27-09-2008, 11:47
|
|
Üye
|
|
|
|
Derleme Yazılar ve Sözler
Yazan: WOODY ALLEN- Eserin adı: Tüysüz (Çeviri: Akgün Fırat)
Bölüm: TOMARLAR– Giriş
Bilim adamları, yıllar önce Akabe Körfezi’nde dolaşan bir çobanın tökezleyerek içinde çok sayıda büyük kavanoz ve iki tane buz revüsü bileti bulunan bir mağaraya düştüğünü hatırlayacaklardır. Mağaradaki kavanozların içinde, üzerinde okunmayan tarihi yazılar olan altı adet parşomen tomar bulunmuş ve cahil çoban elindekilerin değerini anlamayarak tomarların tanesini 750.000 dolardan müzeye satmıştı. İki yıl sonra kavanozlar Philedelphia’da bir rehinci dükkanında ortaya çıktı. Bir yıl sonra da çoban Philedelphia’da bir rehinci dükkanında göründü ve her ikisi üzerinde de hak iddia eden yoktu.
Arkeologlar önce tomarların tarihini M.Ö. 4000 ya da İsrail’lilerin velinimetleri tarafından katledilmesinden hemen sonra olarak tespit ettiler. Yazı, Sümer, Arami ve Babil yazılarının bir karışımı gibi gözükmektedir veya bir tek kişi tarafından uzun bir sürede, ya da aynı elbiseyi paylaşan çeşitli kişiler tarafından yazılmıştır. Halihazırda tomarların otantikliğinden şüphe edilmektedir. Özellikle “Oldmobile” sözcüğünün yazıda çok sık tekrarlandığının görülmesi ve son zamanlarda çevrilen bazı bölümlerin fazlasıyla dikkati çekecek derecede, bilinen dini konuları işlediğinin fark edilmesinden sonra bu şüpheler iyiden iyiye yoğunlaşmıştır.
Kazıcı A. H. Bauer, her ne kadar yazılar tamamen sahte gibi görünse de bunun muhtemelen tarihin en büyük arkeolojik bulgusu olduğunu söylemiştir, tabii Kudüs’teki bir mezardan aldığı kendi kol düğmelerinden sonra. Aşağıda yazının bazı çevrilmiş bölümleri yer almaktadır...
Özgürlüğü isteyen sadece insanlar değildir, tüm bir ekosistem onu çağırıyor.Devrim aynı zamanda göller, ırmaklar, ağaçlar ve hayvanlar içindir de. (Ernesto Cardenal)
Konu barışsezer tarafından (27-09-2008 Saat 12:14 ) değiştirilmiştir.
|

27-09-2008, 11:55
|
|
Üye
|
|
|
|
Bölüm: TOMARLAR 1 (Woody Allen)
Bir... Ve Tanrı Job’un sadakatini sınamak üzere Satan (şeytan) ile bahse girdi ve Tanrı hiçbir sebep yokken, Job’un kafasına ve kulağına vurdu ve onu koyu, salça içine itti ki Job yapış yapış ve iğrenç hale gelsin, ve sonra Job’un ineklerinin onda birini kesti ve Job bağırdı: “Neden ineklerimi kesiyorsun? İnek yetiştirmek çok zor bir iş. Şimdi inek konusunda eksiğim var, hatta ineğin ne olduğunu bile tam olarak bilmiyorum.” Ve Tanrı iki taş tablet yarattı ve onları birbirine vurdu ve Job’un burnunu oraya kıstırdı ve ne zaman ki Job’un karısı bunu gördü, ağladı ve Tanrı ona merhamet meleğini gönderdi ve merhamet meleği kadının kafasını polo sopasıyla yağladı ve Tanrı altıncı da dahil olmak üzere on belayı birden altıya kadar gönderdi ve Job acılar içinde kaldı ve karısı kızgındı ve elbisesini kiraya verdi ve kirayı yükseltti, fakat boyamayı reddetti.
Ve kısa süre sonra Job’un otlakları kurudu ve dili damağına öyle yapıştı ki herkesi kahkahadan kırıp geçirmeden “tütsü” sözcüğünü söyleyemez oldu. Ve bir seferinde Tanrı, sadık hizmetkarının pestilini çıkarırken çok yakına geldi ve Job ensesine yapıştı ve dedi ki: “Hah! Şimdi yakaladım seni! Neden Job’a pislik yapıyorsun ha? Ha? Konuş bakayım!”
Ve Tanrı dedi ki: “Şey, bak –tuttuğun benim ensem... Bırakabilir misin acaba?”
Ama Job acımadı ve dedi ki: “Sen çıkıp gelene kadar bütün işler yolundaydı. Bir sürü marrüsafi ve incir ağacım vardı ve rengarenk bir paltom ve rengarenk iki pantolonum vardı. Şimdi halime bak.”
Ve Tanrı konuştu ve sesi gürledi: “Cenneti ve yeryüzünü yaratan ben, sana hesap vermek zorunda mıyım? Sen ne yarattın ki, bana soru sormaya cüret ediyorsun?”
“Bu cevap tatminkar değil” dedi Job “Ve her şeye kadir olan biri için, şunu söylemek isterim ki ‘tapınak’ta sadece bir ‘p’ vardır”. Job dizlerinin üzerine çöktü ve Tanrı’ya yakardı: “Krallıklar senin ve güç senin ve zafer senin. İyi de bir işin var. Kaçırma bunları.”
Özgürlüğü isteyen sadece insanlar değildir, tüm bir ekosistem onu çağırıyor.Devrim aynı zamanda göller, ırmaklar, ağaçlar ve hayvanlar içindir de. (Ernesto Cardenal)
Konu barışsezer tarafından (27-09-2008 Saat 14:15 ) değiştirilmiştir.
|

27-09-2008, 12:05
|
|
Üye
|
|
|
|
Bölüm: TOMARLAR 2 (Woody Allen)
İki... Ve İbrahim gece yarısı uyandı ve tek oğlu İshak’a dedi ki: “Bir rüya gördüm ki, ordan Tanrı bana oğlunu kurban et dedi, onun için pantolonunu giy.” Ve İshak titredi ve dedi ki: “Peki sen ne dedin? Yani sana bunu söylediği zaman demek istiyorum”. “Ne diyeceğim?” dedi İbrahim “Gecenin saat 2’sinde iç çamaşırlarımla Kainat’ın Yaratıcısı’nın karşısına dikiliyorum. Bir de tartışayım mı yani?” İshak babasına “Peki, Tanrı neden benim kurban edilmemi istediğini de söyledi mi sonra?” diye sordu. Ama İbrahim dedi ki: “İman edenler soru sormazlar. Şimdi gidelim çünkü yarın çok işim var.”
Ve Sarah, İbrahim’in niyetinin kötüye gittiğini duyunca dedi ki: “Gördüğünün Tanrı olduğunu nereden biliyorsun? Eşek şakası yapmayı seven bir arkadaşın olamaz mı yani? Çünkü Tanrı eşek şakasından nefret eder ve bunu yapanı her kim olursa olsun düşmanlarının eline ulaştırır, hem de ücretsiz olarak.” Ve İbrahim dedi ki: “Çünkü biliyorum Tanrı olduğunu. Derin bir uykuydu, ses rezonanstaydı ve iyi modüle edilmişti ve çölde böylesine bir gürlemeyi başka kimse yaratamaz.” Ve Sarah dedi ki: “Yani bu saçma sapan hareketi yapacak mısın?” Ancak İbrahim ona dedi ki: “Doğrusunu istersen evet, çünkü Tanrı’nın sözlerini tartışmak bir kişinin yapabileceği en kötü şeydir, özellikle de ekonomi bu haldeyken.”
Ve böylece İshak’ı aldı ve belli bir yere götürdü ve onu kurban etmeye hazırlandı, ancak son anda Tanrı İbrahim’in elini tuttu ve dedi ki: “Böyle bir şeyi nasıl yaparsın?” Ve İbrahim dedi ki: “Ama siz demiştiniz ki...” “Ne dediğime boş ver” dedi Tanrı. “Önüne çıkan her saçma sapan fikri dinler misin sen?” Ve İbrahim çok utandı. “Şey –tabi dinlemem... hayır.” “Ben sana şaka olsun diye İshak’ı kurban et diyorum, sen hemen koşturuyorsun.”
Ve İbrahim dizleri üzerine çöktü, “Görüyorsun işte senin ne zaman şaka yaptığını kesinlikle anlamıyorum” Ve Tanrı “İnanmıyorum. Espriden hiç anlamıyorsun” diye gürledi. “Ama biricik oğlumu size sunmak istemem, sizi ne kadar çok sevdiğimi göstermez mi?” Ve Tanrı dedi ki: “Bu bazı kimselerin rezonansta olan ve iyi modüle edilmiş bir sesin vereceği her emre ne kadar eşekçe de olsa uyacaklarını kanıtlar.” Ve Tanrı bundan sonra İbrahim’e gidip yatmasını ve ertesi gün odasına uğramasını söyler.
Konu barışsezer tarafından (27-09-2008 Saat 12:20 ) değiştirilmiştir.
|

27-09-2008, 12:12
|
|
Üye
|
|
|
|
Bölüm: TOMARLAR 3 ve Bitiş (Woody Allen)
Üç... Ve gömlek satan bir adam zor günler geçirdi. Ne yaptığı ticaret işe yaradı, ne de zengin olabildi. Ve dua etti ve dedi ki: “Tanrım neden böyle acılar içinde bıraktın beni? Bütün düşmanlarım mallarını satıyorlar, yalnızca ben satmıyorum. Ve şu sıra tam satış sezonu. Gömleklerim iyi. Şu sentetik ipeklere bir bakın. Düğmeliler var, bol kollular var, hiçbiri satılmıyor. Her şeye rağmen emirlerinizi dinledim. Erkek kardeşim çocuk hazır giyimi satarak malı götürüyor da ben neden hayatımı kazanamıyorum?”
Ve Tanrı adamı duydu ve dedi ki: “Senin gömleklerin...”
“Evet Tanrım” dedi adam, dizleri üzerine çökerek.
“Ceplerin üzerine bir timsah koy.”
“Efendim Tanrım?”
“Sana ne diyorsam onu yap. Pişman olmayacaksın.”
Ve adam bütün gömleklerin üzerine küçük birer timsah dikti ve o da ne! İşi birden çığ gibi büyüdü ve büyük sevinç oldu ve düşmanlarının arasında ise, feryat figan ve diş gıcırdamaları vardı ve biri dedi ki: “Tanrı merhametlidir. O beni yemyeşil çayırlarda yatırmıştır. Yalnız şu anda bir problem var. Kalkamıyorum.”
Kanunlar ve Hadisler
*Kötü işler yapmak kanuna karşıdır, özellikle bu kötü işler ıstakozlar için yapılmış mama önlüğü takarak yapılırsa.
*Aslanla buzağı bir arada yatacaklar, yalnız buzağının gözüne pek uyku girmeyecek.
*Her kim ki kılıçla ya da kuraklıkla ölmez, o kişi salgın hastalıktan ölecektir, öyleyse her sabah traş olmak niye?
*Lanetlenmiş olanlar muhtemelen bir şeyler biliyorlar.
*Her kim ki aklı sever o kişi erdemlidir, ama her kim ki bir kanatlı hayvanla düşüp kalkar işte o biraz tuhaftır.
*Yüce Tanrım! Yüce Tanrım! Son günlerde neler yaptın?
Konu barışsezer tarafından (27-09-2008 Saat 12:23 ) değiştirilmiştir.
|

27-09-2008, 15:10
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Woody Allen'in filmlerinden hiç hoşlanmadım. Ama bu yazı gerçekten "hınzırca" esprilerle bezenmiş. Hadisler de harika
Bu hadis hele muhteşem :
*Lanetlenmiş olanlar muhtemelen bir şeyler biliyorlar. 
İnsani olan her şey kabûlüm.
|

27-09-2008, 15:36
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Bu kitabı fellik fellik sahaflarda arayıp bulmuştum ama umduğumu bulamamış, bitirememiştim. Kapak resmi sebebiyle çocukların ulaşamayacağı ücra bir yere de saklamıştım. Nasıl bir saklamaysa, sakladığım yeri hatırlamıyorum.
Allen'in filmlerini de fazla karışık ve gürültülü bulduğumdan seyredemem. (kadim dostum frodo ile aynı fikirdeymişim  )
bulayım bari şu kitabı, merak uyandı şimdi.
|