27-03-2019, 14:37
|
 |
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Ben eskiden yazdığım şeylere ek olarak şunu yazabilirim.
Kuran asla savaş, ganimet, yağma, kölelik, çok eşlilik, cariyelik emreden bir din değildir.
Fakat kuranda bir nevi bu tür yorumlara "kapıyı açık bırakmak" vardır.
1) Kölelik/cariyelik 1800'lere kadar vardı. Bazı Arap ülkelerinde halen var. eski toplumlarda ekonominin bel kemiğini teşkil ediyordu. Batı'da kölelik Hıristiyanlık tarafından kaldırılmış olsa da, yerine hemen çok benzer bir sistem olan serflik / ağalık sistemi gelmiştir.
İslam bir ayağı antik çağlarda 1 ayağı Rönesans / barok döneminde olan bir dindir. Orta çağın bizdeki karşılığıdır ama bizde orta-çağ yaşanmamıştır (ya da 21 yy'da yaşanmaktadır)
2) İslam'da Askeri yayılmacılık var. günümüz Müslümanları cihat konusunu "nefsi müdafaa" olarak yorumlarlar. Ama İslam'da savaş nasıl yok? İslam orduları İran ordularını yendikten sonra ülkede yazıyı yasaklamışlar. 100 - 200 yıl boyunca yazılı edebiyat olmamış. Sonra Arap harfleri ile tekrar başlamış.
- Ama bunlar dönemin gerçeği. Savaş hayatın parçası. Ölümler yaygın. Bir sürü dul var. Savaş durumu / harp durumu sürekli var. Taht mücadeleleri filan var. Ve önemli olan sonuçtur. Doğu-ROma / Bizans'ın gerileme dönemi. Batı'nın orta çağ dönemi. Doğudaki Hint ve Çin medeniyetlerinin de öyle çok parlak olmadığı bir dönem. Tarih dersi almışsınıdır. MS 600 - 1600 yılları arasında güçlü, hukuk devletine dayalı, ilerici, gelişen bir medeniyet, ticaret var, bilim var. her şey var.
Aynı zihniyet: "Ben eski-Yunan / roma medeniyetini sevmiyorum. Gladyatör dövüştürüyorlardı, askeri güce dayalı medeniyetlerdi" diyor musunuz? Hayır bunların elde ettikleri başarılara filan bakım "o dönemde bunları nasıl yapmışlar?" filan diyoruz.
Bakış açısı ile alakalı. Siz sanki o dönemin uygulamaları bugün olabilirmiş gibi konuşuyorsunuz. Biraz saçma o açıdan. Bugünün dünyasında tabi ki olamaz.
|

27-03-2019, 16:57
|
 |
Üye
|
|
|
|
@Leonardo
Romanın köleliği çağlar önce iken
1- Kölelik Suudi Arabistanda 1960 yılında ZAR-ZOR yasaklanmıştır.
2- Katar gibi ülkelerde kölelik hala vardır. Hindistanda da vardır. Stadyum yapımında pasaportlarına el konan günümüz köle ticaretinin esir aldığı fakir köleler çalıştırılmıştır. Tepki çekmiştir.
Evlerinde köle-hizmetçi çalıştıranlar vardır. Saygı gören hizmetçi değil köle hizmetçi. Vine tarzı yerlerde bilmemkaçıncı kattan düşerken yardım etmek yerine videoya alan bi pislik vardı. Hizmetçi ölmedi esnek alüminyum plakaya düşmüş.
3- İslamda cihad anca 10 yıl bitiyor. Sonra yine bi yerlerden fırtlıyor. İslamda içinde potansiyel cihadçı kitle olmayan ülke yok.
Bakış açısını bozmak için elinden geleni yapan birileri var.
Nasıl olsa Bade' lenen daha evvel de bade' lenmiş Hatta bazıları '' Nur Çeşmesinden '' içerek ?? nurlanmışlardırlar
|

27-03-2019, 23:57
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
karakedi´isimli üyeden Alıntı
Sayın Pardon Yani,
garip bir şekilde öztürk'ü eleştirenler muhafazakar din adamları da sizinle aynı cümleleri sarf ediyor. sizce bunda bir terslik yok mu?
kuranı kerim de tarihsel olarak arapların örfü ile örtüşen fakat bizim örfümüzle uyuşmayan, aykırı olan şeyler varsa bunların kurandan çıkarılmasının nesi yanlış? yani kuranın eleştirilebilir, günümüz şartlarına göre değiştirilebilir bir şey olması neden sakıncalı olsun ki. mesela miras konusunda kadına yarım hak verilmesi, erkeğin tam hak alması hep konuşulur. tarihsel olarak artık günümüzde erkeklerle kadınlar eşittir. eşit haklara sahip olmalıdır. şimdi diyanet işleri kuran bu konuda geri kaldı, islam hukuku olarak biz kadının miras hakkının erkekle eşit olduğunu kabul ediyoruz diye bir fetva yayınlasa sizce bu önemsiz eften püften dandirik bir detay mıdır?
|
Hayir, elestirenler muhafazakar din adamlari degil, genellikle tarikat sozculeri.
Cikaramassiniz, cikardiginiz zaman Vahabilige yol verirsiniz. Nedir ki bu iktidar oncesinde de ve dahi yillarca dindarlar zaten dinini yasiyordu. Cikarmassiniz ve fakat hukmu kisisel uygulamassiniz bu ayri birseydir.
Eften puften bir detaydir elbette. Ne Yani bu ulkede ne zaman hac yasaklandi, namaz yasaklandi vs.? diye sorarlar sonra. Iste basit ornek, kadin yurusuyu ve vakitsiz ezan, nasil iyi mi?
|

28-03-2019, 20:20
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Leonardo´isimli üyeden Alıntı
Kuran asla savaş, ganimet, yağma, kölelik, çok eşlilik, cariyelik emreden bir din değildir.
|
Sn.Leonardo;yazacaklarımı kişisel algılamayın lütfen..Bu cümleyi kim kurarsa kursun,ben yine aynı şeyleri yazarım..
Bir insan böyle bir cümleyi nasıl kurabilir?
1-Muhtemelen kafası güzeldir..Yani içkilidir..
2-Kafa da sorunları vardır..Yani psikolojik bir vakadır..
3-Kuran veya İslam hakkında zırnık bilgiye sahip değildir..
4-Her şeyin farkındadır ama kasıtlı olarak bilmiyor numarası yapan bir troldür..
|

28-03-2019, 20:27
|
|
Üye
|
|
|
|
Ahlaksız´isimli üyeden Alıntı
Sn.Leonardo;yazacaklarımı kişisel algılamayın lütfen..Bu cümleyi kim kurarsa kursun,ben yine aynı şeyleri yazarım..
4-Her şeyin farkındadır ama kasıtlı olarak bilmiyor numarası yapan bir troldür..
|
...........
|

28-03-2019, 20:41
|
 |
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
NikolaTeslis´isimli üyeden Alıntı
@Leonardo
Romanın köleliği çağlar önce iken
1- Kölelik Suudi Arabistanda 1960 yılında ZAR-ZOR yasaklanmıştır.
2- Katar gibi ülkelerde kölelik hala vardır. Hindistanda da vardır. Stadyum yapımında pasaportlarına el konan günümüz köle ticaretinin esir aldığı fakir köleler çalıştırılmıştır. Tepki çekmiştir.
Evlerinde köle-hizmetçi çalıştıranlar vardır. Saygı gören hizmetçi değil köle hizmetçi. Vine tarzı yerlerde bilmemkaçıncı kattan düşerken yardım etmek yerine videoya alan bi pislik vardı. Hizmetçi ölmedi esnek alüminyum plakaya düşmüş.
3- İslamda cihad anca 10 yıl bitiyor. Sonra yine bi yerlerden fırtlıyor. İslamda içinde potansiyel cihadçı kitle olmayan ülke yok.
Bakış açısını bozmak için elinden geleni yapan birileri var.
|
1- Hindistan'da kast sistemi var. Apayrı bir olay. Gandhi'den beri sol partiler bitirmeye çalışıyor ama bitiremiyorlar. Sudi Arabistan'daki kölelik de aynı. İlkel ülkeler geleneklerine bağlıdırlar. Mantıkla alakası yok ama öyle.
2- Modern kölelik Avrupa'da da var. Yasa dışı yollardan Avrupa'ya girenlerin çalıştırıldığı işyerleri filan var. Saati 2 Avro'dan çalıştırılan modern köleler var. Sigorta yok, emeklilik yok, hiçbir şey yok.
Mesela Bizde kaçak çalışan Afgan'lar filan var. Yani Kölelik / serflik bitti. Ama "serflik bundan iyidir" dedirten durumlar halen var.
3- Eski medeniyetlerin hepsi orduları ile var oldular. Roma devleti de ordusuyla var oldu. Kültürü ile sanatı ile değil. Doğu Roma filan da Ordusu güçlü olduğu süre kadar ayakta kaldı. Osmanlı bile, öncelikle askeri bir medeniyettir.
Yani her dönemin bir gerçeği var. İslam dönemi, büyük imparatorlukların dönemi. O dönemde cihad o şekilde anlaşılmış olabilir. Zaten Hıristiyanlık da fazla geç kalmamış, 200-300 sene içinde kendi rekonkista / vs gibi kutsal savaşlarını icat etmiştir.
|

28-03-2019, 20:52
|
 |
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Ahlaksız´isimli üyeden Alıntı
|
Hepsi aynı kapıya çıkıyor. Ama kendimi tekrar etmeyeceğim. Biz İslam'ı o şekilde yorumlamıyoruz.
Bir de yanlış anlamayın ama kişisel olarak tanıdığım biri değilsiniz. Gerçek hayatta "Bu adam bana hakaret etti" deyip kavga çıkartsam yeridir.
2) Diğer tarafta da bu çok yaygındı. Siz bir dini anladığınızı mı ediyorsunuz? - Yani siz anlıyorsunuz / biliyorsunuz. Ama ben bilmiyorum öyle mi?
1,2,3,4 diye gidemem. ben daha çok Yaş= 25, Hayır, 23, Hayır 20, hayır 14 filan diye gitmeye başlıyorum. O yüzden bundan sonraki mesajınıza "Evet haklısınız" yanıtı verebilirim. Onu mu istiyorsunuz?
|

28-03-2019, 20:54
|
 |
Üye
|
|
|
|
Tamam'da Leo senin yazdıklarınla bu ne alaka? Yani aynı şeyi detaylandırıp yazmışsın işte.
Sen şimdi Roma Hollywood etkisi ile yüceltilmiş, Araplar ise Hollywood etkisi ile alçaltılmış diyorsun. Bunu kastettin.
Fakat bunun altında yatan sebepler şunlar, asıl bunu diyoruz:
-> Diyoruz ki İslamiyet değişim geçirmemiş ve çok muhafazakar. Arap kültürü - Hint kültürü bağı ile kast sistemini
Avrupa'ya taşımış. Kast sistemi kölelik sistemidir.
-> Resmiyette Araplarda kölelik var, gelenek değil resmiyette var. Sen Avrupa ve Amerika'da yine göçmenlerin işlettiği kaçak atölyelerden bahsediyorsun.
-> Roma'da Hollywood etkisini çıkartarak düşünürsen kölelik millattan sonradan beri yok.
-> Köleliği Avrupa'ya öğreten, Avrupa'ya Afrikalı köle satıp akıllarına bu işi sokan Afrika Arapları.
Doğal olarak Arap kültüründen çıkan İslamiyette de bunların izlerini geç etkisi var. İslamiyet ak demek akşam forum macerası.
Nasıl olsa Bade' lenen daha evvel de bade' lenmiş Hatta bazıları '' Nur Çeşmesinden '' içerek ?? nurlanmışlardırlar
|

28-03-2019, 20:56
|
 |
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Neva´isimli üyeden Alıntı
Hayir, elestirenler muhafazakar din adamlari degil, genellikle tarikat sozculeri.
Cikaramassiniz, cikardiginiz zaman Vahabilige yol verirsiniz. Nedir ki bu iktidar oncesinde de ve dahi yillarca dindarlar zaten dinini yasiyordu. Cikarmassiniz ve fakat hukmu kisisel uygulamassiniz bu ayri birseydir.
Eften puften bir detaydir elbette. Ne Yani bu ulkede ne zaman hac yasaklandi, namaz yasaklandi vs.? diye sorarlar sonra. Iste basit ornek, kadin yurusuyu ve vakitsiz ezan, nasil iyi mi?
|
- Buna da balıklama atlayacağım.
Ama Laiklik demek dini erk'i ortadan kaldırmak demektir. Batı'da bu belki kilise hiyerarşisidir. Bizde ise tarikatlar / şeyhler şıhlardır. Dine dayalı siyaset filandır.
Bir de ben buralarda şok oluyorum. Dİn insanın kişisel hayatının parçasıdır. toplumsal / siyasi hayatın parçası değildir.
Siz sanki "Dİn günlük hayatın, siyasetin parçası olabilir mi?" tartışması yapıyor gibisiniz.
15 yaşında çocuğa sorsanız size der ki "kişisel hayata ait bir şeydir, isteyen istediğine inanır, toplumsal hayatın parçası değildir"
Bunları sil baştan tartışmayacağız değil mi?
|

28-03-2019, 21:04
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Leonardo´isimli üyeden Alıntı
Hepsi aynı kapıya çıkıyor. Ama kendimi tekrar etmeyeceğim. Biz İslam'ı o şekilde yorumlamıyoruz.
Bir de yanlış anlamayın ama kişisel olarak tanıdığım biri değilsiniz. Gerçek hayatta "Bu adam bana hakaret etti" deyip kavga çıkartsam yeridir.
2) Diğer tarafta da bu çok yaygındı. Siz bir dini anladığınızı mı ediyorsunuz? - Yani siz anlıyorsunuz / biliyorsunuz. Ama ben bilmiyorum öyle mi?
1,2,3,4 diye gidemem. ben daha çok Yaş= 25, Hayır, 23, Hayır 20, hayır 14 filan diye gitmeye başlıyorum. O yüzden bundan sonraki mesajınıza "Evet haklısınız" yanıtı verebilirim. Onu mu istiyorsunuz? 
|
Ne yorumu sn.Leonardo?Ne diyorsunuz?
Mesela ÖLDÜRÜN kelimesini yorumlasanız ne olur,yorumlamasanız ne olur?
Ne kavgası sn.Leonardo?Forumdayız..Sanal Dünya burası..Ekrana yumruk mu atacaksınız yoksa
|