walla´isimli üyeden Alıntı
Pardon sosyalist, karadeliğin üzerinden gecen ne burada anlayamadım. Galaksi ise karadelik alanından gecen parçanın yutulup galaksinin sonraki halinde bu bölgede kopukluk olması lazımdı. ışık ise yine yutulup sönmesi lazımdı.
|
Benim anladığım kadarıyla, çekim gücünün ne denli yüksek olduğu anlaşılması için yapılmış bir örnek. Bugüne kadar böyle bir karadelik gözlemlenmedi benim bildiğim kadarıyla

Einsteina göre cisimler etraflarındaki uzayı bükmekteler. Bu yüzden evrenimizde iki nokta arasındaki en kısa yol; bu iki noktadan geçen doğru değil de, bu noktalardan birinden diğerine ulaşmak için ışığın izleyeceği yoldur. Bu yüzden euclidean bir uzayda değil riemannian bir uzayda yaşıyoruz. Aslında resimde galaksi ve karadelik arasında, karadeliğin galaksiye etki edemeyeceği kadar çok mesafe var. Sadece karadeliğin etrafında olan bükülmüş uzay yüzünden ışığın o bükülmüş yerden geçerken ne şekle geleceği gösterilerek karadeliğin mükemmel çekim gücü anlatılmak istenmiş. Ben böyle anladım en azından

Karadeliklerin başka diyarlara yolculuk kapısı olduğu da ilginç bir metafor... Olay ufkundan sonra neler olduğu hala tam olarak bilinmiyor.

Gerçi neyi hala tam olarak biliyoruz ki