Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Konu-dışı

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 27-04-2008, 18:14
dolfen dolfen isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart evlilik fuhuş zina...

Evlilik, fuhuş, zina...
radikal gazetesi Türker Alkan'ın yazısı:

27/04/2008

En eski meslek de olsa fuhuş kötü bir şey, bundan hiç kuşku yok. Asırlar boyu fuhuşla mücadele için çok şey yapıldı. Bu mücadele yöntemlerinden birisi de erkeklerin birden fazla kadınla evlenmesi. Düzenlediği tesettür defilesiyle gündeme gelen bir beyefendinin üç eşi varmış. Tekeşliliğin zararlı olduğunu ileri sürüyor. "Tekeşlilik mümkün olsaydı, umumhaneler, kerhaneler olmazdı" diyor.
Bu yeni bir iddia değil. Oldum olası çokeşlilik böyle haklı gösterilir: "Birden fazla eşi olan erkek başka kadına bakmayacağı
için zinaya yönelmez" denir.
Bu doğru mudur? Hiç sanmıyorum.
Çokeşlilik sadece İslam'da değil, pek çok dinde de görülmüş, ama fuhşa engel olmamıştır. Aslında dört kadınla evlenme sınırlamasının da uygulamada çok aşıldığını görüyoruz. Zenginlerin sarayı cariyelerle doluydu. Hz. Süleyman'ın 700 karısı, 300 de cariyesi vardı!
Hz. Süleyman fuhşu önlemek için mi bunca kadını hareminde toplamıştı dersiniz? Hiç sanmıyorum. Bana daha çok açgözlülük gibi geliyor.
İşin aslına bakarsanız, erkeklerin birden çok kadınla evlenmesi olsa olsa fuhşu ve zinayı artırır, azaltmaz!
Nedeni de çok basit ve açık. Dünyanın bütün toplumlarında kadın ve erkek sayısı aşağı yukarı eşittir. Erkeklerin hepsi de dörder kadın almaya kalksa bu fiilen mümkün olmaz. O zaman, erkeklerin dörtte biri dörder kadınla evlenecek, geri kalan dörtte üç erkek nüfusu da evlenemeyecektir! Ve bu erkeklerin doğal olarak zinaya ve fuhşa yönelmekten başka çaresi kalmayacaktır.
Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar, derler ya, birden fazla kadınla evliliğin yaratacağı dengesizlileri göz önüne almak gerekiyor.
Bu işin bir başka boyutu daha var. Neden erkeklere birden fazla kadınla evlenme hakkı tanınıyor da, kadınlara aynı hak tanınmıyor? 'Hadi canım, olur mu öyle şey' demeyin. Kadınla erkek eşitse, kadınlar da istediği kadar eş alabilmeli. Nitekim anaerkil aile yapısında bu uygulama görülmüştür.
'Erkeğin cinsel gereksinmeleri' mi dediniz? Ya kadının cinsel gereksinmeleri ne olacak? Üstelik kadının cinsel potansiyeli, yaşla sınırlı olmaksızın erkeğin cinsel potansiyelinin çok üzerindedir.
Erkek zina yapar da kadın yapamaz mı? Erkek fuhşa yönelir de kadın yönelemez mi?
Üstelik evliliği salt cinsel çerçevede tartışmak yeterli olmuyor. Eşlerin karşılıklı sevgi ve saygısı, çocukların güven duygusu içinde yetişmesi, aile(ler) arası ilişkilerin istikrarlı olarak sürüp gitmesi... Dört farklı aileye bölünmüş bir baba ve rekabet halindeki kadınlardan oluşan ilişkiler ağı (bireysel ilişkilerin hâkim olduğu günümüz sanayi toplumunda) sağlıklı bir ortam sunabilir mi?
Hiç sanmıyorum.
Günümüz toplumunu bırakın, birden fazla kadınla evlilik eski Osmanlı toplumunda da cazip bir evlilik modeli sunmamış olmalı ki,
o zaman bile birden fazla kadınla evlilik çok ender görülen bir durumdu.
Sanki tek kadınla baş etmek kolaymış gibi.

http//dolfen.blogcu.com/

Son söylediğim her zaman doğrudur, bir sonraki onu yalanlasa da...!
Alt 18-05-2008, 13:53
meaculpa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
meaculpa meaculpa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sümerlerde inanna
Babillierlde iştar
Yunanlılarda afrodit
Romalılarda venüs

Hepside erkeklerin , kadınlara ulaşabilmelerine yardımcı olan ve de aşk evlerini kuran tanrıçalardı. Ya da günümüz yorumları ve ahlak anlayışlarının dayatmaları ile tapınak fahişeleriydiler. Aşk evleri zaman içinde madetler halini alıp, kutsallıklara büründürüldüler ve kadınlar bu mabetlerde erkeklere cinselligi ögretenler oldular zaman içinde fahişe ilan edilselerde.
Kadına tapınak fahişesi olmak yada evlenmek konusunda tercihler sunuluyorken, evlenmeyi tercih edenlerin yanında tapınakçı olmayı arzu edenler içinde toplumun herhangi bir baskısı yada dayatması yoktu. kutsal fahişe olarak farklı tapınaklara kabul edilen kadınlar kız olarak kabul ediliyor, doğmak istediği cocukda kız sıfatını etkilemiyordu. Çocukları da tanrısal kabul ediliyordu çünkü onların yaptığı şey salt cinsellik değildi tanrıcaya yada tanrılara adanmışlıktı. Aynı zaman da kutsal fahişelerin arzu ettikleri zaman evlenebilmeleri hakları da tanınmıştı. Burda hemen bir parantez açıyorum; Sümer ve babil kaynaklarından harmanlanıp bugune getirilen eski ahit ve yeni ahitteki betimlemeler dikkate alınıp, meryemin bakireligi aslında bu konu içerisinde de yorumlanır bazı idda sahiplerince. Sümerlerdeki kutsal fahişeinin çoçuk dogması haline bile kız kabul edildigi akidesi, hristiyanlıgın kutsal meryemindeki mit i destekler denir. Tabi bu da farklı bir vizyon ama deginilmek istenen meryeminde bir kutsal fahişe oldugu dur. İdda, bazılarınca çok uçuk olarak nitelendirilsede yada onur kırıcı; ki kesinlikle öyle düşünmüyorum yada fahişelik olarak azletmiyorum yaptıkları ritüeli, buna ragmen düşündürücü nitelikde.

Zaman içerisinde tapınaklarda iyice kutsallaştırılan bir kısım kutsal fahişe, fahişelik kavramından sıyrılıp tanrısı ile büyünleştirip tanrısal ilan edilirken , bir kısmıda sokaklarda bu işin devamnı getirmeye mecbur kaldı. Ve de kadın her gecen gün statü kaybetmeye başladı. ( kocaya varan kadiştu yani rahibeler in başlarını örtmeleri ayrımıda bu dönemlere rastlar ve asur yasaları ile iyice belirginleşir.)

Dünyanın en eski mesleklerindendir fuhuş ve durum böyle olunca hiç bir tarihsel evre bu tanımın dışında kalmamıstr. Ortaçagda da, osmanlıda da var olmuştur. Osmanlıda gizli kanalarla varolagelmişsede bu yapılmadıgı anlamına gelmez. Yani dinlerin yasak anlayışları, zina ile harlanan cehennem azaplarına ragmen hep revaştaki günahlardandır. T.c de ise 1960 lı yıllardan sonra yasal hale gelen genevi kavramları faal hale gelmiştir.

Şimdi asıl kritik mevzulara geldik. Fuhuşu yapan kadın sex işçisi ilan ediliyor. Bu beden kimin diye sorulunca işte ayşenin deniyor. Kadına bedenini nasıl kullanacagı hakkı tanınmıyor, cinselligi sömürülüyor, herhangi bir olay karsısında hapse girisi ile damgalanıyor. Toplum arasında yaptıgı işin rezilliğine dair etiketlenip hor görülüyor. Saldırılara ugrayıp yakın cevresi aşagılanıp varsa çocugu eziliyor.

Bunca olumsuz dizgenin karşısında hala erkekler, yaşanılan bunca çirkinligin içinde paylarını düşünmeyip ikinci hatta üçüncü kadınımı istiyorlar ? Adını evlilik koyupda kadını bir kez de evlilik uydurması içindemi yenik düşürmek istiyor ya da fahişelik kavramına sıgdırıp aşağıladıkları kadınlardan buldukları her fırsatta nemalanmaya çalışmak için mi kolay kılıyorlar.

Dalga dalga anarko feminist olmak var arasıra ama topraklarımızdaki geyşa ruhunu nasıl aşacagız ?
Alt 18-05-2008, 22:16
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

sevgili meaculpa

Tapınak fahişeligini yanlış kavrıyoruz gibime geliyor. Neden tapınak fahişeligi diye sormak gerekiyor ve neden insanlar bu eylemi kutsallaştırdılar ve buna kutsal bir anlam yükleyerek tapınaklar kurdular.

Eski toplum dıştan evlenmeci idi. Aynı klan içerisinde evlilik yasaktı. Bunun ilk evrelerinin yiyecek paylaşma ve dayanışma amacı gütmesi gerekiyor. Karga klanından olan bir kadın ya da erkek aynı klandan evlenemezdi, farklı bir klandan evlenmesi gerekiyordu. Örnegin timsah klanından kendine eş alabiliyordu. Ayrıca karga klanının bütün erkekleri timsah klanının bütün kadınları ile evlenebiliyorlardı. Dıştan evlenme kuraldı. Ayrıca kabile bir fratri biçiminde genellikle dört klandan müteşekkil bir yerleşim içerisinde yaşıyorlardı. Kutsal dördün biraz da bununla ilintisi olması gerekir.

Mülkiyet ilişkilerinin evrilmesi ile ve artı deger üretimi ile birlikte sınıfların dogmasına yakın, ya da onunla başat olarak dıştan evlenme kuralı da kırılmaya ugradı ve içten evlenmeye dönüştü. Fakat içten evlenme tabu idi ve yasak idi. Tabu aynı amanda da kutsal olan demektir. Şimdi bu kutsallıgın yıkılması için başka bir kutsallık gerekiyordu. Bu işi de toplum adına kutsal fahişeler üstlendiler. Kutsal fahişe tapınakları bu işin son aşamasıdır.

Bazı toplumlarda kadın evlendigi gece dügün sırasında kabilenin tüm erkekleri ile yatardı, sıra ancak ondan sonra kocasına gelir ve bundan sonra da başka bir erkekle yatamazdı.

Bu ilişki çok eşli evliligin tek eşlilige geçiş sırasında aldıgı geçiş aşamasıdır. Gene Avrupa feodalizmindeki ilk gece hakkı uygulaması bu çok eşliligin sadece egemenle sınırlanmış bir kalıntısı idi. Gılgameş de ilk gece hakkını talep etmiş ve tanrılar bundan sonra Enkidu yu göndermişlerdi.

İşte fahişeler toplum adına bu tabuyu yatıştıran kutsal insanlardı. Yalnızca yabancılarla yatarlar ve tabunun kutsal kalmasını toplum adına üstlenirlerdi. Dıştan evlenme kuralını uygularlardı. Kutsal fahişeligin ilk uygulanmasını gene Herodot ta görüyoruz.

Herodot tan okudugumuza göre evlenecek her kadın tapınakta erkek beklerdi ve önüne para ya da madeni bir şey atan ilk yabancı ile her kim olursa olsun yatardı. Ona ilgi göstermeyen biri olursa ilgiyi görene kadar ya da biri onu seçene kadar beklemek zorundaydı. Onu seçen ilk yabancı ile yattıktan sonra ancak iffetini korumuş olurdu ve ondan sonra tüm geçmişini geride bırakarak kocası ile evlilik ilişkisine girerdi. Ondan sonra da artık hiç bir erkekle yatamazdı.

Tüm bunlar, rastgele cinsel ilişkilerden, toplu ilişkilere, oradan da tek eşlilige dogru evrilen evlilik ilişkilerinin geçiş ritüellerinden ve uygulamalarından başka bir şey degildirler. Evrimin son aşamalarında bu cinsel ilişkileri ve tabuları toplum adına uygulayan ve toplumu tabudan koruyan kadınlar tapınaklarda görev aldılar ve kutsal oldular.

Bu kültlerin adandıgı Tanrıçalara baktıgımız zaman onların sınırsız bir cinsellik içerisinde bulunan tanrıçalar oldugunu görürüz. Kutsal tapınak Demeter için yapılmazdı ya da Hera için ama Afrodit adına yapılırdı. Demeter ile Afrodit arasındaki yaşantı ve cinsellik farkını kavrarsanız, kutsal fahişeyi de anlarsınız.

Bildigimiz anlamda fahişelik ise kadının düşüşü ve üretimden koparılışı, ikinci plana atılışı sırasında elinen noktada durur. Kutsal fahişelik bir ritüeldi ve tüm toplum adına toplumu temizleme, kutsama, kurtarma adına yapılan bir eylemdi.

saygılarımla

Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar
her mili bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var
Dostlar, ki bir kere bile selamlaşmadık
aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz...

Nazım Hikmet

www.dilaverkom.blogcu.com

Konu dilaver tarafından (18-05-2008 Saat 22:21 ) değiştirilmiştir.
Alt 19-05-2008, 06:27
Kıdemli Üye

Sevgili dilaver, ayrı düştüğümüz konu nedir kavrayamadım. Ben tapınak fahişeliğinin bir ritüel oldugunu ve o toplumlar için kutsal kabul edildiğini aktardım zaten. Fahişe sözcüğünün de bugünkü anlayışlarca dayatıldıgını ve bundan rahatsızlıgımı belirttim. Sen nereye takıldın, alıntı yap istersen öyle yorumlayayım.
Alt 19-05-2008, 08:18
okinono
Üye Değil

Napolyon'un kızkardeşinin üstüne tanımam ben fahişelik konusunda.

Ayrıca ne derece doğru bilmiyorum ama, Kleopatra'nın da tek bir gecede tam 100 erkek ile birikte olduğu söyleniyor. Gece hangi saatte başlıyor diye sormayın sakın yorum yok.

Birde bir italyan vardı ama adını unuttum. Hani şu bütün Roma erkeklerini kendine aşık eden ve ilk teşhirci olan kadın. Hatta mahkeme edilidiği halde beraat eden. Kadınların ilk sokak eylemi yapmasına neden olan.
Neydi adı yaaa???

Selamlar
Alt 20-05-2008, 02:40
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

okinono´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Napolyon'un kızkardeşinin üstüne tanımam ben fahişelik konusunda.
Sevgili oki, Napolyon'un kizkardesiyle tanistigini bilmiyordum.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 20-05-2008, 02:42
Kıdemli Üye

okinono´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
ilk teşhirci olan kadın.

Selamlar

Merhaba Okinono;

Senin için fahişe demek ne demek önce onu ögrenmek istiyorum. Tek kıstasın gecede bir kac yüz erkekle yatmak olayımıdır?

" İlk teşhirci kadın " ifadesine sen ne kadar inandın

Ya da teşhirciliğin, romayı bekleyecek kadar sonradan edinilmiş bir davranış şekli oldugunu mu düşünüyorsun
Alt 20-05-2008, 02:53
metalheart
Üye Değil

oki
biraz da erkeğin fahişesine değinsen....
Alt 20-05-2008, 03:32
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger arkadaslar;

Bir olaya fuhus veya bir kadina fahise diyebilmek icin;en genelde-ki bu esler arasi algiya baglidir.Emanuelle filmini bilenler, orada erkegin, esinin kendi disindaki erkeklerle iliski kurmasini normal karsilamaktadir-

Evli olmasi ve esinin, evlilikte haniminin kendi disinda bir erkekle iliskisini kaldiramamasi ve esinin bunu ahlak disi nitelemesi-ki burada hala bir fuhus ve fahiselik olayi yoktur-Bir kadinin birden fazla erkekle iliskisi-ki kadin bir erkege baglanmamissa;evlilik veya, tek eslilik temelinde-fahiselik degildir.

Fahiselik; kadinin cinsel duygu ve organlarini bir maddiyat karsiligi-ki bu genelde paradir-bir erkekle paylasmasi ve bunun bir sure icermesidir.Bu sayede yasamini surduren kadinlar,profesyonel anlamda fuhus yapan kadinlardir ve meslekleri fahiseliktir.

Eger kadin cinsi iliskisinden, bir maddiyat talep etmiyor ve bu isi yaparken bir sure belirlenmiyorsa, yani profesyonellik ve gecim kaynagi degilse;bir kadinin birden fazla erkekle iliskisi fahiselik degildir.Ayrica Kadin veya erkegin, evli iken iliskiye gececekleri baska eslerin olmasi; bir bosanma nedenidir.

Tek eslilik mentalitesi de, aile mevhumu da, ben ve benim temelli dusuncenin urunudur.Bu dusunce yasadikca ve yasamdaki iliskilerde yer tuttukca, bu kavramlardan siyrilmak; ancak bir utopyadir.

Insanoglu, insan asamasina evrensel temelde ulastigi zaman; ben ve benim...dusuncesinden arindigi zaman, sahiplikten de arinacaktir.

O duzeye erismis bir dunyada da ne evlilik ne de aile gibi kurumlara ihtiyac duyulmayacaktir.Cinsiyet ise sahiplenilmekten kurtulacaktir.Tabi onun getirdigi, ahlak, namus, saklama,ayip v.s. de tarihe karisacaktir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 20-05-2008, 03:57
okinono
Üye Değil

vartor´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili oki, Napolyon'un kizkardesiyle tanistigini bilmiyordum.
Merhaba Vartor abi,

Aşk adamı olunca doğruyu bulana kadar bir sürü kurbağa öpmek zunda kalıyorsunuz. Kimi bu asırdan kimi asırlar arasından; loş bir ortamda bir sarı sayfadan göz kırpımış demekki Napolyene yengeniz
...
Merhaba Meaculpa;
Sorularınıza cevap vermek isterdim ama yerim dar
Sizi aşk olsun gurubunda ağırlamaktan mutluluk duyarız.
...
Kankim Metal;
Erkekler genelde dil fahişesi olurlar. Olur olmaz zırt pırt herşeye maydonoz olanlara, Anadolu'da erkeğin O.pusu derler. Bunlar hiç bi nane bilmedikleri halde, biliyormuş gibi davranarak işlerini götürüler ve anında kıvırtma özeliklerine sahiptirler.

Ha dersenki, yok aga ben sana fahişeliği sordum, O.puluk ayrı bir zanaat; onada bişey demem. Adım Hıdır elimden gelen bıdır

Selamlar

Önerilen Siteler