Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 30-04-2009, 15:13
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder
Standart İnsan Olmak ve İnsanlık Nedir?, Nasıl Olmalıdır?

Saygideger arkadaslar;

Herseyde oldugu gibi; fiziksel bir gorunus yapisi olsada; "insan olmak ve insanlik" soyut bir kavramdir. Yine her soyut kavramda oldugu gibi; bu kavramin insanoglu tarafindan bilinen ortak bir tanimi ve algisi yoktur.

Tarihte felsefi olarak, "overman" "super insan" "ustun insan" v.s. gibi kavram ve ifadeler ortaya atilmistir. Gorunen odurki; hic kimse dunyanin neresinde yasarsa yasasin; icinde bulundugu insan ve insanlik yapisindan "sikayet etmekte" ve memnun gorunmemektedir.

Yine ilginctir ki; tum felsefeler ve onun ideolojileri, hep insan ve insanliktan huzur ve rahattan dem vurarak; ideolojilerini yurutmektedirler. Madem hepimiz, sikayet ediyoruz, elestiriyoruz, begenmiyoruz, huzurlu ve mutlu degiliz v.s. peki o zaman; herkesin gonlunde nasil bir insan tanimi yatiyor?

INSAN DENINCE NE ALGILIYORUZ? INSANIN NASIL OLMASINI ARZU EDIYORUZ? OLAMIYORSAK, NEDEN OLAMIYORUZ?, BIZLERI INSAN OLMAKTAN ALIKOYAN ENGELLEYEN NEDENLER NE?

Kisaca insan olmak nedir? ve arzulanan, istenen tum dunyanin ortak olarak kabullenebilecegi insan nasil olmalidir?

Gorus, yorum ve onerilerinizi bekliyorum. Umarim en azindan; bu konuda ortak bir kac maddee birlesebiliriz. Ya da cok mu "iyimserim" acaba? Neyse, yazisalim gorelim, halep ordaysa, beyaz sayfa burda!

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 08-05-2009, 14:48
parmis parmis isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Saygıdeğer Evrensel-İnsan,

İnsan olmak önce kişinin kendine saygı duymasıyla başlar ..Kendine saygısı olan kişi insan olmanın yada olabilmenin tüm değerlerini benliğinde toplayabilmek için kendine hizmet eder okur,araştırır,düşünür,öğrenir,öğretir..
Olayları algılarken çözümlerken başkalarına zarar vermeden, başkalarını ezmeden, yok etmeden, başkalarının da yarlanabileceği şekilde yapar..
İçindeki sevgi,merhamet,vicdan gibi duyguları algılar geliştirir çevrenin ve insanın yararına kullanır..
insanları; insan olmaktan alıkoyan en büyük neden sevgisizliktir.. Sevgiyi bilmeyen,tanımayan, öğrenemeyen kişi gerçekten eksiktir yarımdır doğar yaşar ve ölür...
Ben insanca yaşayabilmek için zararsız olmak gerektiğine, başkalarını düşünmek gerektiğine, doğayı, insanları, çocukları, yaşadığımız ülkeyi ,.toplumu, dÜnyayı sevmek gerektiğine inanıyorum ve böylede yaşamak istiyorum...
Belki eksik bir tanım belki bilimsel yada felsefi değil yazdıklarım ama inanın içten ve sevgiyle yazdım
saygılar...

parmis Güneşin_kızı
Alt 08-05-2009, 15:14
byspy byspy isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Sayın Evrensel,

Kabaca insan , dik durabilen,düşünebilen,gelişmiş bir beyine sahip alet kullanabilen canlı der bilim bana göre düşünebilen organizmadır sadece çünkü işin soyut kısmı ile ilgilendiğimizde insan veya insanlık kavramı kişiden kişiye değişebilen bir olgudur.

insan diyince sizin anladığınız,düşündüğünüz ve hissettiğiniz şey farklı olur benim düşündüklerim ayrı olur.Aranılan ortak yönlerden biri belki bir kaza olduğunda insanların yardım etmesi veya etmemesi de olabilir ki ordan bir kişi bağıracaktır "insanlık öldümü" diye ama kimisi içinde onu izlemek dahi bir zevke dönüşebilir.

insan olmak için gerekli yetilere sahip olmaz yeterli fakat işin insanlık-vicdan yönü sende başkadır bende bambaşka olurda bulursanız bir ortak nokta bu siz ve sizin gibi düşünenlerin ortak noktası olur birde sadist ve türevi hissiyat içindeki insanların insanlık anlayışı vardır ki buda çok ters gelebilir.

olmasını istediğimiz insan sorusunu çok farklı yerlere çekebilirim şöyleki benim olmasını istediğim insan benim düşünceme göre olucak ve hepsi benden bir parça olucak bir nevi klon gibi burdan da sanırım şu çıkıyor ben dünyanın etrafında kalabalık oluşturduğu merkeziyim

soru sizin ilk cevabı siz verin bizde ona göre insanlıktan nasibimizi almışmıyız almamışmıyız görelim..

saygılar

Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...
Alt 08-05-2009, 15:32
mehmetsalih mehmetsalih isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

İnsan, Yeryüzünde bitkisel yaşam sürmeyendir. İtaat ve takliten uzak tamamıyla kendi sahi görüşüyle benliğiyle yaşayandır. Fiziksel, Bitkisel ve Arzusal yaşamdan Sezgisel ve Aktif hayata başlanmaktır. İnsan beşduyu organdan oluşmayıp, Metafizik bir varlıkla yaşamını sürmektir. Eğer insan değişebiliyorsa fiziksel olarak bu gerçek olmayandır demektir. İnsan, Bir yaşından son yaşına kadar aynı ruh, duygu, karaktere sahip olandır. İnsan, bilgiyi dışarıdan bazı varlıklar gibi dışarıdan değil içeride kapalı tutandır. İnsan Beşduyu organ önündeki yaşamı yoksayan ve beşduyu organ ötesi bir yaşama sahip olandır. İnsan, benliğiyle benliğini oluşturanla varolandır. Dışa dönük hercanlı bir bitkisel yaşamdan uzak değildir. Kısa İnsan şuan var olan ve Sezgisel bir yaşamla irade kabiliyetine geçendir. Bu tanımın dışında kalan Fizksel güzeliğe ve biskisel yaşama sahip olan canlılar Hayvan, Bitki ve buna benzer varlıklar.

Esenlikler Diler...
Alt 06-10-2009, 04:10
Kıdemli Üye

Saygideger arkadaslar;

Guncelleme

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 13-11-2009, 10:34
Corpse Bride Corpse Bride isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

vijdan kavramının içini doldurmakla başlayabiliriz insanlığın tarifi için. genel insanlık dışı davranışları devreden çıkartarak. mülkiyet kavramıyla yitirilen insanlık ve vijdan
Alt 13-11-2009, 18:42
Kıdemli Üye

Saygideger rakibalik;

Evrensel dusunce temelinde vicdan kavraminin anlami; hem kendine hem de baskasina fiziksel/dusunsel zarar vermemektir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 13-11-2009, 22:33
eylemsel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
eylemsel eylemsel isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Vicdan kavramsal olarak insanın kendini muhakeme etmesi olarak tanımlanabilir. Burda önemli olan nokta vicdanın kaynağı nedir sorusudur. Bu soruya iki farklı yanıt verilmiştir. Vicdanın doguştan geldigi veya sonradan kazanıldığı şeklindedir.

Vicdanın doguştan geldiği kabul edilirse doğa üstü bir gücün varlığıda kabul edilmiş olur. diger görüşü ise tam tersini savunur. Çevresel koşulların etkili oldugunu ifade eder.

Sayın evrensel-insan sizin bu konudaki yaklaşımınızı ögrenmek istiyorum.

İnsan kendini yalnızca insanda tanır. GOETHE
Alt 13-11-2009, 23:22
Kıdemli Üye

Saygideger eylemsel;

Ben, bireysel olarak; Tabulu rasayi savunuyorum. Tabulu rasa bir bebegin kavramsiz dogmasi demektir. Yani, insanoglu herseyi, yasam ve iliskilerinde, yine insanoglundan ogrenir. O yuzden, ahlak, kultur, anane, gelenek, tore v.s. ve tum kisinin kisilik ve kimligini olusturan verileri, degerleri ve tabulari; asirlar boyu, degiserek suregelmistir.

Vicdan konusu ise; benim izahimla, akil ile, zihin ile baglidir. Benim, izahimda vicdan akli yonlendirir, akil vicdani degil; cunku akil vicdani yonlendirirse; bati gibi insansal iliskiler, mantiksal temelde cok dusuk bir degere, ve inancsal bireyci akilciliga dogu gibi de insansal degerler duygusal temelde toplumsal /inancsal cikara tasinir.

Oyuzden, aklin vicdani yonlendirmesi, insanoglunun; vicdanin akli yonlendirmesi de insanin dusunce ve davranisidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Alt 13-11-2009, 23:36
Kıdemli Üye

Saygideger eylemsel;

Yazilanlar, daha net algilansin diye, sunu da ekleyeyim.

Aklin yonlendirdigi vicdan, DUYGUSAL DUZEYDE OLDUGU KADAR, MANTIKSAL DUZEYDE DE hem kendine; hem de baskasina, hem fiziksel, hem de dusunsel her turlu zarari verir, buna intihar da, baskasinin canini almak da dahildir.
Iste bu, Toplumsal/kisisel ve ayrimci, degerleri/verileri/tabulari olan insanogludur.

Halbuki, vicdanin yonlendirdigi akil; duygusal temelde kendine zarar verse bile; mantiksal temelde, ne kendine, ne de baskasina zarar veremez. Iste, bu da evrensel/bireysel insandir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Önerilen Siteler