09-04-2008, 22:41
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Re: Yeni Osmanlılar
Saygideger pante;
Turkiye bir ulus devlet hic bir zaman olamamistir.Osmanlidan ayrilan ve milli devlet yapilarini kuran devletler icinde,belkide ulus olamayan tek devlet TC dir.
TC milli bir devlettir ve uluslasmak icinde 84 yildir hicbir caba harcamamistir.Harcanan cabalar bile bati direktifiyle ithal edilmis,tabi ki ulkeyi kutuplastirmak ve bolmek temelinde.
Ulus olabilmek icin,Anadolunun cok sesli yapisinin getirdigi farklari ozumsemek ve saygi ve hosgoru temelinde yasanacak bir ortam yaratmak gerekir.
Boyle bir ortam olsaydi,bati ne PKK'yi basimiza bela edebilir,ne de ASALA gibi orgutler ulkede eylem yapabilirdi.
Ugur Mumcu'dan alinti yapmissiniz.Neden olduruldu dersiniz?
Aslinda ulus olabilmek cok kolaydi,sadece milli-dini kokensel cesitlilikte yasamaya alismis halk Turklestirme politikasiyla,yeni bir anlayisla tanistirilmasaydi.
Turklerin nasil musluman yapildigini biliyorsun.Ayni hata cok kokenliligin tek kokenlilige indirgenme istemesiyle yapildi.TC NE ULUSAL BIR DEVLETTIR,NE DE ULUS ALGISINA SAHIPTIR.TC MILLI BIR DEVLETTIR.BU MILLETTE TURKTUR,KABUL ETMEYENIN BASINA NELER GELDIGINI TARIH GOSTERMISTIR.Tabi gormek isteyene.
Ataturk milliyetciliginde -olmayan etnik- ayrimcilik vardir.Daha Nevruz da olanlar tazedir,daha Hirant dink cinayeti,rahip cinayeti,malatya baskini tazedir.
Tarihi bir bilgi:Ataturk,ittihatcilara 1907 yilinda katilmistir.Yani 26 yasindayken.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

09-04-2008, 22:49
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
|
TC NE ULUSAL BIR DEVLETTIR,NE DE ULUS ALGISINA SAHIPTIR.TC MILLI BIR DEVLETTIR.BU MILLETTE TURKTUR,KABUL ETMEYENIN BASINA NELER GELDIGINI TARIH GOSTERMISTIR.Tabi gormek isteyene.
|
Bu konuda cahilim Evrensel İnsan.
Milli ile ulusal arasındaki farkı bilmiyorum.
|
Ataturk milliyetciliginde -olmayan etnik- ayrimcilik vardir.Daha Nevruz da olanlar tazedir,daha Hirant dink cinayeti,rahip cinayeti,malatya baskini tazedir.
|
Arkadaşim, lütfen Atatürk milliyetçiliği ile Türkçü-Turancı, ırkçı, faşist ya da günümüz olaylarından örneklerini verdiğin Türk-İslam sentezi menşeili İslamcı faşist milliyetçiliği karıştırmayalım.
Uğur Mumcu'dan alıntıladığım sözü tekrar tekrar yazmak istemiyorum.
Yazmadan önce lütfen biraz emek sarfedip araştırın.
"Ulusal değildir, millidir" gibi abuk sabuk fikirleri sergilemeyin.
Ayrıca afedersin ama sidik yarıştırmıyoruz burada.
Atatürk'ün İttihatçılardan önce Vatan ve Hürriyet Cemiyetinin kurucularından olduğunu yazmıştım. Bunun üzerine hala tarihi not diye İttihatçılara katılma tarihini vermeniz de ne oluyor?
|

09-04-2008, 23:12
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger pante;
Ben sana bu farki Britanya'dan vereyim;
Aslinda vermeden once sunu da belirteyim.Daha Turkiye'nin iktidari ve aydin gecinenleri.Bu farki algilayamadigindan,hala konusmalarinda ingiltere ve ingiliz terimleri kullaniyorlar.Burasi Birlesik krallikliktir.Bu krallikta,ingiltere,galler,iskocya,ve kuzey irlanda vardir.Buyuk britanya ise bu ulusun kimligidir.Yani tek ise briton,genel anlamda british citizen dir.Bu British Ctizen'in kokeni herhangi bir millet olabilir.Yani ingiliz,iskoc v.s. vardir,ama ulus olarak British-Britanyali-dir.Bunu ayakta tutan hak ve ozgurluklerin sivil toplum eliyle devlet destekli hukukunun,bir tek sarti vardir,o da ANTIAYRIMCILIK'tir.
Sen bana Turkiye'de bir antiayrimcilik olgusundan bahsedebilirmisin?
Ben ne TURANCILIK,NE DE IRKCI,FASIST BIR ATATURK MILLIYETCILIGINDEN DEGIL,AYRIMCI,YA DA FARKI GALE ALMAYAN BIR ATATURK MILLIYETCILIGINDEN BAHSEDIYORUM.Yani farkilarin farkina varamayan ya dafarklari gormemezlikten gelen,"yok"sayan.
VATAN VE HURRIYET CEMIYETINI ATATURK HANGI TARIHTE KURMUSTUR?Bu cemiyetin amaci nedir?ve nasil bir akibete ugramistir?
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

10-04-2008, 18:45
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
|
VATAN VE HURRIYET CEMIYETINI ATATURK HANGI TARIHTE KURMUSTUR?Bu cemiyetin amaci nedir?ve nasil bir akibete ugramistir?
|
Atatürk daha Harbiye'de öğrenciyken subay arkadaşlarıyla beraber "Vatan" örgütünü kurmuştur.
1902'de Harbiye'den mezun olduğuna göre bu tarih 1902 öncesine dayanır.
Ekim 1906'da ise Vatan ve Hürriyet Cemiyetini kurarlar. Örgütün amaçlarının başında Kanuni Esasinin yeniden yürürlüğe sokularak Meşruti yönetime geçilmesiydi.
Cemiyet daha sonra Osmanlı Hürriyet Cemiyetine katılarak faaliyetlerini sürdürmüş, 1907'de ise Vatan ve Hürriyet Cemiyeti kurucuları İttihat ve Terakki'ye katılmışlardır.
Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’nin Selânik Şubesini Kurarken Mustafa Kemal Suriye’den gizlice Selânik’e gelmiş ve güvendiği arkadaşları ile Askerî Rüştiye öğretmenlerinden Hakkı Baha’nın evinde toplanmışlardır. Atatürk toplantıda şöyle konuşur:
Arkadaşlar, bu gece burada sizleri toplamaktaki amacım şudur: Memleketin yaşadığı tehlikeli anları size söylemeğe gerek görmüyorum. Bunu hepiniz anlarsınız. Bu talihsiz memlekete karşı önemli görevlerimiz vardır. Onu kurtarmak tek hedefimizdir. Bugün Makedonya’yı ve bütün Rumeli topraklarını vatan bütünlüğünden ayırmak istiyorlar. Memlekete yabancı etkisi ve egemenliği kısmen ve fiilen girmiştir. Padişah zevk ve saltanatına düşkün, her alçaklığı yapabilecek nefret edilen bir kişidir. Millet baskıcı ve zorba yönetim altında yok oluyor.
Hürriyet olmayan bir memlekette ölüm ve yok olma vardır. Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası hürriyettir. Tarih bugün bize bazı büyük görevler yüklüyor. Ben Suriye’de bir cemiyet kurdum. Baskıcı yönetim ile mücadeleye başladık. Buraya da bu cemiyetin temelini kurmağa geldim. Şimdilik gizli çalışmak ve örgütü şekillendirmek zorunludur. Sizden fedakârlıklar bekliyorum. Kahredici bir baskıcı yönetime karşı ancak devrim ile cevap vermek ve eskimiş olan çürük yönetimi yıkmak, ulusu egemen kılmak, özetle vatanı kurtarmak için sizi göreve çağırıyorum.
Oda içinde derin bir sessizlik olmuştu. Lambanın solgun ışıkları içinde Mustafa Kemal’in heybetli sesinin yankıları hâlâ dalgalanıyordu. Ömer Naci ayağa kalkarak, Mustafa Kemal’in konuşmasına karşı o tatlı şivesiyle; “Mustafa Kemal, arkandayız, seni takip edeceğiz. Ölümler, cellatlar, işkenceler bile bizi bu kararımızdan çeviremeyecektir. Hürriyet verilmez, o ancak alınır. Haksızlık zulüm ve baskı altında inleyen bu suçsuz ve çaresiz milleti kurtaracağız, yaşasın hürriyet ve ihtilâl” sözleriyle derin sessizliği bozmuştu: Mustafa Necip, inkılâbın o fedakâr evladı, gizli hıçkırıklarla yanımda göz yaşlarını tutmağa çalışıyordu. Mustafa Kemal yeniden söze başladı:
Arkadaşlar! Gerçi bizden önce birçok girişimler yapılmıştır. Fakat onlar başarılı olamadılar. Çünkü işe örgütsüz başladılar. Bu kuracağımız örgüt ile bir gün mutlaka başarılı olacağız ve elbette vatanı, milleti kurtaracağız.
(Kızıldoğan, Hüsrev Sami, “Vatan ve Hürriyet: İttihat ve Terakki”, Belleten, sayı:3-4, s.619-655.)
|

10-04-2008, 21:38
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Bir sosyalist yurtsever değilse eğer, bilin ki o sosyalist değil, sosyalistlikten dönmüş ama sosyalist geçinen bir liberaldir.
Liberallikle yurtseverlik bağdaşmaz. Birbirine zıttır.
Liberalin kafasında vatanın, ulusun, halkın değeri yoktur. Liberal için önemli olan sözde bireydir.
O önem verdiği bireyler ise burjuva olurlar, kapitalist olurlar, halkları sömürürler. Yeri ve zamanı geldiğinde faşist olur, halkları baskı ve işkenceleriyle ezerler.
Liberaller anti-emperyalist olmazlar. "laissez faire,laissez passer" yani, "Bırakın yapsınlar, bırakın geçsinler" anlayışına sahiptirler. Mandacılardır, işbirlikçilerdir, teslimiyetçilerdir.
Onların bağımsızlık anlayışları bağımlı bağımsızlıktır.
Onların özgürlük anlayışı da burjuva özgürlüğüdür. Emeğe, emekçiye değer vermezler.
Sosyalist ise halkların özgürlüğünden yanadır.
Enternasyonalist olduğu kadar yurtseverdir aynı zamanda.
Emperyalizmin gizli ya da fiili işgali altında iken sevdası vatandır, tam bağımsız iken ise vatanı dünya. Göstermelik değil, tam bağımsızlıkçıdır.
Yeri geldiğinde de Kuvayi Milliyeci olmasını bilir.
AVNİ'NİN ATLARI
Bu atlar Avni'nin atları
Kuvayi Milliye atları
kara yamçı altında ak sağrı dolgun
titrer burun kanatları,
bu atlar Avni'nin atları.
Kuvayi Milliye gelecek yine,
şahin atlar aşarak yeli
çiğneyecek gavuru da, Anzavur'u da.
Kuvayi Milliye gelecek yine
hem bu sefer ayyıldızlı bayrağı da orakçekiçli.
Bu atlar Avni'nin atları
Kuvayi Milliye atları
titrer burun kanatları.
Bana Avni'nin atlarına
binmek nasip olmasa gerek
ama Memet binecek,
gelecek düşmanla topuz topuza!
Gülüm, Kuvayi Milliye atları
gözüm, Kuvayi Milliye atları,
memleketi satanları bağlasınlar,
kuyruğunuza...
NAZIM HİKMET
1 Haziran 1958, Çekoslovakya
|

10-04-2008, 22:57
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sosyalist Nazım Hikmet'in dizelerine bir bakın, bir de günümüz Yeni Osmanlıcısı, yeni İtilafçısı, yeni mandacısı liberal Altan'ların şu sözlerine:
"Cumhuriyet gazetesinin eski binası İttihat ve Terakki'nin merkeziydi."
“Devlet ve vatan kavramlarımız geçmiş yüzyıla ait. Bu, bütün dünyada böyle. Hâlâ insanlar toprağın insandan daha önemli olduğuna inanıyor. Hâlâ genel kural toprak için insan feda edilmesi. İnsan için toprak feda edilmesini düşünmek bile bütün ülkelerde bir ihanet...
“Ben bir tek insanı öldürmemek için on bin metre toprağı feda ederim”
“...Ben devletlerin bağımsız olmasının halklar için çok büyük tehlikeler doğurabileceğini düşünüyorum”
“Ben bağımsızlık kavramının tümüyle ortadan kalkması gerektiğine inanıyorum. Bu dünyanın en tehlikeli kavramlarından biri”
“Kahrolsun bağımsızlık”
“Vatanı sevmek yerine babamın dediği gibi işimizi sevmeliyiz”
“Ben, vatanı sevmenin vatandaşın işine yaradığını görmedim hiç.”
“Ben vatanı kiraz ağacının gölgesine ve kadın memesine satarım”
Bu adamların Ali Kemal'den, Damat Ferit'ten ne farkı var?
Kıbrıs'ı kayıtsız şartsız vermeye hazır, vatanı bir kiraz ağacı gölgesi ya da bir kadın memesi için satmaya hazır, bağımsızlık düşmanı, emperyalizmin uşağı, ılımlı islam destekçisi,
şeriat işbirlikçisi bu adamlar, işgal yıllarında olsalardı Kuvayi Milliye düşmanı, hilafet ve saltanat yanlısı, işgalcilerin işbirlikçisi ya da İngiliz ve ABD mandacısı olmayacaklar mıydı?
Damat Ferit gibi Sevr'i imzalamayacaklar mıydı?
Bugün açık açık bu kepaze lafları sarfedenler, inanın Ali Kemal'lerden daha beterini de yaparlardı.
Hırsıza hırsız, ******ya ****** denildiğinde kızdıkları gibi, bunlar da hain denilince kızıyorlar..
|

10-04-2008, 23:53
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger pante;
Verdigin tarihi bilgiler icin, tesekkurler.Yalniz, M.Suphi'nin nasil olduruldugune-30 arkadasiyla birlikte- deginmemissin.
Turkiye'de kisiler zaten kendilerinin ne oldugunu acik acik ortaya koyuyorlar. Batidaki liberal anlayisi cok farkli birsey, bunun tarihi var. Turkiye'de ise liberal kavramida-her kavram gibi- disaridan ithal.
Bir kisi bir sey olacaksa veya ona bir etiket verilecekse bu bilincli olarak kisinin oz iradesiyle yapilmali. Turkiye'de ki hic birsey bilincli degil,ya verilmis, ya da kulak dolgunlugu alinmis etiketler. Bir kisi kendisini nasil tanitirsa tanitsin:
"Ayinesi istir kisinin,lafa bakilmaz.Rutbeyi asri gorunur her eserinde".
Dolayisiyle kisinin kendisine verdigi-veya kisiye verilen- etiket onemli degil; onun icraatinin kime ve neye hizmet ettigi onemlidir. Sunu unutmamak gerkir, birakin bir ulkeyi veya toplumu; bir kisi bile esaret ve baskasinin boyundurugu altinda yasamak istemez.Tutsaklik ve onun boyundurugu farketen herkesi rahatsiz eder.Farkedilmek sartiyla. Farkeden kurtulma mucadelesi verir. Farketmeyen veremez. Ayrica boyunduruk"yok saymakla,boyundan cikmaz. Ancak cikarabilirsen cikar. Bu da bilinc meselesidir.
Benim bu konuda tanri ornegini veren bir yazim var.
O yuzden Turkiye'nin ulke ve toplumunun boyundurugunu cok iyi etod edelim ki,ondan ve onun tutsakligindan kurtulalim.
Aksi, ya kendimizi ve halki kandirmak, ya da "yok"sayarak gormemezlikten gelmektir.Her iki durumda,amerikan idealizminin ekmegine yag surer.
Cunku geciktikce boyunduruk daha cok sikmaktadir. Tabi bu dusunce temelli oldugu icin, bu sikis ve duzeyi farkeden icin gecerlidir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|

11-04-2008, 20:42
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
|
Verdigin tarihi bilgiler icin, tesekkurler.Yalniz, M.Suphi'nin nasil olduruldugune-30 arkadasiyla birlikte- deginmemissin.
|
Mustafa Suphi'lerin öldürülüşünün konumuzla bir ilgisi yok.
Ayrıca 30 arkadaşı değil, 14 yoldaşı ile birlikte öldürülmüştür.
Bu konuyu daha önce tartışmıştık:
Mustafa Suphi'leri Anıyoruz
http://pante.blogcu.com/3156525/
Osmanlı'nın son yıllarında siyaset sahnesinde İttihat ve Terakki Partisi ile Hürriyet ve İtilaf Partisi'ni görmekteyiz.
İttihat ve Terakki partisi karmaşık bir yapı arzediyor. Genelde milliyetçilerden oluşuyor.
Bir kanadı Almancı, bir başka kanadı Turancı. Almancı, Turancı olmayıp sadece vatansever olup da ülkesinin güçlenmesini, kalkınmasını, birlik-bütünlüğünü isteyenler de var, hürriyetçiler de.
Hürriyet ve İtilaf Partisi ise liberallerden, özgürlükçülerden oluşuyor. Genelde İngilizci bir siyaset izliyorlar. Saltanat ve hilafetten yanalar. Osmanlı'nın batılılaşmasını savunuyorlar. Bağımsızlığa, birlik-bütünlüğe önem vermiyor, anti-emperyalist bir mücadele düşünmüyorlar. Ayrılıkçılarla uyumlu bir politika izliyorlar.
Münferit olarak Rıza nur gibi önce İttihatçı sonra İtilafçı, Mehmet akif gibi önce İtilafçı sonra İttihatçı olanlar da var. Ya da İtilafçı olmasına rağmen vatansever olanlar da.
O dönemde Kemalistlerden söz edilemez. Milli Mücadele yıllarında İttihatçıların önemli bir bölümü Kuvayi Milliye saflarına katılmıştı. Bir bölümü ise zaman zaman kendi aralarında toplanıyordu. Enver Paşa'nın Bakü'de öldürülmesinden sonra iyice zayıflayan İttihatçılar, kara kemal ile İzmir'de, cavit Bey ile İstanbul'da yeniden toparlanmaya çalıştılar. Mustafa Kemal'e suikast girişimlerine de karışan İttihatçıların bir kısmı İzmir suikasti nedeniyle asıldı. Kara Kemal ise yakalanacağını anlayınca intihar etti. Zaman içinde de İttihatçılar tamamen tasfiye oldu.
Ama Atatürk'ün ölümünden sonra aşırı milliyetçilikle yeni ittihatçıların ortaya çıktığı söylenebilir.
Günümüzün nasıl Yeni İtilafçıları varsa ve yurtseverliği reddediyor, bağımsızlığı önemsemiyor, ABD ve AB işbirlikçiliği yapıyor, ılımlı İslam'a yeşil ışık yakarak dincilerle ittifak içinde oluyorsa;
aynı şekilde günümüz İttihatçıları da var ki bunlar da aşırı Milliyetçi, ırkçı, Turancı, demokrasiyi ve özgürlüğü önemsemeyen faşist ve *darbeci bir zihniyete sahipler.
Tarih ders almayı gerektiren benzerliklerle dolu. Yeter ki doğru görüp, doğru düşünelim.
|

11-04-2008, 21:28
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger pante;
M.Suphi ve arkadaslari hakkindaki vermis oldugun bilgileri dikkatle okudum.Bazi yeni bilgiler edindim.Yalniz ne *onlarin akibeti hakkindaki kararimda ne de Ataturk'un diktator tutumu hakkinda ki kararimda bir degisiklik olmadi.
Saygilarimla;
evrensel-insan
|

11-04-2008, 21:32
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
|
M.Suphi ve arkadaslari hakkindaki vermis oldugun bilgileri dikkatle okudum.Bazi yeni bilgiler edindim.Yalniz ne *onlarin akibeti hakkindaki kararimda ne de Ataturk'un diktator tutumu hakkinda ki kararimda bir degisiklik olmadi.
|
Saygıdeğer Evrensel-insan;
Olsun. Takma kafana.
Kolay değil ön yargılardan, inançlardan kurtulmak.
Bu genel bir sorun.
Umarım birgün düzelir. *
|