Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Teknoloji & Elektronik

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 01-03-2025, 00:55
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Uzay, zaman, kütle vb. maddeden ayrı ve bağımsız düşünülemez... Neye dair yazdım? ZAMAN DEĞİŞİMİN ÖLÇÜSÜDÜR, O SEBEPLE DE NEYE GÖRE İSE -madde, maddi ilişkiler, maddi değişimler-, ONA GÖRE KILIK ALIR. Müon uzadı, daraldı demedim, her cümlemi çarpıtıyorsun... Orada daralan mesafe, uzunluk daralmasından söz ettim. -örneklerle de açıklandığı üzre- farklı sonuç açısından da cisme, gözlemciye göreliği, referans-baza göreliği ele aldım...

Bak senden bir alıntı yapacağım yani böyle bir soru sorabiliyorsun;

"Eğer zaman genişlemesi, ortamın sıkışmasına bağlı olsaydı, vakumda neden gözleniyor?" Dine mine ne

"Zaman genişlemesi=ortamın sıkışması" demedim, o daha geniş çerçeve, faktörülüdür, örneğin hareket, etkileşim, ilişki düzeyleri gibi faktörler de içerir. Orada, ilgili cismin, şu kadar hızla 3 birim mesafe kat etmesi gerekirken, nasıl oldu da 10 birim yol aldığının açıklamasını yaptım(her cümleyi çarpıtıyorsun). Vakum diye bir yer yok, gözlemi de olmadı. Vakum sandığın, odandaki havayı boş varsayman gibi, oysa maddi doku, boşluk tanımıyor, boşaltamazsın da, ancak maddi dokuya nazaran makro olacak düzeyde parçaları dışlayabilirsin. O duruma da vakum dersin, ama değildir, sadece iri(ki o zeminde atomlar dahi iri formlardır) formların dışlandığı, DOLU bir alandır, boş değildir, o yüzden de ÖLÇÜLERİMİZİN neden değiştiği sorun saçmadır...

Birisi ARACIN HIZI ARTTI, AZALDI derse sen bunu aha HIZ BİR VARLIKMIŞ şeklinde yorumluyorsun, zamana da böyle bakıyorsun, oysa biz hız'ı da kullanırız, ağırlık vb. ölçü, kıyas, kavram ve birimlerimizi de...

Görelilik onla ilgili değil, bunla ilgili değil, şunla ilgili değil diye aksi yönlerde yalan söylüyorsun, ben ise mecbur kaldığım için, basitçe anlatmaya çalışıyorum, yalan, dolan, çarpıtmalarını düzeltme eziyeti ise başlı, başına bir bela...

Sana diyorum ki, ifadelerimi çarpıtma, neye inandığın beni bağlamaz, beni ifadelerim ve elbette yalan, dolan, çarpıtılması bağlar... Ben hiç bir biçimde nükleer kuvvet vs. demedim, böyle bir zemine de girmedim, ilgili örnekler düpedüz, sonuç bazlı basit fizikle ilgilidir. Senin bilmiyor olman senin sorunun(hareket halindeki her cisim, eylemsiz haline göre farklı boyutlarda ölçülür, hareket halinde her nesne DOKUYU ekstra büzer, ya da ilgili örneklerim açısından uzunluk daralması olarak sonuç bazlı ifade edilebilir.

Ne diyor, kim diyor? Genel Göreliliği bilmeyen birisi mi? Tek cümlede özetliyor; hız, ağırlık vb. nicelikleri nasıl kullanıyorsak zaman da aynı minvalde Hala daha anlamayamadın, müon örneği de yine madde+maddi form-yapı+koşul+harekete göre bağlı olmaklığa dayalı, orada zaman belirleyen değil, belirlenen, sonuçtur... Madde, hareket, değişim fiziksel bir gerçektir ve zaman bu gerçekliğe dayalı kıyas, ölçüdür, o sebeple de elbette kullanılacak. Maddeden ayrı bir varlık değildir ve madde, maddi formlar; ilişkiler, etkileşimler, hareketi, değişimiyle tabi ki farazi değildir, tabi ki tanımlanırlar, kıyas ve ölçü olurlar. Ölçülerimiz de farazi değildir(farazi değidlir diyorum!), nesnel dayanağı, tabanı vardır... Dine mine ne'nin hızı dersek, bu hareketiyle ilgilidir, hızı yavaşladı, azaldı vb. dersek, yavaşlayan, artan hareketidir, hareketinin ölçüsü olan "hız" da, ölçü, "göreliğinin kıstası, referansı" da değişecektir. O halde hız arttı,, azaldı dememizde bir beis yoktur...

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu

Konu spartacus tarafından (01-03-2025 Saat 03:13 ) değiştirilmiştir.

Önerilen Siteler