaya gelince paylaşımın için teşekkür ederim.
Alt 05-03-2008, 13:28
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

sevgili mhmmd,

benden istediğin şey sanırım haberde konuşmacının söylediği şey. Yani

-Aslında Hıristiyanlık ile Yahudilik arasında bir ayırım yoktur. Hz. İsa Yahudi olarak doğmuştur. Yahudi olarak yaşamış ve yine Yahudi olarak da ölmüştür. Kutsal mesihimiz dünyaya Yahudi olarak gelecektir.

Nacizane fikirlerimi söyleyeyim. Bence Hıristiyanlık ile Yahudilik arasında ciddi farklar vardır. Hatta bu fark Yahudilikle İslamiyet arasındaki farktan çok daha fazladır. Aslında Yahudilik ile İslamiyet çok daha birbirine yakınlar. Tabii bunu din felsefesi düzeyinden ele alarak söylüyorum. Yoksa Hıristiyanlık Yahudilikten doğmuştur tabii ki. Hz. İsa'nın Yahudi olduğu ve hatta Yahudi olarak öldüğü de doğru. İsa yaşarken (!) hıristiyanlık diye birşey yoktu. Çünkü onun Mesihliği kendisinden sonra ilan edildi. Mesih (Christ) adı da Petrus'la duyuruldu ve daha sonra Pavlus'la yayıldı. Bana göre İsa bir kurucu değil, sadece bir kahraman figürüdür, asıl kurucu Pavlus'tur. Bu yüzden de İsa üzerinden dinler arası ayrım olmadığını iddia etmek mantıklı gelmiyor.

Yine de bazı hıristiyan mezheplerin ne kadar İbranici olduklarını gördüğümüz zaman yukarda söylenenlerin ciddiyetini bir kez daha düşünüyoruz. Dinler her zaman yeniden yeniden yorumlanıyor. Bir bakarsınız ilerde bir gün İslamiyet ile Yahudiliğin yakınlığını öne çıkartan akımlar da çıkar. Sanırım Hıristiyanlık, İslamiyet ve Yahudiliğin yakınlığını ele alan bir din zaten var: Bahailik.

Böylece otomatik olarak sevgili Psiko'yu da buraya çekmiş olduk.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 05-03-2008, 15:26
thunderpoint - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
thunderpoint thunderpoint isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

sargon";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
İsa yaşarken (!) hıristiyanlık diye birşey yoktu. Çünkü onun Mesihliği kendisinden sonra ilan edildi. Mesih (Christ) adı da Petrus'la duyuruldu ve daha sonra Pavlus'la yayıldı. Bana göre İsa bir kurucu değil, sadece bir kahraman figürüdür, asıl kurucu Pavlus'tur. Bu yüzden de İsa üzerinden dinler arası ayrım olmadığını iddia etmek mantıklı gelmiyor.
Tarih biliminde sonuca ulaşmada yaşanmışlıkların kaydı büyük değer taşır. Olaylar ve belgeler mantık yoluyla analiz edilir, tezler ispatlarla bezenerek gerçeğe yaklaşan yargıya yol alınır.

Sevgili sargon'un muhatabının 'bir tanrı inançlı' olduğunu göz önünde bulundurarak eklediği "bence" tanımı nezaket ve tevazudan kaynaklanmaktadır. Hıristiyanlık tarihini öğrenmeyi ve pozitif mantıkla sorgulamayı başarabilen herkes bu sonuca varır. Dolayısıyla yukarıdaki yargı geneldir ve doğruya çok yaklaşan ispatlar içermektedir.

Bu sonuca göre kul tasavvuruyla oluşan figür niteliğindeki İsa'yı Allah Kuran'a nasıl olup da peygamber olarak almıştır? Yaratma kudretine sahip 'varlıklar üstü' kabul edilen varlık -sevgili timsah'ın Meryem 28'i titizlikle örnek göstererek belirttiği üzere- 'yanlış' yapar mı? İman anlayışıyla bakınca Allah böyle bir hata yapamazsa İsa'yı Kuran'a kim almıştır?

Not: "Yürü kervanlarım yürü" adlı şarkının sözü edilen olayla en ufak bir ilgisi yoktur. *

Düşünebildiklerinin hepsini düşünülebileceklerin tamamı zannetme!
Alt 05-03-2008, 15:51
mep
Üye Değil

Bob Marley geldi birden aklıma yav..!Allah allah niye acep..!?

Önerilen Siteler