Musa dedin de sevgili arkadaşım aklıma meleğin gözünü çıkardığı vakası geldi. Olayı biraz anlatalımda sen anla musa nın ne muteber oldugunu, allah indinde; aksi halde sen benim melegimin gözünü nasıl çıkarırsın deyip de allah ın gazabına nail olabilirdi!!!
Şimdi olaya dari bilgileri aktaracagım ama siz bu bilgilerin hadislerden derlendigi ayrıntısını da dikkate alınız.
Azrail varır musanın yanına, canını almak için. Musa ise meleğe bir tokat atıp üzerine atlar ve gözünü çıkarır ( nasıl peygamber ki meleği tanımıyor hasbinallah) Azrail de koşa koşa, pardon uça uça allah ın yanına gider ve başlar şikayetlenmeye. Ya rabbi der; sen beni öyle bir kulun yanına yolladın ki ruhunun kabzı için, o kul canını vermek istemez ( sanki ruhunu kabzettigi bakkal niyazi efendi, uyan azrail uyan musa bu

).
Allah hemen azraile gözünü iade edip cebraili de azrailin yanına katıp hadi birlikte gidin de ben musaya kelam ile haber edeyim de ruhunu teslim etsin der... Neyse musa ölür falan sonra.
Ama alimler boş durmaz yorumlar yaparlar tabi bir de hülasa diye girişler sunaraktan( kaideyi bozmuyorum)
Hulasa;
1) Allah -ın musaya , azraile attıgı tokat ve cıkardıgı göz için izin vermemesi imkansız değildir çünkü o kadir-i mutlaktır. Musayı da burda imtihan etmiş olabilir. ( Mübarek psikolog, sinirsel eşik ölçüyor sanki)
2) Bu olay mecazdır olayın aslı, musanın azraille olan düellosunda; azrailin bir sıfır yenik düşmesidir.( rivayetlere göre, gözü kör olasıca deyimi de burdan türemiştir)
3)Musa kendisine gelenin azrail oldugunu bilememiş, can havliyle insan sanıp üzerine atlamış ve yere serip gözünü oymuştur, yani bir yanlış anlaşılma olmuş kusura bakmayınız modlarına girilmiştir
Konu yeterince anlaşıldı ise şimdi hadisden ne anlaşıldıgı ile ilgilenmek gerektigini düşünüyorum yani hadisin felsefesini yapalım;
1) Sert adam musa yaptıklarına ragmen allah ı tarafından muhafaza edilmiş ve affedilmiştir yok oyle sevgili atheist87, yardım etmeme durumu
2)her gördügünüz surete kanmayın altından bir melek çıkabilir alimallah
3)Sen sen ol melekliğine güvenme, bir insan sureti içindeki ruh gözünü dahi çıkarsa görevini yapmak için sıranı bekle
Bu arada musa yı kim öldürdü yahu; azrail mi, allah mı yoksa sebeblik eden başka bir fani mi
Kaynak arayanlara;
Buhari Sahihinin birinci cildinin cenaze bablarında, ikinci cildinde ise “Musa’nın ölümü” babında ve Müslim de Sahihinin ikinci cildinde; “Musa’nın Faziletleri” babında Ebu Hureyre’den Hz. Muhammed’e (s.a.a) isnat edilen ilginç bir hadis nakletmişlerdir:
Ölüm meleği Hz. Musa’nın yanına gelerek; “Rabbinin davetini icabet et” dedi. Musa ölüm meleğinin gözüne bir tokat vurarak onun gözünü çıkardı. Melek Rabbine dönüp şöyle dedi: “Beni, ölmeyi istemeyen bir kuluna doğru gönderdin, o da vurup gözümü çıkardı.”Allah-u Teâlâ meleğin gözünü kendisine geri çevirip şöyle buyurdu:“Kulumun yanına dön ve de ki: Dünya hayatını mı istiyorsun? Öyleyse elini öküzün beline koy, eline ne kadar kıl çıkarsa onun sayısınca yaşayacaksın.”