Aydoe'ye teşekkür ederim
İnsanların hayatlarının çeşitli dönemlerinde farklı kişilerden, farklı kitaplardan, bazen ummadığı anlarda ve ortamlarda öğrendiği önemli şeyler olabilir. Sanırım hemen hepimizde az veya çok oluyor bu.
Bazen düşünce sistemimizde veya inandığımız bir teoride eksik kalan bir yap-boz parçasını bulmak gibi bir şey olur bu. Karşımızdakinin belki de farklı bir yere oturttuğu bir bilgi parçası, bir belirleme, bizde daha önemli bir yeri doldurabilir.
Bunlardan birini geçtiğimiz haftlarda forumlarımızda yaşadım. Aydoe genel bağlamda siyasi düşüncelerine katılmadığım bir kişi olsa da bir yazısında yaptığı bir belirleme adeta gözümde ışıldadı. Muhtemelen pek çok kişinin hızla geçtiği veya fazla önemsemediği bir belirleme olabilir bu. Kişi zaten genel bağlamda bunu kendi düşünsel yapısına entegre etmiş, özümsemiş olabilir. Ama benim için düşünsel zincirimdeki önemli bir halka yerine oturmuş oldu.
Yazısının bir yerinde şuna benzer sözler yazıyordu aydoe: İnsanların kendilerini gittikçe daha fazla dine yöneltmesinin kaynağındaki topluma yabancılaşma ve bireyin yanlızlaşma olgusu. Aydoe bunu daha ziyade globalleşme ve emperyalizmin etkisinde tanımlıyordu ama benim gözümdeki vurgu "yabancılaşma ve yalnızlaşma" olgularında oldu.
Yabancılaşma ve kişilerin gittikçe kalabalıklaşan dünyamızda tam tersi yönde yalnızlaştığı tahlillerini çok eskiden beri biliyorum. Ancak dine sığınmanın özündeki temel etkenin bu olduğu düşüncesine evvelden sahip değildim. Şimdiye kadar topluma yabancılaşma ve yalnızlık durumuna kişilerin depresyon (çökme) veya agresyon (saldırganlık) şeklinde yanıt verdiğini düşünürdüm.
Kişilerin neden son dönemlerde dine daha fazla yöneldiği sorusuna verdiğim yanıt ise devletin kişilerin bağlanabileceği felsefe ve ideolojileri baskı altına alması, apolitizasyon, tarikatlerin etkinlikleri, çeşitli hükümetlerin başarısız ekonomi politikaları gibi belirlemeler olurdu. Bu yanıtlar bende şimdi de geçerliliğini koruyor ancak daha temelde ve derinde bireyin topluma yabancılaşması ve çaresizlik gibi duyguların olduğu düşüncesi kişisel düşünce evrimimde yeni bir aşama oldu.
Tabiki bu benim öznel bir durumumdur. Bu tahlillere katılan olduğu gibi katılmayan da olacaktır.
Aydoe sayesinde kendi açımdan bir yap-boz parçasını yerine koydum. Kişiler birbirinden farklı ideolojilerde de olsa birbirlerinden öğrenebilecekleri bir şeylerin olabileceği düşüncesi bir kez daha doğru çıktı. Kişilerin farklı düşünceler, farklı inanışlarda olsalar da diyalog içerisinde olmaları gerektiğine dair modern dünyanın söylemi bizim kişisel tecrübelerimizle de doğrulanabiliyor.
Sizlerle paylaşmak istedim.
Saygılarımla.
|